Sprawa z motocyklem wyrejestrowanym nie jest taka trudna do rozwiązania, jednak ważne żeby posiadać umowy kupna sprzedaży, dowód rejestracyjny lub tablice. Ja moją jawę miałem wyrejestrowaną, miałem tylko umowę kupna sprzedaży, pierwszego właściciela z drugim i moją z drugim właścicielem i dowód rejestracyjny ze ściętym rogiem. Jedyny sposób to było zarejestrować jak to się w skrócie mówi na unikat, jednak my tak nie zarejestrujemy, tylko jako
motocykl mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji. Aby tak zarejestrować motocykl będziemy potrzebować opinii rzeczoznawcy, jednak żeby taką opinię otrzymać motocykl musi spełniać kilka warunków:
-musi być w jak największym stopniu oryginalny,
-musi być kompletny
-w stanie umożliwiającym użytkowanie,
-musi być sprawny technicznie, silnik chodzić, światła świecić itp. (ale to zależy od rzeczoznawcy)
-musi mieć co najmniej 25 lat,
Jeśli motocykl spełnia te warunki możemy dzwonić do rzeczoznawcy, i w zależności jak mamy do niego daleko albo pchamy do niego motor, wieziemy na przyczepce, albo prosimy żeby przyjechał.
Rzeczoznawca przeprowadza oględziny motocykla, robi kilka zdjęć, sprawdza oryginalność podzespołów. Jeśli wszystko jest ok to za jakiś czas otrzymujemy od niego opinię która wygląda tak:

Mając taką opinie, ciągłość umów kupna sprzedaży i stary dowód rejestracyjny możemy iść spokojnie do wydziału komunikacji bo ta opinia jest podstawą do ponownego zarejestrowania motocykla. Mając ją w urzędzie najpierw zarejestrują nam motocykl tymczasowo, aby można było jechać na przegląd, i móc go ubezpieczyć, a następnie mając dokument z przeglądu i ubezpieczenie możemy iść zarejestrować motocykl na stałe na białe tablice. Dobrze jest poprosić panią w urzędzie żeby powiedziała nam jakie numery dostaniemy, albo nawet poprosić aby pozwoliła nam sobie wybrać (mi dała taką możliwość i wziąłem tablice z wszystkimi cyframi tymi samymi

) znając numer rejestracji stałem możemy na niego wykupić odrazu ubezpieczenie, to zaoszczędzi nam ponownego stania w kolejce w ubezpieczalni żeby zmienić numer rejestracyjny w oc. Dla tych co będą twierdzić że tak nie można, w oc jest wpisany numer ramy i w ubezpieczalni mówili że najważniejsze żeby on się zgadzał.