Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:11:34
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: popsułem skrzynię, 2. i 3. bieg chrobocze  (Przeczytany 3427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

semaj

• Gość
popsułem skrzynię, 2. i 3. bieg chrobocze
« dnia: Czerwca 12, 2007, 13:35:55 »

Cześć chopaki!

Kiedy już myślałem, że moja Jawa będzie dłuuugo bezawaryjna i bezobsługowa (nawet zdecydowałem się na VAPE) popsułem skrzynię, a właściwie to sama się popsuła.

Otóż wracając wczoraj z pracy w warszawskim ruchu ulicznym ruszam, zapinam 1., 2., 3, 4., jadę kawałek, redukuję na 3. i słysze straszne d¼więki wydobywające się z silnika. Szybka kontrola wskazówek - temp w normie na obu cylidrach, na skrzyżowaniu czerwone światło więc się zatrzymałem, luz - normalna praca silnika. Ruszam, wrzucam 1. - OK, następnie 2. - drażniący męczący chrobot, 3. - to samo, 4. -jest OK - cicho (jak na Jawę oczwiście:)).

Czyli: na 2. i 3. biegu jakieś elementy trą o inne elementy. Zastanawia mnie czy to kwestia tylko wodzika i prowadnicy?
Po Warszawie nie da się je¼dzić bez 2. i 3.

Napisałem "tylko" ale i tak wszystko sporowadza się do rozłożenia silnika na części pierwsze.  <mur>  Miałem nadzieję, że uniknę tego w tym sezonie. To co najmniej 2 dni wyjęte z życiorysu.. o ile wcześniej zakupię wszystkie potrzebne części....
Teraz się zastanawiam (i to bardzo poważnie nad GS 500)

Mój topic sprowadza się głównie do kwestii, czy ktoś miał takie objawy? co mogło być przyczyną? i czy warto się tym zajmować...

Piotrek350

• Gość
Odp: popsułem skrzynię, 2. i 3. bieg chrobocze
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2007, 13:39:42 »

Siema semaj  <cheers> kope lat
Musisz rozebrac silnik bo inaczej mozna gdybac moze wodziki,moze trybiki,moze prowadniczka , moze motylek moze moze moze...

Arek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 12, 2007, 14:02:29 »

mialem cos podobnego. w trakcie jazdy cos zaczelo zgrzytac i trzeszczec. po rozebraniu okazalo sie ze popekaly zeby na trybach. cala skrzynia do wymiany. pzdr.

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 12, 2007, 14:33:02 »

Ja myślę, że popękały ci zęby na trybach. Motylek jest prawie bez obsługowy, wodziki rzadko kiedy psują się naraz a nie więcej popsuć się nie może. Naprawa tania nie będzie... A najlepiej zrobisz kupując używaną skrzynię (przy założeniu, że to tryby), bo to co teraz sprzedają to syf niesamowity...

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 13, 2007, 17:01:15 »

A jeżeli faktycznie będziesz kupował GS 500 Bracie to rzeknij ile byś chciał za ten Vape :) Może bym odkupił.

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 13, 2007, 17:03:35 »

kronobel ty na allegro miałes wystawianą jawe z elektronicznym zapłonem co z nim bedzie?

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 13, 2007, 17:13:59 »

Heh, mam to nadal tyle że to nie taki zapłon jak Vape.Przyanaję się bez bicia że ja jestem dupa totalna jeśli chodzi o prądy.Na tyle ile umiem to wytłumaczę jaki tam jest zapłon.Są dwie ożebrowane aluminiowe kostki połączone z resztą instalacji.Ponoć jebitnie zwiększają iskrę.Rzecz polega na tym że przerywacze niby zanim się otworzą i zamkną to następuje duża utrata prądu.A te "zapłony" sprawiają że iskra zawsze jest duża.Nie wiem jak to się fachowo nazywa.W każdym razie jest to jakaś forma elektroniki dopalającej ( łac .Electronicuum Przypierdalacuum).  :D Ale przerywacze nadal pozostają.W sumie to nadal mam ją na sprzedaż jak jest ktoś chętny.400zł chcę za to miłe obdrapane chamskimi łapskami cudeñko :)

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 13, 2007, 18:11:35 »

on ma zapłony digitecha

Szejk350

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 28, 2008, 23:14:05 »

Semaj
Czy mógł byś napisać co było przyczyną tego okropnego d¼więku na 2 i 3 biegu ??? Proszę od odpowiedz Pozdrawiam