Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:53:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cz 175/477 Sport  (Przeczytany 5617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krzychu_k

• Gość
Cz 175/477 Sport
« dnia: Maja 07, 2007, 13:38:32 »

Witam Wszystkich

Jestem posiadaczem tego motoru i po krótce opiszę usterki jakie w nim zauważyłem :
1. Mokre kolanko u ujścia cylindra (motor chodzi dobrze jedyne co wymaga wymiany to dzwoniące pierścienie)
2. Jak jade szybko na czworce (ustawiona rezerwa) to z kranika leci nie wystarczajaca ilosc benzyny i motor po prostu nie jedzie szybciej (zaczyna gasnac z powodu braku paliwa)
3. Przy wlaczaniu jedynki cos zgrzyta w silniku i trzeba mocniej pociagnac wajche do gory zeby jedynka weszla.

To by bylo na tyle za wszystkie rady z gory dziekuje :)

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
Odp: Cz 175/477 Sport
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 07, 2007, 13:55:52 »

Tak więc po kolei:

1. Mokre kolanko u ujścia cylindra (motor chodzi dobrze jedyne co wymaga wymiany to dzwoniące pierścienie)

Może Ci nie trzymać uszczelka między kolankiem a cylindrem, możesz lać za dużo oleju do benzyny, a na jakim oleju wogóle je¼dzisz??

2. Jak jade szybko na czworce (ustawiona rezerwa) to z kranika leci nie wystarczajaca ilosc benzyny i motor po prostu nie jedzie szybciej (zaczyna gasnac z powodu braku paliwa)

To jest akurat normalny objaw, jesli jedziesz na rezerwie nie ma już zbyt dużej ilości paliwa  i nie ma odpowiedniego ciśnienia (poprawcie jak ¼le mówie) i po prostu moto nie będzie ciągnąć na wyższych obrotach...

3. Przy wlaczaniu jedynki cos zgrzyta w silniku i trzeba mocniej pociagnac wajche do gory zeby jedynka weszla.

spróbuj wyregulować sprzęgło, ewentualnie możesz mieć już stary olej w silniku, radzę wymienić...

Powodzonka!!!
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

TosT

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 07, 2007, 14:11:14 »

Witam Wszystkich

Witaj

ad.1
mokre kolanko ... po prostu spaliny lub nie do konca spalony olej z mieszanki wydobywa sie przez jakas nieszczelnosc na polaczeniu kolanka z cylindrem - moze uszczelka (jesli wogole tam byla w oryginale), a moze trzeba dokrecic kolanko (byle uwazac i gwintu nie zerwac !!!)

ad.2
ja tak mialem przy wyzszych obrotach na wyzszych biegach - tak jak piszesz byla to za mala ilosc paliwa - w moim przypadku powodem byl syf w kanaliku doprowadzającym paliwo do zbiorniczka przelewowego przy ga¼niku (mam CZ 350)(kanalik o ktorym pisze jest w pokrywie zbiorniczka-wystarczy zdjac wężyk, odkrecic pokrywe zbiorniczka i przedmuchać), przy okazji przeczyscilem tez caly gaznik.

ad.3
byc moze do konca nie wysprzęgla sprzęgło i zgrzyta (potrzebna regulacja bad¼ wymiana),  a jak wchodzą inne biegi ?
u mnie jak mam zimny silnik tez jedynka wchodzi ze zgrzytem, a jak silnik ciepły to bez problemu

pozdrawiam

Krzychu_k

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 07, 2007, 17:57:07 »

Jezdze na zwyklym oleju do dwusów - mixol :]. Inne biegi wchodza dobrze bez zadnych zgrzytow tylko przy jedynce tak sie dzieje, olej nie dawno dolewalem nowy hipol.

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2007, 12:18:09 »

w cz 175 zgrzyt 1 to norma a co do oleju  to jezdzij na czerwonym orlenowskim

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2007, 13:45:08 »

w cz 175 zgrzyt 1 to norma a co do oleju  to jezdzij na czerwonym orlenowskim

<no> <no> <no> Nie radził bym zmieniać oleju, chyba że po remoncie... Slinki bardzo tego nie lubią...
Powinien mniej dymić, dymi więcej, bo rozpuszcza nagar gdzie się tylko da...
Poza tym mogą zacząć stukać pierścionki...
Ja jak zmieniłem olej z miksolu na orlenowski czerwony to zaczęła mi sączyć uszczelka pod cylindrem...
Olej jest ok. ale nie polecam robić zmiany przed remontem...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Krzychu_k

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2007, 13:49:20 »

A własnie przypomniało mi się pierścienie na tłoku dzwonią. Motor ma moc i jest w miarę szybki, więc na razie zwlekam z wymiana. Czym może grozić po¼niejsza wymiana pierścieni ?

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 10, 2007, 14:25:25 »

zacznijmy od tego ze cz 175 zawsze dzwonily czy to nowa czy stara zawsze bedzie dzwonilio i to nie pierscienie ten typ tak ma