Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 17:51:08
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Absurdy cenowe  (Przeczytany 2578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
Absurdy cenowe
« dnia: Lipca 19, 2013, 00:01:55 »

Wpadl mi do glowy taki temat. Juz wyjasniam. Napewno spotkaliscie sie z tym zjawiskiem kupujac czesci i nie tylko. Kobita moja potlukla niechcacy szklo plyty indukcyjnej w kuchni. Nowe szklo bez elektroniki kosztuje 1200zl. A nowa kuchenka , dokladnie ten sam model 999 zlotych. Nic tylko kupowac nowe kuchenki i sprzedawac na czesci. Sama szyba juz zwroci koszty. No gdzie tu logika?Ja rozumiem, ze wszystkie czesci oddIelnie moga zenrane do kupy kosztowac 3 razy tyle co nowy produkt, ale nie jedna czesc! kogos pogielo. Znalazlem uzywana szybe za 150 z przesylka

jawamejn

• Gość
Odp: Absurdy cenowe
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 19, 2013, 00:26:56 »

To dość zagmatwane, ale nie bez sensu. Pomyśl: Jeśli kupisz nową kuchenkę (bo taniej :) ) to przecież wzrasta im sprzedaż, statystyki rosną, premie dostają itd...wszyscy happy!!! Jak jednak zdecydujesz się na samą płytę to dochód 4 razy większy niż ze sprzedaży całej kuchenki i też się gęby cieszą, jest kasa od frajera i firma się bogaci! Wszystko jest obliczone! To nie absurd, po prostu trzeba myśleć i sprawdzać wszystko dwa razy bo każdy kombinuje jak tu z nas wyciągnąć kasę.. Pozdrawiam! :)

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 19, 2013, 06:22:38 »

komunistyczne odkurzacze i farelki działają do dziś

Ba, nawet komunistyczne Jawy działają do dziś ! :D A mój Zetor 25 ma 55 lat i życzyłbym sobie, by mój samochód po takim czasie w ogóle istniał...

Zaś co do cen - pierwsza zasada wolnego rynku: TOWAR JEST WART TYLE, ILE KLIENT JEST SKŁONNY ZA NIEGO DAĆ.

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 19, 2013, 07:57:01 »

Dawniej projektowali inżynierowie a teraz robią to księgowi.
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 19, 2013, 07:59:29 »

kiedyś oglądałem Reportaż o samochodzie elektrycznym za około 100 000zł do którego akumulatory kosztowały 300 000zł
i akumulatory kosztowały tyle by klient kupił całe auto a nie wymienił akumulatory i jeździł dalej.

Dokładnie tak jak pisali wyżej wszystko jest tak precyzyjnie obliczone by padło zaraz po gwarancji
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 19, 2013, 08:33:05 »

Roland nie gadaj kitów o tych księgowych ,bo dalej projektują inżynierowie. Po prostu produkty są sztucznie postarzane. Mam nawet znajomego ,który robi w LG i mówił o tym otwarcie ,że pracownicy mają za zadanie opracowywanie produktu ,który po zakładnanym okresie się zepsuje. I to wcale nie jest łatwa sprawa zaprojektowanie takiego produktu i potrzeba setek badan i godzin prac.

Pozatym wystarczy obejrzeć film pt. spisek żarówkowy i wszystko jasne. W dzisiejszych czasach nie opłaca się produkować rzeczy trwałych. Sami jesteśmy sobie winni. Chcemy co chwilę zmieniać telefon, tv, komputer, agd ,auta bo trochę nowsze, trochę ładniejsze, a to większy szpan przed sąsiadem.

Jaka firma projektuje dzisiaj produkt ,który z założenia ma wytrzymać 25 lat eksploatacji ? Góra 2-3 i ma być kibel.

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 19, 2013, 08:36:42 »

Bo ja mam, a Ty nie masz  ;D ;D
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 19, 2013, 08:47:47 »

Można jeszcze dodać brak możliwości naprawy.
np. w Jawie da się wyremontować silnik, dasz większe tłoki i zrobisz szlif i latasz dalej,
a jak kupisz np. fazera  to już tego nie zrobisz bo nie ma 1-szego nad wymiaru tłoków i silnika nie wyremontujesz

z autami jest to samo, kiedyś się dało zrobić remont silnika, teraz już nie
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 19, 2013, 09:14:49 »

Hartman wyjaśniam: użyłem metafory. Sądzę, że powinieneś uczyć się o tym w szkole. Może pod nazwą "przenośnia"? sprawdź w podręczniku. No chyba, że obecnie przenieśli to gdzieś wyżej w programie nauczania i jeszcze nie dotarłeś do tego etapu edukacji...

masakra...
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2013, 09:16:52 wysłana przez Roland »
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 19, 2013, 11:37:08 »

Mało trafna metafora oklepana do obrzydzenia.

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 19, 2013, 12:17:47 »

Mało trafna metafora oklepana do obrzydzenia.

Wręcz przeciwnie - trafia w samo sedno, ale nie wymagam od ciebie zrozumienia.