Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:11:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Wzmacniany zabierak sprzęgła + likwidacja oringa!!!  (Przeczytany 18266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TomekTS350

• Gość
Wzmacniany zabierak sprzęgła + likwidacja oringa!!!
« dnia: Stycznia 16, 2015, 10:10:16 »

Witam, chciałbym wam zaprezentować mój pomysł na wzmocnienie zabieraka sprzęgła. Tak jak widać na załączonych zdjęciach, zabierak został od spodu nawiercony i prze gwintowany na M8 zrobiłem to po to aby zabierak wytrzymał wzmacniane sprężyny które są naprawdę twarde, już jeden zabierak mi połamały. Myślę że po tym zabiegu zabierak będzie dożo wytrzymalszy, co za tym idzie brak ślizgającego sie sprzęgła i oddanie pełnej mocy. Głównie chodziło mi o to żeby zabierak wytrzymał te mocne sprężyny i już nie pękł, a zarazem nie pozwoliło to na ślizganie. Fakt na klamce sprzęgła czuć duży opór przy wciskaniu dłonią, a o wciśnięciu sprzęgła 2 palcami można zapomnieć tzn da się ale palce po czasie bolą, ale jazda znacznie inna przynajmniej ja to tak odczułem dla mnie poprawa była.

Reszta materiału i fotek będzie na dniach albo nawet jeszcze dziś.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2015, 10:23:12 wysłana przez TomekTS350 »

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: Wzmacniany zabierak sprzęgła + likwidacja oringa!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:17:16 »

Zabierak sprzegla jest niewatpliwie mocniejszy po tej modyfikacji.
Zastanawiam sie jednak, czy automat sprzegla jest dostatecznie wytrzymaly aby nie odksztalcic sie przy wciskaniu twardszych sprezyn.

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:19:59 »

Szczerze, to jak wciskałem sprzęgło to troszkę się poddawał, też go wzmocnie spawami jak któryś z kolegów z forum.

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:54:53 »

A co zamiast oringu wymyśliłeś?

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2015, 22:53:26 »

Zamontuję na stałe przekładkę sprzęgłową, tak żeby nie latała ani się nie obróciła. Ale myślę nad oddaniem tego do spawania i obrobienia na równo na tokarce i chyba ta opcje wybiorę.

A o to dalsza część pracy, nad zabierakiem :)  przekładka wklejona na klej do metali a śruby na klej do gwintów dla świętego spokoju :P

Posty pod sobą, scaliłem - Mechanik350
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2015, 09:21:28 wysłana przez mechanik350 »

jawa3398

• Jawer
  • JAWA 350 638.0
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 16, 2015, 23:35:40 »

A te mocniejsze/twardsze sprężyny to skąd wziąłeś?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2015, 23:35:55 »

Skąd wziąłeś sprężyny ? Od innego motocykla, samochodu czy jakiejś maszyny ?
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 17, 2015, 00:05:33 »

W sklepie internetowym skuterdębica, sprężyny są naprawdę dużo mocniejsze od tych zwykłych.

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 17, 2015, 05:16:54 »

Fajnie, że próbujesz wzmocnić, ale czy wzmacniasz tam gdzie trzeba?. Nigdy nie udało mi się obłamać słupka w zabieraku. Natomiast kilka zajechałem z powodu wyrobionego wielowpustu wałka sprzęgłowego.
Jeśli wzmacniałbym zabierak, to właśnie tam.
Odnośnie likwidacji oringa w Twój sposób - jakby on nie był potrzebny, to czesi by go nie robili, tylko płaszczyzna zabieraka byłaby płaska...

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 17, 2015, 06:38:58 »

Słupki łamią się przy nie odpowiednim blokowaniu zabieraka przy dokręcaniu nakrętki. Właśnie w taki sposób jak pokazałeś w pierwszym poście. Cała siłą idzie na jeden słupek.

Po co twardsze sprężyny?? Ślizga Ci się sprzęgło??

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 17, 2015, 12:04:12 »

Fajnie, że próbujesz wzmocnić, ale czy wzmacniasz tam gdzie trzeba?. Nigdy nie udało mi się obłamać słupka w zabieraku. Natomiast kilka zajechałem z powodu wyrobionego wielowpustu wałka sprzęgłowego.
Jeśli wzmacniałbym zabierak, to właśnie tam.
Odnośnie likwidacji oringa w Twój sposób - jakby on nie był potrzebny, to czesi by go nie robili, tylko płaszczyzna zabieraka byłaby płaska...

Powiedz czemu niby ma służyć ten oring?? Jakoś w innych motocyklach nie ma takiego wynalazku. Sporo ludzi zlikwidowało ten oring i nie ma już żadnych problemów ze sprzęgłem.

Słupki łamią się przy nie odpowiednim blokowaniu zabieraka przy dokręcaniu nakrętki. Właśnie w taki sposób jak pokazałeś w pierwszym poście. Cała siłą idzie na jeden słupek.

Po co twardsze sprężyny?? Ślizga Ci się sprzęgło??

Kolega założył nowy zabierak i twardsze sprężyny po remoncie,to mu wyłamało kołek i rozpruło pokrywę,a nie było to dokręcane wtedy tak jak teraz pokazał na zdjęciu... 

Tak,ślizga się sprzęgło trochę.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 17, 2015, 12:14:08 »

Nie wiem czy zauważyłeś ale w innych motocyklach jest inaczej rozwiązany zabierak.
Myśle że dlatego są problemy ze sprzęgłem. Większość motocykli cross, enduro ma podobne sprzęgło tylko inny zabierak.
Nie mam TS u siebie w garażu ale kiedyś zrobię to sprzęgło tak jak wg mnie powinno wyglądać
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 17, 2015, 12:14:17 »

A tarcze cierne i przekładki masz w dobrym stanie ?
kosz jest w dobrym stanie ?
bo widziałem sprzęgło które mimo innych sprężyn, dodatkowych podkładek i tak się ślizgało, jak zobaczyłem kosz sprzęgłowy to myślałem że śnię...
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

debrzyna

• Świeżak
  • *
  • Dwa x TS 350 jeden x cz 350
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 17, 2015, 15:17:36 »

A ja jestem ciekawy jak przy takich mocnych sprężynach będzie wyglądało wrzucanie biegów automat możne nie dać rady wysprzęglić 

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 17, 2015, 15:28:08 »

A ja jestem ciekawy jak przy takich mocnych sprężynach będzie wyglądało wrzucanie biegów automat możne nie dać rady wysprzęglić

Problemem mogą być też mocowania automatu, które jak wiadomo do mocnych nie należą. Kto poszukiwał dobrych karterów wie, że często wszystko byłoby ok gdyby nie urwane mocowania automatu.
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 17, 2015, 16:11:57 »

Przecież temu sprzęgłu można wszystko zarzucić, poza tym że się ono nie ślizga. W żeliwniakach jest tylko trzy sprężyny i się nie ślizga, zresztą  w 639 i 640 jest takie samo sprzęgło jak w żeliwniaku i problemów z tym nie ma.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 17, 2015, 16:21:02 »

jak zobaczyłem kosz sprzęgłowy to myślałem że śnię...

Ale co konkretnie było nie tak z tym koszem?

To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 17, 2015, 16:32:04 »

Jak zwykle same hejty pod tematem, kto by coś nie zrobił to hejty i kur.a znawcy wszystkiego. Gowno sie kołki łamią od blokowania zabieraka tak jak ja to zrobiłem, nigdy jeszcze tak nie połamałem zabieraka, trzeba to umiejętnie zablokować widzisz tam jeden z drugim żeby zapierało sie na jednym kołku? jest to tak zablokowane że 2 kołki przylegają równomiernie bez żadnego luzu. A co do oringa, jak kolega nic innego nie wie jak tylko to że w enduro jest stosowany to już nie mój problem. Kolega załatwił kilka zabieraków w miejscu wielowypustu? to widze kolega umiejętnie zabierak dokręca skoro sie luzuje i lata na frezach jak psi ch..j. Ja tam z tym problemów nigdy nie miałem żeby mi sie tam zabierak rozleciał daje podkładkę albo nawet nie daje tylko klej do gwintów i dokręcam na max i jest ok.   

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 17, 2015, 20:01:05 »

Jak zwykle same hejty pod tematem, kto by coś nie zrobił to hejty i kur.a znawcy wszystkiego. Gowno sie kołki łamią od blokowania zabieraka tak jak ja to zrobiłem, nigdy jeszcze tak nie połamałem zabieraka, trzeba to umiejętnie zablokować widzisz tam jeden z drugim żeby zapierało sie na jednym kołku? jest to tak zablokowane że 2 kołki przylegają równomiernie bez żadnego luzu. A co do oringa, jak kolega nic innego nie wie jak tylko to że w enduro jest stosowany to już nie mój problem. Kolega załatwił kilka zabieraków w miejscu wielowypustu? to widze kolega umiejętnie zabierak dokręca skoro sie luzuje i lata na frezach jak psi ch..j. Ja tam z tym problemów nigdy nie miałem żeby mi sie tam zabierak rozleciał daje podkładkę albo nawet nie daje tylko klej do gwintów i dokręcam na max i jest ok.   

Żadne hejty. To się nazywa dyskusja. Jeden przedstawia argumenty za a drugi przeciw.

Ilu użytkownikom ślizga się to sprzęgło na oryginalnych sprężynach?? Ręka do góry.
Ilu użytkownikom połamały się kołki?? Ręka do góry.

Kto ma oryginalne sprzęgło i go nie dotyka?? Ja tak.

Radzę nie którym się zapoznać z pojęciem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja

debrzyna

• Świeżak
  • *
  • Dwa x TS 350 jeden x cz 350
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 17, 2015, 20:11:47 »

Myślę ze większym i częstszym problemem zabieraka są popękane i zerwane gwinty w kołkach.Na tą przypadłość przydałby się jakiś patent

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 17, 2015, 21:47:14 »

Kolego wiem o co chodzi w tym sprzęgle. Sek w tym że to gówniane jawoskie sprzęgło ma wszystkie przekładki na docisku sprzęgła, docisk ten jest nadmiernie obciążony. Dochodzi do tego lekko krzywe przekładki lub nie równe sprężyny i to wszystko zaczyna jajcować. Tarcze dotykają nierównomiernie do przekładek. Przy lekkim puszczaniu sprzęgła zaczyna się żabkowanie a że ten świetny docisk ma zaje**sci luźne pasowanie z zabierakiem odczuwa się to przy starcie. Oring robi tam jako element amortyzujący. Wyrzucając go odczuwasz bardziej te niedociągnięcia tego fantastycznego sprzęgła.
Masz jakiś ciągnik w domu? Weź w celach eksperymentalnych popuść jedną z łapek sprzęgła tak żeby była na niej różnica mnie więcej dwóch milimetrów względem reszty to odczujesz to samo.

Po za tym w enduro ani crossie nie widziałem takiego rozwiązania z oringiem i takim zabierakiem. Wiesz dlaczego? bo jest gówniane. Nowsze modele z silnikami 638 mają sprzęgło takie jak w żeliwniaku. Jeśli byłoby bo sprzęgło dobre to by nie wracali się do przeszłości

Nie lubisz krytyki? Nie dziel się swoimi patentami. Ja mam na koncie pare przeróbek i poprawek po fabryce. Ostatnio z nudów se zrobiłem w żeliwniaku hydrauliczne sprzęgło bo taki miałem kaprys.

Tyle.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2015, 22:26:15 wysłana przez Marcin_93 »
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 17, 2015, 21:58:37 »

Zoabczymy, jutro to poskręcam i po weekendzie sprawdze działanie tego i sie wypowiem. Na temat urwanych kołków sie nie wypowiadam. kolega jeden z forum nie miał oringa a mosiężny czy z brązu pierścień i mówił że sprzęgło pracowało poprawnie.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 17, 2015, 22:04:20 »

Ja trzymam kciuki zeby Tobie to dobrze i dlugo dzialalo =)

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 17, 2015, 23:30:52 »

Dzięki, dam znać jak to działa i wszystko opiszę.

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 21, 2015, 15:17:38 »

Sprzęgło poskładane, działa bardzo dobrze lekkie regulacje jeszcze zostały ale tak to jest ok. Nie zgrzyta mi jak wbijam jedynkę i na zimnym silniku nie ma ślizgania sprzęgła.