Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:59:15
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Prostownik własnej(taniej!!) roboty...  (Przeczytany 15939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
Odp: Prostownik własnej(taniej!!) roboty...
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 30, 2013, 12:17:09 »

Przegadałem katalogi i budowałem własne mostki. Pomiary robiłem na zasilaczu jak i na przystawce z prawdziwym symulowaniem pracy alternatora. Wiem że różnice są i że teoria wcale nie idzie do końca z praktyką.

6d - proszę bardzo, z tego co wiem obecnie bardzo często stosowany [size=78%]http://www.bdtic.com/DownLoad/ST/FL94XX1106.pdf[/size]
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2013, 12:21:54 wysłana przez SofCHJanek »
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 30, 2013, 14:38:33 »

Ja też nie widze różnicy między 6d a 9d to działa i tamto działa, ja w swojej jawie mam mostek 6d zakupiony w tme, tu jest do wyboru do koloru http://www.tme.eu/pl/katalog/mostki-trojfazowe_112815/#id_category=112816&page=1&s_field=artykul&s_order=ASC Spadki napięć na diodach krzemowych będą nie wielkie i nie ma sensu się w tym rozdrabniać. A co do  regulatora w jawie to mam jakiś z jezpolu i sprawuje się doskonale, robiłem jeszcze do mz tropik regulator 6V na poczciwym 2n3055 i działa do tej pory.
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 30, 2013, 19:39:22 »

Czyli podany wcześniej mostek prostowniczy trójfazowy zastąpi oryginalny Czeski?
Bo jak czytam o tym przewodzeniu diody,spadków itp to zaczynam mieć wątpliwości....
Tym bardziej,że w tym motorku ma być nowy akumulator.....
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 30, 2013, 19:48:49 »

Tak, zastąpi.
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 31, 2013, 17:15:48 »

Nie zakładając nowego tematu - zauważyłem,że regulator napięcia w mojej Jawie jest od Poloneza.
Nie posiada on oznaczeń D+ i DF,jedynie 67 oraz 15.
Gdzieś na necie znalazłem schemat połączenia - 67 "robi" za D+,a styk 15 za DF. Jest to poprawne oznaczenia? Jeśli pomylę połączenie - co uszkodzę?
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 31, 2013, 17:24:20 »

Mi się tam wydaje, że D+ to 15, a DF to 67
Bo w Czeskich sprzyntach 15 oznaczali zasilanie to i może w tym reglu z poldolota też ;) a z tego co w sieci widać po załączonych obrazkach to 67 jest to wzbudzenie więc raczej mam rację.
Najprościej weź aku, podłącz pod 15 prąd i zobacz ile będzie na 67 ;) Napięcie powinno być zbliżone do napięcia akusia
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2013, 17:27:36 wysłana przez Strażak »
    Status GG

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 31, 2013, 17:41:19 »

Te oznaczenia wynikają z norm, wystarczy poszukać.
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 31, 2013, 19:22:32 »

Wg wikipedii styk 15 to "zasilanie plusem z akumulatora po włączeniu stacyjki"
67 nie ma w spisie,jest za to D+ oznaczający "plus prądnicy"
Czyli do 15 styku podłączam kabelek,który powinien być oznaczony DF,a do 67 kabelek do D+?
(korzystam z schematu Jawy w oznaczeniach)

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 31, 2013, 20:09:14 »

Polska norma to BN-81/3680-01
Oznaczenia które są użyte w regulatorze są Fiata.
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 31, 2013, 21:04:14 »

D+ to kabel z akusia na regiel, a 67 to kabel z regla na prądnicę.
    Status GG

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 02, 2014, 12:36:51 »

Przegadałem katalogi i budowałem własne mostki. Pomiary robiłem na zasilaczu jak i na przystawce z prawdziwym symulowaniem pracy alternatora. Wiem że różnice są i że teoria wcale nie idzie do końca z praktyką.

6d - proszę bardzo, z tego co wiem obecnie bardzo często stosowany [size=78%]http://www.bdtic.com/DownLoad/ST/FL94XX1106.pdf[/size]
Wiem o tym. Próbowałeś  i pewnie dalej próbujesz zrobić układ ładowania taki jak w ostatnich produkowanych ETZ.
Nie poważam tego układu. Ładowanie startowało później niz w starszych wersjach. Bez aku prawie nie dało się jeździć.
Przykład z popularnością 6d nie jest trafny. Powiedziałbym że w ogóle bez sensu, bo dotyczy tylko scalonych reggulatorów napięcia i w zasadzie jest reklamą ich producenta. Oczekiwałem przykładów ze współczesnych alternatorów i regulatorów.Mało tego. Regulator ST L94XX dostaje na wejście napięcie z jednaj fazy. Jak myślisz po co? Czy ono nie jest prostowane?

Jenak najbardziej "rusza mnie" wyjazd na uliczkę "zgodności teorii z praktyką". Dla mnie to typowe polityczne zagranie pod ciemną publiczkę, która nie zna ani w ząb teorii (elektroniki) ani nie ma żadnej praktyki. Jednak "we wsi tak mówią" aby zdyskredytować tych "uczonych"... Nie ładnie i nie honorowo. :cry:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2014, 12:41:40 wysłana przez jack63 »

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 02, 2014, 13:37:12 »

Ładowanie nie startuje w cale później i działa bez akumulatora w miarę dobrze, wbrew temu co piszesz ja to mogę to potwierdzić pomiarem. Pewnie to też zagranie polityczne? Tylko nie pisz że Pis-u  ;D

Co do teorii i praktyki - wyniki spadków napięć nie pokrywają się z założeniem producenta.

Ja pisałem że we wszystkich alternatorach jest 6d? Nie, pisałem że jest stosowany. A to że realizacja regulatora wygląda inaczej, do wszystkiego można by się przyczepić za chwilę.

Jak zwykle kończy się na uwagach personalnych.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2014, 13:42:59 wysłana przez SofCHJanek »
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 03, 2014, 09:06:23 »

Ładowanie nie startuje w cale później i działa bez akumulatora w miarę dobrze, wbrew temu co piszesz ja to mogę to potwierdzić pomiarem. Pewnie to też zagranie polityczne? Tylko nie pisz że Pis-u  ;D

Co do teorii i praktyki - wyniki spadków napięć nie pokrywają się z założeniem producenta.

Ja pisałem że we wszystkich alternatorach jest 6d? Nie, pisałem że jest stosowany. A to że realizacja regulatora wygląda inaczej, do wszystkiego można by się przyczepić za chwilę.

Jak zwykle kończy się na uwagach personalnych.
Czyli co??? "Nie działa w cale (!)" a potem "później działa bez aku" ??? Czyli jak? Podpinasz aku zapalasz i go odpinasz???
Nie bardzo rozumiem. Oświeć mnie.
Nie chodziło mi "wielką politykę". Zostawmy to bagno w spokoju. Chodzi mi o takie małe zagrywki dyskredytujące pozycję na forum wynikające, jak sądzę, z nieuzasadnionej obawy o pozycję własną.
W katalogach podawane są (często na wykresach) MAKSYMALNE!!! napięcia przewodzenia diod w danych warunkach. Jeżeli są niższe, to jaka teoria się nie zgadza z jaką praktyką??? Czy to źle, że producent spełnił z nawiązką postawione przez siebie wymagania??? Poza tym jaki to ma związek z jaką teorią???
W kwestii 6d. Prosiłem o podanie konkretnego produktu (alternatora) z takim układem. To, że każdy alternator ma 6 diod mocy  jest oczywistością. Gdzie jest ew. reszta to jest właśnie kwestią rozwiązania regulatora.
Regulatory scalone były już dawno promowane, co jest dość oczywiste. Jednak, ta promowana przez Ciebie praktyka, wykazała wyższość prostych układów hybrydowych. Pewnie w dobie wkładania mikroprocesorów w każde miejsce nastąpi powrót do regulatorów scalonych. Może już to nastąpiło. Wystarczy to wykazać na kilku przykładach i schylę czoło.
Nie mam w sobie tyle zadufania aby komuś logicznie argumentującemu nie przyznać racji. Jednak podjazdów "pod publikę" nie lubię i będę z nimi walczył. Co w cale nie oznacza że nie cenię wiedzy nawet tego "podjeżdzającego".
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2014, 09:08:27 wysłana przez jack63 »

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 03, 2014, 11:27:39 »

Panowie.
Poziom dyskusji mnie "pokonał"  ;) czy można byłoby "wydusić" z tej dyskusji  jakieś proste rozwiązanie typu "kup pan sobie taki a taki mostek (a może dwa) takiej a takiej firmy dokup do tego taki radiator (a może dwa) najlepiej w takim a takim kształcie i wielkości, doklej albo i nie radiator do mostka, posmaruj albo i nie powierzchnie przylegania radiatora do mostka, i zamontuj w takim a takim miejscu"
Obaj widać że posiadacie dużą wiedzę w temacie - może zaproponujcie jakieś dwa niezależne rozwiązania?
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 03, 2014, 11:39:56 »

Elkinio jest podane na początku - ja bym kupił jeden mostek trójfazowy 35A - 400V + radiator taki aby pasował + umiejscowienie w takim miejscu aby było możliwe chłodzenie - nie wiem jak napisać bo zaraz znów ktoś się przyczepi do tego chłodzenia, że nagrzeje się do miliona stopni i będzie dobrze :D

Mostki ze scalonym regulatorem były dwa, nie wiem w końcu który masz na myśli bo były między nimi różnice.
Mam obydwa - na ostatnim ładowanie startuje wcześniej niż na mechanicznym regulatorze.
Praca bez akumulatora także jest możliwa i wcale nie różni się wiele od tamtej z mechanicznym regulatorem.
Czyli pytanie ode mnie skąd to twierdzenie o późniejszym starcie ładowania?

Pisałem już wcześniej, ja to testowałem zarówno na przystawce jak i na motocyklu.
Są ludzie którzy to mogę potwierdzić.
Mi nie chodziło że spadki są mniejsze, jak tak było to by było lepiej. Tylko że są większe.
Pomiar na wzbudzeniu i na D+ się nie pokrywał (możne inaczej - znacznie się różnił), dlatego pisałem że w przypadku diod schottky trzeba je dobierać bo można się rozczarować później niższym napięciem.
Odmiennie jest w przypadku diod krzemowych gdzie ta różnica była bardzo mała.

uP w regulatorach nie widziałem ale wiem że stosują komunikację jednostronną z regulatorem, chyba jest to tylko sygnalizacja pracy, nie wiem dokładnie, nie wnikałem w to.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2014, 11:57:04 wysłana przez SofCHJanek »
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 03, 2014, 20:12:35 »

Kupiłem mostek prostowniczy o oznaczeniu SKBPC3516G(do 1000V oraz 25A).
Teraz mam problem z połączeniem. Konektorów jest 5. 3 są bez oznaczeń(zapewne fazy),4ty jest oznaczony jako prąd przemienny(AC),a konektor obok niego ma tylko "+"
Jak to podłączyć do ZJawy? W instalacji Jawy jest 5 konektorów(3 fazy,masa oraz biegun dodatni)

Oto jego fotka(nie sugerować się innym oznaczeniem na mostku,cała reszta się zgadza):
http://img.bazarek.pl/102821/8714/2539112/3805351514e8b58356f4d0.JPG
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2014, 20:15:47 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 03, 2014, 20:23:04 »

Kupiłem mostek prostowniczy o oznaczeniu SKBPC3516G(do 1000V oraz 25A).
Teraz mam problem z połączeniem. Konektorów jest 5. 3 są bez oznaczeń(zapewne fazy),4ty jest oznaczony jako prąd przemienny(AC),a konektor obok niego ma tylko "+"
Jak to podłączyć do ZJawy? W instalacji Jawy jest 5 konektorów(3 fazy,masa oraz biegun dodatni)

Oto jego fotka(nie sugerować się innym oznaczeniem na mostku,cała reszta się zgadza):
http://img.bazarek.pl/102821/8714/2539112/3805351514e8b58356f4d0.JPG

Popatrz na to:
http://www.suntan.com.hk/pdf/Su-Bridge-Rectifiers/Su-SKBPC3516.pdf
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 03, 2014, 21:03:55 »

Ok,dzięki.
Spróbuje tak podpiąć,zobaczymy czy spalę czy naładuje aku:)

Sprawa ma się tak:
na schemacie jest zamieniony "+" z uziemieniem. Reszta ok.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2014, 19:37:30 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »