Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:42:29
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Problem z biegami: spada z 3 na luz  (Przeczytany 6266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcincz

• Gość
Problem z biegami: spada z 3 na luz
« dnia: Maja 11, 2007, 16:02:56 »

Witam!
Niedzwno wymienialem wodziki i prowadnice w silniku i od tamtego czasu zaczelo szarpac na 3. Pozostałe biegi jezdzily i jezdza bardzo ladnie. Przez jakis czas jezdzilem mimo tego szarpania bo pomyslalem ze to sie dotrze.
I faktycznie szarpanie ustalo ale zaczal za to wypadac bieg. Konkretnie trojka.
Przy malej predkosci i niskich obrotach mozna jechac ale jak tylko zaczne przyspieszac to wypada i wzuca sie luz, ktory jest pomiedzy dwojka a trojka. A luzu tam byc nie powinno. Nie towarzyszy temu zaden dzwiek. Inne biegi chodza bardzo dobrze, tylko ta trojka...
No i wlasnie nie mam pojecia jaka moze byc tego przyczyna. Czy cos jest nie dokrecone? Jesli tak to co?
W archiwum niestety nie moglem nic znalezc.
Prosze o pomoc bo poczatek sezonu a ja jezdzic za bardzo nie moge!

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
Odp: Problem z biegami: spada z 3 na luz
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 11, 2007, 18:36:57 »

Ja mam u siebie dokładnie to samo, tyle że dotyczy to 2 biegu. Dziś rozebrałem swój silnik na części (generalka) i na pierwszy rzut oka wszystko jest OK poza połamaną sprężynką zmieniacza. Z moich obserwacji wynikało, że wina leży po części w złym ustawieniu sprzęgła, ponieważ przy używaniu sprzęgła ręcznego, a nie tylko samego półautomatu problem nie występował...

marcincz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 11, 2007, 20:28:28 »

Problem w tym że ja zawsze używam sprzęgła recznego i wczesniej sie to nie dzialo. Powymianie wodzikow tylko troche szarpalna 3 a teraz zaczal spadac na luz.
A pomiedzy 2 i 3 biegiem powinien byc luz?

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 11, 2007, 21:14:34 »

Co do zmiany biegów bez użycia klamki sprzęgła to stanowczo odradzam, półautomatycznie bieg zmieniamy tylko w razie zerwania linki sprzęgła. Co do Waszych problemów, z 2. i 3. biegiem przeważnie nie ma problemów, sprawd¼cie czy motylek (automat zmiany biegów) jest dokręcony. Ewentualnie mogły się wyrobić zazębienia od 2. i 3. biegu, słyszałem, że jak się włoży uszczelkę między kartery to powoduje to właśnie problemy z 2 i 3.

pzdr

marcincz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 11, 2007, 22:16:50 »

No to chyba bede musial rozlozyc silnik bo ja wlasnie wlozylem uszczelke miedzy kartery. Tylko ze to byla bardzo cienka uszczelka wycieta z brystolu wiec nie wiem czy to moglo az tak wplynac na prace skrzyni.
A co do motylka to zazebienia byly w porzadku, wydaje mi sie ze u mnie bardziej prawdopodobne jest odkrecenietego motylka.
A czy da to sie dokrecic bez rozpolawiania bo juz nie pamietam gdzie tam byly sruby.
No i drugie pytanie jak to pozniej zabezpieczyc?

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 11, 2007, 22:57:26 »

Uszczelkę musisz wyjąć, bo fabrycznie nie jest tam przewidziana i może narobić wiele szkód. Co do motylka to nie trzeba silnika rozbierać, żeby dokręcić motylek wystarczy zdjąć lewy dekiel, jak dokręcisz motylek punktakiem możesz zabezpieczyć przed samoczynnym odkręceniem się śrubek, przynajmniej w silnikach które do tej pory rozbierałem było to robione punktakiem, zresztą chyba fabrycznie było tak robione. Nie chodziło mi o zazębienie w motylku tylko między zębatkami przesuwnymi, a wałkami. Od 1. i 4. biegu są otwory w które wchodzą cztery bolce z zębatek przesuwnych (one i otwory w które wchodzą najczęściej się wyrabiają, dlatego najczęściej są problemy z 1. i 4. biegiem) natomiast od 2. i 3. biegu są po drugiej stronie zębatek przesuwnych takie jakby trzy trapezy, które zazębiają się z takimi samymi trapezami na wałkach, wyrobienie tych trapezów powoduje wypadanie 2. lub 3. biegu.

pzdr

marcincz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 12, 2007, 08:47:59 »

No to jednak bede musial rozkrecic ten silnik, wyjac uszczelke i zrobic ogledziny skrzyni biegow.
W takim razie dzieki za pomoc
Jak juz rozbiore silnik i znajde przyczyne moich problemow to napisze w tym watku co i jak.

Pozdrawiam

marcincz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 16, 2007, 07:46:02 »

Witam ponownie!!
Rozłożtłem silnik, wyjąłem uszczelkę między karterami ale i tak nic to nie dało.   <mur> Nadal spada z trójki a między 2 a 3 pojawił się luz.
Przy okazji obejrzałem dokładnie zębatki ale nic nie zauważyłem.

Musze jeszcze sprawdzić  ten motylek bo pamiętam że jakiś czas temu go odkręcałem i może kiepsko zabezpieczyłem. Ale czy jest taka możliwość że przy rozbieraniu silnika nie zauważył bym tego?

Jeśli przychodzi Wam jeszcze coś do głowy co mogłoby być zepsute to piszcie bo ja już nie wiem co mam robić. Dopiero co złożyłem silnik.....

Vardos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 16, 2007, 09:31:29 »

Sprawd¼ czy nie masz wyrobionych bolców wystających z zębatki, jeśli są zaokrąglone to mogą wypychać zębatkę. Bo niektóre zębatki zazębiąją się nie zębami a tymi bolcami po bokach.

Misiek W.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 16, 2007, 10:47:56 »

zgadzam sie z przedmówcą , sprawdz czy CI sie motylek na nice nie rusza
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

marcincz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 16, 2007, 11:08:21 »

no tak tylko ze teraz bede musial jeszcze raz silnik rozlozyc...
szkoda ze to nie byla wina uszczelki