Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:04:27
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Składanie silnika jawy  (Przeczytany 13789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomo26

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Składanie silnika jawy
« dnia: Maja 17, 2014, 19:12:33 »

Witam. Mam do was kilka pytań. Nabyłem jawę z rozebranym silnikiem. Na dniach będę miał inny wał , oraz cylindry. Przy składaniu na co mam zwrócić uwagę ? dawać uszczelkę między karterami? czym uszczelnić tą podporę wału? ogólnie prosiłbym o jakieś wskazówki. Nigdy nie składałem takiego silnika. Z góry dziękuje i pozdrawiam Tomek :)

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
Odp: Składanie silnika jawy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 17, 2014, 20:04:27 »

Uszczelkę broń boże miedzy kartery dawać ,niema prawa tam być .
Jaki masz model jawy ?
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 17, 2014, 20:18:54 »

Tutaj poszukaj ---> Baza wiedzy , tam dużo rzeczy jest już napisane , nawet serwisówki fabryczne znajdziesz =]

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 17, 2014, 20:32:08 »

Silnik składaj najlepiej na ciepło, pamiętaj aby czoło wału równo siadło,klocek ładnie spasować, cienka warstwa sylikonu, jeżeli masz równe powierzchnie.
    Status GG

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 17, 2014, 22:07:04 »

Silnik składaj najlepiej na ciepło, pamiętaj aby czoło wału równo siadło,klocek ładnie spasować, cienka warstwa sylikonu, jeżeli masz równe powierzchnie.
O co chodzi z tym składaniem na ciepło? Grzejemy kartery?
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 17, 2014, 22:30:53 »

Ja to robię następująco:
Aby wbić łożyska w kartery ,łożyska chłodzę, kartery grzeje na spirali,ala kuchenka, idealnie wchodzi w miejsce na wał,od góry przykrywam cienka blaszka na gniazdo łożyska aby ciepło nie uchodziło co przyspiesza nieco proces rozgrzewania karteru,palnikiem czy z butli odradzam kolega w komarze odkształcił karter i ciekł silnik.
Przy składaniu wał chłodzę karter razem z łożyskami grzeje przez co średnica wew. łożyska się nieco rozszerza a zimny czop wału kurczy i elegancko wchodzi.
Jak już wał siedzi w karterze, grzeje drugi karter, łożysko się rozszerza a zimny wał kurczy i połówki się schodzą miło i przyjemnie bez użycia jakiejkolwiek siły kiedyś za żółtodzioba nie chciał mi się silnik zejść a wszystko przez to ze nie przekręciłem wałkiem zdawczym aby mógł się zazębić.
Więc przy ostatniej fazie składania karterów, należy przekręcić wałkiem zdawczym.
    Status GG

Tomo26

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 17, 2014, 23:27:46 »

Jawę mam z roku 1989 wersja TS. Dzięki za odpowiedzi. Jak będę montować wał to bdę grzać i chłodzić :). Jszcze co do skrzyni. Idą tam jakies podkładki czy coś ? na jakimś biegu trzeba składać ??.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 18, 2014, 05:53:41 »

Barrdzo ważne jest aby temperatura alu osiągnęła 120C . Jak ma mniej to często są problemy . Wszystkie termometry i inne chwyty dozwolone ;)

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2014, 19:57:03 »

Jak ktoś nie umie ogrzewać palnikiem to mu się karter odkształci. Wczoraj składałem silnik właśnie z planikiem na butlę 270g. Wał wpadł, a silnik nie cieknie i chodzi cacy.

Ja przez rękawicę już czułem że karter jest konkretnie zagrzany i wał po prostu wpadł do środka. Miałem jeszcze kilkanaście sekund na ustawienie czoła równo, potem kaplica.

Więc przy ostatniej fazie składania karterów, należy przekręcić wałkiem zdawczym.

Najpierw składajcie skrzynię na sucho, bo jak jest za długa prowadnica i się ściśnie śrubami karter to ucho od prowadnicy wam urwie. Jeszcze jedno jak na sucho bez wału nie chce wam się karter zejść to poluzujcie automat zmiany biegów. Szczególnie przy nowych częściach.

To tak ode mnie bo już musiałem karter spawać, i nie chciałbym kolejny raz więc daję takie info co najlepiej zrobić.

W ogóle nie powinno się składać tego silnika bez próbnego złożenia samej skrzyni w karterach.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Tomo26

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 22, 2014, 23:08:53 »

Cześć, miałbym do ciebie kilka pytań. Nie mam palnika w domu, więc czym te kartery rozgrzać ? cy schładzałeś wał ? rozebrałem dziś podporę wału, treba ją usczelnić ? jak usczelnić jedną komore korbową od drugiej? dawałeś uszczelke na spolowieniu? Mam jeszcze jedno pytanko, gdy zdjąłem ębatkę od silnika zauważyłem ze troche jest usczerbionego aluminium(w tym miejscu nie ptrzyma się zabepieczenie) Mogę na tym karterze złoży to ?
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2014, 23:57:18 wysłana przez Tomo26 »

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 23, 2014, 00:13:14 »

Seger w ogóle Ci tam siedzi? Czy wypada, bo nie rozumiem. Jak kawałek rowka jest uszczerbiony bo tez tak mam to może być. Karter można tez nagrzać na mocnej kuchence elektrycznej. chyba, że w ogóle nic nie masz to dosłownie kup sobie jednorazowego grilla i "wypiecz karter". Gniazda łożysk powinno Ci się udać zagrzać żarówką, ale moim zdaniem to bez palnika kiepsko będzie to złożyć.

Na pewno kuchenki elektryczne poniżej 1kW odpadają, karter jest duży. Możesz wypiec w piekarniku, podgrzać na kuchence gazowej w domu, nie wiem musisz coś wymyślić. Uszczelki między karterami nie może być. Czoła nie musisz uszczelniać, ja połówki czoła nasmarowałem reinzosilem. Sprawdź czy czoło nie jest w środku wybite, wkładasz w tym celu łożysko i labirynt i skręcasz czoło. I najważniejsze to jak masz czoło luzem to sprawdź czy wchodzi ciasno w kartery. Ewentualnie pomacaj powierzchnie styku czoła w karterze jak jest jakiś rowek nawet minimalny to czeka cię kupno pełnego czoła wału.

Nic nie musisz chłodzić, jak konkretnie rozgrzejesz karter to wał sam wpadnie.

Palnik możesz kupić za 50zł razem z butlą 270g. Spokojnie Ci to starczy na zagrzanie obu karterów. Może nawet i taniej znajdziesz. Karter takim palnikiem odkształcisz jak będziesz grzać punktowo. To nie może być duży palnik.

Najlepiej by było jakbyś dał zdjęcie tego "uszczerbienia".
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Tomo26

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 25, 2014, 23:01:17 »

siemka mam pytanko. co jest lepsze te cholerne igielki same czy łożyska igiełkowe? chodzi mi o igielki gdzie wchodzi sworzeń,

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 25, 2014, 23:43:44 »

Najlpiej igiełki , jak koszyczki to bradzo drogie w garnicach 50 zł sztuka takto nic dobrego się niie kupi za 10 zł .
    Status GG

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 26, 2014, 14:20:52 »

Zamiast kombinować z palnikiem karter możesz podgrzać w zwykłym domowym piekarniku.
Ustawiasz 130-140 stopni i masz. Plusem jest równomierne rozgrzanie całego karteru. Minusem konieczność przekonania domowników o tymczasowym przeniesieniu warsztatu do domu  ;) .

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 26, 2014, 23:28:11 »

Nie miałem takiej przyjemności, a równo zagrzać karter palnikiem też się da. Trzeba tylko umieć.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 27, 2014, 05:14:53 »

równo zagrzać karter palnikiem też się da

Przy składaniu silnika wszystkie chwyty dozwolone ;)

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 26, 2014, 11:18:41 »

Niebawem i mnie to czeka ;) będę miał problem tylko taki,że posiadam typowy piekarnik z PRLu  :P
nie mogę ustawić temperatury a termometru też nie posiadam żeby sprawdzić ,będę próbował ,może mi kartery nie popłyną  :D

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 26, 2014, 22:34:24 »

Polej je olejem do mieszanki, jak zacznie kopcić to będą dobre do montażu. To mówię na poważnie, miałem komorę korbową, której nie wyczyściłem idealnie i to było bardzo dobrym wyznacznikiem, wał wpadł w lewy karter. Nic nie chłodziłem tylko grzałem palnikiem na odkręcane butle(teoretycznie to on miał być do papy :D).

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 26, 2014, 22:47:59 »

Polej je olejem do mieszanki, jak zacznie kopcić to będą dobre do montażu. To mówię na poważnie, miałem komorę korbową, której nie wyczyściłem idealnie i to było bardzo dobrym wyznacznikiem, wał wpadł w lewy karter. Nic nie chłodziłem tylko grzałem palnikiem na odkręcane butle(teoretycznie to on miał być do papy :D ).
tak też poczynię ;) obsmaruję karety miksolem czy czymś pochodnym ale kobieta mnie zabije jak wrzucę do piekarnika karter w oleju 'technicznym'  :P

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 27, 2014, 13:51:31 »

Tylko ten karter to już tak solidnie ma dymić :D

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 27, 2014, 18:52:26 »

Jadę zaraz po mixol ale zacznę składać jutro bo dziś już zmęczony po dniu pracy jestem a wolę być wypoczęty i myślący... :)

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 27, 2014, 21:04:56 »

Po co polewać olejem i robić syf i smród. Wystarczy splunąć i ma natychmiast odparować. To znaczy, że temperatura jest odpowiednia.

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 27, 2014, 21:17:01 »

Też jakieś rozwiązanie ...ale karter polany olejem można obserwować zamiast co jakiś czas spoglądać do piekarnika ;) takie moje spostrzeżenie...  :P

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 27, 2014, 21:20:49 »

Sposobem na ślinę wał stanie na czole.

Jak pierwszy raz składałem ten silnik z tym waszym magicznym sposobem to wypychałem wał, wkładałem itd. Skończyło się na tym, że wciągnąłem wał za czop do karteru, bo skończył mi się wtedy palnik, a kuchenka 0,8kW nie dała rady.

Po ostatnich przeżyciach w połowie maja jak składałem niedoczyszczone kartery i dymiły jak watykan przy wybraniu papieża to wał wpadł do karteru. Przypadek?

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 27, 2014, 21:27:02 »

ja juz bym z tego piekarnika potem nie korzystał ;D
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)