Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:02:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ładowanie aku 6v  (Przeczytany 16160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
Odp: Ładowanie aku 6v
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 19, 2012, 22:15:36 »

Powyżej 7V Jak masz prostownik automatyczny to ładuje on powoli i nie uszkodzi aku nawet jak o nim zapomnisz na kilka dni :) Myślę,że zakończ ładowanie jak napięcie przez 2 godziny juz nie wzrośnie. Spokojnie mozesz iść spać i zobaczyć rano :)
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Ziemniak471

• Aka Borewicz
  • Jawer
  • Profesor Jebi* W Denko
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 19, 2012, 22:32:22 »

Wg pracy panów dr inż. Pawła Szumowskiego i mgr inż. Jacka Świątka, max napięcie celi akumulatora ołowiowo kwasowego podczas jego ładowania, to 2,50 V.
Czyli dla 6V = 7,5V, dla 12 = 15,0V. Po osiągnięciu tego napięcia należy natychmiast przerwać ładowanie.
Typowe napięcie 1-nej celi aku kwasowo-ołowiowego to 2,1V.
Natomiast napięcie celi ok. 1,9V lub niższe świadczy o uszkodzeniu akumulatora.
Niech ten akumulator poleży sobie np. do jutra, a jutro (jeśli będziesz miał możliwość) zmierz jego napięcie.
I... no sorry, ale nie oczekuj zbyt wiele po chińszczyźnie.

Eeee sorry,ale mi się wydaje,że jeśli napięcie jest niższe niż 1,75V (dla aku 12V) na celę,to wtedy jest trup....przynajmniej tak mnie w szkole uczyli....
    Status GG
Loud pipes save lives ! ;)

Kamil20121

• CEZET Easyrider.
  • Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 175 TYP 487
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 19, 2012, 22:35:18 »

Powyżej 7V Jak masz prostownik automatyczny to ładuje on powoli i nie uszkodzi aku nawet jak o nim zapomnisz na kilka dni :) Myślę,że zakończ ładowanie jak napięcie przez 2 godziny juz nie wzrośnie. Spokojnie mozesz iść spać i zobaczyć rano :)
Przynajmniej tak mi się wydaje , jest to taki zasilacz z żapakmi.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 19, 2012, 22:36:45 »

Napięcie robocze dla celi to 2.1V
Aku 6V ma cel 3 czyli 6.3V
Jak naładujesz aku mocniej, to i tak napięcie spadnie do tych 6.3V, oczywiście nie od razu ale jednak. Im bliżej napięcia granicznego tj 7.5V, tym aku się będzie bardziej gotować i oddawać wodę z roztworu kwasowego.
Jak będzie 6.4 to dobrze.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2012, 22:56:30 wysłana przez Strażak »
    Status GG

Koder

• Po polsku: jeżdżę moto Jawa i autem Honda
  • Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 20, 2012, 11:12:36 »

[...]Eeee sorry,ale mi się wydaje,że jeśli napięcie jest niższe niż 1,75V (dla aku 12V) na celę,to wtedy jest trup....przynajmniej tak mnie w szkole uczyli....
Napięcia znamionowe, maksymalne czy minimalne cel są identyczne, niezależne od tego, czy to aku 6 V (3 cele), 12 V (6 cel) czy 24 V (12 cel). Pomijając fakt, że to napięcie trochę zaniżyłeś.
I najłatwiej rozpoznać naładowany aku po nie zwiększającym się napięciu na jego biegunach podczas ładowania
O tym usłyszałeś w tej samej szkole?
Były:
Komar "sztywniak", MZ 250 "jaskółka", MZ 250 Trophy, CZ 350 z "salonu", Trabant Kombi, FSO 125p.
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce
Honda Prelude 2.0 III-gen
Wypowiedź mogła zawierać "lokowanie produktu"... ale idiotyzm :-)))

Kamil20121

• CEZET Easyrider.
  • Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 175 TYP 487
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 20, 2012, 21:20:07 »

Aktualny stan aku to 6.50v i tyle oddaje juto prostownik :) dzięki.

kozulec

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 20, 2012, 21:48:05 »

Jak po paru godzinach od odłączenia od prostownika dalej jest 6,5V to tylko gratulować. Jest OK
500655795

Ziemniak471

• Aka Borewicz
  • Jawer
  • Profesor Jebi* W Denko
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 20, 2012, 22:26:58 »

[...]Eeee sorry,ale mi się wydaje,że jeśli napięcie jest niższe niż 1,75V (dla aku 12V) na celę,to wtedy jest trup....przynajmniej tak mnie w szkole uczyli....
Napięcia znamionowe, maksymalne czy minimalne cel są identyczne, niezależne od tego, czy to aku 6 V (3 cele), 12 V (6 cel) czy 24 V (12 cel). Pomijając fakt, że to napięcie trochę zaniżyłeś.
I najłatwiej rozpoznać naładowany aku po nie zwiększającym się napięciu na jego biegunach podczas ładowania

Tak,mieliśmy ten temat raptem 1,5 miesiąca temu.
    Status GG
Loud pipes save lives ! ;)

Koder

• Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 22, 2012, 20:14:37 »

No cóż...
W tej sytuacji pozostaje mi tylko pogratulować wyboru "szkoły". Za poziom nauczania sam podziękuj swoim wykładowcom.
Były:
Komar "sztywniak", MZ 250 "jaskółka", MZ 250 Trophy, CZ 350 z "salonu", Trabant Kombi, FSO 125p.
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 23, 2012, 09:31:46 »

No cóż...
W tej sytuacji pozostaje mi tylko pogratulować wyboru "szkoły". Za poziom nauczania sam podziękuj swoim wykładowcom.

We wszystkich szkołach tak jest. Mam tylko jednego nauczyciela który nie trzyma się programu nauczania wymyślonego przez pojebów z MEN i uczy nas tego co się nam przyda w życiu warsztatowym ;D . Nie ma lipy, chcesz coś umieć to musisz się do kogoś przykleić na praktykach co ci wszystko wytłumaczy i opowie jak to zrobić lub uczyć się samemu na swoich błędach :)
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Koder

• Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 24, 2012, 16:39:40 »

Masz rację niestety. O ile szkołę można sobie wybrać (CZASEM!), to belfra nie.
Nie pamiętam skąd ściągnąłem wspomnianą wyżej pracę, ale skoro jest ogólnodostępna w internecie, mam nadzieję, że autorzy nie będą mieć do mnie żalu że wstawiam.
Link do owej pracy:
http://www.koder.duu.pl/pliki/Akumulatory.pdf
Jeżeli ktoś ma ochotę się zapoznać - bardzo proszę.
Tekst dotyczy przemysłowych baterii akumulatorów, ale wystarczy zatrudnić matkę matematykę i wszystko będzie pasować do aku 6 lub 12 V małej pojemności. W końcu cela akumulatora ołowiowo kwasowego ma (poza pojemnością) zawsze te same parametry, niezależnie od tego, w jak dużym zestawie siedzi.
Były:
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce

Zmiennik

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 24, 2012, 22:49:02 »

A co jest błędnego w teorii, że napięcie nie zwiększa się (lub waha się w małych granicach) w końcowej fazie ładowania?
Z moich obserwacji wynika, że ładując aku 6V, zjawiskiem towarzyszącym pełnemu naładowaniu, oprócz silnego syczenia i gazowania, jest właśnie prawie niezmienna wartość napięcia na biegunach (ok. 7,8 V).
Z ciekawości nawet zajrzałem do instrukcji od samochodowego aku, gdzie w punkcie o ładowaniu piszą: "Akumulator nadaje się do ponownego zamontowania w pojeździe, jeżeli w czasie ładowania napięcie na jego zaciskach jest stałe przez 2 i więcej godzin".
Więc czemu piszecie, że to nieprawda?
Nie podważam niczyjej wiedzy, po prostu może jest coś, o czym nie wiem, a chętnie bym się dowiedział. :)

kozulec

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 24, 2012, 23:05:35 »

Według mnie to prawda. Zaobserwowałem,ze mocno przeładowana bateria (nagrzana) może nawet wykazać lekki spadek napięcia.
500655795

Koder

• Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 25, 2012, 08:13:09 »

[...]Z moich obserwacji wynika, że ładując aku 6V, zjawiskiem towarzyszącym pełnemu naładowaniu, oprócz silnego syczenia i gazowania, jest właśnie prawie niezmienna wartość napięcia na biegunach (ok. 7,8 V).
Z ciekawości nawet zajrzałem do instrukcji od samochodowego aku, gdzie w punkcie o ładowaniu piszą: "Akumulator nadaje się do ponownego zamontowania w pojeździe, jeżeli w czasie ładowania napięcie na jego zaciskach jest stałe przez 2 i więcej godzin".
Nie podważam niczyjej wiedzy, po prostu może jest coś, o czym nie wiem, a chętnie bym się dowiedział. :)
Spróbuj w takim razie przyłożyć do tak naładowanego akumulatora wyższe napięcie (np. z innego prostownika lub zasilacza regulowanego) i mierz :-)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2012, 08:16:45 wysłana przez Koder »
Były:
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce

GROM

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 25, 2012, 09:36:56 »

[...]Z moich obserwacji wynika, że ładując aku 6V, zjawiskiem towarzyszącym pełnemu naładowaniu, oprócz silnego syczenia i gazowania, jest właśnie prawie niezmienna wartość napięcia na biegunach (ok. 7,8 V).
Spróbuj w takim razie przyłożyć do tak naładowanego akumulatora wyższe napięcie (np. z innego prostownika lub zasilacza regulowanego) i mierz :-)

Tak nie można podchodzić do tematu bo fakt faktem przy ładowaniu w końcu napięcie nie będzie rosło i można ten moment uznać z grubsza za koniec ładowania. Ale wiadomo że jak zmienisz warunki, podniesiesz napięcie ładowania to to znowu zacznie rosnąć ale niczego w ten sposób nie udowadniasz. Bo równie dobrze możesz zmierzyć napięcie na celach i uznasz, że akumulator jest naładowany a ja Ci potem zmienię temperaturę akumulatora i co wtedy?

Koder

• Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 25, 2012, 11:02:12 »

[...]fakt faktem przy ładowaniu w końcu napięcie nie będzie rosło i można ten moment uznać z grubsza za koniec ładowania. [...]
Tu się zgadzam w 100%. Koniec ładowania, bo napięcie nie rośnie, ale przestało rosnąć tylko dla tego, że podłączony prostownik nie jest w stanie dać wyżej. Jeśli uzyskane napięcie znajdzie się w odpowiednim przedziale, można uznać, że akumulator jest naładowany. Jednak prostownik prostownikowi nie równy. Napięcie (jak wspomniałem wyżej; z winy prostownika) może przestać rosnąć przy zbyt małej wartości - mamy akumulator niedoładowany, lub przy zbyt dużej - przeładowany, w krańcowej sytuacji zagotowany i uszkodzony.
Pół biedy jeśli używamy ładowarek impulsowych, można w nich precyzyjnie ustawić napięcie. Jeżeli jednak używamy prostownika transformatorowego, który na wyjściu daje napięcie tętniące, dobrze jest podłączyć do niego kondensator elektrolityczny i woltomierz. Będziemy mieć wiedzę, do jakiego napięcia jest on w stanie "napompować" akumulator.
Były:
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce

GROM

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 25, 2012, 11:54:44 »

Kondensator nie jest potrzebny tą rolę pełni w układzie sam akumulator.
Tak prostownik prostownikowi nie równy ale nie popadajmy w skrajności tu nie potrzebna jest chirurgiczna precyzja co do parametrów ważne aby w zgrubnym przedziale to max napięcie się trzymało i nie przekraczało pewnych max granic. Zauważ, że bardzo dużo ładowarek/prostowników regulację prądu ładowania ma zrobione jako PWM i działa to prawidłowo bo i czemu by nie miało.
Ja bym uważał na stare transformatorowe prostowniki z czasów gdy napięcie w gniazdku było 220V.
Mój stary rosyjski sprzęt podaje teraz na zakresie 12V coś około 16V

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 25, 2012, 12:47:04 »

Ja do moto używam małej ładowarki automatycznej - koszt ok.40zł. Ładuje aku 6V i 12V i daje maksymalny prąd 0,3A. Aku wyciągnięty z moto na zimę siedział podpięty do ładowarki miesiąc teraz po tygodniu od odłączenia ma napięcie 12.72V. Akumulator M.Line YB7L-B.

Ładowarka to H-Tronic AL 300 Pro, 2/6/12V
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2012, 12:48:49 wysłana przez MarcinS »

Koder

• Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 25, 2012, 13:00:36 »

Kondensator nie jest potrzebny tą rolę pełni w układzie sam akumulator.[...]
Zgadza się. Wspomniałem o kondensatorze, bo da pomiar od razu, z akumulatorem trzeba dość długo czekać, aż napięcie osiągnie max.
Były:
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce

GROM

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 25, 2012, 17:47:05 »

Kondensator nie jest potrzebny tą rolę pełni w układzie sam akumulator.[...]
Zgadza się. Wspomniałem o kondensatorze, bo da pomiar od razu, z akumulatorem trzeba dość długo czekać, aż napięcie osiągnie max.

Pomiar z kondensatorem w dodatku bez obciążenia będzie przekłamany. Taki pomiar może być obarczony baaaardzo dużym  błędem. Tą teorię można sprawdzić na pierwszym lepszym zasilaczu sieciowym małej mocy, oczywiście transformatorowym, napięcie zmierzone będzie o wiele wyższe od deklarowanego przez producenta lub mierzonego pod obciążeniem nie przekraczającym jego max wydajności.

kozulec

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 25, 2012, 17:59:44 »

Mam jakieś dziwne wrazenie że dyskusja stała się już wyłącznie teoretyczna. Jak widać można skomplikować wszystko,nawet tak prostą kwestię jak ładowanie akumulatora :D
500655795

Zmiennik

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 26, 2012, 00:18:01 »

Ważne, że wszystko dogłębnie wyjaśnione. Rzec można, że szkoła Ziemniaka nie szerzy herezji. :D

Ja do moto używam małej ładowarki automatycznej - koszt ok.40zł. Ładuje aku 6V i 12V i daje maksymalny prąd 0,3A. Aku wyciągnięty z moto na zimę siedział podpięty do ładowarki miesiąc teraz po tygodniu od odłączenia ma napięcie 12.72V. Akumulator M.Line YB7L-B.

Ładowarka to H-Tronic AL 300 Pro, 2/6/12V

Też ją mam i wszystkim polecam. Można podłączyć w każdej chwili, nawet nie wyjmować korków i zapomnieć o aku, bo nie ma konieczności kontrolowania go co kilka godzin.

Wyładowany akumulator 5 Ah ładuje ok. 48h, czyli w zasadzie można jej używać jako zastępczego prostownika. ;-)