Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:45:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kiyaroru - CZ 350 (472.5)  (Przeczytany 2621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kiyaroru

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 (472.5)
Kiyaroru - CZ 350 (472.5)
« dnia: Sierpnia 02, 2013, 12:49:32 »

Otóż właśnie. Zaczynam remont swojej maszyny. Właściwie to już zacząłem, bo na ramie został tylko silnik. Zapisałem się na to forum bo będę potrzebował waszej pomocy. A więc nie owijając w bawełnę zacznę. Otóż na załączonych zdjęciach są elementy ramy, które wzbudzają moje podejrzenia. Wydaje mi się, że są one po prostu wykrzywione. Mowa o mocowaniu stopki, uchwyty pod bakiem, końcówka wahacza z prawej strony. Tak jak do stopki nie mam wątpliwości, bo nawet jak CeZeta nie była jeszcze rozebrana, to stawianie motocykla na stopce było baaaardzo ryzykowne (miałem wrażenie, że zaraz się wywali). Pozostałe elementy... Hmm... Tak jak powiedziałem, nie mam prawie żadnego doświadczenia i pytam. Czy powinienem je jakoś prostować, przed oddaniem ramy do piaskowania, czy nie?

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
Odp: Kiyaroru - CZ 350 (472.5)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 02, 2013, 13:50:24 »

Witam.
Końcówkę wahacza masz pokrzywioną - zapewne komuś chciało się naciągać łańcuch bez poluzowania śruby mocującej zębatkę, boczna podstawka - mocowanie do ramy ewidentnie pokrzywione - ktoś miał ciężką d..ę i siadał na moto gdy było na bocznej podstawce. Co do reszty niech wypowiedzą się "cezeciarze" będą wiedzieli lepiej co jest nie tak jak potrzeba
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

kiyaroru

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 (472.5)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 02, 2013, 23:25:53 »

Dzięki :) A teraz moje pytanie brzmi... Jak to prostować? Powinienem to najpierw rozgrzać, np: palnikiem? Bo jak bez tego dzisiaj próbowałem, to, że tak powiem, marnie idzie (czytaj: wcale nie idzie) :P

kiyaroru

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 (472.5)
« Odpowiedź #3 dnia: Września 17, 2013, 10:08:18 »

Prace nad moją CZ powoli postępują... W oczekiwaniu na piaskowanie ramy i pozostałych elementów skupiłem się na kołach. Udało mi się znaleźć życzliwego młodego człowieka, który wyszkiełkował mi piasty i ich pokrywy. Teraz siedzę i mozolnie czyszczę na mokro szprychy papierem 2000. Efekt jest bardzo zadowalający. Później załączę zdjęcia. Pozdrawiam!

kiyaroru

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 (472.5)
« Odpowiedź #4 dnia: Września 19, 2013, 01:14:49 »

Witam! Jak obiecałem... Malutka fotorelacja z postępów... Z serii "przed i po"

Na pierwszych zdjęciach piasty i ich pokrywy... Były w dość kiepskim stanie wizualnym ale szkiełkowanie dało im drugie życie (na zdjęciach elementy jeszcze nie są wyczyszczone ze szklanego pyłu... Ostatecznie wyglądają dużo lepiej niż na zdjęciach). Dalej znajdują się drobniejsze elementy składające się na koło przednie. Po wielu godzinach z drucianą szczotką, papierem ściernym i odrobina kwasu fosforowego efekt jest zadowalający... Trzymajcie kciuki, jutro jadę dalej ze szprychami :P
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2013, 01:22:50 wysłana przez kiyaroru »

kiyaroru

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 (472.5)
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 06, 2014, 01:22:36 »

Ehh... Trochę to trwało, ale... nareszcie! Sporo elementów zostało wypiaskowanych, a rama, wahacz, mocowanie silnika i stopka już pomalowane... Zamieszczam zdjęcia tych ostatnich. Dodam też, że silnik został rozłożony na przysłowiowe części pierwsze i jest następny w kolejce do regeneracji. Niestety nie mam na to wszystko tak dużo czasu jak bym chciał, więc wszystko idzie mozolnie... ale najważniejsze, że idzie... i mam nadzieję, że w dobrym kierunku...
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2014, 01:59:12 wysłana przez kiyaroru »

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 06, 2014, 06:51:52 »

Na eleganckości :)
Super się zapowiada. Masz cierpliwość do czyszczenia tak małych elementów.
No i masz ramę ze wzmocnieniem z tyłu.
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

mechanik350

• Jawer
  • Jawa TS350 89r, CZ350 82r, CZ350 89r, Honda vf500
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 06, 2014, 09:20:42 »

No i masz ramę ze wzmocnieniem z tyłu.

Rama z wzmocnieniem fabrycznym. Tak Panie Kolego, masz ramę przystosowaną fabrycznie do montażu tylnych gmoli. Tulejki na końcach ramy, plus gniazda wspawane w rozwidleniach ramy pod kanapą.

Warmińsko-mazurskie

kiyaroru

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 (472.5)
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 06, 2015, 11:23:37 »

Witam. Prace postępują powoli... ale do przodu. Odebrałem części z galwanizacji. Na razie same ocynki (chromy w przyszłym tygodniu). Mam trochę wolnego, więc myślę, że uda mi się popchnąć projekt :) Jak pisałem też w innym wątku, udało mi się dostać obie tabliczki znamionowe. Z pierwszą, główną nie było problemu, ale druga, z oznaczeniami elektryki, została już dorobiona na zamówienie (dzięki współpracy z pewną firmą z warszawy, tabliczka ta jest już do nabycia na allegro - http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=21935004 )