Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:32:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jak zrobic jawencje:)  (Przeczytany 3544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sobek{Marek}

• Gość
Jak zrobic jawencje:)
« dnia: Czerwca 21, 2007, 23:30:42 »

Witam kolegow!!
moje pytanko polega na tym ze:
JAK ZROBIC JAWE ?
zeby zajefajnie wygladala?
na jaki kolor ja pomalowac?
itp...
moja jawa ma owiewke, ma bagazniki po bokach, czarna itp... wyglada jak taka typowa jawa turystyk...
co polecacie jak ja zrobic, sciagnac owiewke? te bagazniki? pomalowac na inny kolor bo ten juz sie nie nadaje? chcem zeby wygladala zajefanie:)
moze zrobic ja tak:

ta na zdjeciu podoba mi sie zajedwabiscie...
i chodzi mi oto zebyscie wklejali fotki takich jawek i opisali co zrobic zeby jawa wygladala zajebiscie... bo tak mysle ze mojej nowej jawci za jakis tam czas sprawie nowy lakierek to odrazu by ja troche zmienil, itp. odmlodzil :)
Pozdro i dawajcie czadu troche wenny na tym forum :) hehe
Sobek

K2squad

• Gość
Odp: Jak zrobic jawencje:)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 21, 2007, 23:58:52 »

Powiem tak....jak chcesz ciekawe malowanie stawiam na aerograf i ciekawe kolory...mona bak zmienić na jakiś z kawasaki alu fele założyć...ładne obsycie siedzenia...(moje sie szyje)w płomienie....zajefajne.poleru dużo...ładny wydech założyć...mojej jawy foty znajdziesz w galerii (jawa łysego 1 i 2).ja sie zajmuje malowaniem aerografem i to jeden z realizowanych projektów.właśnie koñcze składać ja.rama w 3kolorach...srebro i złoto.polecam

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 22, 2007, 00:33:41 »

No można, ale... Wsadzisz połowę części z japonii, z jawy zostanie tylko silnik i rama (albo i nie) i wtedy to już będzie raczej SAM a nie jawa... Natomiast co do fajnego malowania czy kilku owiewek nie mam nic przeciwko.
Tu masz fotkę fajnej 640 - parę patentów można zapożyczyć
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/864fd210c598ab96.html
Natomiast fajny efekt dają też takie małe kierunki z przezroczystymi szkiełkami z alle(dro)gro:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dab01bf2e014676b.html

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 22, 2007, 02:45:25 »

JAK ZROBIC JAWE ?
zeby zajefajnie wygladala?
Przede wszystkim zrób ją tak abyś nie bał sie wybrać w konkretną trasę.
Sprawny, dobrze zrobiony silnik, dobre szczelne wydechy, sprawna elektryka z dobrze ustawionym zapłonem, dobre i proste zawieszenie, dobre gumy, dobre bagażniki lub kufry, dobra owiewka to podstawa.

Pó¼niej, jak już będziesz cieszył się jej niezawodnością i bezawaryjnymi trasami  możesz pobawić się  w "efekty wizualne" typu super lakier z aerografem, polerki , szkiełkowania, itp. tuning wizualny.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2007, 15:20:53 wysłana przez jawol »

Brein

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 22, 2007, 07:12:12 »

żeby zajefajnie wyglądała?... np wszystkie części oryginalne i w super stanie da murowany efekt.

a jak chcesz pomysłów na customa zajrzyj do mnie na www do galerii.

Sobek{Marek}

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 22, 2007, 14:09:37 »

Nie customy mi zbytnio nie leza...
chcial bym zrobic cos takiego jak pokazalem na fotce w pierwszym poscie...
ta czerwona co kolega pokazal tez jest super ale to juz trzeba miec taki bak i plastiki...
a ta co pokazalem w pierwszym poscie podoba mi sie nieziemsko i chyba jak doprowadze swoja jawe do pozadku z wszystkim to bede ja robil na jej wzor...
ale wklejajcie fotki moze znajdzie sie cos ciekawego jeszcze, poradzcie cos...

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 22, 2007, 14:20:16 »

Co do pierwszej jawy jest spoko , ale pomysł troch nie realny chyba ze masz kupe kasy
Nie kupisz w Polsce takiego przodu do jawy z orginalnym hamulcem tarczowym

Sobek{Marek}

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 22, 2007, 16:46:08 »

Przod zawsze mozna zaporzyczyc z ETZ :)
Nie chodzi mi oto zeby zrobic identyczna, ale cos ala taka jawe :)

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 22, 2007, 16:50:55 »

A masz foto jak teraz wyglada ?

KAMARO

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 22, 2007, 19:00:37 »

Przepraszam Cię, ale nie wiem za bardzo co Ci tak leży w tej pierwszej Jawie, na mój gust zwykła jawcia tryśnięta na biało, ot i wsio :D
Moja podpowied¼ to "oryginał" plus piękny lakier, czysta, zadbana nie cieknąca Jawa na oryginalnych częściach będzie miała zawsze przewagę nad wydumkami. Moim zdaniem jak przerabiać to ze smakiem a nie z polotem  :)

Sobek{Marek}

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 22, 2007, 22:38:39 »

O nie wiedzialem ze ta pierwsza jest biala :)

nie mam foto mojej jawy jak teraz wyglada bo nie mam na stanie aparatu zeby cyknac zdjecia :)
oczywiscie jak bedzie okazja pstryknac foto to zapodam:)
a tak wygladala moja byla jawencja:
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Jawa/TS%20350%20Twin%20Sport/9644

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 22, 2007, 23:49:12 »

Ja planuję uciąć troszkę przedni błotnik, zdjąć plastiki z błotników, ładnie to zaszpachlować i pomalować prawdopodobnie na jaskrawą pomarañczę...
Oprócz tego trochę chromów, gmol (bo nie mam), w zimie pewnie polerka silnika, zmiana szklanek na chromowane, jakieś ładne kierunki i zobaczymy co tam jeszcze w praniu wyjdzie...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Wódz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 23, 2007, 00:43:03 »

Ja szczerze powiedziawszy chcę żeby moja Jawa wyglądał na taką co je¼dzi i co dużo przejechała, co chciałbym oczywiście uzyskać nie "sztucznie", tylko zrobić ją tak żeby była niezawodna i sporo nią przejechać.Nie zależy mi na tym żeby była w 100% oryginalana.
Może i to dziwne ale jak dla mnie super wygląda taki motocykl z matowym lakierem, lekko przykurzony po dalekiej trasie, z dużym bagażem no i najlepiej jak go oglądasz w miejscu z którego daleeeko jest to tego na które wskazują tablice rejestracyjne wspomnianej maszyny...
Dla mnie to ma być motocykl turystyczny-użytkowy, z którym właściciel jest zżyty, choćby przez przemierzone razem kilometry.
pozdrawiam