Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:48:58
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Ankieta

Jak zimujesz motocykle?

Wyjmuje akumulator,zalewam olejem i czekam do wiosny
- 17 (45.9%)
Regularnie przepalam maszynę
- 12 (32.4%)
Inna metoda(opisz w miare możliwości)
- 8 (21.6%)

Głosów w sumie: 34

Autor Wątek: Zimowanie motocykla  (Przeczytany 13825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
Odp: Zimowanie motocykla
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 08, 2014, 18:45:04 »

Tankuję do pełna - jeśli dwusów to z olejem

Mieszanka oleju z paliwem nie powinna stać tak długo.
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 08, 2014, 18:50:41 »

lux-a czy miksolu może i nie, ale współczesne oleje mieszają się miodnie z paliwem i nie rozwarstwiają się.

Grzegorz Moto Naprawy

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 08, 2014, 19:01:24 »

No nowsze oleje owszem nie rozwarstwiają się w benie tak jak dawniej mixol czy lux10.
Ale po dłuższym okresie stania castrol w niewielkiej ilości ale osadził się na dnie bańki.
Tak dla testu zrobiłem mieszankę i postawiłem w bańce i po zimie wyszło jak wyszło.

renegade88

• Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 08, 2014, 20:30:36 »

Ja swoją Jawę trzymam w nieogrzewanej szopie,przykrywam folią i wyjmuje akumulator,który trzymam w domu.
Ostatnio czytam sobie instrukcje obsługi od Rometów i w nich jest napisane żeby elementy nadwozia wysmarować wazeliną,pod świecę nalać oleju i pozatykać wydech i otwór filtra.

Raz w życiu nasmarowałem chromy wazeliną, potem dzień czyszczenia tego było, bo nałożyć to łatwo było, ale zmyć to tylko benzyną ekstrakcyjną i najgorsze są zakamarki.

a moto zimuję tak:

-ostatnie gaszenie - na obroty wkręcam na max, przycisk gaszaka włączam i manetka odkręcona do końca, co sobie zassie to przesmaruję, bena odparuje zostanie sam olej. nie wiem czy coś to daje, ale taki rytuał :D
-myje
-suszę
-tankuję do pełna

-woskuję
-na stopkę centralną i podpieram klockiem drewna tak, aby koła nie dotykały ziemi (w tym roku podpieranie odpuściłem bo na wiosnę opony do wymiany)
-aku do domu
-i wielkim kocem przykrywam (bo pod folią się woda skrapla i raz korek pokrył mi się nalotem rdzy, na szczęście wypolerowałem i jest ok)

Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 08, 2014, 21:45:15 »

A po to, żeby odciąć dostęp powietrze do niczym nie zabezpieczonej blachy zbiornika.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 08, 2014, 21:52:27 »

Ponoć paliwo w baku z olejem nie powinno się "trzymać" dłużej,jak 1,5 miesiąca. Gdzieś,kiedyś o tym czytałem,ale już nie wiem gdzie:/

CO do zimowania - gdyby nie było to wymagane to by o tym w instrukcjach nie pisali...
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
  • MZ ETZ 150 91" Ogar 200 Kawasaki KLE 500
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 08, 2014, 22:46:09 »

Taaak stare paliwo. Ale się to moto na tym paliwie najeździ. 2 wiosenne wypady w cieplejszy weekend i starego paliwa nie ma. A nawet jeśli... To paliwo po 4-5 miesiącach jest tak stare ,ze faktycznie jest sie o co bać. Tak się trzęsiecie nad tym zimowaniem moto jakby to było nie wiadomo co.
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 08, 2014, 22:57:30 »

Wiesz,Jawa od razu nie poczuje skutku zwietrzałej benzyny. Ale gdybyś wlał to do Yamahy YZ czy Aprili RS z przerobionym cylkiem to motocykle te od razu zaczną Ci grymasić. Muł,strzelanie itp.
Więc skoro sportowe wręcz umierają na takiej benzynie,to na Jawie też z czasem się to odezwie....
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 08, 2014, 23:06:34 »

W CZ mam paliwo z wakacji 2013 roku i jeździ na tym tak samo jak na świeżym :P
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 08, 2014, 23:20:07 »

Wiesz,Jawa od razu nie poczuje skutku zwietrzałej benzyny. Ale gdybyś wlał to do Yamahy YZ czy Aprili RS z przerobionym cylkiem to motocykle te od razu zaczną Ci grymasić. Muł,strzelanie itp.
Więc skoro sportowe wręcz umierają na takiej benzynie,to na Jawie też z czasem się to odezwie....
tylko że porównujesz dwa zupełnie inne silniki ;)
To jak by porównać Bugatti Veyron Super Sport i fiata 125
fiat spokojnie może jeździć na benzynie 92/94 oktany a Veyron musi mieć minimum 98
Silnik jawy jest przystosowany do gorszej benzyny niż 95
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 08, 2014, 23:44:32 »

Hmmm

Wcześniej po prostu odstawiałem motocykl odłączając akumulator i mając w czterech literach ile jest paliwa w baku... Generalnie nie miałem problemów z odpalaniem na wiosnę.

Od kilku lat jeżdżę cały rok więc nie robię nic z motocyklem...

Ale lubię poczytać co roku jakie macie sposoby na zimowanie :)
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 08, 2014, 23:58:41 »

Dobra dobra bez przesady. Jak zalejesz na dobrej stacji (a nie 50/50 z wodą na stacji we wsi obok) dobre 98 czy nawet 95 i zostawisz je na 4 miesiące w baku to nic ci się z tym paliwem nie stanie nawet w tej twojej cudownej RS o której tak ciągle wspominasz. Myślisz ,ze na stacji masz codziennie świeże paliwo prosto z rafinerii?
Do yamahy TDR lałem 25 letnie paliwo 70 ileś oktanów(miałem dostęp do takiego) w proporcji pół na pół ze świeżym paliwem i szła praktycznie normalnie(moze odrobinę była zmiana osiągów ale to też nie zawsze było czuć)... Jedynie co to bardziej się grzała gdy zalałem prawie samo to stare paliwo
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2014, 00:00:15 wysłana przez naveintre »
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

renegade88

• Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 09, 2014, 00:03:10 »

tylko że porównujesz dwa zupełnie inne silniki ;)
To jak by porównać Bugatti Veyron Super Sport i fiata 125
fiat spokojnie może jeździć na benzynie 92/94 oktany a Veyron musi mieć minimum 98
Silnik jawy jest przystosowany do gorszej benzyny niż 95

To samo chciałem napisać, w instrukcji CZ była podana benzyna 90 oktanów, Turbo dobrze gada, że nasze sprzęty są stworzone do gorszych paliw i to co się stanie z mieszanką przez zimę to jest i tak super paliwem w porównaniu do PRL-owskiego paliwa. Turbo trzeba Ci polać :D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2014, 00:06:46 wysłana przez renegade88 »
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song

Matii-x

• Jawer
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 09, 2014, 01:40:47 »

Ja na zimie zawsze stawiam motocykl do drewnianego budynku . Później zaciągam chromy pastą do chromów lub olejem. Lakier pastuje specialnymi pastami aby na wiosno tylko umyć z kurzu. Akumulator biorę do domu i pod prostownik :D tym roku ani nie umyłem ani nie zabrałem akumulatora ...
JAWA KOPCI, JAWA CZADZI, JAWA NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 09, 2014, 10:48:12 »

Ktoś wspomniał o Bugatti - zapominasz,że Bugatti ma sprężarkę+ECU+masę czujników. Tam nie może źle się spalać,bo może kichnąć w turbo...... Jak tylko będzie gorsza wacha to zaraz komputer zmieni punkt zapłonu,proporcje z paliwem i całą masę rzeczy,żeby nie szkodziło silnikowi...

Yamaha TDR - serio? 25 koni w mało wysilonym silniku? Ja mówię o wyczynówkach. Gdzie z 125 cm3 masz 40 koni. Gdzie co sezon nowy tłok,co drugi sezon nowa korba...... Yamaha TDR była mniej wysilona niż zwykły,seryjny ścigacz 125,które miały od 28(NSR) do 34 koni(Mito).

Moja cudowna RS miała sprężanie około 13;1 czy nawet 14;1(fabrycznie mają 11 lub 10),cyl 80,wał wzmacniany,2 chłodnice,gazior prawie tak samo duży,jak w Jawie i całą resztę przerobioną na moc. Zbierała się lepiej niż Jawa 350......
No i ciągle o niej wspominam,bo ciężko było u nas znaleźć dobrą 98,a na 95 miała spalanie stukowe:/
Umarła na kiepskim paliwie - przy 15 tys obr/min chwyciło mi tłok. Temperatura cieczy w normie. Tłok zatarty w nietypowy sposób(nie od przegrzania w skutek kiepskiego chłodzenia).
Zanim ktoś powie o zapłonie w RS - ja miałem model z czujnikiem położenia wału+moduł CDI ze zmienną mapą zapłonu. Sama sobie dobierała punkt zapłonu:)

« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2014, 10:50:56 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 09, 2014, 10:57:05 »

Ktoś wspomniał o Bugatti - zapominasz,że Bugatti ma sprężarkę+ECU+masę czujników. Tam nie może źle się spalać,bo może kichnąć w turbo...... Jak tylko będzie gorsza wacha to zaraz komputer zmieni punkt zapłonu,proporcje z paliwem i całą masę rzeczy,żeby nie szkodziło silnikowi...
Albo wywali błąd i skieruje do serwisu lub jak przy dieslach - wtryski i pompa do wymiany ;)

Zanim ktoś powie o zapłonie w RS - ja miałem model z czujnikiem położenia wału+moduł CDI ze zmienną mapą zapłonu. Sama sobie dobierała punkt zapłonu:)
raczej tam jest tak że im wyższe obroty tym wcześniejszy zapłon(jak w soveku)
lub druga opcja jak miała czujnik na gaźniku(na pewno nie miała) to wtedy punkt zapłonu był dobierany do obrotów i aktualnego otwarcia przepustnicy

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 09, 2014, 13:00:34 »

U mnie było troszkę inaczej - jak utrzymywały się obroty to była mapa spokojna,a jak obroty szybko rosły to załączał mapę sportową. Ciężko to wytłumaczyć.

Tak czy siak - odbiegamy od tematu:)

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 09, 2014, 15:03:37 »

Ktoś wspomniał o Bugatti - zapominasz,że Bugatti ma sprężarkę+ECU+masę czujników. Tam nie może źle się spalać,bo może kichnąć w turbo...... Jak tylko będzie gorsza wacha to zaraz komputer zmieni punkt zapłonu,proporcje z paliwem i całą masę rzeczy,żeby nie szkodziło silnikowi...Yamaha TDR - serio? 25 koni w mało wysilonym silniku? Ja mówię o wyczynówkach. Gdzie z 125 cm3 masz 40 koni. Gdzie co sezon nowy tłok,co drugi sezon nowa korba...... Yamaha TDR była mniej wysilona niż zwykły,seryjny ścigacz 125,które miały od 28(NSR) do 34 koni(Mito).Moja cudowna RS miała sprężanie około 13;1 czy nawet 14;1(fabrycznie mają 11 lub 10),cyl 80,wał wzmacniany,2 chłodnice,gazior prawie tak samo duży,jak w Jawie i całą resztę przerobioną na moc. Zbierała się lepiej niż Jawa 350......No i ciągle o niej wspominam,bo ciężko było u nas znaleźć dobrą 98,a na 95 miała spalanie stukowe:/Umarła na kiepskim paliwie - przy 15 tys obr/min chwyciło mi tłok. Temperatura cieczy w normie. Tłok zatarty w nietypowy sposób(nie od przegrzania w skutek kiepskiego chłodzenia). Zanim ktoś powie o zapłonie w RS - ja miałem model z czujnikiem położenia wału+moduł CDI ze zmienną mapą zapłonu. Sama sobie dobierała punkt zapłonu:)

Zgadza sie TDR ma tylko 26km ze 125cc (to i tak tyle co jawa 350) ale mimo tego według twojej teorii na mieszance 20 paro letniego paliwa 70pare oktanów + trochę 95tki  powinna ledwo jechac albo nawet nie odpalić  ;D   A ta jakos dawała radę i to całkiem nieźle.
Więc nie wmówisz mi ,ze ta twoja apka nie mogła jechac na paliwie starszym niż 4 miesiące.... Chyba ,ze to te 2 super sportowe chłodnice wysysały ci oktany z baku  ;D   (śmieszą mnie te przerabiane pierdziki w 2t ale to nie o tym temat)
Nie miałeś jakiegoś cudu techniki bo u mnie w okolicy chłopaki też latają na niezłych sprzętach w 2t i małej pojemnosci ale nikt nie pierdzieli takich głupot ,że mu paliwo w baku po ledwo kilku miesiącach zwietrzało i moto przez to nie jedzie... A już na pewno problem ten nie dotyczy jawy
;)
    Status GG

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 09, 2014, 16:20:46 »

Moja cudowna RS miała sprężanie około 13;1 czy nawet 14;1(fabrycznie mają 11 lub 10)ciężko było u nas znaleźć dobrą 98,a na 95 miała spalanie stukowe:/

Umarła na kiepskim paliwie - przy 15 tys obr/min chwyciło mi tłok.

Pier... jak potłuczony. Przy sprężaniu 13 czy 14 spalanie stukowe i nie ważne czy 95 czy 98 czy 100 oktanów. Przy takim sprężaniu benzyna musi sama już dostać samozapłonu... Jakość paliwa - 95 czy 98 oktan nie ma tutaj już większego znaczenia.
Ty naprawdę wierzysz, że złapało ci tłok od kiepskiego paliwa??
Oświecę Cię - od kiepskiego paliwa może wypalić dziurę w tłoku - ale najpierw musi złapać samozapłon. Ona po prostu przerwała film olejowy na tłoku - a dla czego? Albo kiepski olej (zdarzają się podróby), albo temperatura - a doprężone silniki grzeją się o wiele bardziej....

Na codzień latam hondą CBR 1100XX. Sprężanie ma fabryczne - około 11:1. Instrukcja mówi, że tankować można paliwo o LO minimum 94 oktany. Sporo nią jeździłem na wschód, gdzie takie paliwo nie zawsze jest. Tankuję tam więc to co jest - przeważnie 92 oktany. Efekt?? Zero efektu. Osiągi takie same, spalanie takie same jak na 95.
Malucha udawało mi się w zamierzchłych czasach tankować 86 oktanami. Jeździł - moc miał, tylko lubił spalanie stukowe złapać przy większym obciążeniu - bardzo specyficzny stukot...

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 09, 2014, 16:44:43 »

lubie bimbwrek ale kolega z południa lubiący bimberek mało chyba silników diagnozował już sate ople z ecotekami miały po 15 barów w fabryce i spalania stukowego nie było za to kolega który podaje ze jego motor miał sprężanie 14;1 jeszcze gorsze głupoty gada bo podaje stopień sprężania a nie ciśnienie sprężania a jak wiadomo stopień sprężania jest wartością stałą obliczeniową ( stosunek komory spalania + pojemność skokowa do komora spalania z tego co pamiętam) a ciśnienie sprężania jest wielkością mierzoną wyrażaną w barach bądzi w mpa według układu si i to nas interesuje przy mocy silnika
    Status GG

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 09, 2014, 16:47:05 »

Stare ople z ecotecami miały również czujniki spalania stukowego. Wiem, bo raz zapomniałem podpiąć jak uszczelkę pod głowicą robiłem. A stopień sprężania 10,5 :1 czyli bardzo podobny do knedla.
Ok koniec offtopa. Mam też motocykl, którego zimą nie garażuję - teraz od miesiąca stoi pod chmurką i już raczej z padniętym akumulatorem. Powoli przychodzi zima - pierwszy śnieg u nas już spadł a wraz z nim wolny czas i ochota na śmiganie z koszem wróciła. Oj będzie się działo....
Podobnie do ubiegłej zimy
https://www.youtube.com/watch?v=OVJ1B4Nq8aA

« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2014, 16:52:11 wysłana przez Bimberpołudnie »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 17, 2014, 21:11:36 »

Patrząc na to co się dzieje za oknem odstawianie motocykla na zimę chyba traci sens, sory taki mamy klimat :)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 17, 2014, 21:36:20 »

Patrząc na to co się dzieje za oknem odstawianie motocykla na zimę chyba traci sens, sory taki mamy klimat :)
ja zakończyłem sezon bo u mnie cały czas pada

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 18, 2014, 09:20:34 »

A ja zimuję motocykl tak:

Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Mateusz

• Świeżak
  • *
  • Cezet 350 1988
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 19, 2015, 01:22:29 »

Ja moje pojazdy zimuje tak:
1. przejadę się kilka kilometrów aby silnik się dobrze nagrzał,wyparowała wilgośz tlumników i innych zakamarków,
2.cały motorek jest dokładnie myty(szamponem z woskiem)
3.wykręcam świece do każdego cylindra wlewam 5-10 ml oleju(gęstego aby dobrze pokrył ścianki cylindra i nie ściekał)mam jeszcze z 10 l takiego oleju od silnika diesla od tłoczni gazu,bo mój dziadek,taki wzią z gazowni jak jeszcze pracował ,następnie kilka razy kopnę motocykl aby rozprowadzić olej po cylindrze,wkręcam świece i gotowe
4.wszytkie elementy lakierowane jak i chromowane pokrywam woskiem ,aby zabezpieczyć je przed złymi czynnikami
5.co trzeba nasmarować smarem,lub olejem jest smarowane albo w niektórych przypadkach WD-40 (linki,łozyska,łanuch i inne elementy ruchome)
6.zalewam bak do pełna i dodaję trochę denaturatu (ok 100ml)który przechwyci ewentualną wilgoć
UWAGA,bak zalawam czystą benzyną bez oleju,a na wisonę dodaję odpowiednią ilość oleju ,robię tak gdyż przez ten czas olej traci swoje właściwości.
7.zatykam np zwiniętą ścierką otwór filtra powietrza,aby się do niego nie kurzyło
8.sprawdzam stan oleju w przekładni,ewentualnie uzupełniam
9.sprawdzam  cisnienie w oponach,ewentualnie dopompowuje,stawaim motocykl na deskach aby odizolować go od podłogi                                                                                                           10.wykręcam akumulator i zabieram w ciepłe miajsce i raz na miesiąc doładowywuje i kontroluje pozom elektrolitu
11.przykrywam motocykl plandekoł i czekam do wiosny

Ja swoje motocykle zazimowałem pod koniec września,moim zdaniem nie warto ich przepalać itp.
w takim stanie zakonserwowany motocykl może stać nawet kilka lat,a do wiosny na pewno

Cezet 350 1988
Simson s50 1978
Romet komar 3
Skoda favorit 135l 1991