Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 17:59:30
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cześć  (Przeczytany 3500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kudlaty

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6
Cześć
« dnia: Lutego 23, 2014, 01:20:27 »

Cześć, jestem Kudłaty z Polski B (czyt. podkarpackie). Posiadam CZ 350 472.6 z 1986r., która praktycznie od dnia zakupu jest w remoncie  :)

Na forum jestem od jakiegoś już czasu, jednak do tej pory byłem raczej obserwatorem i poszukiwaczem odpowiedzi na problemy jakie mi się już zdążyły przytrafić.Postanowiłem się przywitać, bo jednak każda JAWA jest wyjątkowa i nie zawsze rozwiązanie, które komuś pomogło, rozwiąże i mój problem.
Może trochę o CZ. Czemu czechosłowacka maszyna, a nie jakaś szlifierka? Po pierwsze, na ten motor musiałem trochę zapracować(jeszcze w średniej szkole), po drugie zawsze podobały mi się JAWY i CZtki, bo zgodzicie się chyba, że piękniejszych motocykli nie ma (zwłaszcza JAWY z lat 60tych)... no może Harley-Davidson za 100tys.$, ale powiem jedno, jeśli ktoś zaproponowałby mi dziś układ - panie, ja Ci daję Harleya, a ty oddajesz CZ, to jednak nie poszedłbym na to, no może, ale zaraz bym go sprzedał i kupił inną JAWĘ, albo 5 od razu z koszami. Powód? Chyba ten co zwykle - kupisz nowy motor, czy tam używaną ale niezawodną Hondę, lejesz wahę i jedziesz, raz na sezon zmienisz olej i tyle, jeździsz CZtą, to i ludzie przyjaźniej jakoś patrzą (czasem zdarza się, że napotkani choćby pod sklepem mówią " jak tam się sprawuje? Jak byłem młodszy to też miałem CZtkę" itp.), a i adrenalina od razu skacze, bo wszystko może się w każdej chwili zepsuć, choć nie powiem, moja ile razy wyjechała, tyle razy mnie przywiozła, człowiek siedzi weekendami, dłubie (bo to w końcu CZta, trzeba o Nią dbać bo się pogniewa), czasem coś nie wychodzi, rzuci do Niej kilka przekleństw, trzaśnie wrotami, a na drugi dzień znowu siedzi i znowu dłubie... takie już zboczenie chyba :) Kupiłem ją od pierwszego właściciela, w miarę zadbaną i w miarę sprawną jak to się mówi. Instalacja elektryczna poszła na pierwszy ogień. W sumie mogłem uzupełnić tylko braki i by jeździła, ale dziadek, który też zresztą jeździł na JAWIE 353 powtarzał - chcesz mieć JAWĘ? Najpierw pomyśl, żeby Ci prądu nie zabrakło. Wziąłem sobie to do serca więc i jakoś tak poszło, potem przyszedł czas na "wyskakującą 4kę" , ale jak to zwykle bywa - wszystko jest dobre i piękne dopóki nie rozpołowisz pieca. Skrzynka biegów swoją drogą ale i wał lata świetności miał już trochę za sobą - oddałem w ręce jednego z użytkowników na forum (nie wiem czy mogę robić tu reklamę, ale chyba wszyscy wiedzą do kogo), jak do tej pory nie narzekam odpukać w niemalowane (jak to przy CZ). Przy okazji wymiana łożysk, łańcuszka... i tak praktycznie "czwórka" przyczyniła się do remontu całego silnika. Nie wiem czy ten typ tak ma, czy tylko moja jest uczulona na podróbki... Na szczęście dzięki dobremu koledze udało się doprowadzić szczęśliwie do końca. Potem przyszedł czas na przegląd i przy przygotowaniach do jazdy okazało się, że oryginalny klakson padł, na szybko zastąpiony, ale stary leży gdzieś i czeka na naprawę, wymiana simeringów w przednim zawieszeniu, nowe gumy i takie tam drobiazgi. O czym marzę, to doprowadzić Ją w miarę możliwości do stanu jaki prezentują JAWY kolegów na forum, potrzebny jej nowy lakier,  nowy wydech - bo ten niestety zachlapany kwasem z akku, no i oczywiście naklejki  ;) Czy uda się to zrobić do najbliższego sezonu, to zależy od szczęścia na polibudzie...

Pozdrawiam!

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
Odp: Cześć
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 23, 2014, 05:44:18 »

Witaj  ;D , prawie książkę o niej napisałeś ;) CeZet bardzo ładna,.przynajmniej dla mnie, Szczecin pozdrawia.

PieS. Bardzo fajnie wygląda również miejsce gdzie trzymasz CZesię. Czy jest to tak zwana przez większość Polaków chata górala ?
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 23, 2014, 08:17:00 »

Świetny  opis i ładna CZesia :) Łódź wita :)
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 23, 2014, 09:04:23 »

Czołem z Podhala , witam =)

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 23, 2014, 09:29:25 »

SIEMA  :P
    Status GG

cichy

• Kamikadze,Boski Wiatr nie ma Przebacz
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Była 638-0 jest 638-1
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 23, 2014, 09:41:04 »

Podkarpacie wita 8)
    Status GG

Żyjesz więcej w ciągu pięciu minut przy całkowicie otwartej przepustnicy..
 niż niektórzy w ciągu całego życia...

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2014, 09:46:35 »

Witam.Miło że szukasz odpowiedzi na forum a nie zadajesz banalnych pytań.Początki z tymi motocyklami są trudne tym bardziej że poprzedni właściciele zazwyczaj doprowadzili je do agonii.Powoli dobrowadzisz do stanu jaki powinien być.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Jacek z Mędralowej

• Jawer
  • JAWA250(353/04).61'
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2014, 09:47:24 »

Witaj.
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.

youngbiker

• Młodszy Jawer
  • **
  • co tam skośna kawa, nie ma to jak jawa :)
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2014, 09:50:22 »

Witam, również z podkarpacia, RKL ;) Skąd dokładnie jesteś? Może gdzieś w okolicy masz też innych jawerów ;) A ten opis to nieco długi, ale mądry i fajnie się czyta :D Nie brzydką masz tą cezetkę :D

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 23, 2014, 11:42:26 »

Cześć kolego . Fajnie i dosadnie to opisałeś :)

marko2709

• Świeżak
  • *
  • jawa enduro sadilek
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 23, 2014, 13:21:20 »

witam kolege! :D

waldip

• Starszy Jawer
  • ČZ 350 472,6 ČZ 180 487.4
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 23, 2014, 14:43:31 »

Witam kolejnego CZ-ciarza.

Kudlaty

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 23, 2014, 16:01:07 »

Dziękuję za miłe przywitanie. Co do pytań Kolegów - to była to wiata na drewno, którą sobie zaadaptowałem na garaż, CZ dzieli się nim z moim 126p FL, jestem z okolic Stalowej Woli. Jeśli chodzi o trudne początki z CZ, powiem tak, początki nie były trudne, ale im dalej w las tym więcej drzew i tu właśnie forum się przydawało, choćby przy głupstwie tj. proporcjach olejów do przedniego zawieszenia. Faktycznie, trochę przydługawy ten opis, powinienem napisać w dziale "Nasz garaż" co pewnie niedługo uczynię, ale jak już się zacznie rozmowę o JAWACH to trudno skończyć. Dziś trochę pojeździłem i muszę się przyjrzeć jeszcze raz silnikowi, ale przy niedzieli dam sobie już spokój. Jeszcze raz dziękuję za przywianie i pozdrawiam kolegów Jawerów i CZciarzy  :)

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 23, 2014, 16:07:45 »

Witam z podkarpacia ;D
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r