Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 23:52:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do dołu

Autor Wątek: USZCZELNIACZ LABIRYNTOWY PIERŚCIENIOWY  (Przeczytany 55906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Odp: USZCZELNIACZ LABIRYNTOWY PIERŚCIENIOWY
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 18, 2012, 15:23:11 »

No tak. Pewnie dlatego Czesi se odpuscili tą konstrukcję.
Zaletą jest to ze uszczelniacz działa bez względu na stan łozysk głównych wału...

P.S.
Inna sprawa, ze z tego co czytam- było to w dziale Humor. He. mają fantazje "chuopaki" tu na tym forum... chyba w mysl zasady- co nie zrozumiem to...  :D

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 18, 2012, 15:36:38 »

Eee ....nie  :)  myślę ,że to nie tak. Ja bym raczej zastosował powiedzenie Starego Górala tzn: Panocku ! Jak sie nie wywrócis to sie nie naucys  8)  Każdy ma prawo do błędów. Ja też je popełniam ,niestety >:(

Jws

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 18, 2012, 15:59:45 »

Pierścień od komara ;)
[/quote
Od Jawki  ,nie od Komara  8)

Bardziej to przypomina pierścień od komara niż o-ring,który widział tam człowiek,któremu odpowiadałem.

Zasadniczo koszta fabrycznego uszczelnienia wynoszą około 80zł dla 638... więc to Twoje rozwiązanie drogie nie jest. Jeśli chodzi o silniki typu 634 to przypominam,że są tam DWA uszczelnienia labiryntowe.
Poprawna regeneracja tych uszczelnień to wymiana DWÓCH tulei, labiryntu małego i labiryntu zintegrowanego z przegrodą/czołem- wału. Tak więc koszta są znaczne. Ratunkiem jest albo dorobienie nadwymiarowych tulei (39,08) i rozwiercenie labiryntu małego oraz przegrody lub zastąpienie ich czymś innym.
Pisząc jaskółczy ogon masz na myśli układ >> ?

No tak. Pewnie dlatego Czesi se odpuscili tą konstrukcję.
Zaletą jest to ze uszczelniacz działa bez względu na stan łozysk głównych wału...

P.S.
Inna sprawa, ze z tego co czytam- było to w dziale Humor. He. mają fantazje "chuopaki" tu na tym forum... chyba w mysl zasady- co nie zrozumiem to...  :D

Też tak myślę,bo sprężystość elementu roboczego w tym układzie kompensuje luzy- fabryczny układ jest po prostu sztywny.

Co do PS... hamuj piętą,ok? ;)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2012, 16:19:12 wysłana przez Jws »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 18, 2012, 16:24:29 »

A no za drogie nie jest ,jak to ładnie określiłeś :) O tym że są dwa to ją wiem a takiego typu można dac jeden co znacznie polepsza szczelność ,dugi trzeba reanimować nowym pirscionkiem . Tak .....to miałem na myśli, :)

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 18, 2012, 16:35:08 »

Mam pytanie co do działanie tego układu.
Czy pierścień jest tutaj ruchomy? tzn. czy obraca się razem z tuleją ?
Jeśli tak, to czy on obracając się w "labiryncie" i naciskając na niego, bo taka chyba rola pierścienia nie wyżeźbi w nim szybko rowka i nic  po szczelności ?
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Jws

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 18, 2012, 16:36:46 »

A no za drogie nie jest ,jak to ładnie określiłeś :) O tym że są dwa to ją wiem a takiego typu można dac jeden co znacznie polepsza szczelność ,dugi trzeba reanimować nowym pirscionkiem . Tak .....to miałem na myśli, :)

Szczerze?? Zamiast tych dwóch ch**owych statycznych labiryntów dajesz jeden dobry uszczelniacz na piździonku a drugi zostawiasz zużyty to i smarowanie łożyska się poprawi  ;) . Ogólnie polecam zakładać czoła/przegrody od silników 632.200 i 632.202 (12V oraz niektóre niedobitki 6V od roku 1985) mają poprawione kanały smarujące łożysko środkowe. Na pierwszy rzut oka- to te z krótszymi śrubami łączącymi połówki przegrody-z gniazdem na łeb śruby.

Mathini już było o tym pisane kilka postów wcześniej.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 18, 2012, 16:41:45 »

Nie widzę odpowiedzi na moje pytanie  :(
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 18, 2012, 16:43:32 »

Co do uszczelnienia labiryntowego ,to na forum panuje jakąś mania ciasnego pasowania :-X. Taki pierścień musi mieć od 0,1:0,15 mm luzu! w przeciwnym wypadku to  łamanie zasad uszczelnienia labiryntowego! Co do tzw. jaskółczego ogona na pierscieniu to jest jeszcze inne rozwiązanie równie skuteczne /
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2012, 16:46:08 wysłana przez Markoltent10 »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 18, 2012, 16:51:12 »

A czy wykonanie tylko jednego takiego uszczelnienia a pozostawienie drugiego standardowego nie spowoduje znanego w tych modelach większego dymienia z jednego wydechu. Tak teoretycznie jedna skrzynia korbowa będzie miała większa pojemność od drugiej z racji tego starego mniej szczelnego labiryntu. Tak sobie gdybam.

Jws

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 18, 2012, 16:53:16 »

Zerknąłem właśnie do pudełka.Ja mam dorobione komplety na luz w granicach 8-9 setek. Zależy jak mocno wyorane są otwory w labiryntach- wiesz,chodzi mi o głębokość rowków- wydaje mi się,że nie można jej za bardzo ograniczyć. Na ogół więc  fabryczny labirynt to-dla spokoju sumienia-maks jeden taki "szlif"

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 18, 2012, 16:58:30 »

Nie widzę odpowiedzi na moje pytanie  :(

Te pierścienie się w zasadzie nie obracają. Zamykają sie w pierścieniu  zewnętrznym

EDIT:
Cytat: GROM link=topic=19129.msg157676#msg157676 date=1355845872
A czy wykonanie tylko jednego takiego uszczelnienia a pozostawienie drugiego standardowego nie spowoduje znanego w tych modelach większego dymienia z jednego wydechu. Tak teoretycznie jedna skrzynia korbowa będzie miała większa pojemność od drugiej z racji tego starego mniej szczelnego labiryntu. Tak sobie gdybam.
Napisałem przecież ,że ten oryginalny trzeba też reanimować!

EDIT:
Zerknąłem właśnie do pudełka.Ja mam dorobione komplety na luz w granicach 8-9 setek. Zależy jak mocno wyorane są otwory w labiryntach- wiesz,chodzi mi o głębokość rowków- wydaje mi się,że nie można jej za bardzo ograniczyć. Na ogół więc  fabryczny labirynt to-dla spokoju sumienia-maks jeden taki "szlif"

Labirynt też sie reanimuje poprawiając kanały ,są do tego specjalne noże :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2012, 09:15:58 wysłana przez Rozztocz »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 18, 2012, 17:07:23 »

Chodziło mi właśnie o zestawienie twój labirynt plus oryginalny zregenerowany tu dzież nowy. Chyba że różnice w szczelności nie są duże a różnica jest w trwałości? Mnie się patent bardzo podoba.

Jws

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 18, 2012, 17:10:25 »

Wszystko fajnie jak masz czym. My mamy. Inni nie. Mi osobiście to lotto- raz na 2-3 lata mogę sobie wał zrobić. Koszta generalnie śmieszne,zwłaszcza,że tuleje w korbach jak i czopy oraz tulejki labiryntów...w zasadzie wszystko prócz łożysk igiełkowych stóp korbowodów oraz łożyska środkowego- mogę sobie dorobić. Jedyne co wypada kupić przy regeneracji to nowy labirynt jak się zapas używek do odzysku skończy i owe łożyska. W Twoim rozwiązaniu podoba mi się najbardziej właśnie sprężystość elementu roboczego. Co prawda nie mam problemów z silnikami na oryginalnym rozwiązaniu-ale to Twoje jest chitre :D kibicuje.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 18, 2012, 17:28:40 »

Chodziło mi właśnie o zestawienie twój labirynt plus oryginalny zregenerowany tu dzież nowy. Chyba że różnice w szczelności nie są duże a różnica jest w trwałości? Mnie się patent bardzo podoba.

Jest też różnica w szczelności o czym już pisałem ;D zwłaszcza na wolnych obrotach. Co do trwałości to zrozumiałe ,że w zasadzie wieczne ,chyba ,że któryś z pierścionków się zatrze -błagam tylko nie pytajcie czy często tak się dzieje ,bo z tego co pamiętam to prawie nigdy ,chyba że ktoś piachu nasypie albo łożysko uszkodzi wszystko co w jego okolicy się znajduje >:(

GROM

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 18, 2012, 17:31:28 »

No własnie  :D jest szczelnejszy, jak rozumiem wykonanie drugiego dla silnika 634 będzie trudniejsze bo drugi labirynt jest zintegrowany z czołem wału. Zastanawiałeś się na wykonaniem obu dla tego modelu? Czy tez zabawa w ogóle przestaje że tak powiem być opłacalna? A pełne czoła wału do 634 też wykonujesz :D ?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2012, 17:35:45 wysłana przez GROM »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 18, 2012, 17:39:27 »

No własnie  :D jest szczelnejszy, jak rozumiem wykonanie drugiego dla silnika 634 będzie trudniejsze bo drugi labirynt jest zintegrowany z czołem wału. Zastanawiałeś się na wykonaniem obu dla tego modelu?

Parokrotnie ,ale jest to zadanie dosyć skomplikowane i strasznie kosztowne ,niestety. Trzeba by całą konstrukcję pierścienia zmieniać a to jest karkołomne zadanie i trochę bez sensu. Trzeba by cały nowy pierścień dorabiać . Wg. mnie zupełnie wystarcza uszczelnienie tej jednej połówki karteru w w/w sposób a tą drugą stronę wystarczy zreanimować i na 100% nie będzie dmuchało :)  bo nie ma wtedy za bardzo jak .

EDIT:

do Grom!
Nie pełnych czół nie wykonuję. Ja w ogóle to niechętnie zajmuję się takowymi usprawnieniami! Nie mam czasu poprostu a namówił mnie na to Pawand i teraz mam ambaras ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2012, 09:16:58 wysłana przez Rozztocz »

mati

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 18, 2012, 17:47:50 »

Też uważam że wystarczy uszczelnić jedną "połówkę" a drugą reanimować lub kupić nową
Wtedy będzie też dobrze trzymało ;)
Jawa 350TS 638.1, Jawa 50 220.1, Velorex 562, Jawa 207

Jws

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 18, 2012, 17:55:10 »

do Grom!
Nie pełnych czół nie wykonuję. Ja w ogóle to niechętnie zajmuję się takowymi usprawnieniami! Nie mam czasu poprostu a namówił mnie na to Pawand i teraz mam ambaras ;D ;D ;D

I przy tej opcji dla tego co najcenniejsze-polecam-pozostań.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 18, 2012, 17:58:11 »

do Grom!

I przy tej opcji dla tego co najcenniejsze-polecam-pozostań.

Yhm :) dzięki za radę ,postaram się 8)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 18, 2012, 19:07:36 »

Było w dziale humor bo zostało pośpiesznie wydzielone z Jawa/CZ allegro.
Gdy moderator się zorientował w "czym dzieło" to przeniósł tu.
Umieściłem link do aukcji w w/w temacie bo nie wiedziałem że producent się odezwie...
Skoro się tu odezwał, a temat został wydzielony i znalazł się w dziale "Modyfikacje i usprawnienia" to dobrze by było gdyby dokładnie opisał i poparł rysunkiem tą modyfikację/usprawnienie.

Dobrze by było gdyby ktoś zrobił porządek w temacie, a Malkontent edytował swoje posty.
Łatwiej by się czytało a jeszcze łatwiej rozumiało.

Jws

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 18, 2012, 19:13:57 »

Markoltent jak już :P . Poza tym jest coś takiego jak tajemnica warsztatowa. Już byś zaraz chciał rysunki,dane...  ;)

Pomysłodawca sam się tu nie zgłosił.Więc to raczej kwestia dobrej woli.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2012, 19:25:39 wysłana przez Jws »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 18, 2012, 19:19:26 »

hm...co mam zrobić? Edytować? Sorki ,ale nie wiem jak ? Proszę o instrukcję jak a to zrobię jeżeli to cosik ułatwi?Wiekowy już jestem i nie wszystko kumam z kompjuterów :D
Co do rysunków to nie mam ,bo wykonywane toto ustrojstwo jest jak wspomniałem w aukcji na podstawie wzorów z Wartburga,Syreny i Trabanta o czym nie wspominałem :(  oczywiście  z zachowaniem tolerancji fabrycznych uszczelnień w/w  :)
No i kolego "jawol " ! Malkontentem to ja może i jestem ,ale nick to MARKOLTENT10  :)  no ioczywiście ..... nie ma za co ;D
Markoltent jak już :P . Poza tym jest coś takiego jak tajemnica warsztatowa. Już byś zaraz chciał rysunki,dane...  ;)

Pomysłodawca sam się tu nie zgłosił.Więc to raczej kwestia dobrej woli.

Dzięki za trafne uwagi :D

« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2012, 19:27:30 wysłana przez Kanter »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 18, 2012, 19:28:54 »

Przepraszam za pomyłkę w nicku.
Się nie przejmuj. Ja też wiekowy jestem i jak widzisz niedowidzę  ;D ;D ;D
Cierpliwości. Kompjuter jest prostszy od każdego silnika  8)
Dasz radę.

ps.
Niech ktoś z młodzianków, który ogarnia temat, zrobi odpowiedni rysunek.  ;)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2012, 01:50:23 wysłana przez jawol »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 18, 2012, 19:35:52 »

Taaa ;D Coś na wzór konstrukcji cepa  8)  Rozumiem :o

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 19, 2012, 01:38:17 »

No k..a pięknie! Wystarczy 2 dni na forum nie zajrzec i to co mialo byc niespodzianką do testowania stało się jednym z bardziej aktywnych postów ;D ;D .
Gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości to Malkonent 10 (witam w naszym gronie) poza tym, że jest twórcą labiryntu wg Syrenki ;)  to  przy okazji jeszcze właścicielem działającego od pół wieku warsztatu regeneracji wałów w Poznaniu. Wał przez Malkontenta zrobiony zamierzam testować w przyszłym sezonie. Poza pełną regeneracją i innym uszczelniaczem wał ma wymienione tuleje korbowodów. Jak to kręci będziecie mogli zobaczyć w Kamieńsku (jak dojadę  :D ).
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do góry