Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:51:29
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: RataMan przedstawia - CZ 175 type 487  (Przeczytany 1477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RataMan

• Świeżak
  • *
RataMan przedstawia - CZ 175 type 487
« dnia: Kwietnia 03, 2015, 10:37:59 »

Witam serdecznie,
        Jestem na forum od jakiegoś czasu, jednak niezbyt się udzielałem. Czy to z braku czasu, czy podobno aspołecznego usposobienia, nie ważne. Przedstawię Wam krótką i niezbyt emocjonującą historię mojego powrotu do dwóch kółek.
         Dawno, dawno temu zaczynałem od Komara 2350, później była MZ 250 ES/2. Długo jeździłem AWO 425S (na myśl, że go sprzedałem, cholera mnie bierze), a później przesiadłem się na Syrenę 105 Lux i Warszawę 224 (dwulitrowy dolniak, trzy biegi). Dalej było coraz bardziej nowocześnie i bezawaryjnie...
         Nie posiadam garażu ani żadnej przestrzeni garażopodobnej. Kiedyś był. Teraz jest tam kuchnia i nadal twierdzę, że był to dobry pomysł. Jest za to szopa na graty ogrodnicze, kosiarkę i takie tam różności. Wiosną zeszłego roku, robiąc w niej porządki doznałem olśnienia. Wziąłem miarkę, zdjąłem wymiary i stało się jasne, że wejdzie tam jakiś mały motocykl. Nie miałem jeszcze pojęcia co to będzie, natomiast wiedziałem, że będzie to coś z dawnych lat. Powinno być popularne (dobra dostępność części), niezbyt skomplikowane, w dobrym stanie i jak najbardziej oryginalne.
         Jak napisałem wcześniej w powitalni, przez kilka lat latałem na paralotni. Każdy lotny weekend spędzałem w Czechach. Tak, tak. Mają świetne miejsca do latania, przednie piwo, kuchnia też mi pasuje a dziewczyny...
         Padło na CZ 175. Spełnia wszystkie, wcześniej przedstawione założenia, a na dokładkę jest bardzo zgrabnym motocyklem. Podaż w sieci była spora, jednak stan oferowanych jednośladów nie był do końca zadowalający. Pojechałem w kilka miejsc, poznałem miłych ludzi ale wracałem zawsze pociągiem, z kaskiem w plecaku. Trafiłem w końcu do Ozorkowa pod Łodzią. Pogadaliśmy trochę o motocyklach, poznałem całą historię pojazdu, były negocjacje przy kawie i koniec końców stałem się posiadaczem CZ 175 typ 487.
        Odpaliła po kilku kopnięciach. Stoi sobie, trochę dzwoni i stuka, a ja myślę sobie, że jej w ogóle nie znam. Nic to. Do Rodziców na działkę mam niecałe 60 km. Posiedzę u nich jeden dzień, a w niedzielę tylko 210 km do domu. Sprzęgło, jedynka i w drogę. Kilometry nawijały się bez żadnych niespodzianek, banan nie znikał z twarzy, rosło zaufanie do sprzęta i ilość owadów na goglach. W niedzielę, koło Piotrkowa Trybunalskiego zjechałem na Shell'a. Tankowanie. Podjechał autokar z niemieckimi emerytami i większość sympatycznych staruszków zamiast iść do toalety, z zainteresowaniem przyglądała się jak wlewam olej do baku. Szwargotali też, jak osoby poruszone tym niecodziennym widokiem. Przy zjeździe z Gierkówki na Biała Rawską, zatrzymałem się na poboczu. Krótka przerwa na fajkę. Siedzę na barierce i słyszę dudnienie. Dwa wielkie cruisery wrzucają kierunek i parkują za Cześką. Cześć! Padła? Możemy jakoś pomóc? Dzięki chłopaki, wszystko OK. Przerwa na fajkę. No to szerokośći. Odpalili i pojechali. Raz jeszcze wielkie dzięki Panowie!!!. Bez przeszkód dotarłem do domu.
         Korzystając z pogodnych weekendów, parkowałem CZ-tę przy tarasie i zrobiłem konieczne wymiany oraz czynności obsługowe:

• wymiana łożysko w przednim kole, sprawdzenie okładzin i regulacja hamulca
  • przepłukanie i wymiana oleju w lagach
  • porządek w okablowaniu pod lampą
  • przesmarowanie linek i zmiana lusterka
  • zmiana kranika, przewodów paliwowych, założenie filtra
  • czyszczenie gaźnika, wymiana przepustnicy, iglicy, zeszlifowanie podstawy gaźnika, nowa uszczelka
  • wymian gumy pomiędzy gaźnikiem i airboxem
  • wymiana oleju w skrzyni, uszczelki i oringu na wałku dźwigni zmiany biegów
  • wymiana uszczelniacza na popychaczu sprzęgła, czujnika położenia luzu, zębatki zdawczej
  • dorobienie utrąconego przez łańcuch mocowania automatu zmiany biegów
  • wymiana oringu pomiędzy kolankiem i tumikiem
  • wyklepanie płytki ustawiania zapłonu, zmiana przerywacza, ustawienie zapłonu
  • porządek i konserwacja (niezastąpiony UNIZOL) okablowania pod kanapą
  • sprawdzenie łożyskowania wahacza
  • wymiana tylnej zębatki, tłumika drgań, łożysk tylnego koła, sprawdzenie okładzin i regulacja hamulca
  • dorobienie filcowej podkładki pod korek wlewu
  • zmiana przedniej opony - oryginalna z 89 roku była strasznie zmurszała, chociaż nie zawiodła w podróży
         W sobotę zdjąłem pokrowiec i wyprowadziłem ją z szopy. Akumulator do środka, gaźnik przelany, jedno kopnięcie i voila. Równe wolne obroty i błękitna mgiełka snująca się nad trawnikiem.
           Nie jest idealna. Serducho dzwoni, stuka i łomocze. Może tak musi być, bo rozpędza się żwawo i prędkość przelotowa 80-90 to nie problem. Pali tyle co nic. Najważniejsze, że znam jej historię od wyjazdu z Polmozbytu, jest całkowicie kompletna i oryginalna. Poza dwoma wyjątkami, które dokupiłem: lusterko oraz boczne odblaski.
            Jest niezastąpioną towarzyszką weekendowych przejażdżek, daje kupę radości z jazdy i obcowania z techniką, którą nasi Ojcowie uważali za nowoczesną.
Korzystając z okazji, chciałbym życzyć Wszystkim:
RADOSNYCH, SPOKOJNYCH I SPĘDZONYCH W RODZINNYM GRONIE ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY.

PS. oraz jak najszybszego rozpoczęcia sezonu :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2015, 10:54:04 wysłana przez RataMan »
Wspomnienia z przeszłości: Komar 2350, MZ ES 250/2, AWO 425S

Uziel

• Jawer
  • Cz472,5 Jożin,Jawa 638-5 Odkurzacz
Odp: RataMan przedstawia - CZ 175 type 487
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 03, 2015, 11:23:57 »

Ładnie,ładnie.....a motór masz panie zacny.
Zawsze beztrosko i bezrozumnie aż moja dupa legnie w trumnie czyli w bani czeski film

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2015, 11:44:20 »

Mówisz że udało się jeszcze coś znaleźć na "moim podwórku  :), fajny opis, fajna Cześka (pryśnij cylinder ;)),
maszyna chodzi, dawaj na zlot do Kamieńska :)
LWG
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

barti

• Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2015, 12:17:43 »

Witaj :)

PS Łezka w oku mi się zakręciła na widok takiej maszyny - taki był mój pierwszy motocykl.
Kiedyś jeździłem motocyklem ...

DziadekJacek

• Global Moderator
  • Jawa 350
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 03, 2015, 12:22:19 »

Witam,ładna ładna,ale andree ma rację...ten cylinder....
pozdr
Jeśli go nie znałeś,to nie żałuj,nie!.Bo przyjaciela straciłbyś.