Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 04:59:36
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Chcę kupić jawę  (Przeczytany 13610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wiedzmin

• Gość
Chcę kupić jawę
« dnia: Grudnia 08, 2012, 16:56:49 »

Jestem tu nowy mam na imię Łukasz więc witam wszystkich, chciałbym kupić sobie jawę 638.1 albo 638.0 na co zwracać uwagę przy zakupie. Mam 1500 zł do przeznaczenia na motocykl. Drugie tyle na remont. Szukałem po sieci wałków do skrzyni biegów nowych polećcie mi jakieś wałki dobrej jakości i mam jeszcze jedno pytanie. Jaki % wyważenia wału korbowego powinna mieć jawa? Dla Simsona to np 60%. Pozdro!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 17:04:58 wysłana przez wiedzmin »

Przemo2113

• Jawer
  • Życie na Maxa
    • http://www.facebook.com/
Odp: Chcę kupić jawę
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:10:11 »

To jak mówisz że masz 1500tyś.na jawe i tyle samo na remont...
To spokojnie kupisz super cacko 8) za 3-y.tysie... 8)
    Status GG
No Pain , No Gain ...
"Sztuką jest żyć,ale prawdziwym Ardzydziełem jest żyć i nie zejść na Psy"...

Motór nie umiera nigdy,motór jest wieczny a JAWA nieśmiertelna....

"Nie Jeździj Szybciej Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać "

GG-39197070

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:17:13 »

Czyżby z tymi wałkami był taki problem? Przeszukałem sporo neta i nie mogę znaleźć u Juszczyka jest tylko jeden chyba jeden zdawczy a ja chciałbym wszystkie wymienić. U siebie w mieście mam jedną ofertę ts-ki za 500 zł tylko że przerdzewiała strasznie, rama zdrowa ale rdza wszędzie. I jak z tym wyważeniem wału? Bo to w sumie ważne dla trwałości łożysk.

przemek_2255

• Jawer
  • JAWA TS350 638-1 91r
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:20:30 »

nie ma co tyle kasy pchać jak za 1500 tyś  można naprawde w dobrym stanie kupić jawę.

Kolego wiedzmin zwróć uwagę przy kupnie na płynność wrzucania biegów, sprawdź czy prosto jedzie, sprawdz czy ma tabliczke znamionową bo potem dużo łażenia jest żeby zastępczą załatwić
Za takie pieniądze papiery to podstawa i najlepiej żeby opłacona była.

Wałki są łatwo dostępne choćby nawet na forum w dziale sprzedaż i nawet w ładnym stanie są.
Nowe kosztują fortunę i niewiadomo z  czego robione są a używka jak ładna to przynajmniej oryginalna przynajmniej większość.
Kupuj taki sprzęt żeby nie trzeba było od razu wykładac  pieniedzy na niego. Wiadomo zawsze coś trzeba podremontować to w końcu jest JAWA :D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 17:23:36 wysłana przez przemek_2255 »

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:26:35 »

To jak mówisz że masz 1500tyś.na jawe i tyle samo na remont...
To spokojnie kupisz super cacko 8) za 3-y.tysie... 8)

taaa po "pseudo" remoncie co rozleci się jak kupisz za 1500zł.

Na co zwrócić uwagę jeżeli chcesz kupić Jawę do 1500zł, więc tak:
1. Czy motocykl jest w pełni legalny. Musi być zarejestrowany i najlepiej ubezpieczony jak za te pieniądze. Jeżeli kupujesz od 2 osoby musi mieć umowy pośrednie itp.
2. Na wygląd zewnętrzny czyli: lakier w dość przyzwoitym stanie, opony, tłumiki proste nie pogięte, stan chromów no i czy jest kompletna.
3. Silnik musi być zimny przy odpaleniu zwróć na to uwagę jak pojedziesz do sprzedającego. Jeżeli będzie ciepły ma coś do ukrycia. Moto powinno odpalić z kopniaka. Nie powinno strzelać prychać itp. Ma chodzić przyzwoicie a nie jak złom w ładnej oprawie.
4. Elektryka musi być sprawna czyli wszystkie światła, stop, kierunkowskazy itp. Patrz czy instalacja nie była sztukowana.
5. Najlepiej sie przejechać, ale pora roku na to zbytnio nie pozwala. Polecałbym kupować moto na wiosnę. Wtedy się bezpiecznie przejedziesz i ocenisz stan.

Chcesz wydać drugie 1500 na remont. Powiem tak za 1500 zł możesz kupić dość dobrą Jawę. Za te drugie 1500 mógłbyś ją udoskonalić np. w elektroniczny zapłon.

A co do wału nie pchaj się sam w jego regenerację.
Jeżeli chcesz dobrą Jawę mogę Ci z podlaskiego polecić bo jest na sprzedaż.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 17:30:06 wysłana przez Kanter »
Jawa TS 350 638-1/639

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:34:47 »

cały układ korbowy chciałbym nowy kupić wiem ceny zabijają ale chcę komorę wnętrza silnika zamknąć w nowych częściach a reszta sukcesywnie potem. Mam następne pyt. Słyszałem o rozszczelnianiu się karterów silnika od wibracji. Jak będę składał już kartery do kupy to dać sam sylikon na łączeniu czy sylikon + uszczelka?
Z zachodniopomorskiego jesten

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:41:50 »

silikon z uszczelką
żadnych uszczelek między kartery!!!!!

Kupujesz silikon z odpowiednią końcówką w kształcie stożka tak aby ładnie rozprowadzić silikon po karterze.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 17:43:43 wysłana przez Kanter »
Jawa TS 350 638-1/639

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:44:02 »

właśnie o to mi chodziło. Czyli jak dam z uszczelką to może się rozszczelniać? Nie chodzi mi o pokrywy tylko o kartery

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:45:20 »

Dajesz sam silikon bez uszczelek. Musisz dobrze społowić kartery.

Uszczelka między karterami to błąd.
Jawa TS 350 638-1/639

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:47:36 »

Oryginalnie nie było uszczelek miedzy karterami.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 08, 2012, 17:58:23 »

Zdam wam relację z remontu silnika jak nabędę Jawę. Przyda się jako tutorial dla innych. To jak z tym wyważeniem. Kurcze nie znalazłem nigdzie nic o wyważaniu wału Jawy mówię o wyważeniu statycznym. Chyba że ktoś ma oryginalny układ korbowy i oryginalne tłoki made in czechoslovakia nawet zużyte i mógłby na precyzyjnej wadze zważyć tłoki ze wszystkim co tam mają czyli zabezpieczeniami łożyskiem pierscieniami itd. Chodzi o masę tego co jest w ruchu posuwisto zwrotnym. I masę korbowodu. Mogę powiedzieć jak to zrobić żeby zważyć korbowód nie trzeba rozbierać wału korbowego mogę powiedzieć jak to zrobić. Ze stargardu Szczecińskiego jestem.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 18:02:31 wysłana przez wiedzmin »

Mofeix

• Jawer Weteran
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 08, 2012, 18:21:15 »

cały układ korbowy chciałbym nowy kupić.... komorę wnętrza silnika zamknąć w nowych częściach a reszta sukcesywnie potem. ...

Złe myślenie.
Dzisiejsze części są marnej jakości i istnieje niebezpieczeństwo kupna niepasujących do siebie. Ty jako laik jawowy nie połapiesz się w tych niuansach: różne wałki pośrednie, różne wałki zdawcze, koła zębate z kołnierzem, koła zębate bez kołnierza, że o labiryntach, odpowiednich klockach nie wspomnę itd...
Lepiej kup Jawę z papierami, z jednego kawałka w bdb stanie. Najlepiej z nierozpoławianym silnikiem. Z dobrym wałem i skrzynią wymagającą co najwyżej wymiany łożysk.
Najlepiej przy pomocy i doradztwie "starego Jawera"

Stan silnika w Jawie jest najważniejszym kryterium przy jej kupnie.
Zaraz potem jest stan elementów chromowanych i przednich lag.
Pordzewiałe obręcze kół lub zniszczone tłumiki (te najdłuższe dziś nieosiągalne) skutecznie psują wygląd motocykla i niszczą portfel.
Przy tym wszystkim "blachy nadwozia" to pikuś.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 18:30:13 wysłana przez jawol »

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 08, 2012, 18:40:53 »

Tutaj co podałeś nie ma nic o wyważeniu wału. Każdy silnik ma ustalony przez konstruktora ciężar wyważenia wału i chodzi tu o to że jest pewna masa która wał równoważy.
Sprawdza się to Tak:
 http://www.youtube.com/watch?v=N4LNdkPuwlo&lc=06SOMBpwyeOBQZK3ejnLqr6Is7OH0Z303HsnzTjvIgo&lch=email&feature=em-comment_received
 macie tu stanowisko pomiarowe które musi być wypoziomowane. Wał musi spoczywać na łożyskach. Nastepnie napełniając wiadereczko ustalamy jaka masa jest potrzebna do jego pełnego wyważenia. W pełni wyważony wał odpowiednią masą zachowuje sie tak że zatrzymuje sie w dowolnym miejscu jak nim zakrecimy. Niewyważony wraca w położenie górne albo dolne bo przeciwwaga na wale jako że nie jest wyważona przeważa masę w wiasereczku. Tutaj jest akurat wał od simsona. Silnik simsona powinien mieć wyważenie na poziomie 60%. czyli masa tloka korbowodu i wszystkiego innego co jest w ruchu posuwisto zwrotnym powinna wynosić 60% tego co zważyliśmy razem z wiadereczkiem na stanowisku pomiarowym. Jakie to ma znaczenie? Mniejsze wibracje i dłużej żyjące łożyska.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 08, 2012, 18:53:17 »

tylko czy to nie jest tak że jak wał jest pod dwa cylindry to sie to samo równoważy ?
i wtedy teoretyczna masa zestawu tłok itp. powinna wynosić zero

wał od singla z jednej strony mniej waży ale jak by się je połączyło obrócone co 180* to wtedy teoretycznie będzie się zatrzymywać w obojętnym miejscu, tak ?
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 08, 2012, 19:00:09 »

Daj spokój z tym wyważaniem.
Chcesz jeździć Jawą czy ją na siłę polepszać?
Miałeś wał od Jawy w rękach?
Jeśli będziesz miał to nic nie stoi na przeszkodzie abyś zrobił tak jak na filmiku. Dopiero wtedy przekonasz się jak jest wyważony fabrycznie.
Wiedzę o wadze tłoków, korbowodów, przeciwwag i czego tam jeszcze chcesz na pewno uzyskasz tu na forum. Wystarczy odrobina cierpliwości.

Kup i zrób tak jak Ci napisałem. Zobaczysz że będziesz zadowolony.
Jeśli nie będziesz zadowolony dopiero wtedy rozkładaj silnik i polepszaj.

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 08, 2012, 19:06:43 »

równoważy się tak samo dwucylindrowy wał będzie się zachowywał tak samo jak ten na filmiku. Tylko że źle to rozumujesz. Jeżeli ustaliłeś np że wał simsona równoważy się przy masie 150 gramów to nie oznacza to że masa korbowodu tłoka pierscieni zabezpieczeń sworznia, sworznia i wszystkiego tego co jest w ruchu posuwisto zwrotnym ma wynosić 150 g.  Konstruktor silnika ustala wyrównoważenie wału np na 60%.  I z tych 150g ktore zmierxyłeś obliczasz 60%. I to 60% z 150 gramow to jest masa tłoka pierścieni itd ze sworzniem i łożyskiem włącznie. Tłoki muszą mieć podobną masę dlatego są w toku produkcji parowane i sprzedawane w parach. A wszelkie odchyłki masy można zebrać z wnętrza tłoka bądź korbowodu maszynowo.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 08, 2012, 19:09:43 »

To ciekawe rzeczy opowiadasz :D bo ja, i kolega od tematu z regeneracją wału też jesteśmy ze Stargardu ;)
Na jakiej ulicy się ukrywasz i ile masz lat ?

Spam usunąłem.

Tak w ogóle to zapraszam do POWITALNI
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 19:11:32 wysłana przez Strażak »
    Status GG

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 08, 2012, 19:22:42 »

Hallera 26 lat. Każdy szanujący się mechanik wyważa wał. Jeśli się tego nie robi to macie potem kosmiczne wibracje na dużych obrotach. Dlatego pytam szczególnie tych co mają bogatą literaturę na temat jaw albo znają dobrze czeski i mogliby uzyskać informację serwisową ile % wyrównoważenia wału ma Jawa. Ile powinna mieć. Ja szukam i nie mogę takiej informacji nigdzie znaleźć ewentualnie można sprawdzić oryginalny wał i masę tłoków ze wszystkim co tam mają ale to tylko na made in czecholsovakia.

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 08, 2012, 19:38:19 »

Co do wału to dobry pomysł aby zająć się tym dogłębnie.Jest zima więc jazda raczej odpada a wolny czas warto spędzić nad czymś konstruktywnym :) Czekam na wyniki prac,mogą się innym przydać.

Ja między kartery zastosowałem Hermetyk,według "starej szkoły" Jak na razie,czyli ponad 2000 km działa bez zarzutu ;D
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 08, 2012, 19:40:27 »

Masz garaż na letnim ? CZy za białymi ?

W dostępnej literaturze nie spotkałem się z taką informacją, jakiej poszukujesz.

Ja na Struga ;)
    Status GG

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 08, 2012, 19:56:22 »

...ewentualnie można sprawdzić oryginalny wał i masę tłoków ze wszystkim co tam mają ale to tylko na made in czecholsovakia.

Dobra zbieramy dane:
Elementy: tylko Made in Czechoslovakia

Tłoki mają być nominał czy któryś szlif?
Sworznie zaślepione czy przelotowe?
Ułożyskowanie na igiełkach czy koszyczki?
Zabezpieczenia "druciane" czy segery?

Wał będzie obliczany i wyważany z założonymi: wirnikiem alternatora, krzywką i kołem zębatym?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 19:58:24 wysłana przez jawol »

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:05:21 »

obojętnie który szlif chodzi mi o tłok pierścienie łożysko sworznia zabezpieczenia sworznia sworzeń, czy jest coś tam jeszcze? Jak masz parę czechosłowackich tłoków to zważ je obydwa gołe bez niczego. Interesuje mnie różnica masy między nimi. Najlepiej na wadze takiej numizmatycznej one dokładne są. Wał wyważany z alternatorem i co on tam jeszcze ma. To co ma ruch obrotowy i wpływa na pracę wału musi byc. Ale możesz goly wał wyważyć i z alternatorem itd. Porównamy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2012, 20:10:02 wysłana przez wiedzmin »

Jws

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:07:01 »

Ale będzie fajnie ;D

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:37:22 »

http://simsony.net/showthread.php?t=99788&page=2 masz tam zdjęcie jak zważyć korbowód nie wyciągając go z wału i tak ma być zważony. Polecam cały temat do przeczytania. Zważ też korbowód z tym że przy ważeniu korbowód musi być oidealnie w poziomie i stanowisko do wyważania wału też.