Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 02:59:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rejestracja Cezet 472.5 po raz setny..  (Przeczytany 4077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
Rejestracja Cezet 472.5 po raz setny..
« dnia: Grudnia 30, 2013, 19:53:14 »

Witam i pozwolę sobie zadać pytanie pewnie już po raz setny o rejestrację mojego motocykla. Mianowicie CZ była zarejestrowana na mojego wujka a 15.03.1993r była wyrejestrowana jako wyzłomowana. Wujek był u siebie w WK i twierdzi że w tej sprawie nic się chyba nie da zrobić, czyli ponownie zarejestrować motocykla. A może jednak jest to możliwe? Jeżeli tak to napiszcie proszę jakie kroki mam poczynić. Wiem, że temat wałkowany tu często jednak bardzo zależy mi na rejestracji tego motocykla. Pozdrawiam.
    Status GG

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
Odp: Rejestracja Cezet 472.5 po raz setny..
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 30, 2013, 20:40:02 »

Jeżeli wujek zdał dokumenty przy wyrejestrowaniu a w WK zniszczyli istniejące dokumenty - a jest to bardzo prawdopodobne, nawet pewne - to kiszka.
Nawet "po znajomości" nic nie wskórasz. Normalna rejestracja odpada.
Pozostaje rejestracja na zabytek lub unikat. Temat rzeka. Wielokrotnie poruszany na forum. Poszukaj.
Prościej kupić "złoma" z papierem i przełożyć.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 30, 2013, 20:42:27 »

dokumentów nie ma, mam tylko tablice. a rejestracja jako unikat na białe tablice chyba jest możliwa, tylko potrzebna opinia rzeczoznawcy - czy sie mylę?
    Status GG

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 30, 2013, 20:46:14 »

podepne sie pod temat. ojciec wyrejestrował czeske w 95 roku, tablice musial zdac, dowód jest. da rade to normalnie zarejestrowac czy jedynie rzeczoznawca i jako unika ??
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

Szuman

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 634
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 30, 2013, 20:51:12 »

powinieneś zarejestrować bez problemu. kumpel miał kiedyś podobny problem z tym że nie miał nawet starego dowodu. pisał jakieś podania o wyciąg z archiwum i zarejestrował. skoro masz stary dowód to IMO wal na przegląd i do wydziału komunikacji. ale najpierw odwiedź WK i dowiedz się szczegółów

killler

• Klubowicz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 30, 2013, 20:53:35 »

w 2005 bodajze bylem w WK i chcialem to rejestrowac ale powiedzieli ze nie da rady, tyle ze ja wtedy mialem 15 lat wiec nie drążyłem tego tematu. Musze podjechać i zapytac w razie odmowy poprosze o pisemne uzasadnienie odmowy moze taki argument zmieni ich zdanie
    Status GG

Szuman

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 634
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 30, 2013, 20:56:30 »

skoro od czasu wyrejestrowania pojazd nie zmienił właściciela to musi być możliwość jego ponownej rejestracji. chyba że wyrejestrowanie było przez złomowanie. ale kiedyś można było normalnie wyrejestrować pojazdy

killler

• Klubowicz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 30, 2013, 20:58:38 »

ojciec kupil ją nową w GS i on jest wlascicielem w dowodzie. w dowodzie nie ma adnotacji o złomowaniu tylko tak jak widac o skreśleniu z ewidencji pojazdów. ale różnie to w tych WK jest niestety...bede po nowym roku moze to odrazu zapytam
    Status GG

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:07:49 »

Skreśleniu z ewidencji pojazdów= wyrejestrowanie
Zgodnie z przepisami jedynie rejestracja na unikat lub zabytek. Tylko różnie bywa z tymi urzędami. Sam tak jawkę (wyrejestrowaną w 89') rejestrowałem w 2007 r. a był to okres, gdzie w jednym urzędzie przechodziło a u mnie w Krośnie nie; niezależnie od urzędnika.
http://www.jawacz.pl/baza-wiedzy/rejestracja-jako-unikat-od-a-do-z-17277/

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:12:33 »

Dobra, a co w moim przypadku? nie mam dowodu, niby zostal zatrzymany w WK. Został wyrejestrowany w wyniku zezłomowania z tym że odbyło się to jakoś na "lewo", bo motocykl fizycznie nadal istnieje.
    Status GG

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:15:19 »

Ja miałem tylko tablicę czeską, malowaną farbą (tablicę mogłem zachować dla siebie, rzeczoznawca napisał w opinii - brak tablicy), umowę z moim dziadkiem, papier od rzeczoznawcy i przegląd na kartce. Papier z pierwszego ubezpieczenia pokazałem rzeczoznawcy, że motor nie kradziony itp. Mój dziadek był pierwszym właścicielem. Z tego co widziałem, to w urzędzie była adnotacja na taki pojazd. Byłem tam kilka razy.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:22:58 »

A myślisz że to zezłomowanie przeszkodzi mi w dalszej rejestracji? Czyli co, muszę spisać umowę z wujkiem? przecież on teoretycznie tego motocykla nie ma, czyli  może z jakimś złomem powinienem mieć umowę? w końcu był zezłomowany...
    Status GG

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:28:54 »

Panowie raz wyrejtrowany pojazd motocykl zwłaszcza jesli ma powyżej 50 cm dwusuw w świetle prawa unijnego nie może być zrejestrowany normalnie tylko i wyłącznie jako unikat albo zabytek a wiem to z pierwszej ręki bo od sąsiadki która przerejstrowywała mi cz w tamtym tygodniu.

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:32:27 »

Kiedy była zezłomowana?. 3-4 lata temu złomowałem, wyrejestrowywałem moją drugą pancerkę i jednym słowem= makabra. Musi być odpowiednie złomowisko - dobrze, że się z chłopem dało dogadać - chciał cały motor, tak przynajmniej w przepisach jest. Dawniej czegoś takiego nie było.

Żadne 50 ccm. oprócz komara na pedały, simsona sr2 albo s51. Tylko takie pojazdy mógłbym postawić pokoju.
Chyba, że ktoś dostarczy wiśniową Pancerkę z org przebiegiem do 5 tys km.

Wg. mnie jak będzie papier od rzeczoznawcy to .... masz żelazny glejt. Ale i tak ruszyłbym dupsko do ewidencjo pojazdów. Ja się bałem tylko tego, że 2 razy zmieniano urząd i cholera wie czy jeszcze jakiś papier na to był. Była mała tabelka i podstawowe dane.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:37:14 »

15.03.1993r została wyrejestrowana
    Status GG

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:43:47 »

Weź spisz umowę, załatw papier z przeglądu, tablice i idź rejestruj na chama - może się uda. Dwa razy tak chciałem rejestrować, w zależności od urzędnika. Nie dało się. Ale z tego co słyszałem, to dalej w niektórych urzędach w POlszy, rejestrują takie pojazdy normalnie.

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:46:51 »

Najepsze rozwiązanie to rama z papierami.

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:51:30 »

Kombinowanie. Sam tak chciałem postąpić - ale różnie to bywa. Szczególności kupowanie na odległość, odsyłanie umów.
Rzuciłem grosza na te 150 zł dla rzeczoznawcy i spokój. Oczywiście musi motor być w org stanie bez bajerów itp.
Białą kartkę można sobie samemu zrobić. Ostatnio na zlocie rozmawiałem z goście - musiał, aż z tym papierem do naczelnika wydziału iść - ale dało się. Zaoszczędził co najmniej 200 zł.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:54:28 »

wolę mieć oryginalną bo motocykl traktuje jako pamiątkę rodzinną, spróbuję zapytać w moim WK
    Status GG

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:59:06 »

wolę mieć oryginalną bo motocykl traktuje jako pamiątkę rodzinną, spróbuję zapytać w moim WK

Źle myślisz. Możesz przez to uśmiadomić urzędasów.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 30, 2013, 22:04:21 »

A jak mam zarejestrować jeżeli nie mam karty pojazdu ani dowodu, nie ma możliwości rejestracji.. musze zarejestrować na unikat tylko nie wiem co zrobić z tym zezlomowaniem ktore jest powodem wyrejestrowania w tym 1993 roku, czy teraz mam pisać umowe z wujkiem czy ze zlomowiskiem, pozniej wujek moze miec problemy że kiedyś dopuścił się oszustwa :)
    Status GG

Junak

• Jawer
  • Jawa TS 350, Komar, Junak
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 30, 2013, 22:05:08 »

Sprawa z motocyklem wyrejestrowanym nie jest taka trudna do rozwiązania, jednak ważne żeby posiadać umowy kupna sprzedaży, dowód rejestracyjny lub tablice. Ja moją jawę miałem wyrejestrowaną, miałem tylko umowę kupna sprzedaży, pierwszego właściciela z drugim i moją z drugim właścicielem i dowód rejestracyjny ze ściętym rogiem. Jedyny sposób to było zarejestrować jak to się w skrócie mówi na unikat, jednak my tak nie zarejestrujemy, tylko jako motocykl mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji. Aby tak zarejestrować motocykl będziemy potrzebować opinii rzeczoznawcy, jednak żeby taką opinię otrzymać motocykl musi spełniać kilka warunków:
-musi być w jak największym stopniu oryginalny,
-musi być kompletny
-w stanie umożliwiającym użytkowanie,
-musi być sprawny technicznie, silnik chodzić, światła świecić itp. (ale to zależy od rzeczoznawcy)
-musi mieć co najmniej 25 lat,
Jeśli motocykl spełnia te warunki możemy dzwonić do rzeczoznawcy, i w zależności jak mamy do niego daleko albo pchamy do niego motor, wieziemy na przyczepce, albo prosimy żeby przyjechał.
Rzeczoznawca przeprowadza oględziny motocykla, robi kilka zdjęć, sprawdza oryginalność podzespołów. Jeśli wszystko jest ok to za jakiś czas otrzymujemy od niego opinię która wygląda tak:

Mając taką opinie, ciągłość umów kupna sprzedaży i stary dowód rejestracyjny możemy iść spokojnie do wydziału komunikacji bo ta opinia jest podstawą do ponownego zarejestrowania motocykla. Mając ją w urzędzie najpierw zarejestrują nam motocykl tymczasowo, aby można było jechać na przegląd, i móc go ubezpieczyć, a następnie mając dokument z przeglądu i ubezpieczenie możemy iść zarejestrować motocykl na stałe na białe tablice. Dobrze jest poprosić panią w urzędzie żeby powiedziała nam jakie numery dostaniemy, albo nawet poprosić aby pozwoliła nam sobie wybrać (mi dała taką możliwość i wziąłem tablice z wszystkimi cyframi tymi samymi ;D ) znając numer rejestracji stałem możemy na niego wykupić odrazu ubezpieczenie, to zaoszczędzi nam ponownego stania w kolejce w ubezpieczalni żeby zmienić numer rejestracyjny w oc. Dla tych co będą twierdzić że tak nie można, w oc jest wpisany numer ramy i w ubezpieczalni mówili że najważniejsze żeby on się zgadzał.
    Status GG

Heniek

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 30, 2013, 22:40:20 »

Tony kolega Junak ładnie opisał postępowanie w Twoim przypadku ale ważne jest aby w WK był wpis w ich księgach z tamtych lat, ze taki motor był zarejestrowany i wtedy z opinią rzeczoznawcy i odrobiną dobrej woli urzędników z WK powinno przejść. Ja w moim przypadku nie mam tej dobrej woli urzędników i w ten sposób rejestracja trwa od 01.09.2011 były już trzy postanowienia SKO i jedna sprawa w Sądzie Administracyjnym. Powodzenia
    Status GG