Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:58:09
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: jak to jest z zębatkami? :)  (Przeczytany 3781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GawcioRacice

• Gość
jak to jest z zębatkami? :)
« dnia: Lipca 21, 2007, 01:49:30 »

witam. przeglądałem stronke agmot.pl i zobaczyłem zębatki napędzające łañcuch... i widze ze mają różne ilości zebów. Jaka jest zasada... im mniej zębów to motor jest słabszy i szybszy, czy na odwrót...? i jaka powinna byc oryginalna ilośc zębów.. ja mam w swojej Jawie 17 zębów... a na agmocie widziałem zębatki co mają 16, 15 a nawet 14 zębów  <eek>
pozdrawiam  <cheers>  <cheers>

sadziu90

• Gość
Odp: jak to jest z zębatkami? :)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 21, 2007, 02:10:02 »

Patrząc na to z teoretycznego punktu widzenia, to powinno być "im większa zębatka, tym motór zrywniejszy"  :D Więc im mniejsza zebatka, tym powinieneś większe prędkości rozwinąć. Pzd4all!

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 21, 2007, 02:23:00 »

Akurat... chyba raczej na odwrót  <book>
Można obliczyć przekładnię i już wiadomo (tylna zębatka 52z)
A kto ma problem z fizyką niech się przejedzie na rowerze z przerzutkami i  wszystkiego się dowie.

sadziu90

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 21, 2007, 05:30:59 »

Hehe... nie mam problemów z fizyką  :P Chyba mówimy o dwóch innych zębatkach  ;] Ja w tej chwili pisałem o tylnej, a Ty o tej przy silniku  :> Heh... nie doczytałem i myślałem, że chodzi o zębatkę napędzającą koło, a nie łañcuch  <cheers> przepraszam za moje niedopatrzenie o Nieomylny Jawol'u!  ;)  Heh... a ten pomysł z rowerem to nawet dobry <lol>

MaSSeY

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 21, 2007, 07:49:32 »

Moja teoria jest raczej dobra. Im wieksza zebatka tym motor silniejszy ale wolniejszy (tak jak w rowerach jak dasz na sama gore to masz lekko ale wolno) a logika mi podpowiada ze im mniejsza to motor szybszy. Zauwazcie jakie zebatki z tylu maja scigacze a jakie crossy.

henryk_o

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 21, 2007, 09:59:25 »

Ludzie!!! Zasada jest taka sama jak w rowerze z przerzutkami:
Jeśli chodzi o przednią zębatkę to: im mniejsza tym większe przyśpieszenie i moc a mniejsza prędkość
a jak będzie większa to słabsze przyśpieszenie i moc ale prędkość większa.

Jeśli chodzi o tylnią zębatkę to sytuacja jest odwrotna:   mniejsza zębatka to większa prędkość ale przyśpieszenie i moc mniejsze  a jak większa zębatka to większe przyśpieszenie i moc ale mniejsza prędkość.

Jest dokładnie tak samo jak w rowerze górskim.