Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 02:26:54
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kalendarz  (Przeczytany 10783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
Odp: Kalendarz
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 05, 2008, 01:31:53 »

Kurde panowie zaskakujecie mnie swoimi pomysłami... Też się piszę na taki kalendarz...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 05, 2008, 17:32:27 »

Mienki beer za extra pomysł !
to takze pomysł Mechanika 350, jemu browarek też sie nalezy...

Skoro juz ruszyla ankieta z konkursem na zdjecia, pozwolilem sobie na wstepny projekt jednej karty kalendarza.. sugestie i porady odnosnie poprawek mile widziane..

http://mienki1987.blogspot.com/

henryk_o

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 05, 2008, 18:05:16 »

Bardzo ładny :)

A może by tak niedziela była na czerwono a sobota na niebiesko, oraz ja osobiście nie lubię kalendarzy w których niedziela jest pierwszym dniem tygodnia a sobota ostatnim.

Batman

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 05, 2008, 18:31:39 »

Popiera. Ja także nie lubię kalendarzy gdy nie zaczynają się od poniedziałku.

Według mnie do każdej fotki powinna być dodana nazwa motocykla, ksywka motocykla (jeśli jest) i ksywka lub imię i nazwisko właściciela. A co, niech będzie jakaś pamiątka.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 05, 2008, 18:32:04 »

bardzo fajny pomysł lecz jak Mienki pisze jest nas znacznie więcej niż 24 zatem albo iść na 36 albo zamiast widoku "swojej" maszyny wybrać najlepsze fotki modeli np z historii produkcji. Z chęcią zobaczyłbym np tą czarnulkę 640 :> z nagłówka strony czy rotax-a, zawsze to jakieś rozwiązanie a i nikt nie byłby poszkodowany jakby fotka jego maszyny nie zmieściła sie już w 24ce, ponadto byłby to tez materiał szkoleniowy dla tych co chcą pooglądać czy zaznajomić się z modelami a nie są motocyklistami

co do pierwszego projektu-Mienki- całkiem niezła koncepcja  <cheers>

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 05, 2008, 18:58:23 »

Chłopaki ja mam taką propozycje z racji że fajnie aby w kalendarzu każdy motocykl był inny proponuje iż;   jeśli do kalendarza dostały by się dwa zdjęcia jednego użytkownika to zdjęcie o mniejszej ilości osób by sie osunęło- każdy chce mieć swój sprzęt w kalendarzu a tak to jest miejsce na 24 użytkowników  ewentualnie można dać jakieś tło pod daty z jakimś zabytkowym sprzetem
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 05, 2008, 19:14:40 »

ilosc miejsc na zdjecia 24 i tu powinnismy zrobic jak pisze gustaw dla kazdego tylko jedno miejsce, a co do podpisow to tutaj dalem przykladowe zdjecia w wersji ostatecznej bedzie tam podpis motocykla i własciciela...  a co do tla pod daty to kalendarz moze sie przez to zrobic malo czytelny poprobuje jeszcze zmiescic tam trzy fotki w roznych konfiguracjach czy tak sie uda czy nie ( ten kalendarz jest w wersji na kartke b5)...

Batman

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 05, 2008, 19:39:17 »

A wiadomo jak cenowo się ułoży?
A jeśli w formacie B5 to może z jakąś stopką (albo trójkątny kształt - z płaską podstawą) co by se można było na biurko postawić   <yes>

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 05, 2008, 19:56:16 »

Sorry Mechanik, niedoczytałem dobrze. Dla Ciebie tez  <beer>

Domyślam się że to jest pierwsza alfa projektu ale jak na początek ¼le się nie prezentuje. Można by zrobić 2+1 na strone że 2 moto i jeden w tle całości (oczywiście odpowiednio rozjaśniony itp ...)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 05, 2008, 20:23:11 »

zrobilem w b5 bo jest mniejszy niz a4 i szybciej mi go wrzuca (mam problem z netem)  ponizej daje linka do wersji z trzema foto

powyszy jest w wersji na b5 czyli troche maly
ponizej jest w a4 i jakby taki oddac do druku mozna go obindowac i powiesic na scianie

to chyba tyle moge narazie od siebie zaproponowac... czekam na inne propozycje i pomysły

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 05, 2008, 20:25:01 »

A mi się ogólna koncepcja karty podoba. Tylko wyróżnienie sobót i niedziel i tydzieñ od poniedziałku. A co do szaty graficznej to np. w tle za datami logo Jawy i CZty mocno rozjaśnionym czerwonym  :)  Taki mój pomysł.

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 05, 2008, 21:32:37 »

A taki kalendarz dostałem od pana Franka Stachiewicza jak się z nim widziałem. Nawiasem bardzo fajna postać. Na pewno znacie. Bardziej niż z Jawą związany jest z Junakiem, ale na Jawie (ulepszonej przez siebie)  też je¼dził, w rajdach.  Jak ktoś by chciał więcej się dowiedzieć z mojej rozmowy z nim to na gg proszę bo na forum nie chcą zawalać.

Jakość zdjęcia słaba bo na szybko telem robione i w słabym oświetleniu. 

« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2008, 21:34:35 wysłana przez Renegade »

Brein

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 05, 2008, 21:44:22 »

Mienki

Typo na projekcie koszmarne - wymiana konieczna.

można coś pomyśleć o jakimś layu co by to tak łyso nie wyglądało i marginesach jednakowych (z uwzględnieniem 15 mm od góry na spiralę).

niedziele na czerwono koniecznie, soboty szare (k 80) i nie zapomnij o świętach.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 06, 2008, 10:39:10 »

Typo na projekcie koszmarne - wymiana konieczna.

?  <blink> nie rozumiem
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2008, 10:40:46 wysłana przez madras30 »

Brein

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 06, 2008, 10:55:38 »

Madras

Typo - Typografia - wybacz to bardziej fachowe określenie, ale o ile coś mi się nie pomyliło (co jest całkiem możliwe ;) ) to wydawało mi się, że Mienki pisał kiedyś, że coś wspólnego z grafiką ma więc powinien zrozumieć co napisałem :)

madras30

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 06, 2008, 19:46:24 »

:-/, nie szkodzi Brein, w tych sprawach  jestem zielony jak agrest na wiosnę  <sadwalk>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 06, 2008, 20:58:50 »

czy mam cos wspolnego z grafika?? tylko pasje plastyczne (kiedys pochwale sie jawa z plastiku co sobie ja wyciąlem i nad łozkiem powiesiłem  :D, i wyobraznie) a co do projektu liter itp. to jest taka wersja podgladowa zebysmy mogli przedyskutowac jak co powinno wygladac zeby miesiac po wyborze zdjec nie myslec nad projektem... niestety teraz mam mało czasu zeby pobawic sie w jakis powazny projekt w corelu czy innym programie (wiadomo styczen to sesja sie zbliza a forum uzaleznia) [ ale w paincie tego nie robilem],  na layouta myslalem ze mozna dac wzor z koszulek w kolorze szarym albo cos innego ale niezbyt kolorowiastego i tandetnego zeby kalendarz nie wygladał odpustowo i zeby bylo widac zdjecia i był czytelny, na kalenadz mozna by tez naniesc jakies wazne wydarzenia motocyklowe np. zloty, oldtimer bazary itp.  wiadomo ze czcionke sie na jakas inna zmieni czytelna i fajna i da kolorki i nazwe miesiaca mozna dac na gore strony w miejsce loga a logo nizej przy ostatnim zdjeciu... dobra koncze bo namieszałem troche...

Brein

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 06, 2008, 23:45:37 »

ok.
Ja też mam ten ból z brakiem czasu... i dlatego nie mam nawet jak czegoś zaproponować, ale postaram się wygrzebać jakieś kalendaria na ten rok w corelu i podeślę Ci Mienki na maila - z imieninami i standardowymi świętami. (jeszcze aż tak dobrze nie mam w pracy aby klientom zloty i bajzle oznaczać ;) ) ale sądzę, że się przydadzą :)

wromar

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350/638-5 z wózkiem bocznym Velorex 562
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 07, 2008, 04:50:54 »

Witam.
Już prawie połowa stycznia , a ja bym ze dwa takie kupł do pracy i do domu .
A może z galerii jakieś zdjęcia podebrać .
POzdrawiam

aker6

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 07, 2008, 18:13:56 »

nazwa miesiąca powinna napewno być dalej od nazw dni

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 07, 2008, 20:32:50 »

ostatnie co udało mi sie wypocic...

Batman

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 07, 2008, 21:24:50 »

A może w tle od czasu do czasu logo Jawa?

connect

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 07, 2008, 22:31:14 »

Mienki podoba mi się twoja ostatnia koncepcja :) ale jest jedno co powinieneś zmienić: jawa ts w tle powinna być bardziej rozjaśniona bo daty nie są zbyt czytelne  :-/
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2008, 22:35:08 wysłana przez connect »

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 08, 2008, 00:11:26 »

connect może nie tyle rozjaśniać bardziej co poprsotu dać pod samymi datami, nazwami itp prostokąt, bo tak puki co to wygląda jak obrazek z cyferkami na dole. Na oko wydaje mi się że można by "ściaśnić" góre strony.
A jakby foty nakładały się z płynnym przejściem, bez ramki?
Ogólnie tło jednolite białe (sam dół...) można by zastąpić gradientem biały>jasno-szary.

Co do loga wraz z adresem to mysle że poczekajmy, Demonos szykuje zmiane adresu, głupio by było mieć na kalendarzu nie akutualne adres naszego pięknego forum ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 08, 2008, 21:01:02 »

logo i zdjecia sa tak dla przykladu.. gora musi miec okolo 1.5 cm na obindowanie wolnego miejsca...  czcionka, kontrast i inne rzeczy moge jeszcze zmienic,

Przy okazji
ZDJECIA  WLASNYCH JAW DO KALENDARZA ZGLASZAMY W WATKU
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,2892.0
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2008, 21:16:42 wysłana przez Mienki »