Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:19:54
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Mój nowy sprzęt  (Przeczytany 4611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

natal007

• Gość
Mój nowy sprzęt
« dnia: Września 10, 2007, 19:16:07 »

Nabyłem niedawno kolejny Czeski "motór" :D
CZ 350 z 89 r. oczywiście 12V. W takim stanie Czeskiego motorka jeszcze nie kupiłem. Moto ma przejechane teraz już 31000 km jakiś czas temu miał kapitalkę. W czasie jazdy mruczy. I nic poza tym! ¯adnych klekotów , stukotów , dzwonienia. Po prostu cudo.
Dlatego została "Mruczką" :)
Do wymiany jest jedynie łożysko w główce i muszę założyć sprężynkę podstawki centralnej. Dostałem ją oddzielnie , a po dzisiejszych bezowocnych zmaganiach wiem dlaczego. Może jutro uda mi się toto założyć. Koszmar!
Jako że nie chcę popełnić "sepuku" zdjąłem osłonkę łañcucha.
Zdjąłem też te śmieszne osłonki z boków. Moim zdaniem to oczyściło linię. No i chlapacz z tyłu. Tak wogóle to mam zamiar trochę popracować nad stylistyką.
Nie ukrywam że parę elementów fabrycznych mi nie pasuje np.osłona zegarów - a fuj! ;] Od razu uspokajam że to co zdejmuję wędruje do pudła z napisem CZ wygląd oryginalny.
Jeżeli będę jakieś części przerabiał, to wykorzystam zamienniki 
z garażu (dwie cześki w częściach :))
Tak wogóle to miałem zaprezentować moto już po przeróbkach ale pogoda i brak czasu mnie ostatnio dobijają.
Aktualne fotki w galerii. Jak coś przybędzie to zaktualizuję.

natal007

• Gość
Odp: Mój nowy sprzęt
« Odpowiedź #1 dnia: Września 11, 2007, 09:10:35 »

Dałem śmieszne pieniądze jak za taki sprzęt 8-stówek.
Przegląd i OC wychodzi 08.08r. !!! Gość który sprzedawał był w porządku , a że jeszcze się uczy i niedawno kupił VW passata - pewnie stąd potrzeba $$
Co do drugiego pytania - cały garaż ;]

A na chodzie : dwie Jawy 350, CZ 350 i Mustanga 50. :P

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Września 11, 2007, 11:13:59 »

CZ ładne są  <thumbup>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 11, 2007, 11:35:28 »

tez mam sentyment... ożywiłbym sobie taką. <drool>

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 11, 2007, 14:37:37 »

CZ ładne są  <thumbup>
no cos w nich jest  <drool>
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2007, 14:51:57 wysłana przez WhitePower - £ukasz »

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 11, 2007, 14:55:20 »

Fajna maszynka  <thumbup>
Trudno spotkać w dobrym stanie takie motorki  :-/

natal007

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 15, 2007, 22:43:51 »

Popracowałem trochę nad tyłem. Nic na to nie poradzę że mam cholerną słabość do "anglików" z lat 60-70.
W następnej kolejności wywalę to pudło na zegary, tylko co zrobić z tą plątaniną kabli ? :-/
Aktualna fotka w galerii.

Po powrocie z sesji zdjęciowej :) zmieniłem też kierunki z przodu na "łezki". Niestety giną przy tej  @#*%~# osłonie zegarów <furious>

Aha - nie mogę założyć tej cholernej sprężyny od p.centralnej. Dzyndzelek mocujący całe to cholerstwo jest krzywy i blaszka sie z niego zsuwa. ech...

natal007

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 24, 2007, 19:30:12 »

Na razie koniec :) Z wielkiego kawała plastiku zrobiłem mniejszy który zasłania tylko kontrolki. "Gołe" zegary zostały pomalowane na czarny mat. Dwie nowe fotki w galerii.

natal007

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 01, 2007, 09:11:47 »

"Mruczka" dostała nową lampę i nową oponkę na tył (Mitas 3.25-18).
Kupując lampę zastanawiałem się czy tylko ładnie wygląda czy też dobrze działa. Działa super. Jest też w środku tyle wolnego miejsca że aż prosi się o upchnięcie tam kontrolek. To już po sezonie. Stacyjka powędruje pod siedzenie w okolice lewej pokrywy schowka.
Mam nadzieję że w ten sposób ostatecznie uporam się ze schowaniem tej plątaniny kabli z przodu.

Aktualne fotki w galerii.

Teraz zostało mi tylko uporać się ze sprężyną stopki. I za cholerę nie mam pojęcia jak to zrobić...

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 01, 2007, 16:12:30 »

Co do tej sprężyny to próbowałeś z drutem wiązałkowym? Trochę zabawy ale działa.

natal007

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 09, 2008, 23:39:27 »

Dzisiaj skoñczyłem mojego " Czeskiego Anglika". Fotki w galerii .
Jak kiedyś będę miał trochę kasy na zbyciu to zainwestuję jeszcze w skórzaną kanapę.
Co do przeróbek :
Obniżone przednie zawieszenie, nowe grubsze harmonijki , nowe lampy, brak kierunków , nowa konsola (brak plastiku) , nowe kontrolki (na diodach - ładowanie i luz) , obniżona kanapa z listwą ozdobną, nowe manetki , stacyjka w miejsce lewego przedniego kierunku , zdjęte osłony boczne i osłona łañcucha.
¦wiece i fajki NGK , cewki i kondensatory MZ .
Wzorowałem się głównie na motocyklach Triumph 60-70r. Zbiornik miał być ze starej Jawy , ale ten też pasuje. Idealny byłby zbiornik z CZ cross z lat 70. Niestety praktycznie nie do zdobycia.
Przydało by się zmienić instalkę , bo wiązka jest za krótka żeby plątaninę kabli schować do lampy (na czym cholernie mi zależało).
Możliwe że pomaluję pokrywy schowków na czarno. I spróbuję pokombinować z wydechami - ale to kiedyś.
Na razie wystarczy.
 <cheers>
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2008, 23:48:07 wysłana przez natal007 »

gringo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 10, 2008, 12:09:22 »

wygląda pieknie :]

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 10, 2008, 18:28:14 »

Nom. £adna maszynka. Ja planuje zbudować w przyszłości coś podobnego ale z Silnikiem WSK 175 po lekkich modernizacjach  :>

kamil

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 10, 2008, 21:15:36 »

Zacne lusterka i przednia lampa. Napisz bracie skąd one i jak je można dostać. Ja mam z przodu w "angliku" wypolerwowaną na lustro aluminiowa obudowe. Wyglada dosc dobrze. Szacuneczek!  <photo>

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 10, 2008, 21:59:50 »

Piękna sztuka!! Gdzie i za ile można wyrwać takie sakwy i piórnik????

pzdr

Brein

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 10, 2008, 22:53:36 »

Kawał świetnej roboty Bracie Natal :) aż miło nacieszyć oczy :)

natal007

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 10, 2008, 23:10:06 »

Kamil - lusterka z motobazaru , natomiast lampa z allegro - dosyć mało spotykany model. Podobna do tej tylko że z innym odbłyśnikiem i szkłem
( i chyba z tego sklepu - nie pamiętam )

http://moto.allegro.pl/item362108573_lampa_przednia_chromowana_mocowanie_boczne_h4.html

Nerlst - sakwy i piórnik też z motobazaru w komplecie z piórnikiem za jakieś 5 - stówek

Dzięki Panowie   <cheers>
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2008, 23:21:15 wysłana przez natal007 »