Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:55:15
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ładowanie w jawa 350 ts  (Przeczytany 11108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Ładowanie w jawa 350 ts
« dnia: Października 16, 2013, 22:10:29 »

Witam, mam problem z ładowaniem w jawie 350 ts i z zapłonem.  Napisze najpierw o ładowaniu co działo się na początku. Na początku było normalnie ładowanie od ok 1000 obr ,ale jak np w czasie jazdy na 2 biegu miała obroty maksymalne to zapalała się kontrolka od ładowania. Ostatnio zauważyłem że niby jest ładowanie, ale jak zwiększam obroty to zwiększa się napięcie za bardzo i światło jaśniej świeci i kierunki szybko migają. Teraz zrobiło się coś że pali się kontrolka od ładowania i chyba go nie ma. Jak było ładowanie to jak włącze zapłon za zgaszonym to magnesuje się wirnik i przyciąga klucz. Teraz nic nie magnesuje i mam pytanie do tego, jak to ma działać ? bo patrzyłem to na żadnym kablu do stojana nie dochodzi prąd, patrzyłem 3 szare XYZ, dalej jest żółty i zielony do szczotek i masa szczotek. Chciałbym żeby ktoś napisał na jakim kablu powinien być prąd żeby wirnik magnesował, bo wydaje mi się że na pewno na zielonym do szczotek, ale nie wiem czy na szarych też. Czego to może byś wina, wszystko podłączone tak jak trzeba, wszystkie kable dobre (sprawdzone).
Do zapłonu mam pytanie, czy cewki zapłonowe powinny się nagrzewać na zagaszonym silniku i włączonym zapłonie przez kilka minut czy nie ? Czy mogło je spalić od za wysokiego napięcia? 

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
Odp: Ładowanie w jawa 350 ts
« Odpowiedź #1 dnia: Października 16, 2013, 22:24:56 »

Ja Grab jeden...
nie zastawia się włączonego zapłonu na zgaszonym silniku...
odbiór
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #2 dnia: Października 16, 2013, 22:35:41 »

Myślę że siadł regulator lub jakiś kabel nie łączy.

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Października 16, 2013, 22:37:11 »

Nie mierzyłem napięcia, ale było widać po światłach i kierunkach że jest za duże a później zapaliła się kontrolka i nie gaśnie cały czas.
Zapłonu nie zostawiam włączonego. tylko przy okazji patrzyłem, że cewki się grzeją jak ustawiam zapłon albo patrzyłem co jest z tył ładowaniem.

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Października 16, 2013, 22:40:20 »

Przy włączonym zapłonie na przewodach do szczotek powinieneś mieć napięcie takie jak na aku.

Przy odpalonym silniku na zaciskach X-Z,Y-Z,X-Y powinno być jednakowe napięcie (jeśli dobrze pamiętam to ok 9V ale tu się mogę mylić) i pomiędzy zaciskiem 86 a X lub Y lub Z ma być takie samo napięcie. Pomiary rób na wolnych obrotach.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Października 16, 2013, 22:49:26 »

Wszystkie kable łączą dobrze i są na swoim miejscu, ale do stojana nie dochodzi w ogóle prąd. I chodzi mi gównie o to na jakich kablach przy stojanie powinien być prąd żeby magnesował ?
Wiem jak mają być podłączone do regulatora, prostownika i przekaźnika i wiem mniej więcej jak to ma działać. Wiem na 100 % że żeby stojan magnesował musi być plus na regulatorze(niebieski) obok jest zielony który idzie do szczotek i masa. Ale nie wiem jak ma być napięcie na innych kablach.

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #6 dnia: Października 16, 2013, 22:56:04 »

Prąd powinien być na zaciskach szczotek na zgaszonym ok 12V.

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Października 16, 2013, 22:58:13 »

Przy włączonym zapłonie na przewodach do szczotek powinieneś mieć napięcie takie jak na aku.

Przy odpalonym silniku na zaciskach X-Z,Y-Z,X-Y powinno być jednakowe napięcie (jeśli dobrze pamiętam to ok 9V ale tu się mogę mylić) i pomiędzy zaciskiem 86 a X lub Y lub Z ma być takie samo napięcie. Pomiary rób na wolnych obrotach.
To znaczy, że na zielonym kablu do szczotek powinno być 12V na zgaszonym ? Bo nie ma na nim w ogóle napięcia. Czy to wystarczy żeby stojan magnesował na zgaszonym ? Bo podłączałem plus bezpośrednio na zielony kabel do szczotek i nic nie iskrzyło i nie magnesował. czy szczotki mogą być uszkodzone ?

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #8 dnia: Października 16, 2013, 23:01:36 »

masz dwa kable od szczotek DF i d+ które powinny iść do regulatora napięcia a nie do aku ...
Raczej czorcie D-, a nie D+

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Października 16, 2013, 23:02:12 »

Czy na zgaszonym powinno być jakieś napięcie na kablach xyz i żółtym czy tylko na zielonym ?

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #10 dnia: Października 16, 2013, 23:05:36 »

masz dwa kable od szczotek DF i d+ które powinny iść do regulatora napięcia a nie do aku ...
raczej D+ a nie D- na reglu masz mase B-.
Sorki czorcie pomyliłem się tak tylko cię sprawdzam. :P

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Października 16, 2013, 23:05:58 »

Te kable są tak podłączone tylko że nie idzie napięcie na zielony do szczotek, a ten D- to chyba zwykła masa, to myśle że na zgaszonym to samo połączyć zielony bezpośrednio z plus, ale jak tak zrobie to nic nie daje. Tnz B-
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2013, 23:08:43 wysłana przez krzysiek3490 »

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #12 dnia: Października 16, 2013, 23:08:52 »

Te kable są tak podłączone tylko że nie idzie napięcie na zielony do szczotek, a ten D- to chyba zwykła masa, to myśle że na zgaszonym to samo połączyć zielony bezpośrednio z plus, ale jak tak zrobie to nic nie daje.

Może masz uszkodzone szczotki lub wirnik, ewentualnie może masa nie łączy ten biały kabel.

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Października 16, 2013, 23:12:27 »

Te kable są tak podłączone tylko że nie idzie napięcie na zielony do szczotek, a ten D- to chyba zwykła masa, to myśle że na zgaszonym to samo połączyć zielony bezpośrednio z plus, ale jak tak zrobie to nic nie daje.

Może masz uszkodzone szczotki lub wirnik, ewentualnie może masa nie łączy ten biały kabel.
masa łączy (biały kabel) jak połącze ten biały z plus to iskrzy, a jak podłącze biały i plus na szczotki to nic się nie dzieje.

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #14 dnia: Października 16, 2013, 23:14:23 »

Czyli sprawdź szczotki, uważaj jak będziesz wyjmował żebyś ich nie złamał to samo przy wkładaniu.

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Października 16, 2013, 23:16:08 »

Czyli jak nie idzie prąd z regulatora na zielony, to wiemy że regulator nie dobry, ale jak połącze bezpośrednio plus i mase na szczotki to nic się nie dzieje czyli co dalej jest złe ?

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #16 dnia: Października 16, 2013, 23:18:17 »

Czyli jak nie idzie prąd z regulatora na zielony, to wiemy że regulator nie dobry, ale jak połącze bezpośrednio plus i mase na szczotki to nic się nie dzieje czyli co dalej jest złe ?
Jeśli bezpiecznik masz dobry i włączony zapłon na zielonym powinieneś mieć ok 12v, masz może miernik?

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Października 16, 2013, 23:23:06 »

Czyli sprawdź szczotki, uważaj jak będziesz wyjmował żebyś ich nie złamał to samo przy wkładaniu.
Sprawdzałem szczotki nic nie połamałem, chyba są dobre bo sporo wystają. Na wirniku są 2 kabe nie przerwane tylko jakby izolacja się odkruszyła. W stojanie wszystko wygląda dobrze nic nie odłączone. Chodzi mi o to że wcześniej jak włącze zapłon to wirnik przyciągał mi np klucz a teraz nie, i pytam czy wystarczy plus i masa na szczotkach żeby magnesował na zgaszonym ?

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Października 16, 2013, 23:26:48 »

Jeśli bezpiecznik masz dobry i włączony zapłon na zielonym powinieneś mieć ok 12v, masz może miernik?
Nie mam mirnika ale powiem tak że kabel zielony jest dobry tylko z regulatora nie wychodzi w ogóle napięcie 0 v.

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Października 16, 2013, 23:28:34 »

Sprawdzałem szczotki nic nie połamałem, chyba są dobre bo sporo wystają. Na wirniku są 2 kabe nie przerwane tylko jakby izolacja się odkruszyła. W stojanie wszystko wygląda dobrze nic nie odłączone. Chodzi mi o to że wcześniej jak włącze zapłon to wirnik przyciągał mi np klucz a teraz nie, i pytam czy wystarczy plus i masa na szczotkach żeby magnesował na zgaszonym ?
Klucz będzie przyciągało...
Bo właśnie nie przyciąga tzn że mogą być szczotki nie dobre czy wirnik, stojan ?

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Października 16, 2013, 23:34:13 »

mówisz że na szczotkach jest 0V a skąd to wiesz jak miernika nie masz?
0v jest jak zielony jest podłączony tak jak ma być, do regulatora. jak podłącze plus i mase na szczotki to nic nie pobiera prądu.

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Października 16, 2013, 23:35:51 »

A jak sprawdzić czy np, szczotki są nie dobre a nie wirnik ?

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Października 16, 2013, 23:46:49 »

A jak sprawdzić czy np, szczotki są nie dobre a nie wirnik ?
Zobacz czy się od tych blaszek nie rozlutowało gdzieś..Szczotki chodzą luźno  ? Sprężynują przy dokręcaniu  ?
szczotki normalnie chodzą nie zacinają się

krzysiek3490

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Października 16, 2013, 23:55:27 »

mam jeszcze pytanie o zapłon, bo ten kabel niebieski (plus) co idzie do regulatora napięcia powinien mieć prąd jak włoży się kluczyk do stacyjki. U mnie jest on podłączony do plus pod bakiem ten co idzie do cewek i jest w nim prąd dopiero jak włącze zapłon. Czy może mieć to wpływ na zapłon (cewki) ? Podłączone tak jest od dawna i ładowanie było normalnie.

Zmiennik

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Października 17, 2013, 11:06:20 »

Popatrz tu: http://www.jawacz.pl/baza-wiedzy/brak-ladowania-w-jawiecz-12v/

Zdjęcia wygasły, ale po opisie można dojść.