Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:50:09
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Szarpie CZ 175  (Przeczytany 7980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nife

• Świeżak
  • *
  • CZ 175/487 JAWA 638 TS Velorex
Szarpie CZ 175
« dnia: Marca 04, 2014, 18:13:46 »

Szykując na wiosenny zlot CZ 175 nie mogę sobie poradzić. Wymieniłem już chyba wszystko. Zakupiłem CZ od starszego pana. Zadbana nigdy nie rozbierana na liczniku 10 kkm. Jak kupiłem było sklejone sprzęgło. Rozkleiłem bez rozbierania wyregulowałem i działa. Moto odpala bez problemów. Wrzucam jedynkę i nie może wejść na obroty. Jak ruszy ma problem jednak jak już się wkręci to idzie. Zmiana biegu znowu na dole problem później jedzie. Wymieniłem już wszystko. Podmieniłem gaźnik, ustawiłem zapłon nowa świeca przerwa ustawiona kondensator wymieniony. Przejechałem jakieś 10km i jakby problem ustał. Czy może to być objaw sprzęgła? Może olej w skrzyni ktoś wlał nie taki. Na zimno jest takie szarpanie tak przy 3 tyś obrotów. Ruszenie w dwójkę z jedynki też jest trudne. Rozebrałem tłumik i spróbowałem na samej rurze to samo. Skończyły mi się pomysły może miał ktoś coś podobnego?

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
Odp: Szarpie CZ 175
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 04, 2014, 19:41:07 »

Przejechałem jakieś 10km i jakby problem ustał.

czy to znaczy że juz nie ma go wcale? czy pojawia sie na zimnym silniku?

jesli  nie rozbierałeś sprzęgła to w sumie ni możesz  twierdzić że wszystko jest ok.
 a czy przy okazji nie padła Ci jakaś świeca?

nife

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 04, 2014, 19:46:27 »

Jest szarpanie ale bardzo małe. Świece podmieniłem i to samo. Chyba jutro rozbiorę to sprzęgło

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 04, 2014, 19:49:58 »

nie chyba a na 100% ;) ,  nie wiemy co po tylu latach zostało z tarcz, czy może  coś się odkręciło itp.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 04, 2014, 20:15:33 »

Może mieć za ubogo na niskich obrotach , ale to tylko przypuszczenie .
(śrubka od powietrza za bardzo wykręcona)

nife

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 04, 2014, 22:20:26 »

Gaźnik ustawiony. Robiłem próby z mieszanką zawsze to samo. Zaczynam skłaniać się, że to może być sprzęgło. Ale nic nie zgrzyta i nie ciągnie. Zanim rozbiorę wymienię olej. Może dziadek nalał jakiegoś Hipolu do malucha, a nie do mokrego sprzęgła. Jeszcze jedno mi przychodzi do głowy, może cewka ma przebicie i iskra nie taka?

[/size]
[/size]
[/size]
[/size]
[/size]
[/size]
[/size]
[/size]
[/size]
[/size]
[/size][size=78%]  [/size]

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 04, 2014, 22:26:25 »

Weź trochę zapłon przyśpiesz.
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 04, 2014, 22:30:44 »

Gdyby to było sprzęgło to albo by ciągło albo by się ślizgało. Zacznij lepiej od silnika, czyli do przejrzenia cały układ zapłonowy, uszczelniacze na wale korbowym, uszczelka pod głowicą, pod cylindrem i pomiędzy gaźnikiem a karterami.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

nife

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 04, 2014, 22:33:54 »

Zapłon ustawiłem na 2,9 mm a przerwę 0,3 mm, jak podaje instrukcja. To ile mam przyspieszyć? Łapię się już wszystkiego.

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 04, 2014, 22:57:10 »

Pytałem o  to czy Ci przypadkiem świeca nie padła bo jesli tak to  baaardzo możliwe że masz walniętą cewke zapłonową. Miałem z cewkami rózne przygody i zanim  skumałem że to cewka to pół motoru  wymieniłem. A cyrki działy sie różne. raz chodziła tylko na wolnych innym razem tylko na wysokich obrotach jeszcze innym przerywała ( szarpała)> Nie mówię że to  cewka ale nie zaszkodzi sprawdzić, masz gdzie taką drugą na próbe  pozyczyć?

nife

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 04, 2014, 23:09:53 »

Mam tylko dostęp do 12 V, bo taką ma TS. Zaczynam głupieć. Dzisiaj spędziłem 8h i do niczego nie doszedłem. Jutro spróbuje zrobić trasę dłuższą i sprawdzę czy pomogło. Jak będzie dobrze to wymienię olej. Jak będzie to samo to zostanie poszukiwanie cewki. Zaczynam się też zastanawiać nad uszczelnieniem od strony prądnicy. Jeśli chodzi o uszczelki pod głowicą i cylindrem to nie ma śladów oleju wiec sądzę, że są dobre.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 04, 2014, 23:48:10 »

To szarpanie to jest ciężko wyczuć przez neta . Panie , szarpania jest pierdyliard rodzajów ;) Opisz dokładnie kiedy to się dzieje , czy na gazie  , czy na hamowaniu ? Na którym biegu ? Czy na wszystkich tak samo ? Czy simmery z obu stron trzymają dobrze ? Czy gdzieś nie ma przedmuchu ? Czy silnik jest technicznie sprawny , czy się nie ułamał np jeden pierścień ?

To wszystko może powodować szarpanie i jak piszesz relatywnie słaby z dołu silnik , bo na dół ma duży wpływ szczelność skrzyni korbowej , wału , tłoków od strony ssania i dolotu .

Cały zapłon też jest do sprawdzenia . Jeszcze to że masz 2,9mm , a to jest dość sporo wyprzedzony i mogą zapłony wypadać chwilami . Właśnie , tak jak piszesz jak się wkręci to idzie . Ale żeby dół był lepszy to powinien być mniej wyprzedzony - 2,2-2,6 tak mi się wydaje ...

Spróbuj wyczaić przyczynę . Szarpanie może mieć wiele źródeł , może wypadać zapłon , może być spalanie stukowe , może łańcuch wpadać w wibracje i szarpać , może na zębatce przeskakuje ? Sprawdź też cały wydech czy gdzieś nie jest przytkany , bo 3000 obr to wypada w okolicy takiego "anty-rezo" w CZezetowkich wydechach (u mnie jest 3500) . Ogólnie cały napęd trzeba by sprawdzić .
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2014, 00:03:07 wysłana przez von_Majzel »

nife

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 05, 2014, 07:47:35 »

Spróbuje z zapłonem. Zdaję sobie sprawę, że szarpanie opisać to jak opisywać smak przez telefon  :D . Jeśli chodzi o napęd to wymieniłem cały. Dzisiaj jadę do Uszczelki zakupić uszczelniacze i profilaktycznie je wymienię.
Spróbuję opisać jeszcze raz objawy:
Na postoju na obroty wchodzi. Pali bardzo ładnie czy zimna czy ciepła. Kiedy chcę ruszyć nagły przysiad mocy powolne wkręcanie na obroty szarpanie jakby nie mógł przepalić mieszanki i się dusił. łańcuch podskakuje. Więcej gazu (tajemnicza granica) wkręca się na obroty i jedzie normalnie. Jak próbuję wolniej się rozpędzać to szarpanie mniejsze ale wyczuwalne. Na hamowaniu tak samo jakby miał za dużo paliwa.
Zdjąłem wczoraj gumę od filtra i było tam mokro (może z przelania gaźnika przed pierwszym startem) i wydaję mi się, że wyszło tam trochę spalin (silnik wyłączony)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 05, 2014, 09:46:12 »

Spróbuje z zapłonem. Zdaję sobie sprawę, że szarpanie opisać to jak opisywać smak przez telefon  :D  .
No dokładnie , lepiej bym tego nie ujął =) Cieszę się że rozumiesz że nie jesteśmy cudotwórcami i telepatycznie przez net nie naprawimy nikomu silnika =)

Więcej gazu (tajemnicza granica) wkręca się na obroty i jedzie normalnie. Jak próbuję wolniej się rozpędzać to szarpanie mniejsze ale wyczuwalne. Na hamowaniu tak samo jakby miał za dużo paliwa.
To raczej są objawy ubogiej mieszanki , lub zbyt wyprzedzonego zapłonu . Bogata mieszanka (z dyszy niskich obrotów) nie szarpie silnikiem i zapobiega spalaniu stukowemu , jak by co . Na ubogiej może być z tym problem . Ja staram się tak gaźnik ustawiać że jak się zamknie gaz i szarpie to dokręcam śrubkę powietrza stopniowo (co 1/8-1/16 obrotu) i to często zanika . Podobnie - nie zubażam bardziej jak zaczyna szarpać na hamowaniu jak idzie się z drugiej strony .
Tajemnicza granica to może być coś albo z gaźnikiem - gdy przepływ powierza przechodzi bardziej z dyszy niskich na główną (i "gwałtownie" zmienia się skład stechiometryczny - sprawdź przy tym czy dysza niskich nie jest przytkana) lub z zapłonem - bo zbyt wyprzedzony też właśnie tak się objawia i z tym spróbuj najpierw . Dlatego że zmieniałeś chyba wszystko ale nie wyprzedzenie ;)
Zdjąłem wczoraj gumę od filtra i było tam mokro (może z przelania gaźnika przed pierwszym startem) i wydaję mi się, że wyszło tam trochę spalin (silnik wyłączony)
To że jest mokro to normalne , grunt żeby gaźnik , dolot i airboks i filtr powietrza były szczelne . Spaliny ?? Wow , to dziwne .
W każdym razie trzymam kciuki , działaj , gdzieś jest przyczyna =]
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2014, 09:56:52 wysłana przez von_Majzel »

nife

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 05, 2014, 22:01:28 »

Po dzisiejszych robotach straciłem szczotkotrzymacz :( Chcialem dostać się do simeringu ale niestety wirnik odmówił współpracy. Wkręcałem śrubę M8 wkręca się i nie jestem w stanie utrzymać wirnika a on ani nie drgnie. Silnik naprawdę nie widział ręki mechanika pomalowane śrubki tak jak nowe. Przed demontażem ustawiłem wcześniejszy zapłon ale było gorzej. Jechałem po ciemku bez bocznej kapy i widziałem ze na platynkach jakby iskra uciekała w bok. Może to tu jest problem? Jeszcze jedno może mam za mało paliwa w baku i nie dociera do gaźnika tyle co powinno?

Dzisiaj próbowałem podładować aku. Nie chce się naładować. Mam elektroniczną ładowarkę i od 12h nie może go naładować. Może to ma wpływ może daje za mało prądu i jest słaba iskra i zalewa świecę. Co wy na to? Szkoda mi wydawać kasy na nowy akumulator jak to nie będzie to. Mam inny nowy ale to 12V.

Nie wiem co pomogło ponieważ wymieniłem wszystko zaczynając od cewki, a kończąc na platynkach. Na razie CZ chodzi. Jest problem z odpaleniem, ale jak odpali to już jest ok. Myślę, że problem z odpaleniem leży w ustawieniu zapłonu.
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2014, 22:42:09 wysłana przez nife »