Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 14:02:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Znalezione Jawy. Opinie  (Przeczytany 10543 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kuubaxx

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1987r
Znalezione Jawy. Opinie
« dnia: Grudnia 09, 2012, 18:29:29 »

Witam.
Przeszukując portale internetowe w celu znalezienia motocykla do kupna, napotkałem kilka ciekawych ogłoszeń, lecz potrzebuję opini na ich temat.
Jawa 638-5 z Valorexem 562 - te ogłoszenie przykuło moją uwagę. Lecz cena jest spora, a nie chciałbym rzucać się z motyką na słońce.
http://tablica.pl/oferta/jawa-350-CID5-ID1WS3B.html#79a370f8dc;r:8;s:
TS 350 - brak bocznych uchwytów, podgięty tył... Właściciel coś kręci z dokumentami. Muszę jeszcze z nim pogadać.
http://tablica.pl/oferta/jawa-ts350-CID5-ID1Qixr.html#79a370f8dc;r:8;s:
CZ 350 12V. Oczywiście są tu pewne braki i cena dosyć spora.
http://tablica.pl/oferta/motocykl-jawa-cz-350-CID5-IDTWzR.html#feeb325e71;r:8;s

Co sądzicie o tych motocyklach? Czy warto się nimi zainteresować? Jeśli warto któryś kupić to za jaką cenę?
    Status GG

Kurzyn

• Starszy Jawer
Odp: Znalezione Jawy. Opinie
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 09, 2012, 18:38:42 »

Tak na szybko
Właściciel coś kręci z dokumentami, odrzuć od razu
Jawa z koszem cena duża, i za te pieniążki nie warto drugie tyle władujesz
Remont, pewnie wymiana świec i na tym się skończyło a nawet jeśli był to był robiony na sprzedaż czyli silnik zrobiony na "chwilę"

Cz 350 brak osłony łańcucha (ciężko dostać), lagi bez harmonijek pewnie złom, pokrowiec siedzenie nie do dostania, gmole to samoróbka to Cezetka z gmolami to rzadkość
Naklejki niekompletne.
Najważniejszy jest silnik, zdrowa rama i oczywiście w pełni legalna wszelkie w stylu papiery mogę zdobyć itd odrzucaj.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 18:40:58 wysłana przez Kurzyn »
Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 09, 2012, 18:45:13 »

Jawa z koszem to nie jest mały wydatek. A 2k za taką jawę to nie jest duży wydatek.
Poza tym świetny materiał do odbudowy i wypraw. Masz w tej jawie nowszy silnik. Ja bym właśnie tą jawę z koszem wybrał.

Edit: teraz zauważyłem, w koszu nie ma siedzenia. Fajnie by było jak by właściciel je miał. 
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 18:48:01 wysłana przez Laszlo »
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 09, 2012, 18:52:45 »

Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Kuubaxx

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1987r
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 09, 2012, 19:07:01 »

http://tablica.pl/oferta/jawa-cz-350-klasyk-CID5-ID1PhQz.html#3f95ad0807;r:;s: zerknij na Cześke , chyba z Twojego rejonu  ;)

Z mojego miasta, aczkolwiek boję się elektryki 6V. Z jednej strony miałbym co robić, zaś z drugiej strony zastanawiam się ile mógłaby kosztować przeróbka na 12V i montaż obrotmomierza.
    Status GG

Jws

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 09, 2012, 19:11:02 »

Ta CZ 12V fajna. Osłonę łańcucha mam nawet z gumową zaślepką. JBC

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 09, 2012, 21:49:43 »

Ja myślę ze ta 638.5 z koszem to jest jak prezent od św.Mikołaja
Co wy wogóle pitolicie,gorsze padaki tu ludzie kupuja i sprzedaja za wieksze lub zbliżone pieniądze.Jesli ma papier to brać.Żadna ale to żadna Jawa czy CZ z jakiegokolwiek ogłoszenia nie bedzie bez wad.I każda do powiedzmy 2000zł bedzie wymagała drugie tyle na remont(no może 1000/1500)Nie oszukujmy się nikt nie sprzedaje pojazdu po remoncie.
sam kosz kosztuje tyle co ta Jawa.
Choć czeska jak ma papiry w porzadku tez warto.
Ta czarna Ts była by z tych najlepszą opcja bo i pieniązde w miare przystępne i stan techniczny zawnetrzny nienajgorszy ale...
sadzac po osobie na zdjeciu młodziak zakatował zaczeło cos gruchotac w silniku to i remont sie nie opyla i jeszzce pewnie z papierem jest problem.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 21:55:05 wysłana przez marian »
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 09, 2012, 22:12:18 »

Ja bym radził tę z koszem. Na takim zaprzegu raczej nie stracisz :) Poza tym to według mnie najładniejsza wersja. Klasyczna elegancja 634 i silnik 638. Poza tym kupując Jawę zawsze się musisz liczyć z koniecznoscią rozebrania silnika i dokonania mniejszego lub większego remontu. Jest zima a więc i czas na to.Najgorsze to siedzenie :(
CZ wyglada jak ofiara agrotuningu, na pewno do lakieru i zapewne lagi do wymiany-brak osłon i pewne wżery
TS wygląda ładnie ,ale myślę, że coś tu nie gra. Podejrzewam jaja z papierami. Kolo chyba chce się pozbyć miny
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 09, 2012, 23:34:20 »

Osobiście patrzył bym na tą CZeśkę jak jeszcze coś z ceny uszarpiesz to może być ciekawa. Z tą 638 to bym sobie dał spokój . Ta z koszem ? mało tego jest to fakt nie wiem czy masz ochotę i umiesz prowadzić zaprzęg i w garażu też więcej miejsca zajmuje do tego części związane z koszem nie są tanie. Wybór należy do Ciebie.

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 09, 2012, 23:42:13 »

W sumie Zysiu możesz mieć rację. Zeliwniaki były dobre a 12Voltowe jeszcze lepsze. Z 6 Voltówką jest nieco problemów. Wiem bo 6-kę mam :(
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 09, 2012, 23:46:24 »

Ja na 6V nie mogę narzekać bo wciągu 4 dni zrobiłem ponad 1000 km bez problemu ahhh moja Piękna CZeśka :)

Jawa TS 350 638-1/639

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 09, 2012, 23:57:08 »

Ja na 6V nie mogę narzekać bo wciągu 4 dni zrobiłem ponad 1000 km bez problemu ahhh moja Piękna CZeśka :)

Nikt nie mówi że tym się nie da jeździć ale w mieście to na kolana nie powala przyznasz chyba
Suchy jeszcze nie dawno ganiał na 6V a ganiał dużo i dawał radę . Ta 472,5 w jego mieście wygląda naprawdę ciekawie i zachęcająco ja mówię tylko że wolał bym tą 472,6

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 09, 2012, 23:59:26 »

Zysiu wsio jasne :) mówię jak u mnie było z 6 voltówką :) bardzo miło ja wspominam :)
ale co 12 V to 12 V nawet księżyc inaczej świeci :P
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2012, 00:02:07 wysłana przez Kanter »
Jawa TS 350 638-1/639

Kuubaxx

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1987r
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 10, 2012, 00:26:28 »

W takim razie czy przeróbka elektryki w tej CZ z 6V na 12V będzie wynosiła kupę pieniędzy?

Osobiście jeśli miałbym wybierać wolałbym z silnikiem 12V, lecz cena 1100zł to trochę za dużo jak za motocykl w takim stanie.
Także jutro zadzwonię w sprawie tej czerwonej 472,6. Może coś się ugada.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2012, 00:41:52 wysłana przez Kuubaxx »
    Status GG

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 10, 2012, 01:12:05 »

Przecież nie musi jeździc z koszem w kilkanascie minut można go odłaczyć.A a jak go sprzeda to część się zwróci.
CZ też przyzwoita,mozna zadzwonic,powiedzieć 900 i może pójdzie.Aby papiery były bo wiem że bez tego nie ma co kupować nawet jakby się świeciła jak psu jajca.
Nie wiem ja mam takie zdanie ze każdy sprzęt do 1000zł,jeśli ma papiery jest wart swojej ceny.Bo patrząc na niektórych tu na forum,to kupili np.za 1500zł,niby po remoncie a za kilka miesięcy i tak wszystko do remontu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2012, 01:15:16 wysłana przez marian »
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 10, 2012, 07:10:16 »

Ja chyba bym sie zastanawiał nad jawa z koszem zawsze można założyć vape

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 10, 2012, 08:45:12 »

Przecież nie musi jeździc z koszem w kilkanascie minut można go odłaczyć.A a jak go sprzeda to część się zwróci.
CZ też przyzwoita,mozna zadzwonic,powiedzieć 900 i może pójdzie.Aby papiery były bo wiem że bez tego nie ma co kupować nawet jakby się świeciła jak psu jajca.
Nie wiem ja mam takie zdanie ze każdy sprzęt do 1000zł,jeśli ma papiery jest wart swojej ceny.Bo patrząc na niektórych tu na forum,to kupili np.za 1500zł,niby po remoncie a za kilka miesięcy i tak wszystko do remontu.

A jo, ja kupiłem Cezetę za 1600, a ze 2kzł pewnie do niej dołożyłem w ciągu pół roku :) a i jeszcze by się przydało co nieco zrobić :) trochę gratów leży i czeka :)

Pozdro !

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 10, 2012, 08:51:39 »

Ja chyba bym sie zastanawiał nad jawa z koszem zawsze można założyć vape
Vape założyć można prawie do każdego czeskiego czy czechosłowackiego silnika założyć a i do innych też produkują. Różnica jest taka że do silnika z alternatorem to dokupujemy sam zapłon a do starszych modeli razem z prądnicą czego koszt jest co najmniej dwa razy większy.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Hubert_senator

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 10, 2012, 08:59:53 »

Tak od siebie 2 słowa to raczej jawe bym polecał najlepsza oferta , bdb silnik , 12v masz i kosz można odpiąć i hasać solówką. Cz sądząc po foto to już duuuuużo przeżyła . Jawa raczej stała gdzieś w szopie kupę lat i stan wizualny jest ok. Siedzenie się da dokupić, zima długa trzeba szukać. Z ceny napewno coś wypuści typ a myślę że warta każdej złotówki , same kosze w tej cenie chodzą jak piszą wyżej koledzy więc dumaj kolego... wszystko kwestia funduszów ...

Hubert_senator

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 10, 2012, 09:17:45 »

oj kto to wie kolega z lubelskiego widze bo tak okolice moje dalsze i bliższe te ogłoszenia. Trzeba poj obejrzeć to i dumać . Tyle klamotów co oglądałem już z tablicy i alledrogo to po fotach można stwierdzić co nieco, już ostatnio kupiliśmy cz 12V japy uśmiechnięte że cz 12v itp itd do przeróbki z 6V a po rozebraniu kopara jeb o glebę. Wał od 6v w niej siedział i typ wsadził tuning tulejkę z puszki po browarze pod wirnik. Nasza mina ?  :o bezcenna ....  :D tak to bywa nie wiadomo co się trafi agrotuning rządzi u nas w PL  :D   

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 10, 2012, 13:44:16 »

Przede wszystkim nie śpieszyć się z kupnem.
Przeglądaj ogłoszenia, słuchaj czy ktoś czasem nie ma gdzieś w twojej miejscowości jakiejś jawy.
Może być tak że kupisz, a za dwa dni taka lalunia będzie stała na sprzedaż że głowa mała.
Wszystkie te maszyny nie są za tanie a dłubania i wkładania kasiorki jeszcze w nich sporo ;)

Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Kuubaxx

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1987r
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 10, 2012, 17:25:46 »

Uwierz mi że aż tak mi się nie spieszy. Już od października szukam czegoś dla siebie. Tylko że wcześniej nie miałem na tym serwisie konta, a teraz zainteresowałem sie tymi modelami więc chciałem wysłuchać waszych opini na ich temat. Oczywiście na tym nie przystanę, szukam dalej.

Dostałem info o TS za nie duże pieniądze, czuję że będzie do sporych porawek ale dopóki nie zobaczę dopóty się nie dowiem :). Muszę się skontaktować z właścicielem w jakiś sposób.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2012, 17:49:55 wysłana przez Kuubaxx »
    Status GG

Hubert_senator

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 10, 2012, 18:38:15 »

Tak z obserwacji alledrogo i tablicy ta CZ stoi dluuuuugo już od wiosny chyba jak dobrze kojarzę ...

Kuubaxx

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1987r
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 08, 2013, 12:43:20 »

Znalazłem kolejny egzemplarz który przykuł moją uwagę.
Cena 850zł. Nie wiem czy z dokumentami bo jeszcze nie dzwoniłem. Za godzinę wracam z uczelni to zadzwonię z domowego bo na tele zero floty. Jak się dowiem więcej to dodam info.

Braki które można wyhaczyć na zdjęciach to brak osłony łańcucha. Zamontowana dziwna owiewka, chromowany błotnik (od deluxa jak sądzę), czerwone gmole oraz pomalowane amorki na czarny i czerwony.
Przynajmniej ma niepogniecione tłumiki  ;)

http://tablica.pl/oferta/simson-sr50-jawa-350-CID5-ID256az.html#79a370f8dc;r:8;s:

Co o tym sądzicie?

Status GG

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 08, 2013, 23:22:59 »

Jak by miała w papierach porządek to może i warto. Pytanie jeszcze co za remont silnika ?