Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 17:58:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do dołu

Autor Wątek: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu  (Przeczytany 30708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
Odp: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 06, 2013, 11:57:08 »

Kolego STÓWA domyślam się ,że do mnie pijesz?  :D  A gdzie Ty znalazłeś takie coś -czytaj zdanie- w którym ja napisałem ,że wał nie jest mokry m.innymi od oleju?  Oj! zaczynasz wymyślać!
Albo ja jestem z lekka albo ktoś inny? Zaczynasz mi wkładać w usta słowa-zdania których nie napisałem. Powoli zaczynam odbierać to jako zmasowany atak na moją osobę. Pozostaje mi tylko sie obronić  skąd ja te GŁUPOTY  które napisałem wziąłem.
Poniżej macie zdjęcia książki o której w PW wspominałem Michałowi(pewnie poczytał i skasował swoje posty  ;) )
Przeczytajcie to uważnie . Napisał to niejaki Profesor K.NIEWIAROWSKI -mój wykładowca na PP :o Tam są użyte takie zwroty jak ...niewielkie ilości... i gdzie następuje WŁAŚCIWE odparowywanie mieszanki-na pewno nie w karterze bo temp.tylko ok. 60-cóśtam) ,no i co takiego się spala w komorze spalania silnika -równierz NIE W KARTERZE!
Po przeczytaniu tekstu ze zdjęć ,przeczytajcie o czym ja pisałem a potem możecie mnie dalej JE..Ć ile wlezie .OKI? ALBO TEŻ ....?NO WŁAŚNIE CO?     
GROM ;D  CO TY NA TO?
HOLGER!! Tam jest też częściowa odpowiedź na Twoje pytania i sugestie  ,a dla pewności dodam specjalnie  dla Ciebie jeszcze jedno zdjęcie z tej samej książki tylko I Tomu dotyczące oleju do silnika z tamtych czasów :) -wiedziano również co to syntetyk :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 12:24:00 wysłana przez Markoltent10 »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 06, 2013, 12:16:04 »

Polecę językiem branżowy, :"ja tam się na tym nie znam".
Też kiedyś parę książek na studiach przeczytałem  ;) Parę latek już od tego czasu mineło.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 06, 2013, 12:18:17 »

no u mnie z górą 29 ,ale aż tak jeb...cej sklery to nie mam .Chyba,no nie GROM ? :D
Wyszliśmy na totalnych głupków ,no nie? Przyjdzie nam chyba za to przeprosić i się powoli wycofać z naszych teorii  ;) :(
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 12:22:55 wysłana przez Markoltent10 »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 06, 2013, 12:35:33 »

Kiedyś tak mnie "jechano"  za projekt zapłonu mikroprocesorowego a patrz teraz prawie każdy chce go mieć. Było tak: to się nie uda, tamto się urwie, a to się zabrudzi. A i jeszcze pamiętam silnik po przeróbkach ilez to wtedy teorii było i narzekań.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 06, 2013, 12:46:36 »

wczasie pracy silnika z mieszanki wytrąca się olej i spływa po ściankach

Stówa! dlaczego ma się niby olej z mieszanki wytrącać ?

Ma chłop talent do odwracania kota ogonem  ;)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 06, 2013, 12:48:32 »

A ty nadal nie zreformowany? Dlaczego mnie to nie dziwi?
Czy nigdy nie pojmiesz tego ,że wał jest obmywany MIESZANKĄ ,POWTARZAM ...MIESZANKĄ! oleju i benzyny ?
DOCZYTAŁEŚ O POMPKACH OLEJOWYCH W SILNIKACH PRZECIĄŻONYCH I NIE TYLKO I PO CO ONE SĄ? JA PIER..LĘ Z TOBĄ TO SIĘ MOŻNA ZAŁAMAĆ KICHAŁ!
JESTEŚ GORSZY OD SŁYNNEGO KACZORA KTÓREMU NIKT PRZECIEŻ NIE WMÓWI ,ŻE...BIAŁE JEST BIAŁE
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 12:58:47 wysłana przez Markoltent10 »

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 06, 2013, 13:50:39 »

Kolego STÓWA domyślam się ,że do mnie pijesz?  :D   
Nie ,kolego Markoltent.Nie jesteś Panem i Bogiem ani pępkiem świata i nie myśl że wszystko co wszyscy piszą jest od razu do Ciebie.W tym temacie nie piję do Ciebie . ;) P.S.Tylko się nie obraż :D

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 06, 2013, 14:04:14 »

Dzięki za info STÓWA;) a niby za co mam się obrazić? Jak na razie nikt na forum mnie nie obraził i myślę, że nie jest to nikogo zamiarem 8)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 14:50:09 wysłana przez Markoltent10 »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 06, 2013, 14:15:41 »

I ja wtrącę swoje 3 grosze. dodam ze nie za bardzo uważnie czytałem te 5 stron, bo po prostu mi sie nie chce.
Mieszanka "paliwowo olejna" tak to powiedzmy mogę sobie nazwać. To taka mieszanina gdzie każdy ze składników ma trochę inna lotność.
Wiec poniekąd każdy może mieć racje. Gaźnik rozpyla mieszankę
Która dostaje się do wnętrza przez dolot. I tam w zależności, powiedzmy od czasu, mając na myśli jedna dawkę. Możemy wnioskować ze
-dostaje się mieszanka która smaruje
-ale ze względu na lotność, tego oleju jednak zostaje jednak więcej.

Więc takie dociekanie czy to się wytrąca czy nie, jest troche kontrowersyjne, jak i chyba nie przydatne?

Bo ta dyskusja trochę zmienia pierwotne pytanie, a zmienia się trochę w atak na osobę Markoltenta, który zauważyłem tez w wątku o labiryncie.

Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 06, 2013, 14:49:16 »

Ależ Mofeix jaki atak? To tylko ostra polemika ;)  Daję radę ,ale dzięki za zainteresowanie 8) 
Co do rozwoju dyskusji niestety nie można wykluczyć ,że w 100% masz rację :o

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 06, 2013, 15:12:26 »

No tekst potwierdza to co pisałem wcześniej,olej mineralny nadaje się lepiej do zużytych silników lub do silników po remoncie ze zbyt dużym luzem między tłokiem cylindrem a pierścieniami,innych zalet nie podano.Jednak tą prawdę znałem już dawno,powiem więcej często się zdarza że użytkownicy pilarek i kosiarek ze zużytymi silnikami używają miksolu,ponieważ znacznie poprawia on osiągi co nie znaczy że taki silnik jest sprawny technicznie i że będzie długo i bezawaryjnie pracował-nie przekonałeś mnie w dalszym ciągu.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 06, 2013, 15:19:38 »

MIESZANKĄ ,POWTARZAM ...MIESZANKĄ! oleju i benzyny

A czy olej jest w tej mieszance rozpuszczony?

To rozpuszczanie mam na myśli: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozpuszczanie

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 06, 2013, 15:27:23 »

Kiedyś tak mnie "jechano"  za projekt zapłonu mikroprocesorowego a patrz teraz prawie każdy chce go mieć. Było tak: to się nie uda, tamto się urwie, a to się zabrudzi. A i jeszcze pamiętam silnik po przeróbkach ilez to wtedy teorii było i narzekań.
Różnica jest taka Gromie,że Ty udowodniłeś oponentom działanie Twojego zapłonu,testowałeś zapłon na swoim silniku i na tej podstawie ( choć z tego co rozmawialiśmy niezbyt chętnie) udostępniłeś zapłon kilku osobom  ;)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 06, 2013, 15:42:08 »

No tekst potwierdza to co pisałem wcześniej,olej mineralny nadaje się lepiej do zużytych silników lub do silników po remoncie ze zbyt dużym luzem między tłokiem cylindrem a pierścieniami,innych zalet nie podano.Jednak tą prawdę znałem już dawno,powiem więcej często się zdarza że użytkownicy pilarek i kosiarek ze zużytymi silnikami używają miksolu,ponieważ znacznie poprawia on osiągi co nie znaczy że taki silnik jest sprawny technicznie i że będzie długo i bezawaryjnie pracował-nie przekonałeś mnie w dalszym ciągu.

Też tak myślałem ,że nie przekonam-sam nie wiem czy tego właśnie chciałem ,ale o ile się nie mylę (nie chce mi się już ryć we wpisać) to to nie było moim zamiarem. O ile pamiętam to Ty jesteś innego zdania niż moje a ja wcale nie chcę Ciebie przekonać ,bo nie muszę:) ja wiem swoje Ty wiesz swoje ,czyli....obydwaj wiemy swoje. Zawsze są mądrzy i mądrzejsi  8) Ja nie czuję się dotknięty tym ,że Ty masz inne zdanie. Twoje prawo twoje decyzje twój motÓr ,no nie?

MIESZANKĄ ,POWTARZAM ...MIESZANKĄ! oleju i benzyny

A czy olej jest w tej mieszance rozpuszczony?

To rozpuszczanie mam na myśli: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozpuszczanie

Ty z kolei Michał kpisz czy o drogę pytasz? Nie rób z siebie .....pozwolisz ,że przemilczę.Poza tym nie jesteś już chyba w tym słynnym przedszkolu?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 15:44:24 wysłana przez Markoltent10 »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 06, 2013, 15:45:58 »

Nie, ja pytam poważnie: czy olej w tej mieszance jest rozpuszczony?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 06, 2013, 15:55:34 »

Też tak myślałem ,że nie przekonam-sam nie wiem czy tego właśnie chciałem ,ale o ile się nie mylę (nie chce mi się już ryć we wpisać) to to nie było moim zamiarem. O ile pamiętam to Ty jesteś innego zdania niż moje a ja wcale nie chcę Ciebie przekonać ,bo nie muszę:) ja wiem swoje Ty wiesz swoje ,czyli....obydwaj wiemy swoje. Zawsze są mądrzy i mądrzejsi  8) Ja nie czuję się dotknięty tym ,że Ty masz inne zdanie. Twoje prawo twoje decyzje twój motÓr ,no nie?

Dokładnie jak piszesz,to mój motór  ;D ,jednak  być może masz rację że mineralny olej jest bardziej właściwy- chciałbym wiedzieć tylko dlaczego.Moje dotychczasowe spostrzeżenia i obserwacje mówią mi całkiem coś innego,choćby w kwestii czystości silnika( nagar,osad) ,a co za tym idzie trwałość silnika(zapiekanie się pierścieni,zacieranie się łożysk,zatykanie kanałów). Przy oleju którego używam te sprawy są mi całkowicie obce,popatrz na silnik Czerona,kila set km na miksolu i musiał usuwać nagar.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_dwusuwowy

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 06, 2013, 16:48:07 »

Dokładnie jak piszesz,to mój motór  ;D ,jednak  być może masz rację że mineralny olej jest bardziej właściwy- chciałbym wiedzieć tylko dlaczego.Moje dotychczasowe spostrzeżenia i obserwacje mówią mi całkiem coś innego,choćby w kwestii czystości silnika( nagar,osad) ,a co za tym idzie trwałość silnika(zapiekanie się pierścieni,zacieranie się łożysk,zatykanie kanałów). Przy oleju którego używam te sprawy są mi całkowicie obce,popatrz na silnik Czerona,kila set km na miksolu i musiał usuwać nagar.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_dwusuwowy

ten link to w jakim celu?
Holger ,ja już Tobie pisałem ,że masz dużo szczęścia z tym Twoim silnikiem. Trzymaj tak dalej. Możesz sie naprawdę cieszyć. Większość (chyba)jednak ma trochę inaczej niestety. To urok m.innym Jaw i CZ

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 06, 2013, 16:54:54 »

Link informacyjnie,z bardzo fajna animacja pracy silnika 2t:-)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 06, 2013, 17:24:43 »

;) :D już kumam 8) istotnie,  fajne.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 17:31:27 wysłana przez Markoltent10 »

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 06, 2013, 18:18:04 »

Piszecie tutaj o kosiarkach i piłach. Gadałem z właścicielem sklepu, który to takie ustrojstwa spzredaje. Twierdzi, że na zimę należy spuścić paliwo z kosiarki, ponieważ zawarty w nim olej straci swoje właściwości i przy pierwszym wiosennym odpale, można zatrzeć piecyk. Wydało mi się to trochę dziwne, bo skoro benzyna odparuje, oleum zostanie. Może i trochę straci na swej mocy, ale przy rozruchu pompką pompujemy do gaziora świeże paliwko, choć przestało ono w zbiorniczku całą zimę. Nie zdarzyła mi się sytuacja aby po zimie olej"wyszedł" z benzyny. Kosiarki również nie zatarłem.
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 06, 2013, 18:22:42 »

Może nie koniecznie "wyszedł z benzyny".
Z tego co wiem, to taki mixol ma swój okres ważności, po którym producent pisze, że nie poleca stosować, gdyż traci swoje właściwości.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 06, 2013, 18:40:29 »

a ja słyszałem(zaznaczam słyszałem)od użytkujących sportowo silniki dwusuwowe,że  do swoich silników leją tylko i wyłącznie świeżą mieszankę max.do 12h po wymieszaniu. Ponoć badano to w laboratoriach i właściwości smarne owej mieszanki w wyniku zachodzących procesów chemicznych -w mieszance- obniżają jej wartość użytkową w silnikach których oni używają. Ile w tym prawdy ? ponoć dużo.Mówił to nie byle kto ,bo obecny wicemistrz świata niejaki Pan Synoradzki . Myślę ,że coś prawdy w tym musi być ,ale ile ? Nie wiem ;)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 06, 2013, 18:48:14 »

może coś w tym być - znajomy miał kilka litrów oleju fush 2t, który był wyprodukowany w 2006 albo 2007 roku, a w tamtym roku jak go otworzyłem i wlałem do pojemnika to zaczęły się na nim pojawiać taki tłuszcz na powierzchni jak w rosole - smarowałem tym linki :D
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 06, 2013, 20:51:29 »

Nie, ja pytam poważnie: czy olej w tej mieszance jest rozpuszczony?
Przepraszam Michał , gdzieś mi umknęło Twoje dalsze pytanie  :-[
Myślę ,że jest to mieszanina paliwa i oleju. czy się rozpuszcza tego nie wiem . Całkiem możliwe ,że tak ,bo benzyna to swoistego rodzaju rozpuszczalnik ,ale w jakim stopniu i czy w 100% tego nie wiem . Chemia to nie mój konik niestety, chociaż jakąś tam wiedzę na poziome zwykłego przedszkola mam 8)

Michał wybacz ,ale wrócę jeszcze do tego WYTRĄCANIA SIĘ OLEJU Z PALIWA  przy którym ja tak zaprotestowałem ,jednocześnie wywołując Twoje święte oburzenie ,że bzdety piszę  :o
Ja za wytrącanie się jakiegoś czynnika przyjmuję taką definicję jak w tym linku ,a Ty jakąś inną?
http://encyklopedia.pwn.pl/index.php?module=haslo&id=3980297

chyba,że...ale z tym poczekam na Twoją odpowiedź ,o ile się doczekam oczywiście ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 21:07:38 wysłana przez Markoltent10 »

Gielo

• Świeżak
  • *
  • Reborn 638
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 06, 2013, 21:52:26 »

Panowie, wasza dyskusja jakoś żyć mi nie dawała więc postanowiłem troszkę sobie poczytać i wyczytałem kilka ciekawych rzeczy :) Paliwo z mieszanki w gaźniku prawie nie paruje, w komorze korbowej już owszem, ale niewielkie ilości ( prof. Paździorek twierdzi że mniej niż 5 %), silne parowanie w cylindrze i tak już mamy prawie 70% odparowanego paliwa :) Wyczytałem też w pewnej mądrej książce, że komora korbowa pełni rolę separatora który działa tak, że cząsteczki oleju który jest cięższy od paliwa poprzez działanie sił odśrodkowych wyrzuca ów olej na ścianki komory korbowej, łożyska i samą korbę. :)

Co do tej zupy w komorze korbowej co się wylewa jak połowimy silnik, to dalej mieszanka, tyle ze dominuje w niej olej :)

Swego czasu pracowałem w serwisie Sthil'a i napołowiłem się tych badziewi, i wiosną często trafiały pilarki od ogrodników co je palili raz na sezon, i często tłok stawał w cylinrze a pierścienie jak pospawane.  Ten super zielony olej Motula 2t do pilarek dawał rok gwarancji w butelce nieotwartej i zalecał wypalić mieszankę w tydzień po mieszaniu.
    Status GG
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do góry