Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 10:05:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do dołu

Autor Wątek: Co sądzicie o zapłonie naszego kolegi Adriana  (Przeczytany 45067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

D@NIOm20

• Gość
Odp: Co sądzicie o zapłonie naszego kolegi Adriana
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 23, 2007, 23:29:17 »

"Zastanawiam się też jak wygląda naprawa takiego zalanego klejem układu. "
Polega na jego wyrzuceniu i wymianie na nowy :)

natal007

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 23, 2007, 23:52:37 »

<lol>

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 26, 2007, 09:38:34 »

Znalezione w sieci ...
http://www.mikroprocesorowy_zaplon_mz_etz.republika.pl/mechanik32.html

Przynajmniej są zdjęcia "tajemniczego" modułu, lecz nie bendę komentował .....
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 26, 2007, 10:07:27 »

<scared>  <scared>  <scared>  <furious>

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 26, 2007, 10:19:18 »

chyba sam obfotografuje dzisiaj swoj modul i wrzuce tutaj. nawet ksztal tego czegos z linka nie pasuje do jawy(gdzie ja niby upchne taka puszke?) pokaze wam ksztalt plytki jaki najlepiej zrobic zeby modul pasowal do "skrzynki elektrycznej" w jawie. pasuje tam idealnie standartowy radiator za 4zl ale te 4 zl to przeciez za drogo (lepiej dac szyne :P ) plytka jest wkoponowana w radiator i tyle.

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 26, 2007, 11:23:37 »

zaraz zaraz panowie te zdjecia nie są moje moduł tez nie. moduł mogę prosto naprawić. Radiator jst dosc spory do tego modułu. Taki jak ja zinstalowałem jest odpowiedni. U mnie puszka z modułe mmiesci się pod prostownikiem bez problemów.

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 26, 2007, 15:25:57 »

wiesz co.. przestaje Ci Adrian wiezyc. jakos dziwnym trafem nie dales do tej pory fotek ktore zaprzecza ze to Twoj modul (dales jakies niewyrazne zdjecie ktore niczego nowego nie wnosi) wiec jak mamy Ci teraz uwiezyc? zreszta niech sie wypowiedza uzytkownicy.
chetnie bym rozebral ten Twoj modul nawet ten bez zmiennego punktu. moze ktos by sie poswiecil i rozebral by modul (ktos z naszego forum) obudowe nowa mozna kupic za 5 zl i jestem w stanie nawet taka nowa obudowe komus wyslac kto by zaryzykowal.

pozdrawiam

mishieck

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 26, 2007, 15:28:39 »

Jeśli ktoś potrafi utrzymać lutownicę w ręku, to może to jest sposób:

http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=43359&sess_id=fc83d586802e4cc68af516cf409c90f4

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 26, 2007, 15:47:38 »

Ja rozbierałem swój moduł i ... jest cały zalany jakims klejem takim białym widac jedynie radiator wymiary 2cm na 3cm zdjeci nie mam czym zrobic  :( a modułu nie próbowałem bo nie odebrałem cylindrów od szlifu

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 26, 2007, 16:05:25 »

A jesli chcecie cos wiedziec to piszcie własnie rozbieram moduł bo musze zmienic kable na 1,5mm teraz sa 0,5mm  <mur>

natal007

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 26, 2007, 17:20:38 »

Z tego co zdążyłem się zorientować to wykonanie takego "modułu"
jest stosunkowo proste. Energizer zresztą o tym pisał. Wystarczy umieć lutować i czytać uważnie schemat. A potem wystarczy napisać że moduł ma zmienny punkt zapłonu dowalić cenę i szukać "jeleni". Allegro ma to do siebie że nie zawsze, a raczej rzadko ktoś nabity w butelkę wystawia negatywa. Wiadomo czemu.
Do tej pory nikt - a kupiło kilku- nie napisał:
-zamontowałem bez problemów , moto jest zajebiste, miałem moduł ze stałym punktem a ten ze zmiennym jest dużo lepszy itp.
Poza tym brak zdjęć- mimo próśb mówi sam za siebie. A to co wynalazł w sieci Energizer wbija ostatniego gwo¼dzia.
A tekst Adriana -
"zaraz zaraz panowie te zdjecia nie są moje moduł tez nie"-
przypomina dzieciaka złapanego z fajkami w plecaku,
- no co ty mamo to nie moje!
Przeważnie dzieciak dostaje wtedy klapsa ;]

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 26, 2007, 17:30:52 »

o tych spreparowanych zdjęciach wiedziałem juz od okoł  1,5 miecha. Wykonanie nie jest wcale takie proste wiesz ile namęczyłem się z programem żeby go napisać dobrze ??? i zeby sie dobrze spisywał

albeercik

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 26, 2007, 18:09:15 »

Adrian napisał:
mam nadzieje że starczy www.insport.pl/~jawa50/2007-06-08-0023-06.rar
i tu były dane przez niego zdjęcia modułu (których już nie można sciągnąć - a to zbieg okoliczności)

Ale przeciez to jest identyczne z np trzecim od koñca zdjęciu na stronie: http://www.mikroprocesorowy_zaplon_mz_etz.republika.pl/mechanik32.html.

Dla mnie oczywiste jest ze to są TE SAME moduły. <evil>

Juz nawet nie chodzi o jakość wykonania (ścieżki robione pisakiem, kiepskie lutowanie,  diody na pajaku) tylko o jakas szczerość wobec nas. I ciagłe pisanie "to nie moje", "chodzi świetnie" i zero konkretów. Widzialem na tym forum MZ moduł tego drugiego gościa i dla niego nie było problemem pokazać zdjęcia dbrej jakości na których było widać że moduł wykonany jest profesjonalnie. Bo napisać tak zawsze można ale gorzej z udowodnieniem...

Wydaje mi się że to forum jest miejscem do koleżeñskich wypowiedzi, a nie miejscem naciągania i nabijania sobie kaski oszustwem.

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 26, 2007, 19:16:42 »

jestem bratem jawerem naprawdę was nie naciągam. Kocham jawę kocham motocykle dlatego z wami piszę. Od jakiegoś czasu są tylko ataki w moją stronę na forum MZ ja juz nerwowo nie wyrabiam. Robinson ma aparat cyfrowy a ja nie skombinowałem od kolegi komórkę z aparatem ale jakość byłą nie teges. Myślicie że się wykręcam a wcale tak nie jest próbuję wytłumaczyć pokazać być może mi sie to nie udaje. Proszę spytać się tych osób które np zakupiły u mnie moduł ze statycznym punktem czy nie chodzi super. Staram się robiąc te moduły jak najlepiej bo wiem że jazda na motocyklu który ma się zepsuć nie jest za przyjemna. Zdarzają sie przypadki że moduł się przepala ale zawszę klient odsyła i ja naprawiam. Jest mi przykro jeżeli przez te zdjęcia straciliście do mnie zaufanie najwidoczniej konkurencja dokonała swego.  <crybaby> Pozdrawiam nie wiem co mam wecej napisać to co myslałem to napisałem. A co do zdjęc to nawaliłserwer gdzie je trzymałem aukcje też są oszp[econe tym że brakuje przyciskó itp bo one były na serwerze czekam aż admin mi go postawi na nogi.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2007, 19:18:29 wysłana przez Adrian R »

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 26, 2007, 20:02:21 »

Ja się wycofuję z tego co napisałem wyżej. Ze starych zdjęć zamieszczonych na forum można było wywnioskować, że całe wnętrze układu było zalane razem z radiatorem czymś ala-żywicą. Natomiast na stronie którą podał kolega Energizer widać, że jedynie płytka jest pomalowana cienką warstwą na czarno.
Trochę natomiast nie podoba się wykonanie płytki za pomocą pisaka i kilka innych szczegółów. Jedną sztukę do testów można zrobić w ten sposób, ale na sprzedaż wypadałoby zrobić coś estetycznego przy pomocy metody jak nie fotochemicznej to bardziej dostępnej w domowych warunkach - termotransferu.
Zakładam, że moduł od strony elektrycznej jest dopracowany i chodzi tak pięknie jak opisujesz. Nie ma się więc czym przejmować tylko popracować nad wykonaniem, tak aby klienci mogli nacieszyć oko po rozkręceniu obudowy i ewentualnie sami wymienić części, które mogą się uszkodzić, a nie walczyć z zalewą  ;).
Ponoć nawet Japoñczycy swojego czasu produkowali "buble", a teraz cieszą się dobrą renomą. Wszystko przed tobą! ¯yczę powodzenia  :)

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 26, 2007, 20:22:42 »

dzieki niedługo odbiore płytki zrobione przez specjalny zakład. Troche kosztująale warto :)

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 26, 2007, 23:38:11 »

mały off topic
hej!  mam zapłon elektroniczny, ale zgadnijcie jaki  ;]

na codzieñ latam czesią do pracy ok 2,5 tys. klocków jazdy na tym zapłonie, może to moje niedbalstwo ale od września zeszłego roku nie zdejmowałem pokrywy alternatora  :> teraz to jak będe wymieniał łañcuch :'(   

mała podpowied¼: przy lekkim kopnieciu czasami odbije i strzela w rure

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 26, 2007, 23:50:34 »

<hammer> <furious>Witam.Co wy tak jedziecie chłopcu???ja już mam 1,5roku prawie moduł i raz mi nawalil...jak podłanczalem(moja wina)naprawil mi odrazu.Najpierw miałem ten na platynkach,teraz mam bez paltynek....i nowy bede maił za ok.tydzieñ.Działa??działa!!!nie wiem co wy robicie ze swojimi ze sie psuja...a te foty na bank nie sa adriana...bo 1,5roku temu sam rozebrałem ten moduł i był dobrze wykonany. :-/

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 26, 2007, 23:54:57 »

Jak tak bardzo chcecie to wam foty przysle jak wygląda w środku.ale jak mi przyśle moduł... :>

radziu90

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 27, 2007, 03:58:02 »

Ojojoj... to się porobiło... Widzę, że są jakieś komplikacje i na razie wstrzymam się z zakupem... Adrian R. nie zrozum mnie ¼le, ale chyba będziesz musiał jakoś udowodnić, że Twoje zapłony są profesionalnie wykonane. Rozważ montaż lepszego radiatora - bo wiele problemów wynika właśnie z jego powodu. Nie kwestionuję niezawodności Twoich modułów, ale 160zł piechotą nie chodzi... I każdy płacąc taką kasę chciałby mieć dobrze wykonany moduł. Pozdrawiam.

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 27, 2007, 14:49:27 »

Ja wam fotki prześle bo Adrian może faktycznie nie ma aparatu jak załatwic.Adrian sie nie obrazi.i pokaże wam że wszystko jest OK.Bo ja chyba jako pierwsy z tego forum miałem zapłon od niego i działa wszystko na TIP-TOP.Sam w domu choćby nie wiem jaki dobry był nie robi tak pieknie jak fabryka ale zbliżone jest do tego.Czemu jeszcze nikt nie rozebrał go???bojicie się???przecież nic sie nie stanie chłopaki. <cheers>.Ja a ok.tydzien bede miał zapłon ze zmiennym i wam przesle fotki.

radziu90

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 27, 2007, 17:25:16 »

Właściwie to wygląd nie ma takiego znaczenie, ale chodzi tu o sprawność działania - a z tym bywało różnie (wystarczy poczytać posty niektórych, którzy kupili moduł).

K2squad a skąd wiesz, że Adrian nie zrobi dla Ciebie akurat "porządnego" modułu  ;] Takiego na pokaz? Oczywiście żartuję...  :P

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 27, 2007, 18:37:47 »

dla kazdego jest tak samo robione  <frusty> zauwazyłęś ze jak komus sie cos działo to zawszę brałem moduł i naprawiałem.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 27, 2007, 21:44:14 »

"£ojojojo cu tu sie nie wyrabia panie kochany...."

Nie no bez przesadyzmu Panowie, nie ma rzeczy idealnych (nawet mercedesy sie wadliwe zdarzają) a szczególnie rzeczy które są wytwarzane według "pomysłu własnego". Podobnie jak K2squad miałem problemy z zapłonem Adriana (problemy natury elektronicznej- najpradwopodobniej w czasie dostarczania przesyłki doznawały uszkodzeñ) I tak samo jak w przypadu K2squada Adrian w ciągu 2-3 dni dokonywał naprawy i mi odsyłał moduł. Za drugim razem poprosiłem Adriana aby bez wysyłania pomógł mi go naprawić ( w sumie 5 lat technikum zrobiły swoje ale nie chciałem sam ingerować w układ-gdyż Adraina zapewniał o pomocy w razie potrzeby) W ciągu jednego wieczora przez GG dokonaliśmy oględzin i stwierdzono uszkodzenie tranzystora co tez się okazało prawdą (peknięta nóżka tuż przy obudowie elementu)  Tak więc nie za bardzo rozumiem problemy co poniektórych osób wyszukujących sobie dość wirtualny problem ; "Co będzie jak się zepsuje?" Adrian zapewnia serwis swoich urządzeñ i prawde mówiąc jak się zepsuje to nikogo nie powinno to obchodzic za wyjątkiem Adriana, który to powinien dbać ( w moim odczuciu dba) o zadowolenie ze swojego produktu osób które go zakupiły   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 27, 2007, 23:54:36 »

Nie da się ukryć, że dobrze by było jakby układy się nie psuły w ogóle  :).
To, że jak piszesz Paweł urządzenia rozsypują się jeszcze podczas transportu przesyłki do klienta nie najlepiej o nich świadczy.
Gdy moduł nie działa w garażu to pół biedy. Gorzej jak padnie gdzieś na trasie albo jak ktoś kiedyś wspomniał - przy wyprzedzaniu...
Dobrze, że można liczyć na szybką pomoc Adriana w razie awarii, jednak odsyłanie układu może być trochę kłopotliwe (także dla producenta). Dlatego o solidne wykonanie warto zadbać już na początku  ;).
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do góry