Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:02:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kupię Junaka lub jakiegoś boxera.  (Przeczytany 5039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
Kupię Junaka lub jakiegoś boxera.
« dnia: Grudnia 31, 2012, 17:23:35 »

Witam, kupię Junaka M10 lub jakiegoś starego boxera (bmw, ural itp), może być do renowacji, najlepiej z lubuskiego lub okolic. Pozdrawiam.
    Status GG

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
Odp: Kupię Junaka lub jakiegoś boxera.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 31, 2012, 17:33:17 »

Zastanów się poważnie  ;D
A tak na serio życzę udanego zakupu. Przeszukaj oferty sprzedaży tu http://www.sfm-junak.pl
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 31, 2012, 17:39:32 »

Czemu się zastanowić?  :D
    Status GG

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 31, 2012, 17:43:29 »

Kupisz,zaczniesz grzebać wtedy pogadamy ;)
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 01, 2013, 20:47:52 »

Zalicytowałem to: http://allegro.pl/show_item.php?item=2899236432 Aukcja trwa do piątku więc są jakieś szanse że wygram, ktoś ma coś takiego? :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2013, 23:17:55 wysłana przez Tony »
    Status GG

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 04, 2013, 23:03:48 »

aukcja wygrana, można zamknąć coby nie śmiecić.
    Status GG

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 04, 2013, 23:23:07 »

To gdzie jest temat w garażu z opisem maszyny?
No czekamy
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

kecajw123

• Świeżak
  • *
  • CZ 472.5 CZ 472.6 Jawa 634.7 M-72
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 04, 2013, 23:36:54 »

W emce z '59 roku nie było niskich suwaków , niskiego przodu i półbębnów. To tak na początek , ogólnie składak zrobiony by ładnie wyglądał.

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 05, 2013, 09:42:02 »

17200 za takie coś...wolał bym kupić  junaka do remontu i zrobić od podstaw niż w ciemno dać tyle sary... ;D

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 05, 2013, 09:50:39 »

Jeździłem kiedyś dawno taką, z koszem, jak na wsi jeszcze mieszkałem,  ładny sprzęcik, stan taki średni raczej był..,  ale wszędzie wjeżdżała z tym koszem :D, no i ten wsteczny, bardzo przydatna rzecz  :),

ale za ten egzemplarz też bym nie dał tyle kasy  ;),
Junaka za połowę tej ceny kupi sie już odnowionego  :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2013, 09:52:48 wysłana przez andree »
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

kecajw123

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 05, 2013, 11:58:39 »

Jeździłem kiedyś dawno taką, z koszem, jak na wsi jeszcze mieszkałem,  ładny sprzęcik, stan taki średni raczej był..,  ale wszędzie wjeżdżała z tym koszem :D , no i ten wsteczny, bardzo przydatna rzecz  :) ,

ale za ten egzemplarz też bym nie dał tyle kasy  ;) ,
Junaka za połowę tej ceny kupi sie już odnowionego  :)
..tak , ale nawet dobrze zrobiony Junak w porównaniu do M-72 będzie bardziej awaryjny. Motocykl z ogłoszenia być może mechanicznie jest dobrze zrobiony , ale to kundel.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2013, 15:12:08 »

Spokojnie, sprzęt będzie dopiero 20 stycznia, myślę że jest wart swojej ceny...
    Status GG

Jws

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 05, 2013, 16:18:00 »

Myślę,że nie-za ponad 17 tyś zł kupiłeś ... ruska. Rozbijając go przykładowo na części można by powiedzieć,że :
Dwa koła za 1000zł sztuka. Okazja- dwa czorne koła. Żeby tam był chociaż chrom to można by cenę usprawiedliwić.
Silnik za powiedzmy 4000 zł- czyli musi być nowy lub odnowiony do granic możliwości- no i te 22KM- robią wrażenie.
zawieszenie przednie za 2000zł- no tak - wszak to widelec teleskopowy. Cenią się.
Rama z kwitem za ,hmm, powiedzmy 3000zł- bardzo skomplikowana... pomalowana i w ogóle.
Blachy i osprzęt 5000zł.... biorąc pod uwagę znikomą ilość chromów ( w porównaniu do choćby Kivacki ) - to jak za darmo ::)
Drobiazgi za 1200zł.

Nie znam się- dla mnie to zdecydowanie za dużo, zwłaszcza,że nawet ja jako ruskowy laik widzę elementy niezgodne ze wzorcem. Ale to tylko takie gadanie. Nie jestem zawistny,tylko dziwi mnie to,że ludzie wołają za te rzęchy tyle forsy a jeszcze bardziej to,że ktoś tyle płaci za coś co nawet nowe było ... słabej jakości. Chociaż mi osobiście Mka podoba się najbardziej bo ma jakąś linię i styl- pozostałe ruski to mutacje nosorożców i papugi. Tym niemniej winszuję i życzę bezawaryjnej jazdy- bo wyrzygałeś kupę siana więc wypadało by żeby taka była. Pozdro.

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 05, 2013, 16:24:17 »

Mam rozumieć ze zalicytowałeś bez wcześniejszych oględzin?
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 05, 2013, 16:42:14 »

Bez oględzin osobistych :) Oczywiście że był malowany, w końcu ma już 54 lata... silnik praktycznie nowy - ruscy produkują to dalej a za nowy trzeba zapłacić 50.000 zł. Nie musi być oryginał, będzie jeżdżony w hmmm... dalekie trasy :) Resztę dopowiem jak motocykl będzie stał w garażu.
    Status GG

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 05, 2013, 16:42:29 »

Jws, jak ktoś ma kasę to nie patrzy czy na kole jest chrom teflon czy lakier do malowania powłok stacji kosmicznych.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 05, 2013, 16:57:02 »

to ja się teraz nie dziwię że znajomi się cieszą że na renowacji przycieli 5 - 6 000 zł na takiej emce  :o :D
Sąsiad odnawiał dniepra MT16 - kupił w dobrym stanie i odnowił na tip top - pełna renowacja, malowanie, remont silnika, wyszło go to prawie 11 000 ale większość rzeczy ma nowych, tylko że tym motocyklem w dalekie trasy da się jeździć z prędkością do 70 KM/h później trzęsie tak że po 100 km masz dosyć :D
osobiście to dałbym tyle gdyby to było BMW R71
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
Za jakiś czas pokażę swój nabytek. Tony
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 05, 2013, 17:08:11 »

Przeniosłem temat w ten dział bo kolega już kupił moto.
Tony jak już bedziesz miał moto w garażu daj znać i temat przeniosę do odpowiedniego działu.
Pozdro
Jawa TS 350 638-1/639

kecajw123

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 05, 2013, 18:15:21 »

Myślę,że nie-za ponad 17 tyś zł kupiłeś ... ruska. Rozbijając go przykładowo na części można by powiedzieć,że :
Dwa koła za 1000zł sztuka. Okazja- dwa czorne koła. Żeby tam był chociaż chrom to można by cenę usprawiedliwić.
Silnik za powiedzmy 4000 zł- czyli musi być nowy lub odnowiony do granic możliwości- no i te 22KM- robią wrażenie.
zawieszenie przednie za 2000zł- no tak - wszak to widelec teleskopowy. Cenią się.
Rama z kwitem za ,hmm, powiedzmy 3000zł- bardzo skomplikowana... pomalowana i w ogóle.
Blachy i osprzęt 5000zł.... biorąc pod uwagę znikomą ilość chromów ( w porównaniu do choćby Kivacki ) - to jak za darmo ::)
Drobiazgi za 1200zł.

Nie znam się- dla mnie to zdecydowanie za dużo, zwłaszcza,że nawet ja jako ruskowy laik widzę elementy niezgodne ze wzorcem. Ale to tylko takie gadanie. Nie jestem zawistny,tylko dziwi mnie to,że ludzie wołają za te rzęchy tyle forsy a jeszcze bardziej to,że ktoś tyle płaci za coś co nawet nowe było ... słabej jakości. Chociaż mi osobiście Mka podoba się najbardziej bo ma jakąś linię i styl- pozostałe ruski to mutacje nosorożców i papugi. Tym niemniej winszuję i życzę bezawaryjnej jazdy- bo wyrzygałeś kupę siana więc wypadało by żeby taka była. Pozdro.
Trochę siedzę w ruskach . Mam dwie M-72 i powiem ci , że 22 KM z dolnej 750 to dużo mocniejszy napęd niż 350-tka Jawy. Co do jakości to chciałbym by Jawa czy CZ była tak wykonana jak M-72.  Porządnie odbudowana M-72 nawet w wersji solo , zgodnie ze specyfikacją na dany rok produkcyjny spokojnie warta jest tych pieniędzy. Co do kół proponuję sprawdzić czy niezgodne z rocznikiem półbębny nie są chińskim wyrobem (Chang Jiang 750).

Jws

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 05, 2013, 21:28:33 »

Bo tu robotę robi moment obrotowy leniwego dolnego 4paka. A moc... komu ona potrzebna.

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 05, 2013, 22:03:30 »

Cześć
Co tu dużo pisać. Ładny ale kasy troszkę za dużo.
Też mam ruska i mogę tylko życzyć powodzenia i łatwych naprawach ;) a psuć się to będzie bo to rusek, chyba nie da się jego zrobić na tip-top. Ja mam trochę odmienne zdanie na temat awaryjności i jakości wykonania ruskich motocykli niż kolega kecajw123, to pewnie dlatego że ja mam dużo młodszego Dniepra MT-11 które są dużo gorzej wykonane.
Teraz naprawiam Jawe i dla mnie to niebo a ziemia, przy Jawie to jest bajka, wszystko pasuje, wytrzymuje, nic się nie ukręca, składa się fajnie i przyjemnie.
Przy Dnieprze robiłem parę rzeczy które zajęły mi dwa miesiące po pracy, a motocykl był już po większych naprawach, ile ja się przy nim naprzeklinałem :>
Teraz na chodzie w każdej chwili nawet dłuższą trasę mogę walnąć, ale i w każdej chwili mógłbym pójść do garażu i coś naprawiać, bo tam zawsze coś jest do zrobienia.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 05, 2013, 22:41:59 »

Bez oględzin osobistych :) Oczywiście że był malowany, w końcu ma już 54 lata... silnik praktycznie nowy - ruscy produkują to dalej a za nowy trzeba zapłacić 50.000 zł. Nie musi być oryginał, będzie jeżdżony w hmmm... dalekie trasy :) Resztę dopowiem jak motocykl będzie stał w garażu.

Nowy silnik?? Nie znam się zbytnio na sowietach, ale wśród rusków panuje pogląd, że im nowszy tym gorszy. Nowe dniepry są tak beznadziejnie wykonane, że szok. Wszystko trzeba poprawiać i robić po swojemu.

Zdaje się że masz 21 lat i stać cię na takiego ruska?? Totolotek??

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 05, 2013, 22:52:26 »

I znowu bicie piany... Co kogo obchodzi ile dał i skąd ma pieniądze? Zapłacił to zapłacił widocznie ma i mu zbywa i wydaje na co mu się podoba. Przepłacił? Rzecz jest warta tyle ile ktoś za nią zapłaci. Przedszkole się tu robi.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

ForesT

• Jawer
  • Starszy informatyk :)
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 05, 2013, 23:47:29 »

Nowy silnik?? Nie znam się zbytnio na sowietach, ale wśród rusków panuje pogląd, że im nowszy tym gorszy. Nowe dniepry są tak beznadziejnie wykonane, że szok. Wszystko trzeba poprawiać i robić po swojemu.

Wyczuwam wątek zazdrości :)
    Status GG
Motocykl to nie wszystko. Liczy się pasja!

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 06, 2013, 00:00:40 »

Wyczuwam wątek zazdrości :)
Dlatego wolę się nie udzielać póki co w tym temacie :P Silnik nowy w sensie tym, że remontowany na dobrych częściach (według zapewnień). Lopez masz rację - ruski im starszy tym lepszy. Te dniepry które teraz robią są gorszej jakości. Lepiej takie moto kupić w polszy niż na wschodzie, bo po przytarganiu z tamtąd trzeba rozbierać bo pełne są dziwnych patentów poprzednich właścicieli  >:(
    Status GG