Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:34:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: zapalanie problem  (Przeczytany 5038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Joalin

• Gość
zapalanie problem
« dnia: Lipca 30, 2007, 23:06:54 »

Witam to moj pierwszy post na tym forum  :D ciezko mi bylo znalezc odpowiedni dzial co do mojejgo problemu gdyz nie ma tutaj czegos takiego jak pomoc, a moj problem moze dotyczyc zarowno elektryki jak i mechaniki takze nie gniewajcie sie ze tutaj umiescilem prosbe o pomoc  :)

otoz od niedawna mam jawe 350 ts, dostalem ja od wujka, ogolnie jestem maniakiem starych pojazdow, moze ta jawa sie nie zalicza do jakis zabytkow ale ma juz troche latek no i archaiczny silnik dwusuwowy ktory uwielbiam :) niedawno a dokladnie w ten piatek udalo mi sie ja odpalic prawie caly zaplon wymienielm i uklad ladowania, po drobnych regulacjach gaznika jawa pali ruwniutko na dwa gary, i tu mam problem odpalanie, gdy jest ciepla nie ma najmniejszego problemu pali z pol kopa, nieraz nawet jak to sie mowi na ,,zab", ale jak postoi troche i ostygnie za cholere nie idzie jej odpalic, trzeba nalac paliwka wprost do cylindrow wtedy idzie z 2 kopem przegazuje sie ja i juz ladnie chodzi. Gaznik czyscilem juz z 3 razy, swiece zmienialem, iskra jest ladna ale jak jest zimny to paliwo nie dochodzi mimo wlaczonego ssania, pomozcie bo niedlugo od tego ciaglego odkrecania swiec chyba  ukrece gwinty w glowicach <thumbup> kolejny problem, czy to normalne ze na wysokosci kopniaka jest wgniecenie w tlumiku ?? u mnie jest cholerne, kopniak mimo wgniecenie przechodzi kilka milimetrow od tlumika, nie wiem czy sie zrobilo od kopania czy wujek sam mlotkiem to wgniotl bo jesli kopniak ma dochodzic tylko do tlumika to nie wiem jak to odpalac :P da sie jakos to zrobic ?? walek wysunac czy cos ?? nastepny problem w kierownicy z przodu jest blokada, ale wujek nie dal mi kluczyka, da sie jakos to wyciagnac bez kluczyka i wsadzic nowa ?? jest otwarta ale co z tego jak nie moge teraz jawy nigdzie samej zostawic :P dalej  strasznie ciezko znalezc luz, nieraz poporstu musze zgasic silnik bo tylko tak wchodzi, takto caly czas albo 1 albo 2 wskakuje ?? czy to jakies zapadki czy blokadki w skrzyni sie polamaly czy tak normalnie ma ?? w sumie bym sie nie zdziwil kazdy starszy motor ma ten problem :P jak ustawic srobke od stosunku powietrza w paliwie (tej w gazniku) rozumiem ze to sie robi tak jak w kazdym gazniku czyli najpierw wkreca na maksa a potem iles obrotow wykreca, i wlasnieile trzeba wykrecic ?? i ostatnie i moze najglupsze pytanie tylko sie nie smiejcie prosze :P gdzie jest srobka kontrolna w skrzyni od oleju ?? bo dzisiaj szukalem normalnie jest na deklu gdzie z boku a tutaj nic nie ma, tylko jest od wlewania (taki czerny korek na gorze tak?? czy moze sie myle?? ), aha i jeszcze jedno, sprzeglo mam mocno naciagniete tak ze nie mam polautomatu, jak linke poluzuje ze polautomat lapie to znowu jak sie je wcisnie to starsznie ciagnie czego to moze byc wina jakis automat felerny czy zuzyty ?? troche tych pytan jest ale pierwszy raz mam doczynienia z ts'ka takze wielkie dzieki za kazda odpowiedz :D
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2007, 23:09:24 wysłana przez Joalin »

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
Odp: zapalanie problem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 30, 2007, 23:39:03 »

co do sprzęgła to musisz wyregulować a więc: popuść na lince aż powstanie luz, następnie dokręcaj śrubkę w deklu ( taki otwór jest) aż poczujesz opór wtedy korygujesz luz na manetce linką. Po regulacji powinieneś znajdywać luz.Co do kopniaka to dziura( wytarcie) w rurze to praktycznie normalka wynikająca z niedbalstwa , jeżeli koniak sie poluzuje i ktoś nie dokręci yo zaciera o rurę, proponuje go troszeczkę odgiąć.Na odpalanie to Ci krótko odpowiem Nie Masz Kompresji W Cylindrach .) pewnie słychać stuki  z silnika. ¦ruba wolnych obrotów książkowo 1,5 obr   ale każda jawa ma inaczej .Stan oleju masz pod kopniakiem tam obok mocowania podnóżki. Zamek .... trzeba wyrwać , zniszczyć , wygry¼ć taki mały bolec co chodzi po prowadnicy i zamek Ci wyjdzie .
Pozdrawiam
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 30, 2007, 23:57:50 »

co do odpalania to może to byc za niski poziom paliwa w ga¼niku.

Co do sprzęgła to Gustaw nie do konca tak jest gdyż między krzywką włączającą "automatyczne sprzęgło"  a ramieniem automatu sprzęgła też powinien być luz.

Zamek to mi sie udało otworzyć przy pomocy agrafki i małego śrubokręcika potem zaniosłem  do gościa co klucze dorabia i mi dorobił kluczyk
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2007, 07:25:44 »

A masz wolne obroty czy pracuje tylko na podwyższonych?

Bo możesz mieć problem z odpalaniem przez nieszczelność w skrzyni korbowej  :-/ a to już jest problem

Joalin

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 31, 2007, 11:49:09 »

wlasnie kompresja jest duza, nieslychac zadnych stukow z cylindrow, jawa jak sie wylaczy ssanie chodzi na wolncyh rowniutko i tak jak ustawilem obroty w gazniku czyli dosc wolno :) tak jak pisze jak juz sie rozgrzeje pali bez problemu, raczej nie kopci zbytnio wiec chyba nieszczelnosc komory nie wchodzi w gre bo wtedy by ciagnela olej ze skrzyni :P

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 31, 2007, 12:38:49 »

kolegom chodziło raczej o nieszczelnośćna czole wału niż na simmeringach.

Zostaje Ci poziom paliwa pewnie za niski jest. Chyba że ssanie masz uszkodzone
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Joalin

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 31, 2007, 17:36:49 »

hmmm jedyny sposob zeby sprawdzic komore to tylko rezebrac silnik wiec ta mozliwosc zostawie sobie na sam koniec :P Poziom paliwa sprawdze, ustawia sie go tak jak w reszcie jaw czyli ta blaszke na plywakach sie odgina ?? i pewnie trzeba to metodo prob i bledow, zobacze ten poziom, ssanie raczej nie bo jak jest zimny a juz odpalony jest i odlacze ssanie to gasnie wiec chyba dziala :) no nic wielkie dzieki jesli nadal bedzie zle bede dalej pisal :)

Joalin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 31, 2007, 20:44:41 »

aha i jeszcze jedno, dzisiaj zauwazylem ze nie gasna mi kontrolki luzu i ladowania jak zapale silnik, przekaznik jest nowy a czujnik luzu nie wiem gdzie jest, co moze byc z ta kontrolka ladowania, alternator nie daje pradu?? ale jak dodam gazu to kontrolki sie mocniej swieca czyli chyba cos dziala

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 31, 2007, 22:33:36 »

czujnik luzu masz koło zębatki zdawczej , prawdopodobnie Ci sie urwał kabelek i dotyka do masy robiąc obieg prądu. Czujnik da sie wyjąć bez rozbierania silnika
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Joalin

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 01, 2007, 18:22:40 »

dobra sprawdze to :) za to dzisiaj doszedl jeszcze jeden problem, zalozylem nowa opone to sie wybrlem na przejazdke zobaczyc jak to wszystko chodzi, jade jawa naprawde ladnie sie zbiera moc ma duza, jedynka, dwojka, wrzucam trojke, zaczyna ciagnac i po chwili luz wskakuje, wrzucam jeszcze raz dwojke i znow trojke i znow to samo to probuje czworke a to mi wajcha zupelnie luzna sie zrobila jakbym kopniaka wyciagnal, czy potrzebne bedzie rozbierania silnika czy moze ja cos zle robie, albo jest jakis sposob na wrzucania wyzszych biegow ?? bo jak bedzie trzeba rozbierac silnik to ja sprzedam ta jawe chyba bo za duzo trzeba w nia wlozyc, mimo iz za darmo ja dostalem i raczej oplaca mi sie remontowanie jej bo i tak to czysty zysk to nie chce mi sie rozbierac silnika :P moja jawka czeka od miesiaca i jak ta jawa dojdzie do kolejki to chyba nie bede mial czasu na prace :P