Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:06:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 50 NA MODULE CDI (nowy projekt)  (Przeczytany 17222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

clarusek

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Typ 223
Jawa 50 NA MODULE CDI (nowy projekt)
« dnia: Stycznia 12, 2013, 21:09:58 »

Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym przedstawic Wam mój nowy projekt zapłonu DC-CDI. Najpierw chciałbym wam pokazac jakiego zapłonu uzywam teraz (Patrz rysunek 1).
Już od dłuższego czasu chciałem zrobić w mojej jawie 50 mustang typ 223p zapłon DC-CDI. W tym celu zainstalowałem juz akumulator oraz ładowanie do niego. Wszystko narazie działa jak należy lecz chciałbym lepszych osiągów mojej jawki. Przeglądając internet nie znalazłem gotowego projektu takiego zapłonu. W którym moduł CDI był by zasilany akumulatoram. Wiec postanowiłem sprządzić wstępny projekt korzystając z znalezionych informacji.
Moje pytania skierowane do Was brzmią:
- czy istnieje moduł CDI 6V, a jesli tak to w którym motorze był montowany?
- czy to w ogóle ma jakies szanse wypalic?
- jesli nie ma modułu 6V czy mozna zastosowac na 12V?
Jeśli macie jakies inne pomysły na modyfikacje zapłonu/silnika jestem otwarty na nowe sugestie.
Pozdrawiam

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
Odp: Jawa 50 NA MODULE CDI (nowy projekt)
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2013, 21:17:27 »

co do modułu 6V to bardzo ciężka sprawa, już łatwiej znaleźć schemat zapłonu elektronicznego do wykonania samemu na 6V

zawsze można coś takiego zrobić ;)

Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 12, 2013, 21:17:33 »

Dlaczego podejmujesz taki temat tutaj? Bo chodzi o motorek co ma w nazwie jawa??
Z całego serca proponuję poczytać na www.motocdi.com tam na pewno ktoś pomoże. Tu raczej większość  forumowiczów będzie się uczyć razem z Tobą.
Zapraszam choćby tutaj: http://www.motocdi.com/jawa-50-cdi-kilka-pytan-t201.html.
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 12, 2013, 21:26:31 »

Zawsze taka wiedza się tu przyda, już od dłuższego czasu kombinujemy z Mariem czy nie usprawnić 50 trochę. Mało jest tam miejsca by upakować całą elektrownie z chińczyka. Najlepszym sposobem będzie chyba przewinięcie cewek na 12V.
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 12, 2013, 21:35:52 »

Wiedza się przyda i owszem!! Jak ktoś potrzebuje wiedzy to szuka raczej sprawdzonych źródeł. Bez obrazy dla nikogo ale wydaje mi się że tu takie źródło nie powstanie. A choćby nawet temat się rozwinął to nikt nie będzie czytał kilkudziesięciu stron po to aby się dowiedzieć że autor projektu nie uruchomił bo temat skręcił z drogi do lasu.

Zresztą choćby nawet i taki temat nieźle i merytorycznie się rozwinął a autor tematu będzie próbował sam coś skonstruować to nie zdąży bo będzie już mógł kupić gotowca na allegro :-*

Edit:
Do autora tematu. Przedstawiasz projekt, czy pytasz o istnienie modułu CDI 6V ? Poczytaj co to CDI a sam będziesz wiedział że nie istnieją. Oba schematy do kosza.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2013, 21:40:20 wysłana przez Pietras12v »
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 12, 2013, 21:45:51 »

Ja nie rozumiem po kiego się pchać w DC-CDI skoro masz już akumulator to wykonaj TCI. Zostaw CDI w spokoju. A TCI znajdziesz na 6V i impulsator taki jak pokazujesz też możesz wykorzystać i wiele wiele innych.

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 12, 2013, 21:50:44 »

GROM nie motaj gościowy  w głowie bo pomyśli że taki autorytet to dobrze prawi ;) . TCI potrzebuje solidnej elektrowni w przeciwnym razie nie ma sensu nic tam upychać. W takim silniczku dobrze sprawdzi się układ CDI i wymaga tylko odrobinę wiedzy do rozmyślnego doboru transformatorka, umocowania czujnika i jego wyzwalacza.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 12, 2013, 22:02:42 »

Fakt  ;)
Ale jak przeczytałem o tym DC-CDI to....
AC-CDI będzie tu najlepsze, masz rację. W ogóle przeróbka na AC-CDI będzie taka prosta, że nawet nie wiem o czym tu dyskutować. Zresztą podałeś już literaturę  i wystarczy przeczytać i wykonać.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2013, 22:14:41 wysłana przez GROM »

clarusek

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Typ 223
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 12, 2013, 22:29:08 »

Koledzy a jaką trzeba miec elektrownie do TCI? aktualnie posiadam 6V 60 W

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 12, 2013, 22:45:17 »

Jak ta wartość Ci wyszła? Z dodawania czy może jakiś pomiar zrobiłeś? Podłącz amperomierz w obwód ładowania tylko taki co pokarze kierunek płynącego prądu i jakiś odbiornik coby popłynął prąd z 5A to zobaczymy na ile Ci aku. wystarczy. Aby się bawić ze zrozumieniem nie (sztuka dla sztuki) potrzebujesz około 60- 70W na sam układ zapłonowy! Zapomnij przy tym o kombinowaniu z układem akumulatorowym!
Jeszcze raz odsyłam do literatury i na tym kończę w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2013, 23:14:35 wysłana przez Pietras12v »

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 13, 2013, 00:59:42 »

Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 13, 2013, 08:07:31 »

Małe sprostowanko, na moduł zapłonowy TCI nie potrzeba aż takich mocy, inaczej moje moduły nie dały by rady pracować w instalacji 6V w 350-tkach a tam przecież nie masz więcej jak te 70 watt z prądnicy. Ja oceniam zapotrzebowanie na około 15 do 20 watt. Przy specjalnej cewce nawet nieco mniej. Jednak AC-CDI będzie tu najlepsze, ze względu na małą wiedzę autora i dostępność gotowych modułów.

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 13, 2013, 13:11:10 »

Sprostowanko jak najbardziej przyjmuję tyle że z tego co rozumiem Ty GROM oszczędzasz moc elektryczną poprzez sterowanie cewką tak aby nie marnotrawić czasu ładowania w grzanie. Poza tym jest jeszcze jedna sprawa  z którą musisz się zgodzić. Naszym wynikiem pomijając powtarzalność i dokładność jest energia wyładowania. Jest ona zależna przede wszystkim od prądu w cewce i samych jej parametrów. Przyznaj proszę że pozostawienie oryginalnych cewek jawy nie dorówna cewce np zelmot 4226 a taka opieprzy 5,5 A. Przy 12V daje to niezły wynik. Ale iskrą można zabić konia ;) . Cewki jawy pomijając że chyba raczej nie wytrzymają takiego prądu nie zdążą się nawet naładować i rozładować w czasie jednego obrotu wału.
Miałem już tu nic na ten temat nie pisać bo i tak temat jest już w lesie... ;D

GROM

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 13, 2013, 13:34:02 »

Tylko cewka niskorezystacyjna nie pobiera tych 5 A przez cały czas, więc wcale at wcale pobierana moc to nie  5Ax12V (nie można jej zasilać zbyt długo bo się szybko ugotuje jak zresztą każda cewka) i nadal to będzie w okolicach 15 - 20 watt w instalacji 12V . Cewka oryginalna jawy daje radę się naładować podczas jednego obrotu obejrzyj chociażby kształt krzywki i policz ile czasu ładuje się taka cewka np przy 6 tyś obr/ min (chodź tu już czasu nieco brakuje) itd itd fakt energia iskry jest mniejsza. Ale jak na przerywaczach daje radę to i na module tym bardziej.

Tak jak ograniczam prąd ładowania "czasem" a np taki "SOVEK" Rezystorem w linii zasilającej cewkę o tu proszę -->  http://img-fotki.yandex.ru/get/6104/30732269.78/0_6092e_e6dc5b16_orig
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2013, 13:39:34 wysłana przez GROM »

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 13, 2013, 14:19:09 »

To jak wytłumaczysz czasowe odcięcie? Nie, żebym ukraińca chwalił. Gdyby był tam tylko rezystor to nie byłoby takiego patentu jak, długi postój z włączonym zapłonem, kopiesz sobie a tu iskry nie ma.
Nie liczyłem czasu odcięcia, ale trochę grzebałem, o pstryczku zapomniałem... Kopię sobie, żeby iskrę sprawdzić a tu nic. Dopóki nie odciąłem i przyłączyłem ponownie zasilania to nie dawał iskry.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 13, 2013, 14:27:38 »

...kondensatorem .

Bardzo ładnie wykonana płytka. Swoją drogą skąd macie takie foto?

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 13, 2013, 14:36:29 »

Nie liczyłem czasu odcięcia, ale trochę grzebałem, o pstryczku zapomniałem... Kopię sobie, żeby iskrę sprawdzić a tu nic. Dopóki nie odciąłem i przyłączyłem ponownie zasilania to nie dawał iskry.
Vape ma to deko lepiej rozwiązane, bo tam jak się nie kręci to nie pobiera prądu, a jak tylko silnik zacznie się kręcić to pobiera prąd i jest iskra i nic nie trzeba rozłączać
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 13, 2013, 15:03:04 »

Jawoletmen mylisz dwa pojęcia czyli czas ładowania cewki o tym pisałem i czas odcięcia cewki po unieruchomieniu silnika. To zupełnie inne kwestie. Poza tym ja nie pisałem o tym, które rozwiązanie jest lepsze. Chodź swój typ mam  ;)
Vape to cdi jak się magneto nie kręci to prądu nie pobiera w VAPE TCI jest tak jak pietras napisał układ z kondensatorem w wielkim skrócie.

A zdjęcie nie powiem skąd mam  ;) . Najbardziej zawsze mnie ciekawi to malowanie na scalakach aby nie było można odczytać co tam siedzi.

clarusek

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Typ 223
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 13, 2013, 21:02:19 »

kolego Pietras12v wszystkie fotki są z internetu no fakt w 1 schemacie zapomnialem o kondensatorze  ;D .
Czy myslicie ze to http://www.jawacz.pl/modyfikacje-usprawnienia/jawa-350-634-6-i-12-volt-modul-elektroniczny-tani-(100dziala-)czyli-zrob-to-sam/ ma jakies szanse w mojej jawie z aku i ładowaniem?
Dzieki za wszystkie odpowiedzi :)

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 22, 2013, 11:37:11 »

Nie szukaj miodu. Zostań przy prostym CDI. To ostatnie i tak jest zbyt skomplikowane dla ciebie...
Próbujesz dołączyć do klubu szukających świętego gralla...
Napisze po raz setny: Prądniczka (słowo prądnica jest zbyt "duże") Jawki50 to ok. 45W przy dobrych wiatrach czyli ponad 3000RPM i nowych magnesach wirnika! Tego nie przeskoczysz. Zasad fizyki nie pokonasz! Nie ma mocy i tyle. Próby przezwajania na "12V" (piszę w cudzysłowie bo to wartość umowna - szczególnie dla pradnicy ze wzbudzenie od magnesów trwałych - patrz twoja jawka) daja jakieś 5% więcej mocy bo straty na elementach prostowniczych są mniejsze. Łatwiejsze jest też zdobycie gotowych podzespołów na 12V.
Porządne (ze stałym kątem zwarcia i cewką niskorezystancyjną) TCI będzie  brało te ok. 40W jak pisał Pietras12V.
Zwróć też uwagę, iż ew. przetwornica napięcia 6/12V DC na ok 400V DC ładujaca kondensator CDI ma sprawność nie wiekszą jak 70-80%. Z resztą bezsensem jest zamiana napięcia przemiennego na stałe aby go znowu zamienić na zmienne i transformować z 6/12V do 400V. Straty na elementach elektronicznych bedą tak duże, iz cała "zabawa" traci sens. DC CDI miało sens w samochodach i ma sens w wypasionych skuterach gdzie stosuje się układy wtryskowe zasilane właśnie 12VDC. No chyba, że planujesz wtrysk do Jawki... Tylko do tego musiałbyś sobie zamontować dynamo do koła jak w rowerze, bo prądu ci braknie...

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 28, 2013, 15:22:26 »

Przewijałeś te cewki ? Cewki zapłonowe w Jawce mają 6V 15W.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 09, 2014, 00:41:25 »

Sorki za odkop:P

Po pierwsze - silniki AM6 mają 100 watową prądnicę,gdzie zasilane są światła,ładowanie,zapłon na 12V
Gdyby "przełożyć" z am6 do jawki prądnice - po problemie

Zapłon oparty na czujniku wału z cewkomodułem CDI Ducati Energia. W Simach to działa,nie wiem,jak z jawką

Po drugie - przewijanie nic nie da,jak już ktoś wspominał - fizyki nie oszukasz.....

A jak nie wejdzie z am6 to trzeba sprobowac z suzuki rg 80
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 09, 2014, 10:03:41 »

Taki moduł będzie pasować? http://allegro.pl/modul-zaplonowy-2t-tuning-c-di-racing-honda-zipp-i4324403310.html Na nim jest jakaś krzywa wykreślona, czego to jest charakterystyka?
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 09, 2014, 10:23:48 »

To powinna być krzywa wyprzedzenia zapłonu , ale tam są km/h zamiast obr/min i do tego znaczki po chińsku ... Mi ciężko wyczuć co to faktycznie ma być .

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
  • CZ 472.5, 450.01, Jawa p20
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 09, 2014, 11:03:24 »

O ile widzę krzywa pokazuje kreskowaną linią starą prędkość, a ciągłą- prędkość po zmianie modułu ;D Nie widzę tylko w jakich jednostkach jest wyskalowana pionowa oś.
Nie patrz na napisy Sport, Racing itp. Wszystkie moduły do chińczyków za cenę powiedzmy 30zł mają praktycznie te same wnętrzności. "Sportowe" znanych marek są dużo droższe.