Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 10:05:50
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tuning jawy?  (Przeczytany 16204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cypis.z

• Gość
Odp: Tuning jawy?
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 01, 2007, 13:28:34 »

No to są zdjęcia

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf761628be51fa0a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c75ebc9e84e0c7d4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19387b368bb538ea.html

Najtrudniej jest ustawić wypełniacze w karterach żeby nie tarły o wał i nawiercić dobrze otwory mocujące. Wypełniacze mają nagwintowane otwory przykręcam je śrubkami na zewnątrz karterów.

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 01, 2007, 13:46:09 »

cypis.z nie chcesz czasami sprzedac tych wypełniaczy  ;]  a te tłoki sa na 2 szlif???
Masz GG ? daj Nr

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 01, 2007, 14:05:37 »

Mój numer to 4157306 ale rzadko siedzę na gg częściej sprawdzam pocztę
cypis.z@wp.pl
Tłoki są na drugi szlif.
Co do wypełniaczy to nie wiem czy będę sprzedawał. Narazie mam silnik w remoncie i dlatego to jest porozbierane. Ja tą blachę dostałem na złomie
potem tylko wizyta u tokarza. Może będę szlifował cylindry to tłoki mogę sprzedać ale jeszcze nie wiem czy sie z kasą wyrobię. :-/

ziomek433

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 01, 2007, 15:57:40 »

te wypełniacze wyglądają jak by miały 1cm grubości a nie 1mm

Jas67

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 01, 2007, 18:21:48 »

A jak ten zamek miałby wyglądać i jak to działało
Miałem zmienioną konsolę i w niej klawiaturka, wyłącznik świateł i oczywiście kontrolki. Płytka z elektroniką do zamka pod konsolą. Szkoda że nie mam zdjęcia ale to było prawie 20 lat temu.

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 01, 2007, 19:17:26 »

Wie ktos moze co osiagniemy po odchudzeniu tłoków?
Albo moze ktos cos słuszał o zmienieniu sie kontów otwierania kanału dolotowego?

natal007

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 01, 2007, 19:49:19 »

"Wie ktos moze co osiagniemy po odchudzeniu tłoków?
Albo moze ktos cos słuszał o zmienieniu sie kontów otwierania kanału dolotowego?"

W wielkim skrócie szybsze wchodzenie na obroty. No i same obroty też powinny być wyższe. ¯eby to jednak było zrobione jak należy trzeba by wyważyć wał od nowa . Nie jest to jednak takie proste.
A co do eksperymentowania z kanałami - na początek można popróbować z nacinaniem denka tłoka tak aby przeloty otwierały się na dłużej. Bez rysunku dupiato się to tłumaczy.
Generalnie cały cykl rasowania i usprawniania dwusuwów opisany jest dokładnie w ¦wiecie Motocykli. Autorem jest Pan Sałek. Jeden z najlepszych "speców" w tym temacie.

Ja bym jednak uważał z tym "rasowaniem"( wolę to słowo od tuningu <furious> )
Dosyć radykalnie podrasowałem kiedyś Jawkę (taa śmiejcie się... ;])
Wściekle reagowała na gaz i miała wściekłe obroty. Na zębatce 13 na dwójce jechała prawie 6 dych!
I taki mały minusik - wał wytrzymał dwa tygodnie. Aby ratować moto powymieniałem części na oryginały. A i tak połowie sezonu spektakularnie rozwaliła się stopa korbowodu. Dodam że wał był nowy.
Czy warto odpowiedzcie sobie sami...

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 01, 2007, 20:03:33 »

kurcze wszystko co chcemy podrasowac w silniku jest wiazane z rozwaleniem wału  :-/

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 01, 2007, 20:25:04 »

a mozna np wypolerowac cała skrzynie korbowa?

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 01, 2007, 20:48:30 »

usprawnienia w silniku jawy żeby dały odczuwalny wynik wymagają KUPY x 3....
kupy pracy, kupy czasu, kupy kasy.... ;)

Natomiast wszelkie poprawki fabryki tak by jawcia chodziła zgodnie z planem są jak najbardziej na miejscu. Ja w swojej mam wypolerowane dolot i "wylot" i komory spalania.... i to wszystko. Bardziej mi zależy na tym by jawcia ciągnęła zawsze i wszędzie......

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 01, 2007, 20:55:45 »

Polerka jest wskazana najlepiej na lusterko : skrzynie korbową, kanały w cylindrach i wał(przeciwwagi). W wypełniacze na zdjęciu mają 1 cm tak żeby weszły pomiędzy przeciwwagi. Taje to większe sprężanie wstępne i lepsze napełnianie cylindra. nie sądze aby szkodziło silnikowi <thumbup>

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 01, 2007, 21:14:40 »

MOTOMYSZOR  masz moze jeszcze to czoło wypełniane wału na sprzedasz???
Cypis.z jak mozna wypolerowac przeciw wagi one sa z metalu?wejdz na GG

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 01, 2007, 22:22:26 »

Polerka jest wskazana najlepiej na lusterko : skrzynie korbową, kanały w cylindrach i wał(przeciwwagi).
obawiam sie, ze pierdzielisz glupoty  ;]   gdzies dzwony dzwonia ale nie wiadomo gdzie  ;]
kanalow dolotowych sie nie poleruje, ani skrzyni korbowej itp. nawet sie je rysuje papierem sciernym jesli sa zbyt gladkie. polerujemy tylko wylotowe. najpierw oczywiscie korygujemy kanaly zeby nie bylo zadnych rantow itp ktore przeszkadzaja w przeplywie mieszanki. jesli umiemy mozemy skorygowac ksztalt okien, ale do tego juz potrzeba konkretnej wiedzy, obliczen i najlepiej hamowni :)
moze wyjasnie dlaczego nie polerujemy. kanaly musza byc w miare gladkie ale nie wypolerowane, nie pamietam teraz jaki najlepszy wspolczynnik chrowatosci powinien byc - musialbym zajrzec do literatury. na takiej powierzchni tworzy sie film z mieszanki benzyny i oleju (w 4rosuwach tylko film benzynowy ale zasada jest ta sama) ktory poprawia przeplyw mieszanki znacznie lepiej niz kanaly wypolerowane. polerujemy tylko wylotowe gdyz tam nie mamy mieszanki tylko spaliny.

pozdrawiam

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 01, 2007, 23:40:03 »

i co jak sa wypolerowane to spaliny szybciej uciekaja ?  <blink>

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 02, 2007, 01:14:18 »

napewno nie w jawie ;P gdzie raz ze zaraz jest zarzucone nagarem a 2 ze za krotki ten wylot jest zeby co kolwiek zauwazyc to sie tyczy raczej skomplikowanych, rozbudowanych kolektorow, ale teoretycznie im mniejsza chropowatosc powierzchni tym lepiej.
tak jak mowie bardziej chodzilo mi o to ze nie poleruje sie dolotowych. wrecz rysuje sie je do odpowiedniej chropowatosci

pozdrawiam

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 02, 2007, 02:55:55 »

To odpowiedz mi dlaczego jak widziałem rozebrany silnik od sportowej maszyny to wszystko miał idealnie wypolerowane.
Pamiętam że kiedyś o tym czytałem. Jak będę miał czas to to odnajdę i powiem dlaczego tak się robi. Pamiętam że np korbowody się oszlifowywowało z rantów i zaokrąglało a potem polerowało żeby zmniejszyć naprężenia materiału. To zwiększało jego wytrzymałość np gdy go odchudziliśmy. Kanały się poleruje i robi łagodne przejścia żeby nie było zawirowañ mieszanki.

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 02, 2007, 07:29:19 »

obawiam sie, ze pierdzielisz glupoty  msn-wink   gdzies dzwony dzwonia ale nie wiadomo gdzie  msn-wink
kanalow dolotowych sie nie poleruje, ani skrzyni korbowej itp. nawet sie je rysuje papierem sciernym jesli sa zbyt gladkie. polerujemy tylko wylotowe.

Do kolegi m4riush polecam artykuły Pana Tomasza Sałka najlepiej numery ¦wiata Motocykli 4/99;7/98;7;99;12/98.
Zacytuje tylko niektóre :
,,Całą skrzynię korbową i kanały przelotowe znajdujące się w karterach musimy wypolerować.....  Korbowód musimy wypolerować........ Wał korbowy należy wypolerować wycentrować i wyważyć...Kolejną czynnością będzie wypiłowanie tłoka od wewnątrz.Wnętrze musi być dokładnie wypolerowane" to z numeru 4/99
Tu dla niedowiarków link jednak zdjęcie trochę nieczytelne

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/498c7f358cf8072c.html

W innych numerach jest o kanałach w cylindrach które również należy wygładzić i wypolerować.

Więc kolego nie mów mi że ,,pierdziele głupoty". Bo uważam że to są wiarygodne dane.

Chyba pozbieram te informacje do kupy i zamieszczę może artykuł  <thumbup>

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 02, 2007, 09:59:08 »

A ja mam w nosie te polerki i cudaczenia.... tak jak pisałem u siebie skorygowałem kanały i wypolerowałem (ale nie na lustro bo za leniwy jestem ;) ) zrobiłem porządnie silnik i śmigam.
nie bijcie piany panowie..... tylko piszcie konkretne artykuły z podaniem skąd brane materiały. to się bardziej przyda

natal007

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 02, 2007, 10:10:17 »

Wszystko się zgadza. A taki artykuł to świetny pomysł.

Kolega m4riush lubi przywalić tekstem  ;]
Ja np.według niego skopałem ustawienie licznika.
Nie skomentowałem tego wtedy, bo nie będę się wyzywał jak przekupa. Siedzę w temacie na tyle długo że mogę się śmiało opierać na mojej wiedzy i nie przejmować się osądami ludzi którzy nie widzieli na żywo ani jednego mojego motocykla. Natomiast jak bym przeczytał że "pierdzielę głupoty" to by mnie bardziej ruszyło.
Tym bardziej że twoja wiedza nie pochodzi od jakiegoś wiejskiego tjuningowca tylko z jednego z najlepszych ¼ródeł...

Nie lubię jak ktoś zachowuje się jak pępek świata i uważa że tylko jego poglądy to słuszne poglądy.

Kurna m4riush, a może ty jesteś z PiS-u???..... ;]

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 02, 2007, 10:18:23 »

mam te artykuły moge przesłac komus zeby mógł wstawic na forum

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 02, 2007, 10:27:42 »

Na poczatek jeśli chcemy zrobić co kolwiek z silnikiem musimy sabie zadać jedno zaje... wazne pytanie !

Moc na olbrzymich obrotach, czy Moment jak w ciagniku na poczatku skali obrotomierza.

W uzyskaniu duzego momentu oraz zmiany charakterystyki pomze nam zamontowanie zaworu płytkowego(mebrany) jakiegos prostego mechanicznego zaworu wydechowego. gaxnik seryjnie stosowany w jawie to jakas kpina... najprostszym rozwiazaniem bedzie zmiana na 1 gaxnik od MZ 251 najtrudniejszym zmiana na 2 gaxniki renomowanego producenta np. mikuni. Teraz nalezy zlikwidować to co kazdego posiadacza Jawy czy CZ denerwuje najbardziej ocieżały d¼wiek silnika... korzystajac z programu "exhaust calculator 2" ( na google do sciogniecia) obliczamy sobie nowy wydech. Tu jeszcze zaznacze przeliczajac wydech musimy pamietac o własciwej wartosci obrotowej mysle ze 7500obr/min wystarczy w zupełnosci. kwestje tłumików zostawiam waszej fantazji. Pragnacym jeszcze wiekszej mocy polecam  zrobienie wiekszej ilosci kanałów płuczacych. Wazna sprawa stopieñ sprezenia zostaje w spokoju, dokonujemy tylko korekt czasu okna wydechowego (ma wynosić 180-moment z nizszych obr 190- wysokie obroty). Przepłukanie mozna tez spokojnie przestroić jesli zajdzie taka potrzeba. Okno ssace po załozeniu mebrany powiekszamy do granic  materiałowych.

wszystko razem da 10KM wiecej przy niezłej żywotnosci i niezłym momencie.

p.s. nie musze chyba pisac ze przeróbek dokonujemy na najlepszych czesciach, chodzi tez tu o wał  który w jawie jest delikatny uzywanie wobgec niego jakiej kolwiek siły kjoñczy sie rozcentrowaniem i po zabawie.

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 02, 2007, 16:12:15 »

Te linki wrzucę jako artykuł.....

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 02, 2007, 17:49:52 »

ok mozesz wrzycac mam jeszcze jeden artykół