Jak już chcecie mieć kufry na szybki on/off to Pneumanty lub kufry na wzór pneumantów. Z tego co widziałem to Roztocz takie zamontował w jawie 350.

Mocowania kufrów ma homemade.
Występują 26 i 32 litry. Jak ktoś chce nowe to za kufry trzeba dać z 900 zł + 200 zł za specjalne bagażniki.

Kufry z epoki(naklejki odblaskowe można u mnie kupić za 55 zł na 2 kufry). Albo szukać bocznych Dromadarów z epoki. Wg mnie kupno kufrów to jest inwestycja i powinien być to przemyślany zakup. Moje obecne warunki nie pozwalają na tak obszerny motocykl z kuframi, który można w okresie wakacyjnym ciągle wyciągać. Dlatego mam pneumanty. A sakwy mocowane na stałe. Wystarczy ściągnąć siedzenie i pobawić się z mocowaniami.
Ja 2 lata szukałem org dromadera (200 zł) i takiego kupiłem wraz z stelażem do jawy 350, który po drobnych przeróbkach wszedł do mz.

Jak widać są te słynne motylki. Dorobiłem jeszcze 2 otwory też na motylki. Rozwiązanie bardzo dobre.
Odnośnie mocowań. Miałem raz kufry boczne, które dałem w rozliczeniu kuzynowi. Kufry były zanitowane do stelaży:

A kupiłem takie pneumanty:

Mocowania są............ jakoś ktoś na czymś takim jeździł? lol. Ja natomiast wstydziłbym się czegoś takiego otwierać.