No ale zawsze się można czegoś dowiedzieć. Bo potem są przypadki, że ktoś stoi sobie pod samotnym drzewem podczas burzy, raz musiałem zmusić kolegę żeby odszedł od drzewa jak nas burza złapała. Ale i tak się dużo dowiedziałem z tego forum, raz jak była u mnie super komórka z silnym Down Burst w nocy, ludzie myśleli że to tornado, a to było prąd zstępujący z chmury. Albo taki sobie nieświadomy człowiek idzie sobie i widzi sobie chmurkę burzową, myśli że przeczeka burze w samochodzie, ot tak zwykły Kowalski, który każdą chmurę burzową uważa, za chmurę. Nie wie co to jest super komórka, linia szkwału, Down Burst, hook echo: itp, itd. I tak sobie siedzi i nic sobie nie robi. A taki ja, widzę że to jest, np super komórka klasyczna z odbiciem radarowym w kształcie haka. Ja widzę jak ma już uformowaną chmurę stropową (to z tego robi się tornado). Dodatkowo widzę jak ta chmura dość długi czas rotuje i jestem pewny że jest tam mezocyklon, więc zwiewam gdzie pieprz rośnie, bo mam podstawową wiedze o bezpieczeństwie w czasie niebezpiecznych zjawisk pogodowych.
Kolejna sprawa:
Nie uważam za autorytet osób,które nie potrafią pisać poprawnie gramatycznie jak i ortograficznie choćby nie wiem jakie szkoły pokończyli
No z tym się nie zgodzę. Modzi pilnują tam, gramatyki i ja jakoś nie zauważyłem nic poważnego.
ps. Pogoda jest nie przewidywalna, a my motocykliści powinniśmy brać to w większą uwagę, planując jakąś podróż. Zauważyliście, że z roku na rok niebezpiecznych zjawisk jest coraz więcej? Więc ja proponuje się w tym zakresie trochę podszkolić, to nic nie kosztuje, a może uratować nam życie.