Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 10:29:45
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pytanie prawne dot. motoroweru..Help:(  (Przeczytany 3391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Decibel

• Gość
Pytanie prawne dot. motoroweru..Help:(
« dnia: Września 15, 2007, 22:07:08 »

Witam. Jestem zmuszony coś zrobić z moimi sprzetami...Tylko sytuacja niezbyt mi sie przedstawia ponieważ chyba bd je musiał zezłomowac:/ ale po kolei... Zmarł mi ojciec na ktorego była zarejestrowana jawka 50 i WSK 125. Oba sprzety mają regularnie opłacane OC, w tym że jawka nie posiada dowodu rejestracyjnego(chyba sie zgubił albo moto zostało wyrejestrowane) a wsk posiada komple dokumentów tylko brak jej przeglądu. Reszta rodziny zmusiła mnie do zrobienia coś z tą sprawą bo nikt nie zamieża płacić OC pod koniec roku za oba motory ponieważ nikt ich nie używa ( ja sporadycznie wsk). A wiec pytanie do Was..dałoby sie jakoś sprzedac te moroki bez rejestrowania tego na mnie lub na kogoś z rodziny? Chodzi mi o to żeby sie ich "pozbyć" sprzedając je bez poniesienia wieskzych kosztów..Jeśli nie to chyba pozostaje zezłomowania ale nie wiem jak takie wyjście prawnie wygląda...a szkoda by mi było tych motorków, są w dobrym stanie... Czekam na jakiekolwiek info THX!!!

natal007

• Gość
Odp: Pytanie prawne dot. motoroweru..Help:(
« Odpowiedź #1 dnia: Września 15, 2007, 22:32:45 »

Kupiłem kiedyś Jawę od znajomego. Jawa była zartejestrowana na jego zmarłego ojca. Nie było - powiedzmy - problemów z rejestracją , z tym że miałem odpis testamentu , czy też wyroku w sprawie testamentu - dokładnie nie pamiętam. Dodatkowym problemem było to , że znajomy ma brata który według testamentu był współwłaścicielem. Miałem trochę łażenia od okienka do okienka, ale moto zarejestrowałem.
Nie wiem jak to wygląda u Ciebie , ale powinno się to dać jakoś wyprostować.

Decibel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 15, 2007, 23:41:54 »

U mnie sprawa wygląda tak...nie było testamentu, mam siostre która aktualnie jest za granicą...Tak wiec myśle która droga by była najprostrza i najbardziej opłacalna, złomowanie czy sprzedaż, ale oczwyiscie wolałbym to drugie...słyszałem coś o zrzeknięciu się przez rodzine praw do tuch motorów i zarejestrowanie ich np na jaednego członka rodziny czyli w tym wypadku na mnie. Ale to ponoć załatwia sie przez sa i trze podpisy od wszystkich z rodziny..A siostra siedzi za granica. Nie iwem co mam poczać:(

D@NIOm20

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 16, 2007, 01:42:02 »

Najprościej sprzedać a z kupującym podpisać umowę na Twojego ojca, tylko z wcześniejszą datą (jeśli motocykle mają OC) to każdy normalny kupiec zgodzi się na coś takiego bo dla niego to i tak niema różnicy. Oczywiście data musi być wcześniejsza niż data śmierci Twojego ojca. I w sprzedającego trzeba wpisać jego dane, a w kupującego już normalnie dane kupca.

Decibel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 16, 2007, 11:46:03 »

A jak wygląda sprawa z podpisami? Mam podrobić podpis na umowie kupna sprzedaży? Po spisaniu umowy jest jakiś czas na pójście do urzędu i zrzeknięcia sie OC i to chyba musi isc sam właściciel mtoru bo tam też chyba sie trzeba podpisywać... Jak to z tym wygląda? Czy tylko przy przerejestrowabiu np na mnie tych motorów, rodzina sie musi zrzeknąć ich jak majątku???

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #5 dnia: Września 17, 2007, 10:21:43 »

podpisy podrobisz... z reszta i tak nie sprawdza tych podpisow wazne ze jest dokument i tyle,  zrob tak jak radzi ci  D@NIOm20, napisz umowe z wczesniejsza data.. zamaiast u owy kupna sprzedazy mozesz napisac umowe darowizny pomiedzy twoim Ojcem a toba, ale to na to samo wyjdzie...
http://mienki1987.blogspot.com/

S.S

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 17, 2007, 11:07:07 »

jak wpisze na umowie date wczesniejszą niz miesiac do tyłu to bedzie problem z ubezpieczeniem. Bo na załatwienie OC kupujacy ma miesiac od daty zawarcia umowy. Mysle ze najlepiej jak reszta rodziny zrzeknie sie praw własności do tych motocykli na twoją osobę. Wtedy bedziesz pełnoprawnym właścicielem. Moze jest jeszcze jakis inny sposob. Najlepiej dowiedz sie w ubezpieczalni jak sprawe zalatwic.

leon000

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 05, 2007, 19:21:51 »

Ja jeszcze do tego tematu bo to moja działka

Nie można sprzedać motocykla/motoroweru po śmierci właściciela bez prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku przez spadkobierców - rodzinę lub spadkobiercę wg testamentu. Z chwilą śmierci spadkodawcy jego prawa i obowiązki przechodzą na spadkobierców a sąd stwierdza tylko  deklaratywnym postanowieniem kto i w jakiej części jest spadkobiercą.

Wówczas umowę kupna sprzedaży sporządza się między spadkobiercami po stronie sprzedawców a nabywcą i z takim dokumentem + dowód rejestracyjny i odpis prawomocnego postanowienia zjawiamy się w Wydziale Komunikacji Starostwa Powiatowego

Jeśli masz umowę tzw. przedwstępną możesz doprowadzić do przeprowadzenia postępowania spadkowego i w jego efekcie zarejestrować moto - to dla tych osób, którym zdarzy się kupić moto od przyszłego nieboszczyka 

Wszelkie umowy lewe ze zmienionymi datami, podpisami innych osób nazwiskiem zmarłego mogą się skoñczyć oskarżeniem z art. 270 
i innych KK
  <oops>

Można nawet zarejestrować motocykl kupiony bez dokumentów - nie jest to łatwe, trochę czasochłonne ale idzie to zrobić... Wybaczcie ale taką wiedzę pozostawię już sobie   ;]

Decibel - przeprowad¼ postępowanie spadkowe a wtedy spadkobiercy spokojnie sprzedadzą moto wspólnie skoro nikt nie chce ponosić kosztów OC Zyskami podzielicie się zgodnie z udziałem w spadku  Stwierdzenie nabycia spadku nie tylko do tych motorów będzie Ci potrzebne Chodzi tu np. o własność nieruchomości pozostawionych w masie spadku,  odpowiedzialność za ewentualne długi spadkowe etc. 

« Ostatnia zmiana: Października 05, 2007, 19:27:02 wysłana przez leon000 »

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #8 dnia: Października 05, 2007, 19:43:04 »

Ja wogóle sugeruje, że o takich powiedzmy delikatnych "rodzinnych" sprawach i sposobach rozwiązania tych "rodzinnych" spraw nie debatować ot tak publicznie.

Wiecie że różni ludzie przeglądają to forum, a jak słusznie zauważył Leon000 na te "rodzinne" sprawy są odpowiednie paragrafy     
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Decibel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 05, 2007, 19:58:25 »

Sprawa spadkowa jest w toku. Inne czynniki zadecydowały że z rodziną jestem zmuszony przejąć wszystkie dobra po ojcu.. Jedna sprawa w sądzie bedzie ponoć dotyczyła WSZYSTKIEGO no i myśle że w tym też motorów. Co do pó¼niejszej sprzedaży jak napisął mój przedmówca musze spisać umowe na której podpiszą sie wszyscy spadkobiercy. W moim przypadku ja moja mama i siostra. Problem w tym że siostra jest za granicą:/ i jeszcze jedno pytanie: jawka ma aktualnie opłacane OC ale nie ma dowodu (chyba sie zgubił) i wiadomo przeglądu... Da sie jakoś wyciągnąć duplikat dowodu? Czy przy sprzedazy nie powinno mnie to intereoswać tylko przyszłego nabywce? THX za info

leon000

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 05, 2007, 20:51:59 »

:)

Oczywiście, że wszystkiego Spadek to sukcesja uniwersalna Przejmuje się po spadkodawcy wszystkie jego prawa i obowiązki (oczywiście te, które można przejąć)
Co do siostry może Ci przysłać pełnomocnictwo - może być tylko w formie pisemnej ale dla spokoju kupującego niech podbije to w ambasadzie (data pewna) lub u notariusza w postaci aktu

Z mojej wiedzy wynika, że albo wartość aktywów majątku przewyższa znacznie pasywa i rodzina przyjmie spadek wprost albo upłynął 6 miesięczny okres od dnia, w którym spadkodawcy dowiedzieli się o tytule swego powołania i MUSZ¡ przyjąć spadek wprost - czyli przeważnie minęło 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy
Co do dowodu - Nie mam tu pewności - Warto iść zapytać do Wydziału Komunikacji - teoretycznie teraz i tak nie można je¼dzić tymi pojazdami bo nie ustalona jest ich sytuacja prawna dotycząca prawa własności a w związku z tym i odpowiedzialnością cywilną użytkowników. Proponuje zadzwonić do Wydz. Komunikacji w powiecie obok (tak by nie podpadać paniom u siebie) i zapytać co z przerejestrowaniem takiego pojazdu na spadkobierców lub wydaniem wtórnika - ale to chyba odpada skoro właściciel ujawniony w dowodzie nie żyje
¯yczę powodzenia i napisz jak Ci poszło