Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 13:50:14
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: CeZet 350 typ 472.5 - Tony  (Przeczytany 3637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
CeZet 350 typ 472.5 - Tony
« dnia: Stycznia 04, 2014, 00:49:20 »

Witam, w tym temacie chciałbym opisywać konsekwentnie remont mojej cezety - w formie "bloga".
Motocykl kupiony przez mojego tate jako nówka sztuka. Pojeździł nią że tak powiem symbolicznie bo zrobił tylko 10.000 km, gdy to posypało się łożysko główki korbowodu i jeden z wałeczków trafił do cylindra, gdzie porysował tłok i wyżłobił rysę na cylindrze :) Motur trafił do garażu gdzie przestał jakieś 20 lat. Pewnego dnia jakieś 6 lat temu czesia została wyciągnięta z owego garażu i przetransportowana ze wschodu na zachód jakies 750 km w bagażniku. Po niedługim czasie zabrałem się za jej odpalenie, co oczywiście się udało, chociaż strasznie tłukło w piecu. Załatwiłem więc używane cylindry w lepszym stanie niż moje i nowe tłoki, ale patrząc na stan ogólny motocykla (wiadomo jaki mógł on być po tylu latach stania w garażu, na szczęście ogrzewanym) postanowiłem go poprawić. Rozebrałem wszystko, gdzieniegdzie podszpachlowałem, wyczyściłem, ramę i klamoty pomalowałem jakimś szprejem, a wszystkie części nadwozia przygotowałem do malowania i przekazałem do fachowca. Kolor oczywiście ciemna wiśnia, wyglądał ładnie, jednak w czasie jazdy któregoś razu zblokowała mi się skrzynia i silnik poszedł do rozbiórki. Jako, że nie miałem wtedy wiedzy i umiejętności w temacie mechaniki (chyba nadal nie mamto np. wał wybijałem młotkiem i tworzyłem różne anomalia :P Teraz tego żałuję i wstyd mi, bo silnik do niczego się już nie nadaje. Wał po rozbiórce wyglądał tak:

a tak wyglądały kartery:   

przy wybijaniu wału zablokował się korbowód o karter i niestety "troszkę" się to wszystko zwihrowało. Niestety nie mam zdjęcia jak wyglądał motocykl na początku, tak wyglądał po wyjęciu silnika:

Jakość zdjęć słaba, ale wtedy miałem tylko aparat 1.3 mpx. W czasie remontu musiałem się przeprowadzić w miejsce, gdzie nie miałem garażu więc cezeta powędrowała do wujka, gdzie przestała do zeszłego tygodnia. Teraz wygląda tak:

Postanowiłem odświeżyć sprzęt, chociaż będę miał duże problemy z rejestracją. Silnik już zamówiłem od kolegi mirageg3, czekam. Narazie to tyle, nie mam się czym pochwalić co zrobiłem dotychczas bo mało czasu. Narazie zapał jest spory, zobaczymy co z tego wyjdzie. Liczę tutaj na wsparcie moralne ale przede wszystkim techniczne, pozdrawiam i do rychłego usłyszenia.
    Status GG

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
Odp: CeZet 350 typ 472.5 - Tony
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2014, 11:34:00 »

:o chłopie!!! ale żeś narobił bigosu.Wał to najlepiej kup inny bo ten jest zbyt zniszczony(przeciwwagi,czopy,korbowody)
Kartery..słaba jakość zdjęć to trudno powiedzieć może się uratują jak gniazda łożysk nie są zniszczone.
Normalnie te twoje zdjęcia powinny służyć za przykład JAK NIE ROZBIERAĆ SILNIKA MŁOTKIEM I MESLEM
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

wigas13

• Świeżak
  • *
  • CZ 472.4
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 04, 2014, 13:47:51 »

Musiałeś sporo się namęczyć z wyciąganiem tego wału :D
Ważne że, połapałeś sobie drugi piecyk i masz doświadczenie na przyszłość jak nie należy rozbierać silnika. Powodzenia w pracach :)

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 04, 2014, 14:08:04 »

Błędy młodości już na pewno ich nie popełni :D Teraz będzie musiał kompleksowo zrobić raz a porządnie silnik . Jeśli kartery miałeś zgodne z tabliczką win to tylko szkoda ich chyba , że jakoś da się je jeszcze uratować . Ogólnie fajna historia baza do odbudowy jest zacna :]

renegade88

• Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2014, 18:26:25 »

fajna Cześka, jeszcze trochę stresu przed tobą, ale będzie dobrze:)

opisuj i wrzucaj fotki z bieżących postępów pracy nad motocyklem.

powodzenia:D
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 04, 2014, 18:43:28 »

Wał nowy fabrycznie, z epoki, idealnie prosty :D

Ja za to jak połowiłem to zapomniałem zdjąć tłoków, bo myślałem że przejdzie. Jednak w porę dostrzegłem, że coś jest nie tak i ściągnąłem tłoki. Pewnie jakbym kręcił dalej to był zrobił banan z korbowodu.

Ten pierwszy raz jest najbardziej ekscytujący... Już za kolejnym silnikiem nie będzie tego samego.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 04, 2014, 19:32:45 »

No silnik był oryginalny od nowości w niej ale też mocowanie automatu skrzyni było wyrwane i trzymał się na dwóch śrubach, zaspawałem to ale było ryzyko ponownego wyrwania więc wole mieć inny silnik a pewny, czy taki będzie - zobaczymy ;) a i dzięki za wsparcie, napewno się przyda :)
    Status GG

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 22, 2014, 16:17:43 »

Witam po dłuższej przerwie, po wstępnych czyszczeniach i oględzinach mogę stwierdzić, że nie jest źle, ale też nie najlepiej :) Jak do tej pory niewiele zrobiłem, jakoś nie spieszy mi się tym bardziej, że mam problem z zarejestrowaniem czesławy.
Chciałem oddać tylne koło do wycentrowania w jakimś rowerowym, ale nie wiem czy coś z tego będzie, może ktoś powie. Dodaję zdjęcie żeby pokazać o co mi chodzi.
[img=http://s30.postimg.org/s8h6p1bj1/20140222_131756.jpg]
Jest tam dość mocne wygięcie felgi, nie za bardzo widoczne na zdjęciu, da się to wyprostować i czy zrobią mi to w sklepie rowerowym? Podejrzewam, że byłoby spore bicie przy większych prędkościach... Może lepiej kupić nowe koło?
Następna rzecz to kranik, w zasadzie jego filtr. Da radę wymienić sam filterek czy trzeba kupić nowy kranik?
[img=http://s30.postimg.org/b38bbwvbx/20140222_131812.jpg]
Wsadziłem silnik w ramę, miałem ją dokładnie czyścić ale jak nie uda się zarejestrować tej ramy to nie widzę sensu.
[img=http://s30.postimg.org/dzm5kpme5/20140222_132017.jpg]
[img=http://s30.postimg.org/frjptcv4t/20140222_134454.jpg]
[img=http://s30.postimg.org/u1ta4ubh9/20140222_134730.jpg]
[img=http://s30.postimg.org/dtd1vd2n1/20140222_134610.jpg]
[img=http://s30.postimg.org/7jhs8d38d/20140222_134555.jpg]
Wytopiło mi oring kolanka, będzie trzeba kupić nowe. Chromy również do poprawy. Narazie do kupienia mam:
- łańcuch napędowy
- uszczelka oring kolanka wydechu
- kranik lub filtr kranika
- opony
- filtr powietrza i paliwa
- akumulator
Chyba tyle... Dalsze prace pokażę niebawem, pozdro.
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2014, 16:21:44 wysłana przez Tony »
    Status GG

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2014, 00:04:50 »

Jak masz mechanicznie uszkodzoną felgę to centrowanie na nic się nie zda. Z karnika wywal siatkę i załóż filtr paliwa, najtańsze rozwiązanie. Zresztą... z dzisiejszych kraników to sitko samo odpada, 2 już mi się tłuką w zbiorniku.

Ja mam filtr paliwa i nie narzekam 2 lata temu wstawiłem wyczyszczony gaźnik i do dzisiaj go nie tykałem. Działa jak powinien.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Mariano Italiano

• Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 23, 2014, 00:39:39 »

Miałem pukniętą obręcz z przodu tak samo jak Ty (góra- dół), tylko bardziej punktowo i też mówili mi znajomi że nie ma szans tego wyprostować. Jak tylko puszczałem kierownicę w trakcie jazdy, to momentalnie zaczynała chodzić prawo- lewo. Zaniosłem do kolarza, pokazałem mu i powiedział, że ile się da, tyle wyprostuje. Jak koło wróciło od niego i założyłem je, to sytuacja na prawdę bardzo się poprawiła i nie tańczy już tak jak wcześniej, tyle, że perfekcji nie ma- jak obróci się ręką w momencie, kiedy stoi na nóżkach to widać, że jest minimalne bicie góra- dół, ale ja go nie odczuwam w trakcie jazdy, nawet jadąc bez trzymanki. Zapłaciłem za to centrowanie parę złotych i nie żałuję- osobiście spróbowałbym na Twoim miejscu, dużo nie stracisz najwyżej :-). PS- kolarzowi musisz zanieść też ośkę koła.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2014, 00:41:10 wysłana przez mzet92 »
Jawa 638.1 03 + Velorex 562, Jawa 23p, Jawa 638 czarna, Benelli Imperiale, Honda CRF 300L

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 23, 2014, 03:47:37 »

masz tą owiewkę jeszcze ?
    Status GG

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 23, 2014, 09:56:18 »

Jak masz mechanicznie uszkodzoną felgę to centrowanie na nic się nie zda. Z karnika wywal siatkę i załóż filtr paliwa, najtańsze rozwiązanie. Zresztą... z dzisiejszych kraników to sitko samo odpada, 2 już mi się tłuką w zbiorniku.

Ja mam filtr paliwa i nie narzekam 2 lata temu wstawiłem wyczyszczony gaźnik i do dzisiaj go nie tykałem. Działa jak powinien.
Osobiscie proponowałbym kupić tą siateczkę lub cały kranik z siateczką.Założenie filterka nic ci nie da bo juz w baku zatkają się rureczki.Nawet w nowych samochodach pompy paliwowe mają siateczkę w baku a za pompką filtr.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 23, 2014, 10:16:38 »

masz tą owiewkę jeszcze ?
szukałem jej ale po dwóch przeprowadzkach gdzieś się zawinęła.
Pójdę niebawem do serwisu rowerowego i zapytam, jak nie albo dużo zaśpiewa to poszukam innego koła. A może ktoś polecić łańcuch w miarę tani a dobry? Taki żeby pasował do mojej cezety, nie wiem czy jest taki sam jak w jawach ale pewnie tak :)
    Status GG

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 22, 2014, 20:49:31 »

Po dłuższym czasie , kupieniu niezbędnych rzeczy do odpalenia motoru zabrałem się za jego podłączenie i rozruch, na moje chodzi bardzo dobrze, na filmiku zgasł i chyba za dużo oleju do mieszanki dałem bo straaasznie kopci, nie mam uszczelki pod kolanka i tam też leci i olej i dym. Zauważyłem też, że chyba nie ma ładowania ale nie miałem czasu żeby to sprawdzać. Krótkie filmiki bo nie miałem pamięci w tel. :(
https://www.youtube.com/watch?v=3f-VoyLC_Zs&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=0wEGecU9IEM&feature=youtu.be
    Status GG

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 27, 2014, 22:09:59 »

Zrobiłem trochę postępów z moją CZ, głównie przełożyłem ramę i zarejestrowałem co najważniejsze, teraz mam problem z ładowaniem i jeszcze trzeba uszczelnić lagi. Miernik pokazuje mi ładowanie na akumulatorze raz 7 wolt a czasem 1, najpierw świeciło ładowanie i myślałem że go nie ma, później przejechałem się i kontrolka gasła i zapalała się przy tych samych obrotach, później zgasła już ale właśnie takie ładowanie pokazywało. Chciałem zobaczyć czy będzie chodzić bez aku, odpiąłem minus i zgasła, przyłożyłem spowrotem, zaiskrzyło ale znowu kontrolka ładowania zapaliła się... Mam teraz założony elektroniczny regulator ale na mechanicznym było takie samo ładowanie. Stan sprzed tygodnia i aktualny:

« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2014, 22:11:51 wysłana przez Tony »
    Status GG