Wolna Strefa Jawa - CZ

• Września 10, 2026, 15:10:05
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Xingfu 250A i Jawa na polu ryżowym  (Przeczytany 5785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Xingfu 250A i Jawa na polu ryżowym
« dnia: Czerwca 02, 2014, 14:28:26 »

Klaniam sie z Japonii.
W ostatnia sobote przejechalem sie 160 km na polnoc od Tokio aby obejrzec Xingfu 250A (chinska replika Jawy 353) stojacy w sklepie z uzywanymi motocyklami. Niestety byl juz sprzedany ale wlasciciel sklepu, ktory bedzie przygotowywal go dla nabywcy,  pytal mnie o wymiary uszczelnien na wal. Z niniejszego forum podalem wymiary simmeringow do  Jawy 353 ale bez gwarancji ze takie same sa w silniku Xingfu. Czy ktorys z Kolegow mial moze okazje remontowac ten chinski silnik i moglby podac mi pewne informacje? Bylbym niezmiernie wdzieczny.
Zalaczam kilka zdjec z mojej wyprawy.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Odp: Xingfu 250A i Jawa na polu ryżowym
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 02, 2014, 16:38:57 »

Jeżeli jest dokładnie tak samo jak w Jawie to wystarczy zdjąć prądnicę żeby zobaczyć jaki jest uszczelniacz, bo z lewej strony wału jest uszczelniacz labiryntowy, który nie boi się czasu i tak szybko nie wysiada :)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 02, 2014, 20:02:34 »

Jeżeli jest dokładnie tak samo jak w Jawie to wystarczy zdjąć prądnicę żeby zobaczyć jaki jest uszczelniacz, bo z lewej strony wału jest uszczelniacz labiryntowy, który nie boi się czasu i tak szybko nie wysiada :)
Dziekuje za sugestie. W podobny sposob "gdybalismy" z Panem z tego sklepu, ktory po raz pierwszy zabieral sie bedzie do rozkrecania silnika Xingfu bez jakichkolwiek informacji na jego temat. A silnik pali ale zasysa olej i strasznie dymi.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2014, 21:39:47 »

Ale może mieć zwykły simering. Po zdjęciu lewej pokrywy silnika będzie widać czy na wierzchu jest łożysko, czy uszczelniacz. W Jawie po lewej stronie wału są 2 łożyska, a uszczelniacz pomiędzy nimi. Żeby się do niego dostać trzeba rozpołowić silnik i wyjąć wał.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 03, 2014, 07:13:20 »

Jeszcze raz dziekuje. Juz w sobote wyjasnilem panu w sklepie z motorami czego moze oczekiwac, gdyby silnik Xingfu byl dokladnie taki sam jak w Jawie 353. Z rozbiorka tez nie bedzie problemu bo facet dlubac przy silnikach lubi i potrafi. Chodzilo mu o to, aby ustalic wymiary i zamowic uszczelniacze etc. wczesniej i zlozyc silnik jak najszybciej bo klient czeka.
Logicznie myslac, prawdopodobienstwo trafienia Xingfu do Europy jest znikome bo jest tam jego pierwowzor (Jawa 353). Oczywiscie te simmeringi to nie moje zmartwienie ale zapytalem tak mimochodem bo moze jednak ktorys z Kolegow mial kiedys okazje ogladac silnik Xingfu od srodka.
Uklony.
PS: Prosze mi wierzyc lub nie, ale na japonskiej drodze Jawa jest dla tubylcow duzo bardziej egzotycznym zjawiskiem niz ta sama Jawa wsrod pol ryzowych dla P.T. Forumowiczow.
Nawet tutejsi harleyowcy, zwykle majacy w bardzo glebokim powazaniu inne motocykle, dostaja skretu szyi gdy przejezdzaja obok.

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 04, 2014, 08:39:50 »

PS: Prosze mi wierzyc lub nie, ale na japonskiej drodze Jawa jest dla tubylcow duzo bardziej egzotycznym zjawiskiem niz ta sama Jawa wsrod pol ryzowych dla P.T. Forumowiczow.
Nawet tutejsi harleyowcy, zwykle majacy w bardzo glebokim powazaniu inne motocykle, dostaja skretu szyi gdy przejezdzaja obok.
Juz pewne rzeczy przestały nas dziwic.Toć żyjemy w Polsce.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 05, 2014, 10:42:56 »

Problem czesci do Xingfu 250, ktorym zawracalem glowe Kolegom, chyba zostal rozwiazany.
Znalazlem i podrzucilem panu ze sklepu link do chinskiej strony, gdzie takie czesci oferuja.
Mozna tam kupic nawet kompletny silnik. Gdyby ktos potrzebowal chinska kopie silnika do Jawy 353 to prosze bardzo.
http://www.chang-jiang.com/jawa/jawa.html

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 05, 2014, 11:41:47 »

Jakiś czas temu widziałem CHANG JIANG750 M1 do kupienia (oczywiście nowy fabrycznie) i o ile dobrze zrozumiałem sprzedawcę to chciał na stałe wprowadzać te motocykle na nasz rynek, o ile będzie zbyt... może więc i klon Jawy pojawi się "testowo". Kwestia samej chłonności rynku oczywiście jest wysoce dyskusyjna ;)
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, HD Sportster 883, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

renegade88

• Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 05, 2014, 13:08:29 »

może nie z tej beczki, ale ostatnie zdjęcie przy polu ryżowym i moście (wiadukcie) daj do motocykl miesiąca jest po prostu piękne :D
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 06, 2014, 01:55:51 »

Jakiś czas temu widziałem CHANG JIANG750 M1 do kupienia (oczywiście nowy fabrycznie) i o ile dobrze zrozumiałem sprzedawcę to chciał na stałe wprowadzać te motocykle na nasz rynek, o ile będzie zbyt...
Przepraszam za zasmiecanie Jawerskiego forum ale chodzi o motocykle z podobnej chyba kategorii.
CJ750 mozna sobie sprowadzic prywatnie (wystarczy jezyk angielski, nie trzeba znac chinskiego). Nie sa to motocykle fabrycznie nowe bo ich produkcja zakonczyla sie w latach 80-tych ubieglego wieku. Jednak sa "jak nowe" bo po rozebraniu, wymianie zuzytych czesci, malowaniu, chromowaniu itd. sa skladane na nowo stosownie do zamowienia klienta.
Mozna zamowic sobie taki sprzet z dostawa do domu i zalatwieniem wszelkich procedur importowo-celnych. Zaleznie od wyposazenia i wykonczenia cena samego pojazdu to 4-5 tysiecy dolarow (wiem bo sprawdzalem i mam fakture). Dochodza do tego koszty transportu (okolo 1500 dolarow do Europy) i oplaty celne w wysokosci zaleznej od kraju, do ktorego sie importuje.
http://www.cjsidecar.com/

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 06, 2014, 07:56:51 »

Konstruktorzy BMW się pewnie w grobach przewracają :P

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 07, 2014, 14:45:43 »

może nie z tej beczki, ale ostatnie zdjęcie przy polu ryżowym i moście (wiadukcie) daj do motocykl miesiąca jest po prostu piękne :D
Dziekuje za uznanie dla krajobrazu Japonii (z shinkansenem, ktory wjechal w tlo). Niewykluczone, ze to zdjecie mialoby szanse byc wybrane do kalendarza ale jako swiezak z bardzo daleka nie jestem godzien tego zaszczytu wiec sobie odpuszcze. Moze kiedys sprobuje wystartowac ze zdjeciem z gora Fuji albo innym znanym obiektem z Japonii w tle. Gdyby Koledzy mieli jakies sugestie dotyczace tej scenerii to prosze mi podpowiedziec.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 07, 2014, 15:38:08 »

Startuj,startuj zawsze to jakis inny krajobraz,i nie patrz ze od niedawna jestes z Nami,nie liczy sie ilość postow tylko ich jakość;-)

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 17, 2016, 03:24:46 »

Troche pozno (prawie po dwoch latach) ale w koncu zmusilem sie i z pokladowej kamery wydlubalem nagranie z wyjazdu opisanego w tym watku. Moze kogos zainteresuje.
Japonska muza jest troche stara aby nie scigaly mnie tutejsze ZAIKS-y.
Pod koniec nagrania jest bliskie spotkanie z dwukolowymi jezdzcami.
https://youtu.be/prwrdKzyK_k

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 17, 2016, 03:47:29 »

Sympatyczna przejażdżka,muzyka jakby znajoma  :D

sancho

• Starszy Jawer
  • Jawa 634-7 83r.
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 17, 2016, 12:28:41 »

Fajne klimaty.Zorganizuj jakiś zlocik latem to przyjedziemy ;)

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 17, 2016, 12:41:37 »

A u mnie pisze ze film jest niedostępny :(

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 17, 2016, 13:19:21 »

Na wystarczajaco szybkim internecie dziala (u mnie jest niedostepny na iPadzie z bezprzewodowym internetem, na komputerze dziala jak trzeba).

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 17, 2016, 14:46:53 »

To ja nie wiem jakie internety koledzy mają :P
Mój co prawda osiągów powalających nie ma ale 3-5 Mb sobie smiga. Wydawało mi sie ze do YouTuba jest wystarczający.

Tjack

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634.7+Velorex562
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 17, 2016, 14:59:14 »

U mnie na telefonie typu smart nie idzie ale na kompie stacjonarnym śmiga. Fajna jazda po tej lewej stronie....