Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 05:22:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: W jaki sposub?  (Przeczytany 4441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
W jaki sposub?
« dnia: Października 15, 2007, 19:28:21 »

:] Siema! Skoro nie moge kupic motora a jak już go będe miał to niebęde mugl na nim je¼dzić do 18-nastki postanowilem zrobic konkretny fachowy tuning silnika simsona na niemieckich czesciach
i mam pytanie :D macie jakis sposub na zarobienie pieniędzy ?:D
Przypomne ze mam 14lat i nie moge zostac pracownikiem młodocianym i ucze sie :( nie spieszy mi sie :D mam na to 8miesiecy ale potrzebuje 1515zl :D

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
Odp: W jaki sposub?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 15, 2007, 20:37:19 »

Prosze poprawić błąd ortograficzny w temacie wiadowości,

Nie sposub tylko sposób -bo sposoby

I pamiętaj Szjbus "Word" Twoim przyjacielem- wpisuj tam treść posta użyj korekty błędów a problemy z ortografią znikną. 

« Ostatnia zmiana: Października 15, 2007, 20:40:26 wysłana przez Pawel »
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Janos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 15, 2007, 20:50:45 »

siema szajbus. moze nie zabardzo powinienym o tym mowic  :> ale jedyny sposob na zrobienie hajsu w tym wieku to tylko handel....   

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 15, 2007, 21:42:23 »

Ja w twoim wieku jak remontowałem komarki i nie miałem kasy to zbierałem złom, bardzo dochodowy, jak ma się babcie lub dziadka na wsi. Teraz też oczywiście co nieco zbieram ale już praktycznie nie ma co zbierać bo wszystko wyzbierane i wywiezione na złom. Ja narazie nie mam 18, ale już niedługo <thumbup> a zarabiam u znajomego jako pomocnik. Praca jest prawie całoroczna bo w czasie roku szkolnego po lekcjach czasami ide coś pomóc, oczywiście w weekendy także, jak jest coś do roboty. Teraz zbieram na Jawę 350, tylko coś zawsze wypadnie i troche kasy strace ale jak skoñcze remont Jawy 50 to ją sprzedaje i kupuje Jawę 350.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 15, 2007, 21:59:39 »

ales wyskoczył z kwotą  <eek> <eek> <eek> co ty tam turbine chcesz załozyc?

Brein

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 15, 2007, 22:46:51 »

Ku¼wa jasne - półtora kafla w wieku 14 lat. O ile nie wpadniesz na nową wersję oscylatora (niektórzy powinni pamiętać o co chodzi) to kolego marne szanse. O zatrudnienie trudno - nikt nie chce młodocianych - więc zostaje ci kombinowanie dochodowego biznesu, ale jak się nie napracujesz to nie będziesz miał.
Alan dobrze napisał - to też jest pomysł - legalny i wymaga pracy - za free to często nawet w pysk trudno dostać.

Kombinuj :)

a tak w ogóle to po uj tuuuning jeszcze na niemieckich częściach? - rakiety i tak nie zrobisz. A ta mania na "tjuning" - już zaczyna być nużąca.

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 15, 2007, 23:30:50 »

zamiast robić jakiś "tuning" za 1500 zł, wolałbym na Twoim miejscu kupić sobie kufry, owiewkę i ruszyć w świat. Poczytaj na stronie williama http://william350.w.interia.pl/podroze.html jak to on podróżował swoim Simsonem. Taka moja mała propozycja. ¯ałuje, że mi nikt nie podpowiedział tego jak miałem Simsona.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Października 16, 2007, 15:01:56 »

widze ze mnie nie rozumiecie
a za 1515zl nie chce wkladac turbiny tylko:
4kanalowy cylinder RZT Power o pojemności 70ccm
ga¼nik Amal
Sportowy wal MZA z wypelniaczami
Kosz sprzęgla s70
Skrzynie 5-cio biegowa
łozysja SKF z luzem C3

tuning chce zrobic by udowodnic cos czego nie zrozumiecie rodzinie
sim po takich przerubkach leci 115km\h

Wally425

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 16, 2007, 18:57:37 »

chłopcze boje sie o twoje życie jeżeli wsiądziesz na ten sprzęt bez odpowiedniego przygotowania ramy hamulców oraz kół <scared>

ale w tym okresie mozesz rozdawac ulotki n pisu:D <lol>

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Października 17, 2007, 12:52:36 »

chcialbym powiedzec ze wychodzily "Lekkie motocykle"
Simson s70
Simson SR80
ramy zwykle z simsona niczym nie wzmacniane wedlug ksiazki prędkość maxymalna to 75km\h w rzeczywistosci 98km\h
łozyska mam nowe wymienione na mocniejsze
hamulce w 101%sprawne nowe szczeki i linki choc bvym sie mial na tym zabic to przynajmniej bym udowodnil rodzinie ze nie jest tak jak oni mowia ! Ze nic nie potrafie ze nie umime naprawiac a co dopiero przerabiac silnikow zeby zaczeli mnie doceniac a nie ! mam juz tego wszystkiego dosc ! <crybaby>

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 17, 2007, 13:21:48 »

Ciekawe czy jak wstawisz 5-ty bieg to wystarczy mocy ,żeby pokonywać opory ruchu.Może być taka sytuacja ,że na 5 tym biegu jak mocny wiatr powieje będzie zwalniał a nie przyspieszał.A co do tych sportowych wałów,cylindrów itd. to jakos nie mam przekonania.Po za tym po takich przeróbkach trwałość silnika drastycznie spada więc niestety coś za coś.

walus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 17, 2007, 22:36:18 »

no racje mają chłopaki......
a wracając do "trzepania" kasiory to najlepiej sie za robote wziąć!!! remontuj jakieś komarki kolegom i tak wprawy nabierzesz i kasy wleci troszke.... ale 1500!!!!! no to sie będziesz musiał narobić.....
złom, aluminium i mied¼!!!! w cenie teraz>>>>>  no i robota, robota i jeszcze raz ROBOTA!!!! pozdarawiam :)

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 04, 2007, 16:13:59 »

i znalazlem sposub ! :D w marcu pomoge babci w remoncie domu w lipcu dostane 1,5 tys :D:D
wczoraj dokonalem przerobki mojego cylindra :D
dorobilem dwa dodatkowe kanaly pluczace :]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 04, 2007, 17:39:45 »

Jezus Maria! chłopaki nie piszcie chamulce tylko HAMULCE. nie wiem jak u was ale u mnie jak walne byka to podkreśla mi go w okienku Darek na czerwono ( ten sam Darek co otwierał drzwi w filmie Job-czyli ostatnia...). ten tuning simsona wydaje mi sie debilstwem na skalę gminną bąd¼ nawet powiatową. wsadzisz w pierdzika 1500 zł żeby udowodnić rodzince,która pewnie i tak sie na niczym nie zna,że można podrasować simka? chcesz udowodnić,że jesteś gość? to daj mi stówkę , a nawet wydrukuję Ci dyplom mega tunera. a tak na serio. co potem zrobisz z tym simkiem? jak odzyskasz chociaż ćwierć tego wkładu to zmienię płeć. bo kogo to będzie obchodziło ile kasy w niego włożyłeś? mnie by to waliło,czy ktoś wsadził 2000 czy 200zł w pojazd warty i tak 2000. nawet jeśli kupiony został przed inwestycją za 1500.no chyba,że serce masz większe niż rozum i zrobisz następnemu właścicielowi prezent na skalę już wojewódzką. moja Jawa w tej chwili ma pochłonięte 3700 zł. ale to inna sprawa. ona zostanie u mnie na wieki.jestem z niej dumny. to część mnie. bo gdybym chciał ją sprzedać nikogo by i tak to nie obchodziło,że kosztowała kawał kasy i serca. Kolego-WYLUZUJ! jesteś cholernie narwany. gdy ktoś w Ciebie wątpi- olej to. inaczej zajedziesz się finansowo i emocjonalnie. a ludzi nie zadowolisz.czillaut chłopie. tyle od Jawsima.

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 04, 2007, 20:30:16 »

Kolego Szajbusie Jawsim ma tutaj całkowitą racje.
Domyślam się że chcesz wyskoczyć taką bryką na miasto, poszaleć i w ogóle pokazać jaka to ta Twoja bryka jest zajebista. Ale po co Ci to? zobaczą to, po czasie wszyscy zapomną ktoś inny pokaże się czymś lepszym i to wszystko. Do tego po takiej przeróbie silnik Ci się rozpadnie w pył. Szkoda tylko zdrowej maszyny.
Ja moją Jawą 250 (rocznik 57) jechałem około 100 i to mi spokojnie wystarczy jak na takie coś.
A rodzinie to mogę pokazać to że umiem zadbać o ten motór i mimo wieku on nadal działa i je¼dzi! (za co spokojnie sypną grosza na paliwko w ciężkich chwilach ;) )

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 07, 2007, 21:27:51 »

Kolego Jawsim
Tak jak częścią twojego życia jest jawa tak częścią mojego jest ten simek. Mam na nim je¼dzić jeszcze 4 lata a pu¼niej prawko. Przerobie go i wątpie żebym kiedykolwiek go sprzedał. Tyle kasy włozyłem w tego trupa że mam do niego sentyment. Może moje dzieci zobaczą motorower z prawdziwego zdazenia a nie jakiego skuterka ;)
Pozdrówka !
Ps. Silnik się nie rozpadnie ;)

lluke

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 07, 2007, 22:36:34 »

No i powrócił..... <mur>  Człowieku taką kasę to ja na twoim miejscu zainwestował bym w coś co przyniesie jakieś korzyści z tego co wiem to za 4 lata prawa jazdy będą cholernie drogie może więc warto gdzieś je odłożyć albo tak jak w moim przypadku. Dać np. dobremu Wujkowi który obróci nimi parę razy i odda z nawiązką. Naprawdę zastanów się.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 10, 2007, 11:41:16 »

dobra rób jak chcesz. będziesz żałował może a może nie.jeśli masz zamiar tego simka zostawić dla potomnych to inna beczka smaru,ale we¼ pod uwagę taki bajer- rodzice i tak nie będą chcieli kupić Ci moto pewnie bo z Twoich opowiadañ niestety ich nastawienie poznałem. myślisz,że coś się w życiu zmienia jak ma się 18 lat? dostajesz dowód,możesz se kupić fajki,alkohol, no i jak nabroisz to idziesz do normalnego pierdla. a w domu? tak samo jak wcześniej- skoñczysz 18 i myślisz,że od razy dostaje się miesięcznie 2000PLN? ¯e starzy traktują Cię jak dorosłego? ZAPOMNIJ <mur> do momentu jak jesteś na ich utrzymaniu i pod ich dachem będą Tobą rządzić! ciągle będziesz ich synkiem,nawet jeśli będziesz już zaliczał koleżanki z klasy.żeby mieć normalną kase trzeba pracować-skoñczyć szkołe i mieć jakiś zawód,możesz iść nawet na studia to wtedy i tak zaczynasz od zera.jak masz zamiar utrzymać simsona i zrobić prawko i do tego kupić jawe i ją zrobić? staruszkom się to raczej nie spodoba a Twoja pełnoletność guzik będzie znaczyć. żeby zrobić prawko potrzeba będzie kasy i sądzę,że simek pójdzie w świat- wtedy zobaczysz,że nie jest Ci tak bliski skoro można go zamienić na Jawe. albo prawko. Przepraszam,że post jest długi ale krócej nie mogłem ;)
PS> prawdziwie pełnoletni jesteś dopiero po śmierci rodziców- czego nikomu nie życzę- do tego momentu zawsze bedziesz dzieckiem.

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 10, 2007, 16:55:45 »

Zgadzam się z Jawsimem. Kiedys go stracisz albo będzie bezuzyteczny bąd¼i każdy o nim zapomni.

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 10, 2007, 19:26:23 »

A nie lepiej odłozyc to 1500zl sprzedac simka za 1500zl i masz 3tys na nowe moto...