Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:55:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czy trzeba zmieniać koło zębate na wale , podczas wymiany kosza sprzęgłowego z 638 na 634 ?  (Przeczytany 3072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;

zebatka na wale zostaje bez zmian nie wiem kto wysmyslil ze trzeba ja zmienic na ta od zeliwniaka
Nie, nie, nie, to, że pasuje i działa, to nie znaczy, że jest odpowiednia. Ma inne odsadzenie od karteru i przy zmianie sprzęgła łąńcuch nie pracuje w jednej linii, tylko jest zwinklowany.

Temat wydzieliłem - mechanik350
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2014, 19:05:19 wysłana przez mechanik350 »
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

zebatka na wale zostaje bez zmian nie wiem kto wysmyslil ze trzeba ja zmienic na ta od zeliwniaka
Nie, nie, nie, to, że pasuje i działa, to nie znaczy, że jest odpowiednia. Ma inne odsadzenie od karteru i przy zmianie sprzęgła łąńcuch nie pracuje w jednej linii, tylko jest zwinklowany.

Hmm,zrobiłem już 27 kkm na sprzęgle od "żeliwniaka",bez wymiany zębatki na wale 638 i nie stwierdziłem nieprawidłowość  :o

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;

Zmieniałem to już 2 razy i łańcuch idzie krzywo bez zmiany zębatki, ale każdy robi jak uważa.
Nie bez powodu są w sprzedaży osobno zębatki do żeliwniaka i 638.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2014, 14:27:24 wysłana przez Mathini »
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Zmieniałem to już 2 razy i łańcuch idzie krzywo bez zmiany zębatki, ale każdy robi jak uważa.
Nie bez powodu są w sprzedaży osobno zębatki do żeliwniaka i 638.

Muszę się temu faktycznie przyjrzeć,podczas montażu czy też wymiany zębatki nie stwierdziłem aby łańcuszek szedł ze skosa  :)

Jeszcze jedna uwaga,może błąd tkwi w montażu silnika po remoncie? Przeglądałem serwisówkę jawy 640 ( sprzęgło żeliwniak) i numer części koła zębatego wału to : 638 120 12, w serwisówce jawy 638 ( sprzęgło z oringiem) jest także ten sam numer koła zębatego czyli: 638 120 12,natomiast w silniku jawy 634.7 ( silnik z obrotomierzem)numer katalogowy koła zębatego to : 633 120 68.

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)

u mnie idzie w lini prostej, jak dalem zebatke od zeliwniaka to wtedy krzywo wlasnie szlo, no chyba ze na wzrok mi padlo
jak dobrze pamietam to stawialem na stole kosz od 634 i kosz od 638 i wysokosc wienca na ktory zaklada sie lancuszek byla taka sama dlatego wymiana zebatki na wale byla zbedna
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike

my to sprawdzaliśmy bo ja niechcący kupiłem dwie zębatki - jedną do 634 i jedną do 638 i do kosza 638 ta od 634 by nie pasowała, ale może rzeczywiście w drugą stronę to nie ścina zębów, ale zębatki różnią się i to znacznie szerokością. Holger ty masz silnik od 640 więc zapewne masz tam odpowiednią zębatkę, bo w 640 montowano spowrotem stare sprzęgła...
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)

az poszedlem sprawdzic i odstawienie kosza jest takie samo.
nie wiem natomiast jak z gruboscia podkladki pomiedzy koszem, a lozyskiem ja przy przekladce zostawiłem ta z 638
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

my to sprawdzaliśmy bo ja niechcący kupiłem dwie zębatki - jedną do 634 i jedną do 638 i do kosza 638 ta od 634 by nie pasowała, ale może rzeczywiście w drugą stronę to nie ścina zębów, ale zębatki różnią się i to znacznie szerokością. Holger ty masz silnik od 640 więc zapewne masz tam odpowiednią zębatkę, bo w 640 montowano spowrotem stare sprzęgła...

Ja mam silnik od 638,kupiony w Polsce ponad 20 lat temu,mimo wszystko nr katalogowe kół zębatych od 638 ( sprzęgło oring) i od 640 ( sprzęgło żeliwniak) są identyczne-sprawdzone w serwisówkach.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike

malutki się ten kosz od 634 przy tym od 638 wydaje...
sorry za offtop, ale ten co masz w swojej jawie zawsze myślałem że jest od 640 z nowym sprzęgłem i fabrycznym vape ?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Nie,nie silnik nowy ale z epoki  ;D,dokupiłem Vape Z04 i sprzęgło od "634",nie używane sprzęgło od 638 leży grzecznie na półeczce i czeka na lepsze czasy  ;)

mechanik350

• Jawer
  • Jawa TS350 89r, CZ350 82r, CZ350 89r, Honda vf500

Poniżej zdjęcia porównawcze kół zębatych 634 i 638. Zdjęcia skopiowane kiedyś z forum, niestety autora nie pamiętam.
Warmińsko-mazurskie

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike

No wlasnie jak pamietam ktores bylo sporo szersze i ktos kiedys to opisywal na forum ale nie pamietam kto, a moze jest tak ze w silniku 638 przy sprzegle 638 nie mozna dac tego starego... czy nie nestor mariusz cos o tym pisal ?

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200

Był kiedyś o tym temat m.in. Krycha się udzielał.Ale w końcu i tak nic nie wymyslili chyba.
Wydaje mi się że kosz 634/Cz ma takie same odsadzenie co ten od 638 ale zębatki na wale są inne bo być może kartery się różnia odsadzeniem wałka skrzyni i wału.Czyli zębatka od 638 nie może być w 634/CZ i na odwrót ale przy zmianie kosza zębatka zostaje ta co była.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.