Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:15:57
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Miękki przód i tył.  (Przeczytany 6677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kuubaxx

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1987r
Miękki przód i tył.
« dnia: Marca 10, 2014, 15:12:46 »

Witam.
Czy w jakiś sposób można zregenerować sprężyny z przodu i z tyłu (widzę że ciężko będzie dostać nowe) czy może wystarczy zalać 15W albo 20W?.

Był u mnie Karolek i powiedział mi, że sprężyny raczej nie powinny być do wymiany.

Ewentualnie, można gdzieś dostać uszczelniacze do tylnych amortyzatorów, z przednimi nie ma problemy by kupić :)
    Status GG

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
Odp: Miękki przód i tył.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 10, 2014, 15:32:02 »

Możesz kupić sprężyny progresywne za ok. 400 zł , mają zmienną charakterystykę tłumienia .

Jeśli chodzi o olej , osobiście polecam mieszankę hipolu i mixolu ( orlen semisynthetic ) , 1:1 .

No i ważna sprawa , stan uszczelnień ( simerów ) w przednich lagach .

Uszczelniacze na tył kupisz w każdym sklepie specjalizującym sie w łożyskach , uszczelnieniach . Nie kupuj tylko tych najtańszych .[size=78%] [/size]
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 10, 2014, 16:10:42 »

czy może wystarczy zalać 15W albo 20W?.

A, że tak spytam, co ma gęstość oleju do twardości zawieszenia ?
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 10, 2014, 16:24:43 »

czy może wystarczy zalać 15W albo 20W?.

A, że tak spytam, co ma gęstość oleju do twardości zawieszenia ?
siła tłumienia, gesty olej będzie miał ciężko przelecieć z komory do komory i przy hamowaniu nie będzie tak nurkować, a na rzadkim będzie nurkować przy hamowaniu
czyli albo twardo albo nie
ale wiadomo że sam ole wiele nie da
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 10, 2014, 16:34:30 »

Ale siła tłumienia, a twardość zawieszenia to są 2 różne charakterystyki Tomaszu ;)
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 10, 2014, 16:50:23 »

Ale siła tłumienia, a twardość zawieszenia to są 2 różne charakterystyki Tomaszu ;)
Tylko że jak przód nurkuje to też się mówi że jest miękki ;)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 10, 2014, 17:50:07 »

Jeśli chodzi o olej , osobiście polecam mieszankę hipolu i mixolu ( orlen semisynthetic ) , 1:1 .

Tak zrób z przodu . 20W to o wiele za rzadko , przypuszczam że taka mieszanka jak fabryka zaleca ma koło 50W i wtedy to działa jak powinno .
Do przodu zalej Amortyzol+Hipol (1:1) 200ml na lagę , do tyłu sam Amortyzol , tam chyba do pełna na wciśniętym tłoczku , czy jakoś tak ... ;)

Ale powiedz mi co się tobie z tymi sprężynami dzieje ? Za głęboko buja ? Za szybko buja ? Czy koła drgają po przejechaniu nierówności ? Czemu chcesz je regenerować  , zmieniać ? =)

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 10, 2014, 17:58:31 »

No tak Panie Dzieju , mówię oczywiście o oliwie na przód  ;D
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 10, 2014, 18:49:53 »

Tak zrób z przodu . 20W to o wiele za rzadko , przypuszczam że taka mieszanka jak fabryka zaleca ma koło 50W i wtedy to działa jak powinno .
Do przodu zalej Amortyzol+Hipol (1:1) 200ml na lagę , do tyłu sam Amortyzol , tam chyba do pełna na wciśniętym tłoczku , czy jakoś tak ... ;)

J

Ale powiedz mi co się tobie z tymi sprężynami dzieje ? Za głęboko buja ? Za szybko buja ? Czy koła drgają po przejechaniu nierówności ? Czemu chcesz je regenerować  , zmieniać ? =)

Ja tak zrobiłem jak mówisz wypolerowałem lagi niema żadnych wżerów nowe uszczelniacze na przód i tak jest miękki pomimo mieszanki 1:1 amortyzolu z hipolem przy hamowaniu za mocno jak dla mnie nurkuje wydaje mi się ze sprężyny słabe są , porostu wsadzę kawałek metalu miedzy korek a sprężynę z podtoczeniami na sprężynę i korek żeby równo siedział .
    Status GG

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 10, 2014, 21:13:06 »

wlej olej amortyzatorowy 15W i wtedy zobacz czy jest twarde czy miękkie
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Kamil20121

• CEZET Easyrider.
  • Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 175 TYP 487
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 10, 2014, 21:17:37 »

Czytałem że można nalać do przodu Miksolu. (Instrukcja obsługi WSK 125) myślę że w Jawie pewnie jest tak samo.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 10, 2014, 21:23:49 »

Czytałem że można nalać do przodu Miksolu. (Instrukcja obsługi WSK 125) myślę że w Jawie pewnie jest tak samo.
mi kiedyś w bandicie przód strasznie nurkował przy hamowaniu i każde hamowanie to było złożenie się zawiechy do końca
zalałem przód olejem do zawieszeń fork oil 10W i przestało dobijać i było zauważalnie sztywniej

po za tym oleje do zawieszeń, mają specjalne dodatki by zawieszenie się nie zacierało i nie korodowało i jeszcze by olej się nie pienił
więc po co w 21 wieku robić takie kombinacje alpejskie, a koszt podobny

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 10, 2014, 21:33:17 »

mi kiedyś w bandicie przód strasznie nurkował przy hamowaniu i każde hamowanie to było złożenie się zawiechy do końca
zalałem przód olejem do zawieszeń fork oil 10W i przestało dobijać i było zauważalnie sztywniej

po za tym oleje do zawieszeń, mają specjalne dodatki by zawieszenie się nie zacierało i nie korodowało i jeszcze by olej się nie pienił
więc po co w 21 wieku robić takie kombinacje alpejskie, a koszt podobny

Dokładnie Turbo ja mam 15w i jest git, a swoje ważę.

Kuubaxx

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1987r
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 10, 2014, 21:49:46 »

Kurcze nie wiem jak to opisać, ale niech będzie tak: na nierównościach motocykl mi za bardzo buja, taki efekt falowania, na zakrętach nie trzyma przez to asfaltu, tak jakby się miał rozjechać :P - strach trochę w zakręty wchodzić..
Lagi przednie za głęboko wpadają, stąd te odczucia opisane wyżej. Wystarczy lekko ugnę kierownice i lagi lecą w głąb - wiadomo w miejscu można bujać ale na trasie to nie jest fajne.

Sprężyn nie chciałbym zmieniać bo to będą za pewne kolejne koszty (może te co aktualnie mam są dobre - tego niestety nie wiem..), kupić używane to nonsens, trafie jeszcze na gorsze i będę się później zamartwiał co zrobić z dwoma parami :/, dlatego nie wiem czy to wina sprężyn czy oleju. Ważę +-70kg, a motocykl pode mną się ugina - tylne to już trochę przesada, dwie osoby i już dochodzą do końca na małych nierównościach choć ustawione na największą sprężystość.

Może mam błędne odczucia w końcu to moja pierwszą TS'ka.

Co do gęstości użytego oleju. Zalewałem bodajże 70%/30% (200ml na lage) amortyzol 10W/hipol.
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2014, 21:54:33 wysłana przez Kuubaxx »
    Status GG

kuchar

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638-0
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 10, 2014, 22:19:25 »

Ten temat jest dość ciekawy : http://www.jawacz.pl/modyfikacje-usprawnienia/utwardzenie-przednich-teleskopow/ można by założyć podkładki pod nakrętki w półce górnej, ciekaw jestem efektu bo też mam za miękkie zawieszenie a w mojej okolicy drogi raczej słabe i strasznie buja i w zakrętach rzeczywiście jest dość niebezpiecznie. Trzeba by jeszcze coś z tyłem wykombinować.

Kuubaxx

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1987r
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 15, 2014, 19:03:48 »

W tylnych amortyzatorach wymieniłem sprężynki ciągnące płytki (z racji że nie dociągały przez co olej uciekał), zalazłem fork oila 15W i tył jak nowy  ;D .

Przód musi poczekać ale podejrzewam, że po wymianie uszczelniaczy i zalaniu gęstszego oleju również będzie jak za dawnych lat :)

Status GG