Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 07:35:45
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do dołu

Autor Wątek: Co sądzicie o zapłonie naszego kolegi Adriana  (Przeczytany 45132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

D@NIOm20

• Gość
Odp: Co sądzicie o zapłonie naszego kolegi Adriana
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 28, 2007, 22:36:36 »

<cheers> Nareszcie! I na takiego posta czekałem, w koñcu ktoś kto założył i działa. Paweł Ty masz ten ze zmiennym punktem? Jeśli tak to może krótko opiszesz swoje odczucia?

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 28, 2007, 23:35:43 »

Z tego co pamiętam to Paweł ma moduł ze stałym punktem zapłonu...
Ja chyba też się na takowy skuszę...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

radziu90

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 29, 2007, 03:04:19 »

Oj, jak masz sprzęcicho w takim stanie to raczej nie spodziewaj się że ten moduł to jakieś cudowne lekarstwo. Najpierw zrób porządny remont + regulację.

Małe sprostowanie: moje moto nie potrzebuje "porządnego remontu" tylko dopieszczenia. A właściwie wyczyszczenia kranika i ga¼nika. A jak już to zrobię to bym chciał zakupić do mojej ukochanej jakiś bajerek, np. moduł zapłonowy  ;) W koñcu na niego zasługuje.

Ale nie odbiegając od tematu: może ktoś odpowiedzieć na jedno pytanie? "Który moduł lepszy - ze stałym czy zmiennym punktem?"
Pytam bo chyba nikt kto kupił ze zmiennym punktem jeszcze nie odpalił swojej maszyny  <dontgetit>

QTR

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 31, 2007, 21:52:38 »

No i jak odpalił ktoś Jawe z tym zapłonem ze zmiennym punktem wyprzedzenia zapłonu? Ja sam bardzo się nad nim zastanawiam i nie wiem który brać czy ze stałym punktem czy zmiennym. Mam jeszcze pytanie do Adriana czy jest możliwość gdyby coś było nie tak zwrócenia modułu? POzdrooo

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 31, 2007, 21:59:26 »

oczywiscie ze mozna zwrócic jesli bedzie zły ja proponuje zebus napisał adrianowi ze chcesz taki na dwa czujniki bo z jednym sa problemy , ja jeszcze nie odpaliłem zmieniam uszczelniacze

QTR

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 31, 2007, 22:33:43 »

Czyli jak zamiast jednego podwójnego czujnika można założyć dwa czujniki pojedyñcze? Nie za bardzo rozumiem to wszystko juz  :-/

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 01, 2007, 02:16:40 »

chodziło mu o to żebyśkupił te 2 moduły http://www.allegro.pl/item199428788_modul_zaplonowy_elektroniczny_jawa_350_mz_wsk.html plus 2 czujniki do tego.

radziu90

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 02, 2007, 05:45:44 »

Widzę, że produkt droższy nie znaczy lepszy  ;) Adrian sprawdzałeś u siebie ten moduł ze zmiennym punktem? Moto odpaliło? Kurdę bym się skusił na zakup ale widzę, że skoro niektórzy mają problemy, to ja w ogóle się nie połapię...  :[ A wydać od tak sobie tyle kasy i nie odpalić Jawy trochę szkoda...

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 02, 2007, 09:30:32 »

czesc oczywiscie że mam założone jak bym nie miałto bym nie sprzedawał :) Bardzo dobrze działa nie narzekam podoba mi sie praca jawy na tym module.

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 02, 2007, 09:47:04 »

temat zmiennego wyprzedzenia dyskutowałem kiedyś bardzo gorąco z Demonosem....  <argue>

W nowoczesnych zapłonach ze zmiennym kątem wyliczenie wyprzedzenia następuje na podstawie impulsów z czujnika (najczęściej halla) na wale. Na tym wale wycięte jest conajmniej kilkanaście żeberek dających impuls. Na tej podstawie elektronika stwierdza jak szybko zmienia się prędkość obrotu wału, jaka to jest prędkość i w jakim położeniu wał jest..... Wyliczenie punktu zapłonu odbywa się na zasadzie opó¼nienia sygnału a nie jego uwcześnienia i jak następuje impuls z ,,żeberka" wcześniej to układ na podstawie wyliczeñ lekko opó¼nia czas iskry tak by był on zgodny z mapą zapłonu.

Nie bardzo potrafię pojąć jak zapłony mające jakieś jedno wycięcie w blaszanym kółku i dwa czujniczki mają wyliczać opó¼nienia gdzie liczy się każdy stopieñ obrotu wału. Może ktoś mnie oświeci ale po prostu nie wiem......  <mur>

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 02, 2007, 11:04:06 »

zapłon z 2 czujnikami i 2 modułami to zapłon tranzystorowy a moduł z jednym czujnikiem i 2 wycięciami to moduł ze zmiennym punktem. Gadaliśmy tu o 2 róznych zapłonach

QTR

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 04, 2007, 16:54:17 »

Pytanie do Adriana: Ile kosztuje zwykły zapłon razem z czujnikami czyli cały komplet i jaka jest cena kompletnego zapłonu ze zmiennym punktem (z czujnikiem). Oczywiście zestaw do Jawy 350.  No i czy jest jakiś rabacik dla forumowiczów  ;)

natal007

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 04, 2007, 18:17:13 »

Czyżby Sz.P.Moderator sugerował że cała ta gadanina o zmiennym punkcie to lipa? ;]

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 04, 2007, 19:15:39 »

mój moduł do odczytu prędkosci wykorzystuje 2 wycięcia w tarczce. Moze być ich więcej ale mi tyle starczyło. Co do pytania o cene tych modułów zwykłych bez zmiennego punktu zapłonu to zagaaj do mnie na gg 6128171 dogadamy się

QTR

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 04, 2007, 22:16:28 »

Witam. Dziś kupiłem od Adriana zapłon ze zmiennym punktem zapłonu. :D Jak tylko go założe i uda mi się odpalić Jawe to opisze wrażenia z jazdy. Mam nadzieje że wszystko będzie w porządku. Troche się boje bo jak narazie nikt jeszcze nie odpalił Jawy na tym zapłonie no ale ktoś musi być pierwszy  :>

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 04, 2007, 23:01:26 »

:)

kekesz

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 06, 2007, 12:08:21 »

Wieści z frontu - po kilku dniach walki mojej Jawy z zapłonem Adriana (albo odwrotnie  :D)

Nie udało mi sie do koñca zainstalować modułu, ale za to udało mi się go chyba uszkodzić  :'( kiedy doszedłem w koñcu gdzie go podłączyć. Instrukcja Adriana sugerowała podłączenie bezpośrednio do akumulatora oraz automatyczne wyłączanie się modułu - to niestety nie działa - dopiero po własnym dochodzeniu w schemacie instalacji i konsultacji na forum podłączyłem do niebieskiego kabelka który dochodzi do przerywacza kierunków. Wtedy właśnie moduł przestał działać  :(
Możliwe że coś po drodze pokręciłem i sam go uszkodziłem - w takim razie zachwalane na aukcji 4 krotne zapezpieczenie przeciw przepięciowe nie zadziałało - albo może zupełnie co innego padło.
Grunt że dioda reagująca na przesłone w transoptorze nie gaśnie a jedynie przyciemnia się lekko a sygnał dany na cewkę jest bardzo słaby - nie powoduje przeskoczenia iskry. Dodam że podłączyłem wszystko ponownie bezpośrednio do aku i dalej nic :(

Dodatkowo sugerowałbym Adrian zakup otwornicy - tak żeby tarczka bardziej przypominała koło i aby otwór w środku był rzeczywiście w środku teraz widać że jest wycinana płaskim narzędziem - nożycami lub jakąś gilotyną dodatkowo ja mam ponad 2mm bicia poprzecznego - trudno wtedy ustawić czujnik jak należy.

Fajnie by też było gdyby to był moduł naprawdę na dwa cylindry - teraz to on tylko udaje bo ma jeden czujnik i jeden przewód do cewek więc za każdym razem iskra strzela na obu świecach - cała ró¼nica w stosunku do modułu na jeden cylinder to kawałek kabelka do drugiej cewki i drugie wycięcie na tarczy - to kosztuje 45zł u ciebie bo taka jest różnica ceny między modułem na jeden cylinder a tym na dwa - dziwne to trochę   <unsure>

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 06, 2007, 12:42:13 »

Zgodze sie bo troch zawrotu z tym jest ...
zapłony ruznią sie tym ze te po 70zl sa zwykłe
a te po 165zl ze zmiennym punktem wyprzedzenia
Tak ze adrai dopracuj szczeguły i zapłon bedzie taki jak w aukci

Odys

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 06, 2007, 13:00:49 »

Kekesz, odnosnie ostatniego zdania, mam zaplon VAPE i tez jest on na jeden czujnik, cewka daje iskre jednoczesnie na dwa cylindry. Wiec raczej to nie ma zbytnio znaczenia?

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 06, 2007, 13:22:05 »

tak. tylko, ze w VAPE mamy cewke dwubiegunowa. w tym wypadku choc sa dwie iskry wiekszosc energii wyladowuje sie w tym cylindrze w ktorym nastepuje sprezenie i zaplon mieszanki. natomiast u adriana jesli nie zalozymy sobie cewki dwubiegunowej (zreszta sam adrian ma taka zalozona u siebie) mamy 2 razy wiekszy pobor pradu. nie jest to za dobra sytuacja przy odpalaniu moto z lekko rozladowanym akumulatorze.. nawet przy naladowanym ale juz nie super nowym energia iskry pewnie znacznie spadnie . nie mowiac juz o wiekszym obciazeniu alternatora (tak tak, wiem ze altek w jawie ma duzy zapas, ale zblizanie sie do kresu jego mozliwosci nie jest dobrym pomyslem).

takze zaplon adriana polecam  tylko z nowa cewka dwubiegunowa a to juz sa dodatkowe koszty :P

a przy okazji Odys zajrzyj do watku o cewce biazet. znajdziesz tam sporo ciekawego info http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,1131.0
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2007, 13:26:16 wysłana przez m4riush »

kekesz

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 06, 2007, 14:26:50 »

Porównując ceny modułów brałem pod uwagę drugą aukcję w której jest dostępny moduł ze zmienny wyprzedzeniem zapłonu ale przeznaczony do jednocylindrowych silników - kosztuje on 120zł, a ten na dwa cylindry kosztuje 165 a różnią się tylko tym co opisałem - dla mnie nie jest to warte 45zł. Gdybym o tym wiedział wcześniej (mając np zdjęcia modułu na aukcji - czego mimo wielu próśb na forum Adrian nie chce zrobić) to bym kupił ten na jeden cylinder i dokręcił sam te 10cm przewodu i wyciął ząbek na tarczy.

Iskra na dwóch świecach jednocześnie nie musi przeszkadzać - tyle że spodziewałem się czegoś innego - dwóch osobnych torów zapłonu - tak jak jest przy pracy na przerywaczach

O co chodzi z tą cewką dwubiegunową - pierwsze słyszę musze się przyznać  <dontgetit>
Jakim cudem ona wie gdzie posłać większą część energii skoro co każde pół obrotu dostaje taki sam sygnał z tego samego przewodu  :o

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 06, 2007, 15:09:57 »

moduły znacznie się różnią
1. Prockiem
2. mapą zapłonu
3. wytrzymałością na obciąrzenie(cewki)

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 06, 2007, 21:47:23 »

O co chodzi z tą cewką dwubiegunową - pierwsze słyszę musze się przyznać  dontgetit
Jakim cudem ona wie gdzie posłać większą część energii skoro co każde pół obrotu dostaje taki sam sygnał z tego samego przewodu  Shocked

Ona nie wie......  :> po prostu w tym cylindrze w którym nie ma akurat suwu pracy są tak dobre warunki do przeskoku iskry że energia którą pobierze nie osłabia iskry na cylindrze w którym jest suw pracy.....
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2007, 21:50:32 wysłana przez MOTOMYSZOR »

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 06, 2007, 22:19:43 »

Nie wiem za bardzo (nie chce odbierać Adrianowi przysłowiowego chleba) po co sie tak rajcować zmiennym punktem zapłonu. Szczególnie w starym (konstrukcyjnie) dwutakcie. W samochodzie, którym porusza sie moj ojciec jest coś takiego i sprawdza sie to całkiem dobrze ale to silnik z drugiej połowy lat 90 w dodaktu japoñski i fakt osiągania mocy 136KM z pojemności 1.6l owinien mówić sam za siebie( nie to żebym sie chwalił bo Hondy z 1l kręcą 110KM). Silnik jawowski był obliczony na zapłon iskrownikowy w dodatku bez żadnych przyśpieszaczy zapłonu (było to montowane w starych jawach 250 i niektórych 350 -ale tych starych) Najwidoczniej jakiś czeski inżynier stwierdził, że będzie latać bez tego i tak zostało. Nie bardzo rozumiem czego oczekujecie po tych zapłonach ze zmiennymi punktami. Jeśli jakichś super przyśpieszeñ rodem z F1 albo odrzutowca to zmieñcie motocykle bo nie bedzie cudów....

p.s

Jeżd¼e sobie na tym straym zapłonie od Adriana i musze powiedzieć, że tak jak z dystansem podchodziłem do tego typu usprawnieñ tak jestem zadowolony - nie szukam doznañ prędkościowych ale np latam z kolegą-on na mz 250 ts to jestem w stanie mu dośc znacznie odejśc bez redukcji z czwartego biegu w czasie gdy on musi zrobić redukcje do trójki i szybko zapinać czwórke a o piatce nawet nie myśli, więc śmiem twierdzić że dynamika sie dość znacznie poprawiła
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 07, 2007, 10:44:29 »

tak jak pisałem..... żeby zrobić zapłon ze zmienną charakterystyką nie wystarczy tarczka wycinana w garażu nożycami....
 To o co walczymy to silna iskra w całym zakresie obrotów....

A jeszcze pytanie do Adriana R: jak obliczałeś i jak stworzyłeś mapę zapłonu do jawy? Bo z twojego opisu na aukcjach wynika że tą samą mapę mają TS-ki, CZ-ty , Jawy Lux.....
 A z tego co wiem żeby coś dobrać to niestety bez hamowni sie nie obejdzie.....
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do góry