Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:10:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Komora spalania - większa czy mniejsza?  (Przeczytany 11772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

asdx21

• Gość
Komora spalania - większa czy mniejsza?
« dnia: Grudnia 15, 2007, 16:00:23 »

Witam

Co daje powiekszenie komory spalnia oczywiście w Jawie / CZ 350? Jest to związane z rozmiarami uszczelki między głowica a cylindrem - tzn im grubsza tym lepiej czy im cieñsza tym lepiej? Bo w sumie to wraz ze wzrostem uszczelko-podkładki rośnie pojemnośc silnika <blink> .

pozrd.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Komora spalania - większa czy mniejsza?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 15, 2007, 16:40:41 »

powiekszenie?/ z reguły to raczej zmniejsza sie komore spalania przez planowanie głowic, bo wtedy stopien sprezania jest wiekszy o ile dobrze sie orientuje wtedy mieszanka sie lepiej pali itd..  ajak sie zwiekszy to stopien bedzie mniejszy i osiagi silnika sie pogorsza (wtedy trzeba by zwiekszyc skok tłoka, dlatego raczej robi sie IV szlif cylindra wtedy pojemnośc sie zwieksza a na samej uszczelce praktycznie nic nie zmienisz....
jezeli sie myle to mnie poprawcie
http://mienki1987.blogspot.com/

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 15, 2007, 16:42:58 »

Większa uszczelka pogarsza osiągi silnika ponieważ spada stopieñ kompresji. Pojemność skokowa silnika pozostaje ta sama ponieważ pojemność silnika to różnica pomiędzy maksymalna pojemnością cylindra przy tłoku w DMP (dolnym martwym punkcie) a minimalną pojemnością w GMP (górnym -||-). Z tego wynika również, że pojemność zmieni się tylko po zmianie skoku tłoka (czyli wykorbieniu wału) lub zmianie średnicy cylindra.

roquo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 15, 2007, 21:29:30 »

A ja bym radził wogóle nie zmieniać uszczelki pod głowicą i stosować oryginalne.ponieważ gdy się założy cieñszą uszczelke to owszem osiągi poprawiają się,ale za to żywotność silnika drastycznie spada ponieważ zwiększa sie stopieñ sprężania co prowadzi do spalania stukowego co powoduje drastyczne zużycie ukadu korbowo-tłokowego.A grubsza uszczelka nic nieda,silnik będzie poprostu słabszy.
Jeśli sie myle to mnie poprawcie :)

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 16, 2007, 10:45:56 »

Dzięki za wyjaśnienie sprawy.  <cheers> . Czyli najlepiej zostawić "ustawienia fabryczne".

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 16, 2007, 10:54:18 »

Stopien sprezania ma zasadnicze znaczenie dla pracy silnika . Ale regulacja gruboscia uszczelki nie ma az tak wielkiego znaczenia , 0.1-0.2 mm roznicy nie zrobi az takiej roznicy , zreszta mozna to wyliczyc . Splanowanie glowicy o ok 0.5 - 1.0 mm to juz znaczaco zmieni charakterystyke silnika .
Natomiast jest kwestia jakosci uszczelek , ja znam dwa rodzaje :
- "gruba" - ladna z blyszczacego miekkiego alu , pi razy oko 0.3 mm grubosci , ladna trwala uszczelka .
- "cienka" - 0.15-0.25 mm gruba , z czegos czym mozna sobie przeciac palce , byc moze miekka stal jakas lub cos , czesto sa za duze (srednica) i musze je docinac zeby weszly w glowice . Tych nie polecam bo je czesciej "wydmuchuje" , znaczy sa twardsze i gorzej przylegaja do uszczelnianych powierzchni .

A zmieniajac stopien sprezania zmieniamy kilka waznych rzeczy w silniku :
- zwiekszajac st. sprezania (planujac glowice) uda sie bardziej wysilic silnik , ale zwiekszymy pionowe sily na korbowodach i lozyskach walu , co zmniejszy ich trwalosc . Jesli przesadzimy z planowaniem - wystapi spalanie stukowe ktore niszczy silnik duzo bardziej niz samo zwiekszenie obiciazenia walu . Spalaniu stukowemu mozna zapobiec : opozniajac zaplon , albo stosujac paliwo o wyzszej liczbie oktanowej . (W sumie silniki 638 byly projektowane do paliwa min. 90 okt. a teraz mamy 95 i 98 , to mamy zapas przeciwstukowosci )
- Jesli zmniejszymy st sprez to w zasadzie przedluzymy zywot walu i korbowodow , ale za cene mocy . Plusy - bedzie mozna jezdzic na naprawde podlym paliwie , i na niskich obrotach silnik bedzie duzo bardziej kulturalny .

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 16, 2007, 11:15:02 »

Panowie a co sądzicie o uszczelkach miedzianych??
Kiedyś kumpel dorabiał sobie taką do Cezet 175 Sport...
Ja szczerze mówiąc też zrobiłem sobie takowe do Cezet 350 ale nigdy nie doczekały się użycia (chyba kiedyś opowiadałem o moich przygodach z silnikiem)
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 16, 2007, 13:33:21 »

Panowie a co sądzicie o uszczelkach miedzianych

Hm?  <blink>
Ja bym chyba raczej nie dał miedzianej uszczelki między żeliwo a aluminium.
Czy ew. pomiędzy aluminium a aluminium (wTS)

W elektryce też nie łączy się alu z miedzią - każdy elektryk i elektronik to wie  <yes>

Kto "łyknął" w szkole trochę chemii to pamięta na pewno coś o "szeregu elektrochemicznym metali".
Na styku różnych metali powstają różne, powiedzmy "dziwne " reakcje chemiczne niszczące to połączenie.  <scared>
A więc odradzam stosowania  takiego patentu.

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 16, 2007, 14:44:06 »

Fakt...

Głupio w tym momencie się przyznać ale z wykształcenia jestem Technik Elektryk,(najciemniej pod latarnią) szczerze mówiąc kumpel który miał taką uszczelkę w CEZET to był kumpel z klasy....

A tłumaczył to tym, ze zakładając aluminiową uszczelkę musiał zakładać dwie  :-/ 

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 16, 2007, 17:54:18 »

można śmiało zakładać miedziuchę. tylko polecam jeden patent co do uszczelek miedzianych na jakiekolwiek zastosowanie. należy nową uszczelkę -podkładkę podgrzać nad choćby świeczką i ochłodzić w wodzie-stanie się mięciutka i łatwo się dopasuje- nowe miedzianki często są twarde jak cholera.po wielu godzinach walki z przednim hamulcem w Jawie- zwłaszcza wykonanie holenderki w zacisku MZ z pierwotnie wkręcanym przewodem było to jak wybawienie.
"Ja bym chyba raczej nie dał miedzianej uszczelki między żeliwo a aluminium.
Czy ew. pomiędzy aluminium a aluminium (wTS)
" hehe :> od kiedy TS ma aluminiową tuleję cylindra <blink> tam też jest żeliwiak.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 16, 2007, 18:37:02 »

he he... od kiedy TS ma aluminiową tuleję cylindra blink tam też jest żeliwiak.
O ku .... ale zonk    <oops> <blink>   A ja myślałem że nikasil  <lol> <lol> <lol>

Chyba rzeczywiście nie ma co demonizować tych miedzianych uszczelek...
No chyba że się pod wodą śmiga  <lol> <lol> <lol>

Ale ja i tak będę dawał alu  <yes>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 16, 2007, 21:59:59 »

tuleja robi się aluminiowa jak je¼dzimy bez filtra powietrza i wytrzemy do cna cylinder. :>

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 16, 2007, 23:27:29 »

uleja robi się aluminiowa jak...wytrzemy do cna cylinder
Noooo to wtedy będzie tjunink.... ciekawe jaka będzie wtedy pojemność?  gdzieś koło 500ccm?
Wrzucić nikasil, odpowiednie tłoki i....
Jawa 500!!! WOW <scared>
Ale   <offtopic>  <oops>
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2007, 23:31:07 wysłana przez jawol »

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 16, 2007, 23:37:33 »

Jawsim - nic z tego. Jak zniknie tuleja to i zniknie kanał przelotowy (lub przynajmniej jego okna bo tłok będzie pełnił rolę brakującej ścianki). Tak czy inaczej nici z jeżdżenia

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 17, 2007, 00:07:29 »

Jawsim wiesz może gdzie można zakupić takowe "miedziuchy" ????

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 17, 2007, 18:04:34 »

"Jawsim - nic z tego. Jak zniknie tuleja to i zniknie kanał przelotowy (lub przynajmniej jego okna bo tłok będzie pełnił rolę brakującej ścianki). Tak czy inaczej nici z jeżdżenia"

Jejku- żartowałem, znajd¼ mi Jawę,która w ogóle zapali przy zużyciu cylindra około 1 cm <blink>

"Jawsim wiesz może gdzie można zakupić takowe "miedziuchy" ????"

hyh- mam spory zapas różnych przydasi , śruby,podkładki,plansze klingierytu itp,bo ktoś znajomy ( wcale nie mój dziadek) pracował na kopalni na dziale maszynowym i teego.... eee.... koledzy wiecznie dla kawału.... eee.... podrzucali mu do torby.... ;)

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 17, 2007, 19:34:01 »

a propo miedzianych uszczelek między cylinder- głowica. to przyznam się że takie sobie sam zrobiłem z miedzi i trzymają śie bardzo pięknie - suchutko pod głowicami. Nie zastosował bym ich gdyby nie podkładki orginalne - 2x zmieniałem je pod głowicami i albo z pod jednej ciekło albo z pod drugiej. a miedziane cuda trzymaja komory OK.  <punk>

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 25, 2008, 19:27:08 »

wracam po pewnym czasie do tematu, bo wczoraj postanowiłem sprawdzic ile cezet bierzme paliwa na sto. i ku mojemu zdziwnienu stwierdziłem że moja cezet 350 pije 3.5l/100km  <punk>i to zaokrąglając  lekko na moja niekorzyść. nie pisałbym o tym gdyby nie moje miedziane uszczelki a manowicie zleksza powiększone komory spalania. a mainowicie to efekt zwiększania komory tym sposobem jest taki że maleje moc a co za tym idzie spalanie. dodam tez ze cezet ma tez vape z4. jeśli chodzi o moc to jest wyczywalnie nawet bardzo niższa niż u teeski (ale osiem dych w trudnym terenie wyciąga i własnie na takim sprawdzałem spalanie). Koledzy. co o tym sądzice czy moje stwierdznie jest słuszne, czy takie spalnie to cudaniewidy??? ;]

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 25, 2008, 19:49:34 »

Takie spalanie jest mozliwe , mi tez tyle pali =D Mam silnik 638 wprawdzie ale z gaznikiem z CZ (na przelotce do króćca ----> galeria) z zaplonem prameti i mi pali tez nawet troche mniej niz 3.5 tak bez bagazu i spokojne 80 , bez zadnego scigania sie .