Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:18:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: WSK 175 Wysokie spalanie  (Przeczytany 7382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dwumas

• Kobuz :D
  • Świeżak
  • *
  • Po prostu ja :)
WSK 175 Wysokie spalanie
« dnia: Kwietnia 05, 2015, 00:56:04 »

Witam. Mam problem z wysokim spalaniem w mojej WSK 175 Kobuz.
Otóż silnik jest po remoncie, od tego czasu przejechane 1560 km, głównie po normalnych ulicach.
Przy 700 km przebiegu dorwałem nówkę sztukę z PRL gaźnik więc go założyłem, wycieków nie ma żadnych, a spalanie z 6L spadło do 5L w trasie, tak więc problem z gaźnikiem można wykluczyć, ustawiałem go już na wszystkie sposoby ale spalanie się nie zmieniało.
Dzisiaj przejechałem 60 km łącznie w trasie, kobuz spalił ponad 3L benzyny. Przy spokojnej jeździe 70 km/h.
Co może być przyczyną tak wysokiego spalania? Wg. danych technicznych powinien palić do 4L przy ostrzejszej jeździe.
    Status GG
Przygotowania na wyprawę:
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Polerowane śruby nierdzewne +
Drobiazgi +

avanti

• Świeżak
  • *
  • CZ forever
Odp: WSK 175 Wysokie spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 05, 2015, 01:47:59 »

Punkt pierwszy - zajrzyj do świecy - elektroda powinna mieć kolor "mlecznej kawy". Filtr powietrza czysty? Zapłon trafiony w punkt?
Jawa 23 Mustang 1972 
CZ-350 1985
Moto Guzzi Nevada
Moto Guzzi Breva 750 ie

Orzeszek

• Jawer Weteran
  • CZ 350 1982 ,CZ 350 1984
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2015, 08:58:49 »

wyreguluj dobrze gaźnik a potem sprawdz wysokos iglicy
ale jako uzytkownik wsk w latach 80 wydaje mi sie ze po nizej 4,5 nie zejdziesz bo zniszczysz silnik
swoje musi dostac a takie spalanie jak piszesz to miała wsk 125
pozdrawiam
    Status GG

Dwumas

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2015, 12:43:11 »

Gaźnik jest ładnie ustawiony, pali z pierwszego kopa, wkręca się od najniższych obrotów, bez żadnego zalewania, nawet jadąc na niskich obrotach i otwierając nagle manetkę do końca silnik ciągnie, nie zamula go.
Filtr powietrza jest czysty.
Z zapłonem to różnie, fabryczne ustawienie mieści się w przedziale 3,9 - 4,1 mm przed GMP lecz przy dzisiejszych paliwach które się szybciej spalają, zalecają późniejszy zapłon.
Aktualnie mam jakieś 3 mm przed GMP, może mniej, silnik jest lepszy z dołu ale na wysokich mam wrażenie że trochę słabszy niż przy ustawieniu fabrycznym, gdzie silnik trochę nierówno pracował ma wolnych obrotach (nie jest to wina świecy ani gaźnika) ale za to na wysokich obrotach była istna torpeda.
Iglica jest na 2 rowku od góry, próbowałem na 1 rowku ale wtedy silnik ma już zbyt ubogo i grzał się za bardzo.
Świeca wygląda jakby minimalnie wszystkiego nie przepalała, ale jest sucha i widać trochę kolor kawy z mlekiem.
    Status GG
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Drobiazgi +

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2015, 15:44:06 »

Gaźnik nie jest wilgotny z benzyny? Kranik się nie poci? Musisz wyeliminować wszystkie nieszczelności. Możesz troszkę obniżyć poziom paliwa w komorze pływakowej jeśli się da, nie miałem nigdy takiego gaźnika w rękach, ale tam chyba da się to regulować.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

avanti

• Świeżak
  • *
  • CZ forever
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2015, 17:19:05 »

Z tego co piszesz, ja bym wrócił do fabrycznych ustawień zapłonu. Oczywiście, jeśli mowa o zapłonie, najlepiej byłoby założyć tu zapłon elektroniczny co to daje iskrę, że mało konia nie zabije, ale to koszty, więc na razie na bok. Rzecz druga, zrób eksperyment - odpal moto, oczywiście nagrzej go, zostaw na wolnych obrotach i zakręć kranik paliwa. Jeśli przed zgaśnięciem zacznie zwiększać obroty, to znaczy, że trzeba sprawdzić poziom paliwa w komorze pływakowej. Zwiększenie obrotów świadczy tu, że poziom paliwa w komorze jest za wysoki, bo silnik sprawniej pracuje przy niższym poziomie paliwa w komorze pływakowej.
Jawa 23 Mustang 1972 
CZ-350 1985
Moto Guzzi Nevada
Moto Guzzi Breva 750 ie

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2015, 17:32:36 »

Z tego co piszesz, ja bym wrócił do fabrycznych ustawień zapłonu. Oczywiście, jeśli mowa o zapłonie, najlepiej byłoby założyć tu zapłon elektroniczny co to daje iskrę, że mało konia nie zabije, ale to koszty, więc na razie na bok. Rzecz druga, zrób eksperyment - odpal moto, oczywiście nagrzej go, zostaw na wolnych obrotach i zakręć kranik paliwa. Jeśli przed zgaśnięciem zacznie zwiększać obroty, to znaczy, że trzeba sprawdzić poziom paliwa w komorze pływakowej. Zwiększenie obrotów świadczy tu, że poziom paliwa w komorze jest za wysoki, bo silnik sprawniej pracuje przy niższym poziomie paliwa w komorze pływakowej.

Nie wiem czy to jest dobra metoda. Mam piłę spalinową makitę i goście mi ją w serwisie ustawiali. Zawsze jak brakowało paliwa to wkręcała się na wyższe obroty. To samo zauważyłem w huśkach czy też w stihlu.
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

avanti

• Świeżak
  • *
  • CZ forever
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 05, 2015, 17:44:57 »

Hę, z tego co pamiętam, to w Twojej WSk jest taki sam gaźnik, jak kiedyś był montowany w Junakach, Pegaz coś tam. I w tym Junaku silnik reagował na poziom paliwa tak jak napisałem. Ale im człowiek dłużej żyje tym mniej pewny jest rzeczy pewnych. Poza tym istnieje jeszcze jedna najgorsza z mozliwych możliwość, że ten egzemplarz gaźnika tak ma i już, co się przecież zdarzało. Wtedy pozostaje Ci tylko pójść w zapłon elektroniczny, co powinno zawsze trochę zuzycie zmniejszyć
Jawa 23 Mustang 1972 
CZ-350 1985
Moto Guzzi Nevada
Moto Guzzi Breva 750 ie

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 05, 2015, 18:21:39 »

To nie były takie same gaźniki - miły inną średnicę gardzieli. W Junaku był GM 28U a w WSK GM26U. Podnoszenie obrotów przez silnik kiedy zaczyna brakować mu paliwa, to rzecz normalna. Przez to o mały włos nie zginąl wynalazca silnika odrzutowego - silnik eksplodował.
Dzisiejsze paliwa nie spalają się szybciej - wręcz przeciwnie - wolniej. Skoro przystosowane są do silników o wyższych stopniach sprężania, to dyby spalałyby się szybciej, silniki dostawałyby samozapłonu. Ustaw zapłon wg instrukcji, ale o 3 litrach na setkę możesz zapomnieć.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2015, 18:26:25 wysłana przez Bimberpołudnie »

Dwumas

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 05, 2015, 18:25:04 »

Tak to jest gaźnik PEGAZ GM26U3, regulacja poziomu paliwa w komorze pływakowej jest, ale jak już mówiłem ustawiałem go na różne sposoby ale to spalania nie zmienia, teraz poziom paliwa jest tam zaniżony w porównaniu do fabrycznego ustawienia.
To że ten egzemplarz gaźnika tak ma należy wykluczyć bo zakładany był na próbę w WSK wujka i tam nie było takiego spalania.

Zapłon elektroniczny siedzi od samego początku...

Jakiekolwiek wycieki wyeliminowane są w 100%, kranik uszczelniony idealnie, wężyk porządny z grubej gumy zamiast igielitu który twardnieje i pęka, zaworek pływaka jest w 100% szczelny, jak i cały gaźnik, niedawno na próbę zdjąłem zbiornik i na noc zalazłem całą strzykawkę benzyny, bez tłoczka co by podciśnienia nie zrobiło, rano wszędzie sucho a tyle ile zalałem tej benzyny tyle jej było.

Bimberpołudnie, nie prawda, WSK 175 miały GM26U3 a Junaki GM26U1 różniły się kątem podcięcia przepustnicy oraz dyszą wolnych obrotów.
    Status GG
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Drobiazgi +

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 05, 2015, 18:32:55 »

W takim razie cofam to co napisałem o gaźnikach. Widocznie nawet ja nie wiem wszystkiego :)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 05, 2015, 18:56:52 »

A jaki masz tłumik? Mi Jawa dużo paliła gdy nie miałem wkładek uszczelniających w tłumikach, gdy założyłem wkłady i uszczelniania tak jak ma być to spalanie spadło o ponad pół litra na 100km.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dwumas

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 05, 2015, 20:08:22 »

Wydech jest oryginalny, uszczelniony, lekko wiadomo że gdzieś się tam poci na łączeniu, jeździłem z wkładami i bez wkładów to dużej różnicy w spalaniu nie zauważyłem, obecnie są założone.
    Status GG
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Drobiazgi +

Dwumas

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 01, 2015, 19:05:43 »

Panowie, zalane jest tutaj 1:40 albo i 1:45 (co widać po zabarwieniu benzyny), pali z kopa, zapłon 3,8 mm przed GMP czyli książkowo, a z tyłu zasłona i w moment wypaliła tyle benzyny co widać na filmiku... https://www.youtube.com/watch?v=Vr9WRkpGuz0&feature=youtu.be
    Status GG
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Drobiazgi +

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 01, 2015, 20:04:59 »

Leje niespalonym paliwem i chyba słychać że ma za bogato. Opuść iglicę i jeszcze raz ustaw wolne obroty.
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

Dwumas

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 01, 2015, 20:58:48 »

Pisałem o tym wyżej ale dobra, iglica na 2 rowku od góry czyli ubogo, gaźnik to nówka sztuka z PRL, na starym to samo, jutro sprawdzę skrzynię korbową a jak to nie ona sprawczynią, to czy może to być wina takiego luzu? http://imgur.com/a/JpkFF
    Status GG
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Drobiazgi +

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 01, 2015, 21:45:39 »

Nie tak się mierzy tłok.
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.

Dwumas

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 01, 2015, 21:46:33 »

Tłok mierzyłem w kilku miejscach i jest taki sam wymiar, tutaj nie chodzi o to jak się mierzy, luz jest autentyczny, było też mierzone mikrometrem
    Status GG
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Drobiazgi +

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 01, 2015, 22:10:35 »

No widzę że wymiar  nie jest taki sam. Zmierz jeszcze dolną część płaszcza. Szlifierzem nie jestem ale w tym silniczku luz powinien wynosić 0,05~0,07[mm]. Jeśli jest taki jak na fotkach suwmiarki do tłok do wymiany a tak naprawdę do dobrania(o ile jest to możliwe). Może się skończyć zakupem tłoka i zrobieniem naprawy gładzi.

Dwumas

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 02, 2015, 03:42:00 »

nie zrozumiałeś mnie. chodziło mi o to że wymiar jest taki sam w poszczególnych miejscach a nie wysokościach. przecież nie będę robił 15 zdjęć żeby pokazywać na forum jak mierzyłem, wolę powiedzieć. dla niekumatych, na części pierscieniowej jest w każdym miejscu 60,93 mm a na płaszczu też w każdym miejscu 61,10 mm
    Status GG
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Drobiazgi +