Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 02:50:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Flos - Jawa-ČZ 175/356 "Böhmische Motorradwerke Strakonice"  (Przeczytany 2347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Flos

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?

Udało mi się nabyć, powoli będzie wracać do zdrowia. ;)

Zanim zdjęcia, to troszkę tekstu...

JAWA-ČZ

Böhmische Motorradwerke
Strakonice

Typ 356
Baujahr 1960

Tak skrótowo, na początek.
Co to znaczy, to na górze? Domysły pewne mam: Czechosłowacka Fabryka Motocykli, Czechosłowackie Zakłady Motocyklowe... Raczej to drugie, ale pewny nie jestem. Praktycznie nie widziałem jeszcze tabliczki po czesku (bo mało Jaw oglądałem  :P), ale coś podejrzane, że każdy ma tabliczkę w języku naszych zachodnich sąsiadów. Może nie o identycznej treści, ale bardzo podobną. Co tu jest grane?

Zdjęcia jak zrobię, to wrzucę.

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
Odp: Flos - Jawa-ČZ 175/356 "Böhmische Motorradwerke Strakonice"
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 26, 2013, 20:32:26 »

Böhmische Motorradwerke Strakonice - nalezaloby to przetlumaczyc jako 'Czeska Fabryka Motocykli w Strakonicach'. Nie Czechoslowacka poniewaz Bohemia to dawna lacinska nazwa Czech.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Flos

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 26, 2013, 20:47:04 »

Tłumaczenie wychodzi, że czeska - od sł. Böhmen. Tylko dlaczego czeska, a nie czechosłowacka? Tak to przetłumaczyłem, niedosłownie...

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 28, 2013, 22:17:08 »

Dlatego, że Niemcy lubią być oryginalni i mają na wiele rzeczy własne nazwy. Także na Czechy używali właśnie określenia "Böhmen", które pochodzi z łaciny i oznacza lud Celtów, który mieszkał na tych terenach w czwartym wieku. Celtowie odeszli, przyszli i powędrowali Germanie, potem Słowianie a nazwa została.
Obecnie rzadziej się ją stosuje, częściej używa się teraz nazwy "Tschesien" ale to raczej od niedawna. Nie wiem czy w ogóle funkcjonował niemiecki odpowiednik nazwy "Czechosłowacja", może ktoś ma lepsze informacje.

A tabliczka znamionowa pisana jest w języku kraju, do którego w zasadzie motocykl miał trafić, Twoja do DDR lub BRD. Dlaczego nie pojechała tam a trafiła do nas - być może jest "odrzutem z eksportu", pierwotnie szykowana pewnie do BRD ale z powodu zazwyczaj jakiegoś uszkodzenia przy przechowywaniu, załadunku czy montażu nie mogła być już sprzedana wymagającemu klientowi zachodniemu i trafiła na rynek wschodni, gdzie była towarem luksusowym, mimo jakiegoś zadrapania.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Flos

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 29, 2013, 21:41:31 »

Ty masz jakieś wykształcenie w tym kierunku czy jak?  :o Dzięki za konkretną odpowiedź. ;)

Sprawa taka: odpalenie. Prądnica - cewka - akumlator - masa (+)? Dobrze kombinuję?

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 29, 2013, 22:00:22 »

Böhmen to chyba raczej Czechy w sensie krainy, czyli tylko czesc panstwa Czechy, ktore sklada sie przeciez jeszcze z Moraw i Slaska czeskiego. Czy myle sie?

Czechoslowacja po niemiecku to Tchechoslowakei, jest normalnie uzywane w tym znaczeniu do dzis.