Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 05:58:33
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czy da sie zarejstrować ?  (Przeczytany 2610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dawidtysler209

• Gość
Czy da sie zarejstrować ?
« dnia: Sierpnia 20, 2007, 14:36:55 »

Witam, jako że jest to mój 1 post witam wszystkich serdecznie   <thumbup> <worship>

Mam taki malutki kłopot, otóż chodzi o to że jestemw posiadaniu Jawki CZ, nie posiadam do niej dokumentów, czy można zrobić cos by dało by sie ją zarejestrować ? Ktoś mi podpowiadał ze można wziasc rzeczoznawce jest to dobry pomysł ? A moze zgłosić zaginięcie dokumnetów, bąd¼ spisać lewą umowe kupna/sprzedaży motocykla ?

Prosze o pomoc ..  <cheers>

Pozdrawiam forumowiczów  :D

Kronobel

• Gość
Odp: Czy da sie zarejstrować ?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 20, 2007, 15:06:08 »

Spróbuj zapytać w wydziale dróg i komunikacji.Jak będą na tyle łaskawi to powiedzą kto był ostatnim właścicielem.Musisz go wtedy odwiedzić i odzyskać lub zrekonstruować wszystkie umowy jakie zostały zawarte między poprzednimi właścicielami.Wtedy piszesz umowę z ostatnim właścicielem.Masz wtedy tzw ciągłość umów.Pozostaje jeszcze zabawa z odzyskaniem dowodu rejestracyjnego.Może jak dogadasz się z poprzednim właścicielem który rejestrował na siebie Motocykl to ten napisze ci zaświadczenie o zagubieniu dokumentu.W sumie kupa biegania i załatwiania....

dawidtysler209

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 20, 2007, 15:16:50 »

Chodzi o to że moto jest mojego wujasa a on gdzieś zasiał dokumenty więc bedzie cięzko :(  troche biegania ale mam nadzieje że bedzie warto :)  :D

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 20, 2007, 15:29:39 »

A to znacznie łatwiejsza sprawa.Musisz z wujkiem kopnąć się do wydziału i zgłosić zaginięcie dowodu.Kiedy wyrobicie nowy, spisujecie umowę i śmiało możesz przerejestrować Motocykl.Jeszcze warto zapytać w urzędzie czy jest konieczne wyrabianie nowego dowodu na wujka czy można już na podstawie napisanego przez niego oświadczenia o zaginięciu dokumentu i umowy między tobą a nim zarejestrować Motocykl od razu na ciebie.Ja rejestrowałem w tamtym roku Junaka na podstawie jedynie umów.Na jednej z nich była pieczęć z adnotacją o zaginięciu dowodu rejestracyjnego.Co prawda robili mi trochę kłopotu ale to już tak jest z urzędasami...

dawidtysler209

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 20, 2007, 15:35:04 »

No to nic trzeba bedzie wujasa pociągać troche po Urzedach  :) mam nadzieje ze bedzie warto choć z urzednikami nigdy nie wiadomo mogą robić awantury  <furious>

Janos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2007, 15:18:06 »

odświeżam temat: czy można zarejestrować motor którego poprzedni właściciel zmarł  <oops> a ja nie zdążyłem spisać z nim umowy <no>?????? co trzeba zrobić w takiej sytuacji???

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2007, 15:42:15 »

Jeśli są wszystkie papiery to sprzedać moto mogą spadkobiercy właściciela.
W tym przypadku konieczne jest orzeczenie sądu (w sprawie spadkowej) kto jest spadkobiorcą owego motocykla.
Umowę podpisujesz wtedy z tym kto odziedziczył ów motocykl.
Jeśli jest kilku dziedziczących to na umowie muszą być podpisy wszystkich.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 21, 2007, 23:34:44 »

NIe chce nic sugerować ani nikogo namawiać do łamania praw nie tylko fizyki ale...
Janos a można spisać umowe z kimś kogo  nie ma w kraju?? A ja zarejestrowałem moto

...i więcej nie powiem :P
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Janos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 22, 2007, 00:15:59 »

he. ładnie Paweł. czyli w sumie w moim przypadku potrzebny jest tylko numer dowodu tej osoby i odpowiednia data na umowie...     <lol>