Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 15:58:51
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pytania ogólne o sprzęty  (Przeczytany 4441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jary

• Gość
Pytania ogólne o sprzęty
« dnia: Czerwca 17, 2013, 16:29:59 »

Witam
Mam kilka pytanek o Jawy i Cz-ki 350 ponieważ mam solidny zamiar zakupu takie sprzętu pod koniec roku po zrobieniu prawka.
1.Czy jest duża różnica w rzeczywistych  osiągach pomiędzy Jawą TS a CZ 350 i Jawami z tym starszym silnikiem takim jak w CZ(jest to to samo)?
2.Jakie prędkości podróżne mogą utrzymać te maszynki aby nie zabić silnika po 10km?
3.Co jest bardziej trwałe(ogólnie, bo wiem, że też zależy jak się dba)?
4.Co może być bardziej wygodne dla gościa na 1,80m wzrostu?
5.Co lepiej się sprawuje w turystycznym i codziennym użytku?
6.Mają na tyle mocy żeby wyprzedzić jakąś wlokącą się ciężarówkę,jak z przyspieszaniem?
Mam nadzieje że zrozumiale:)
Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie!

« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2013, 16:34:29 wysłana przez Jary »

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Odp: Pytania ogólne o sprzęty
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 17, 2013, 16:39:08 »

1. Jest różnica. Jawa żeliwniak ma fajnie mocny dół a TS dół taki o ale za to na wyższych obrotach szatan.
2. 80-90 km/h to fajna prędkość dla jawy.
3. wg mnie bardziej trwały jest silnik żeliwniak ale to wiadomo jak kto eksploatuje tak ma
4. TS, wyższa jest od żeliwniaka i cz
5. to zależy, każda jest dobra jak jest zdrowa. Szczególnie 12V bo łatwiej o żarówkę i prądu w jeździe po mieście nie brakuje bo 6V ma braki w prądzie bo słaba prądnica jest a teraz trzeba śmigać na światłach w dzień.
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
Jawa TS 350 638-1/639

Jary

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 17, 2013, 17:20:56 »

@Kanter
Dzięki za podesłanie tego temu.Sporo wyczytałem i się zastanawiam jak to się stało że go wcześniej nie znalazłem:)
Ale jeszcze mam pytanko.Jak jest z wyprzedzaniem jakiegoś zawalidrogi jeśli się taki trafi?
Musi być z górki i z wiatrem czy nie?

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 17, 2013, 17:22:36 »

z zawalidrogą jadącym 70-80 nie będzie problemu, odkręcasz, zostawiasz zasłonę dymną i wyprzedzasz  :D
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 17, 2013, 17:23:56 »

Ale jeszcze mam pytanko.Jak jest z wyprzedzaniem jakiegoś zawalidrogi jeśli się taki trafi?
Musi być z górki i z wiatrem czy nie?
nie jest aż tak źle, parę razy wyprzedzało się to i owo jadące około 100km/h a nie było z górki ;)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Jary

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 17, 2013, 17:33:58 »

A jak jest z montowaniem stelaży bocznych np. z MZ,sakw albo kufrów? Jest to jakiś większy problem?
@Turbo
Fajna stonkę masz. Jak będę miał więcej czasu to się z nią zapoznam dogłębnie:)

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 17, 2013, 17:41:05 »

A jak jest z montowaniem stelaży bocznych np. z MZ,sakw albo kufrów? Jest to jakiś większy problem?
@Turbo
Fajna stonkę masz. Jak będę miał więcej czasu to się z nią zapoznam dogłębnie:)
Ja w swojej jawie mam stelaże boczne z Mz ts albo tropika, tylny zrobiłem sam z krzesła szkolnego.
sakwy w sumie można założyć na tylne gmole, przy kufrach trzeba zmienić miejsce mocowania kierunków

Dzięki, za bardzo nie znam się na robieniu stron ale staram się ;)

Jary

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 17, 2013, 17:59:04 »

Ok. To już chyba wszystko co chciałem wiedzieć. Jak coś mi się przypomni to napisze.

Jary

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 17, 2013, 19:01:45 »

Dzięki za wypowiedź. O podmianie sprzęgła już czytałem.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 17, 2013, 20:04:20 »

Nie będę pisał na pytania bo to bez sensu pisać po raz kolejny ale co jeszcze...żeliwniak ma mocny dół czyli ładnie się zbiera od dołu ale potem klapa....Za to od TS masz słabszy dół ale od 3tyś szatan ten silnik..Np jedziesz 60 za ciężarówką wychylasz się otwierasz manete i jedziesz w żeliwniaku też pojedziesz ale to nie jest to samo co na Ts...Co jeszcze o silnikach TS Na pewno sprzęgło jest tam bardzo awaryjne i co się zawsze robi w silniku TS (638) to wymienia sprzęgło z żeliwniaka...Na tych silnikach możesz jechać 50km/h ale i 90km/h a nawet 120km/h. One lubią jazdę od 70-90 to jest ich prędkość....powyżej 100 dla nich to już są katy...

Połowa to bzdury.
Jeden raz wymieniłem o-ring w sprzęgle na 12tys.km.

Powyżej 100km/h to katowanie?? Bzdura.

TS wcale nie ma takiego słabego dołu.

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 17, 2013, 20:19:26 »

Nie będę pisał na pytania bo to bez sensu pisać po raz kolejny ale co jeszcze...żeliwniak ma mocny dół czyli ładnie się zbiera od dołu ale potem klapa....Za to od TS masz słabszy dół ale od 3tyś szatan ten silnik..Np jedziesz 60 za ciężarówką wychylasz się otwierasz manete i jedziesz w żeliwniaku też pojedziesz ale to nie jest to samo co na Ts...Co jeszcze o silnikach TS Na pewno sprzęgło jest tam bardzo awaryjne i co się zawsze robi w silniku TS (638) to wymienia sprzęgło z żeliwniaka...Na tych silnikach możesz jechać 50km/h ale i 90km/h a nawet 120km/h. One lubią jazdę od 70-90 to jest ich prędkość....powyżej 100 dla nich to już są katy...

Sprzęgło nie jest awaryjne, u mnie śmiga po wymianie oringu, tarcz i dobrej regulacji :) Natomiast nie sprawdziło się sprzęgło z CZ. Jak ktoś ma problemy z regulacją to narzeka i wymienia taka jest prawda.

TS dobrze wyregulowana też ma bardzo ciekawy "dół" :)
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 17, 2013, 21:44:26 »

Słaby dół w TS?  ;D
CZ można objechać TSką jak i kiedy się chce. Moment obrotowy panowie. 100km/h to katorga dla silnika? Ja nawet Junakiem wolniej jak 80 nie latam. 
Sprzęgło wadliwe? Czyli mam nad egzemplarz. 30 tyś i działa. Dziwne.

A na pytania od 1 do 6 mam jedną odpowiedź. Kup japana jakiegoś.
Po pierwszych kilometrach na Jawie lub CZ stwierdzisz że to nie dla ciebie. Tu się nie liczy ile i czego się wyprzedzi. 
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 17, 2013, 21:51:38 »

Ooo . Kolega Jawa trafił w sedno sprawy . To z reguły Ty zjeżdżasz do prawej . Takie teraz czasy - jak przepisowo można 90 , ludzie puszkami jeżdżą 120 , nawet więcej . Knedlem wyprzedzasz tylko autobusy i ciężarówki :-)
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

Jary

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 17, 2013, 22:12:38 »

O to wyprzedzanie autobusów mi właśnie biega:D Nic tu więcej nie wymagam. A poza tym Jawe czy CZ mogę w domu naprawić bez problemu a z japońcem 4t już nie jest tak łatwo i nie są one takie fajne:)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2013, 22:15:29 wysłana przez Jary »

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 17, 2013, 22:17:12 »

GS,CB,GPZ itp. kupisz za tyle co dobrą Jawę ,i po wyprzedzasz sobie ,i z kumplami polatasz.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 17, 2013, 22:24:33 »

To zalezy co dla Ciebie jest "fajne" w motocyklach , w byciu motocyklista .
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 17, 2013, 22:26:33 »

Kolega j@awa odwodzi Cie od Jawy nie bez powodu. Niestety te motocykle są już raczej dla pasjonatów. Jeśli Ty zastanawiasz się czy chcesz Jawę to znaczy, że raczej nie. I niech Cie nie zwodzą mity o taniości części i prostocie w obsłudze.
Remont silnika to kupa kasy, trzeba wiedzieć jakie części kupić a jakie omijać z daleka.

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 17, 2013, 22:30:27 »

Dokładnie . To nie jest sprzęt , do którego tylko leje sie paliwo i rura .

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 17, 2013, 22:35:49 »

powyżej 100 dla nich to już są katy...

Jeśli tak jest to ten silnik jest przerostem formy nad treścią. 27 koni do czegoś zobowiązuje i w jakimś celu inżynierowie wzmocnili ten silnik. 100km/h to są katy dla silników klasy 150/175. Do jazdy 70-90 to nie widzę sensu brać 350.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 17, 2013, 22:40:42 »

Jeśli tak jest to ten silnik jest przerostem formy nad treścią. 27 koni do czegoś zobowiązuje i w jakimś celu inżynierowie wzmocnili ten silnik. 100km/h to są katy dla silników klasy 150/175. Do jazdy 70-90 to nie widzę sensu brać 350.
27Km jest po to że jak załadujesz moto dwoma osobami i kuframi to i tak można jechać te 90km/h

teraz to i 50ccm może jechać te 90km/h ale wsiądzie druga osoba i już prawie nie jedzie, poza tym takie 50 ma przeważnie 6 biegów a jawa tylko 4 i duży moment obrotowy

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 18, 2013, 00:03:00 »

... ten silnik jest przerostem formy nad treścią. 27 koni do czegoś zobowiązuje i w jakimś celu inżynierowie wzmocnili ten silnik...

27 koni to tylko przy 5250 obrotów...
Który szanujący się Jawer na takich knedlem jeździ? No, chyba ze mu się manetka odkręci przez przypadek  ;D ;D
Autobusy? To tylko miejskie i stare Pekaesy wyprzedzisz.
Tirów i nowych autobusów na autostradzie lub ekspresówce nie polecam wyprzedzać.
Nawet z zasłoną dymną  8)

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 18, 2013, 01:44:18 »

Koniec końców osobiście śmigam po bocznych drogach albo wsiach dla samej radości z jazdy i nawet się nie pcham na drogi okupowane przez puszki.

Nawet jak jeździłem gdzieś dalej, to drogami równoległymi do głównych, gdzie jedzie się samemu od wioski do wioski i ja tak znalazłem radość z jazdy knedlem- zasuwam sobie na spokojnie z dala od zgiełku.

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 18, 2013, 07:40:14 »

Koniec końców osobiście śmigam po bocznych drogach albo wsiach dla samej radości z jazdy i nawet się nie pcham na drogi okupowane przez puszki.

Nawet jak jeździłem gdzieś dalej, to drogami równoległymi do głównych, gdzie jedzie się samemu od wioski do wioski i ja tak znalazłem radość z jazdy knedlem- zasuwam sobie na spokojnie z dala od zgiełku.

trafnie to ująłeś  :D
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Jary

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 18, 2013, 08:18:11 »

Dokładnie do tego celu ma być sprzęcik. A pytania są z racji tego że w mojej okolicy nie ma Jaw ani Czezetek i mój kontakt z tymi motocykli ograniczył się tylko do oglądania ich parę razy z daleka,chciałem się coś więcej dowiedzieć niż tylko dane z tabelek. Dłubać tez się nie boje :D