Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 14:28:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zadania z elektryki  (Przeczytany 2766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
Zadania z elektryki
« dnia: Grudnia 04, 2013, 19:16:44 »

Potrzebuje, rozwiązań lub słów kluczowych, aby jakoś spróbować samodzielnie rozwiązać te zadania. Nie nie jest moja dziedzina, na studiach z tych zadań to bramki logiczne robiłem - w miarę fajny materiał np do projektowania wyświetlaczy.

kanioot

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 638 - 1
Odp: Zadania z elektryki
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 04, 2013, 20:37:29 »

wszystko kiedys mialem na zajeciach w technikum.
polecam
http://alejka.pl/elektrotechnika-4-2.html

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2013, 01:26:02 »

Niestety o ile zagadnienia w miarę znam to nic z tego nie dotyczy mojego kierunku zawodowego, czyli energetyki.

O ile problemu z transformatorami, stacjami itd. problemu nie ma to tutaj musiałbym coś nieco poczytać, bo może czegoś nie pamiętam.

To nie jestem bardziej elektronika niżeli elektryka?

Strona 1

Zadanie 1
Liczysz najpierw prąd I1, potem spadek napięcia za rezystorem R1 i potem osobno już jako U podstawiasz spadek napięcia na R1 i liczysz osobno I2 i I3(łączenie równoległe).

Zadanie 2

Wygląda mi to na wzmacniacz, jest tranzystor(jest bramka sterująca), kondensator i opór. Nie miałem na elektrotechnice elementów elektronicznych, więc to tylko mój domysł.

Zadanie 3
Chyba muszę zajrzeć do zeszytu z elektrotechniki, po 3 latach trudno to pamiętać idealnie.

Zadanie 4

Srebro ma najwyższą konduktywność.

Zadanie 5

Musisz wyliczyć spadek napięcia na Rw. Potem z użyciem tej wartości prąd na odbiorniku, a następnie moc.

Kartka 3

Zadanie 1

P trójkąta = pierwiastek z 3 * P gwiazdy

Zadanie 2

Jedyny znany mi mostek to mostek greatze'a

Zadanie 3

W 3f symetrycznym przez każdą fazę popłynie identyczny prąd.

zadanie 4

Nie wiem

Kartkę 2 i 3 na razie pominąłem, muszę iść w kimę, zresztą mogłem gdzie babola strzelić teoretycznego, bo zmęczenie swoje robi,

« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2013, 01:44:48 wysłana przez Jawolotmen »
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 08, 2013, 01:50:29 »

Miałeś bramki a nie rozwiążesz zadań z technikum na test zawodowy?
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 08, 2013, 11:40:42 »

Multipleksery, wyświetlacze ok. Miałem jeszcze przetworniki i sumatory.

To nie moja dziedzina. Zadania i tak mam zrobić do lutego i jeszcze inne. Obiecałem, że załatwię to muszę się z tego wywiązać. Jeszcze z komentarzem, muszę każde zadanie oddać...

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 08, 2013, 16:12:26 »

Miałeś bramki a nie rozwiążesz zadań z technikum na test zawodowy?

Inaczej, kadra nas ucząca jedynie przedstawiła schematy niektórych elementów elektronicznych i to koniec.

A o dwójniku i trójniku po prostu już nic nie pamiętam. Jakbyś mnie o to spytał 2 lata temu to mógłbym sobie o tym gadać do upadłego. Po prostu muszę zajrzeć do zeszytu z PE i pewnej książki, bo nieużywane zanika.

Niektóre zagadnienia dotyczą raczej typowo elektroniki, w ogóle o tym nie miałem, bo ja elektronikiem nie będę.

Pomijam też fakt, że przygotowanie w szkole jest bardzo słabe, wychodzi to w CKP, że nikt z nas czyli ja i kolejne 4 najlepsze osoby w klasie nie mają o tym o co pytają w ogóle pojęcia a powinniśmy mieć. Staram się nieco uzupełniać we własnym zakresie, jednak bardziej do gustu przypada mi energetyka i bardziej komfortowo tam się czuję jeśli chodzi o zagadnienia.

Jednak czy spełnię swoje marzenie o podwieszaniu łańcucha izolatorów zostaje niewiadome.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 08, 2013, 16:24:10 »

Jawolotmen ale podstawą z układów cyfrowych są bramki i funkcje jakie realizują. Bez przesady, że uczą czytać i pisać jak uczeń nie zna alfabetu.
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 08, 2013, 20:06:59 »

Na technologii chemicznej PK, miałem przedmiot, który nazywał się elektrotechnika.
Tak jak wcześniej pisałem, miałem mux 16x1, 8x1, 4x1; wyświetlacze, sumatory, przetworniki. Wszystko robione na EBW. Multipleksery i wyświetlacze, są nawet dość ciekawe. Trzeba było znać system dwójkowy i mieć pewne pojecie w minimalizacji bramek to jak to szło.

Innej styczności z większością zadań nie miałem.  Kwestia jest taka, żeby ktoś podrzucił słowa kluczowe, jakieś prawa itp. Będę miał mniej roboty.