Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:42:41
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: mixol/półsyntetyk?  (Przeczytany 4479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ciastek

• Świeżak
  • *
  • CZ 472.5 & Jawa 638-1
mixol/półsyntetyk?
« dnia: Czerwca 04, 2014, 22:42:51 »

Czołem!

mam TSke z 89 roku, od nowości jeździła na mixolu. Nie wiedziałem że na mixolu i zrobiłem kilkaset kilometrów na półsyntetyku orlenu w mieszance 1:30. Dzisiaj dowiedziałem się właśnie że jeździła na mixolu i pytanie, zmieniać z powrotem na mixol czy zostać już na tym półsynetyku? Silnik trochę szumi, zaczęło troszkę ciec na połowie silnika, dałem kiedyś fote...

Chciałem jeździć ile sie da bez ruszania silnika bo się na tym nie znam, czy wpłynie na żywotność silnika dodatek do bezołowiowej?
    Status GG

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
Odp: mixol/półsyntetyk?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 04, 2014, 22:46:30 »

Śmigaj dalej na miksolu, a dodatek do benzyny nie jest potrzebny.

Ciastek

• Świeżak
  • *
  • CZ 472.5 & Jawa 638-1
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 04, 2014, 22:47:37 »

przebieg 15 tysi... a bardzo nabroiłem lejąc półsyntetyk?
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2014, 06:38:36 »

Dlaczego uważasz , że lejąc lepszy olej zrobiłeś źle ??

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 05, 2014, 08:08:21 »

Majzel
Chłopak nie jest pewny i dlatego się pyta :)

Ciastek
Nic się nie dzieje, nie martw się.
Lej sobie z powrotem mixol lub poszukaj tu na forum jakie oleje do mieszanki polecają różne osoby, gdzieś jest taki temat :)

W kwestii dodatków to nie wygłupiaj się i nie wyrzucaj pieniędzy w błoto. Te motocykle były zaprojektowane i wyprodukowane w czasach w których nie było takich wynalazków i ich nie potrzebują. Dość, że obecnie produkowane oleje są o niebo lepsze od ówczesnych - tyle szczęścia im wystarczy ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2014, 08:11:52 wysłana przez Roland »
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 05, 2014, 08:29:09 »

Ja bym już został przy półsyntetyku, zawsze to mniej nagaru do wydłubywania z kolanek i wydechów ;)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 05, 2014, 09:05:35 »

Ja od remontu silnika przesiadłem się na to . Silniczek cyka bez porównania lepiej jak na mixolu i innych mineralnych / półsyntetycznych olejach . Polecam  ;D

A jeszcze taka ciekawostka :

olej Millers 2T - 107 zł za litr

http://allegro.pl/millers-oils-cfs-2t-1l-pt-i4302407136.html
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2014, 09:09:17 wysłana przez Biały »
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 05, 2014, 09:22:33 »

Biały, tak piszą w temacie o olejach;

"Castrol Power 1 Racing 2T to w pełni syntetyczny olej przeznaczony do nowoczesnych wysilonych silników 2-suwowych charakteryzujących się wysokimi obrotami. Jego szybko spalająca się formuła o wysokich parametrach ochronnych pozwala osiągnąć maksymalnych moc nawet w pełni stuningowanym silnikom. Castrol Power 1 Racing 2T poprawia reakcję na otwarcie przepustnicy, skutkując wzrostem przyspieszenia oraz gwarantując najwyższe osiągi przy ekstremalnej jeździe." (cyt.)

a cześka raczej nowoczesną wyścigówką nie jest  :)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

beduin929

• Jawer
  • CZ 350 (472.4) 1979r & MZ ETZ 251 1990r
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 05, 2014, 09:34:38 »

czasami przejscie z gorszego leju na lepszy nie jest dobre. np. w autach nie zalecaja z mineralu na polsyntetyk  i to samo z połsyntetyku na pełny syntetyk . odwrotnie tak można bez żadnych obaw. przy gorszych olejach zbiera się nagar w silnikach lepszy oleje moga go wypłukac i cały ten syf może wyjśc tylko jedna drogą z silnika  :(

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
  • MZ ETZ 150 91" Ogar 200 Kawasaki KLE 500
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 05, 2014, 12:39:07 »

To jest 2t. Zmiana oleju nie zaszkodzi. Chyba .ze masz nieszczelny silnik... W takim wypadku po prostu zobaczysz ,że gdzieś ma przedmuch albo coś. Nic się nie uszkodzi. Syf się wypłucze i będzie git. A tak po za tym ten orlen jest prawie tak samo gówniany jak mixol...
Ja do jawki która od nowości śmigała na mixolu zalałem castrola syntetyka (tego wyżej pokazanego) i nic się nie stało.
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 05, 2014, 13:06:22 »

Znowu temat o olejach jak ja to lubię ;D
Andree toć przecież Jawa i Cz mają "nowoczesne wysilone silniki 2-suwowe charakteryzujące się wysokimi obrotami" :P
beduin -nie porównuj olejów 2t i 4t bo te drugie mają troszkę inną robotę do wykonania.
To ze ci cieknie to normalka bo nowe syntetyczne czy półsyntetyczne oleje nie spalają sie tak jak wspomniany Mixol i wypływają z każdej szczeliny.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 05, 2014, 14:14:19 »

Ja śmigałem na malince z orlenu i było ok. Kiedyś brakło i zalałem zielony syntetyk z husqvarny. Chyba wypłukało nagar, bo silnik zaczął dzwonić :(

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 05, 2014, 15:51:07 »

Czołem!

mam TSke z 89 roku, od nowości jeździła na mixolu. Nie wiedziałem że na mixolu i zrobiłem kilkaset kilometrów na półsyntetyku orlenu w mieszance 1:30. Dzisiaj dowiedziałem się właśnie że jeździła na mixolu i pytanie, zmieniać z powrotem na mixol czy zostać już na tym półsynetyku? Silnik trochę szumi, zaczęło troszkę ciec na połowie silnika, dałem kiedyś fote...

Chciałem jeździć ile sie da bez ruszania silnika bo się na tym nie znam, czy wpłynie na żywotność silnika dodatek do bezołowiowej?

Nic się nie stanie, przerabiałem to osobiście. Dwa razy. Z miksolu/luxa na półsyntetyk i potem z półsyntetyku na pełny syntetyk. Silnik bez problemów osiągnął 45 000 km i zrobiłby jeszcze więcej, tylko szykowałem motocykl pod zaprzęg i zrobiłem przy okazji pierwszy szlif-ale wcale nie był jeszcze konieczny.

Ja od remontu silnika przesiadłem się na to . Silniczek cyka bez porównania lepiej jak na mixolu i innych mineralnych / półsyntetycznych olejach . Polecam  ;D
(...)

Nie chcę Cię martwić, ale ten olej jest mocno przereklamowany. Przepaliłem go w sumie cztery litry. Uważam dziś, że to jeden z gorszych syntetyków 2T.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 05, 2014, 15:53:56 »

Leję takiego Castrola w proporcji 1:50 tylko że półsyntetyk w białej butelce i przestało mi łapać tłoki przy dużych prędkościach, teraz mogę pałować Jawę we 2 osoby z prędkością 120 km/h bez żadnych problemów, a na wcześniejszych olejach tłok puchły i udawało się jechać z taką prędkością tylko przez chwilę :P
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 05, 2014, 16:59:10 »

Ja kupiłem za 32 zł litr oleju Mobil 2T. I go tez polecam.
Najlepszy widok na burze? W moim wstecznym lusterku :]

CZ 175/487

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 05, 2014, 18:17:53 »

No wlasnie . Nie trzeba , ale można . Napewno nie zaszkodzi
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 05, 2014, 18:36:31 »

Przesiadka z mixolu/luxa na coś lepszego raczej nie jest wskazana.
W moim przypadku silnik się rozdzwonił.

Co do Castrol Power 2T to polecam przeczytać:
http://lotniczapolska.pl/Tulejowanie-cylindrow-i-naprawa-walow-%E2%80%93-rozmowa-z-Piotrem-Woryna,19848

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 05, 2014, 20:00:33 »

Lopez zgadzam się z twoimi spostrzeżeniami że po oleju zwłaszcza lux mixol  nie leje się oleju pełny syntetyk bo nagar nie tylko osadza się w tłumikach kolankach osadza się pod pierścieniami na tłoku i z czasem jest go coraz więcej tym samym pierścienie są bardziej uciskane przez tłok tym samym bardziej dopasowane do gładzi cylindra jeśli damy olej półsyntetyk lub pełny syntetyk po mineralnym wypłuczemy nagar z pod pierścieni i nie tylko wtedy zaczyna się dzwonienie pierścieni i nie tylko.   Dodam jeszcze że pamiętam czasy kiedy dostępny był tylko lux10 i mieszało się olej w tak zwanym mieszalniku zaczął pojawiać się mixol i wtedy zaczynały się problemy bo mixol miał dodatki płuczące jak ktoś jeździł na lux10 i przeszedł na mixol zaczynało się dzwonienie rysowanie cylindra tłoka a przyczyną były drobiny nagaru wypłukane przez mixol.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2014, 20:15:26 wysłana przez Jacek64 »

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 05, 2014, 20:14:03 »

Kupując olej nie sugerujcie się marką, kolorem, czy ch wie czym innym. Najważniejsza rzecz to klasa jakości.

JASO FB - dla seryjnych silników.
JASO FC - dla seryjnych, lekko i średnio przerobionych silników, w przypadku ostrzejszej jazdy.
JASO FD - dla bardzo przerobionych, wysokoobrotowych silników.

Istnieje jeszcze klasa API (niższa niż JASO)

API TA - Lux 10
API TA/TB - Mixol
API TC - Poziomka

Osobiście poniżej API TC nie schodzę bo się po prostu nie opłaca oszczędzać :D
Najrozsądniejszym olejem do naszych motorków (moja opinia) jest Orlen Platinum moto 2T. Jest czasem o połowę tańszy od swoich odpowiedników (castrol, mobil itp). Średnia cena oleju to srednio 25 zł

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 05, 2014, 21:02:13 »

bo mnie z czyści zaraz,  jest 16 stron o olejach,  a wy powielacie te same pytania tutaj.  zamykam wątek
    Status GG