Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:37:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem  (Przeczytany 208115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Filip Ts 350

• Młodszy Jawer
  • **
  • Tak brzydkie, że aż piękne...

Nie chce już mieszać.... Ja leje IPONE 2t semi do motocrossow i jedyne co mnie w nim irytuje to to że dużo bardzo go wypluwa. Może gdyby mój styl jazdy byłby bardziej mocny byłoby inaczej, jednak głównie u mnie jest rekreacja pykanie 70 - 90 na 4 biegu z 2 osobami i mało dynamiczne rozpędzanie. Srednie obroty to 2,5 do 4.... I po prostu silnik nie może go przepalić tak mi się wydaje. Kiedyś jeżdziłem na mobilu 2 t semi i nic mi nie pluło.... I sam już nie wiem co zrobić. Przepraszam za zamieszanie. Wiem tylko że 2t może pracować w miarę kulturalnie i nie kapać dosłownie z końcówek plamiąc bruk :) Teraz doleje oliwy do ognia - W MZ 251 rura była sucha z tyłu..... perke???

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage

A ja wam powiem, że zatarłem silnik olejem STIHL, w stosunku 1:40, przy jeździe w okolicy 4000 rpm ;)

Może olej mineralny byłby lepszy do starego silnika Jawy ? tzn tego w 634 czy 472 ?
Silnik 638 ma już trochę inną konstrukcję, może dlatego syntetyk lepiej się w nim sprawdza ?

Szukaj przyczyny, ale w innym miejscu. Ja silnika nie zarżnąłem w ten sposób nawet w południowej Francji, piłując na pierwszym biegu długi czas pod górę w upale 35 stopniowym na fullsyntetyku. A 4000 rpm przekroczone miałem na pewno, bo za mną po serpentynach ciągnął się sznur samochodów...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran

Przyłóż dłoń do końcówki tłumika w MZ, a do Jawy Podczas pracy silnika.
Zaobserwowane zmiany opisz.

Do rekreacyjnej jazdy niestety wybrałeś zły motocykl. To czym jest 638 nielubi wolnych obrotów.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?

Teraz doleje oliwy do ognia - W MZ 251 rura była sucha z tyłu..... perke???
Bo MZ ma sondę lambda filtr cząstek stałych ,katalizator i świecę żarową w tłumiku ;D

« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2013, 12:34:41 wysłana przez STÓWA »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

....wiem też na przykładzie komarka Jawola że u niego syntetyk się nie sprawdza,problem jest DLACZEGO,jeśli znasz odpowiedź i chcesz pomóc w wyjaśnieniu tej zagadki to będzie super ;)

Niestety nie znam historii tej NYGI(Komar) .Silnik był po remoncie? Na jakich częściach? Cylinder oryginał? Tłok jakiej produkcji? Jakie jego pasowanie? Jakie luzy na pierścieniach  ,no i co najważniejsze!
CO SIĘ ZACIERAŁO i w jakich warunkach?
To część nasuwających się pytań  :)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran

Strażak jeżeli mowa o Stihl-u HP (czerwony) to jest to olej na bazie mineralnego. Więc teoria że do silników kręcących się około 12tyś. obrotów i więcej tylko syntetyk jest mało prawdziwe.

Z dieslem też poszedłem pod prąd. Wlałem 5W40. Do pierwszej wymiany zjadł 1,5 litra na 15 tyś km. W krwiobiegu pływa 7 litrów więc nie było źle. Po drugiej wymianie zużycie zeszło do około0,7-1 litr na 15 tyś.
Po 50 tyś km. zużywa około 0,5 litra na te 15 tyś. co do 7 litrów jest niczym. Dlaczego tak?
Bo syntetyk wypłukał nagary,uwolnił pierścienie, zmiękczył gumę i bardziej pomogło niż zaszkodziło. A i nigdzie nie cieknie.  Wlał bym mineralnego i może po tych 50 tyś km bym szukał innego silnika.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -

Z dieslem też poszedłem pod prąd. Wlałem 5W40. Do pierwszej wymiany zjadł 1,5 litra na 15 tyś km. W krwiobiegu pływa 7 litrów więc nie było źle. Po drugiej wymianie zużycie zeszło do około0,7-1 litr na 15 tyś.
Po 50 tyś km. zużywa około 0,5 litra na te 15 tyś. co do 7 litrów jest niczym. Dlaczego tak?
Bo syntetyk wypłukał nagary,uwolnił pierścienie, zmiękczył gumę i bardziej pomogło niż zaszkodziło. A i nigdzie nie cieknie.  Wlał bym mineralnego i może po tych 50 tyś km bym szukał innego silnika.
Miałeś szczęście, tacie kiedyś wlali do VW T2 1.6 TD fullsyntetyka i skończyło się to na tym że po mieciącu szukaliśmy silnika bo korbowód wyleciał przez blok silnika
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Filip Ts 350

• Młodszy Jawer
  • **
  • Tak brzydkie, że aż piękne...

To może niech każdy dobiera sobie olej do mieszanki pod swój styl jazdy? JA twierdzę że jak 634 i 638 to wolnoobrotowe maszyny. jak coś kręci się do max  w porywach do 6.5tys. to jak można powiedzieć o tym  że ten silnik lubi obroty... Wiem mulenia nie lubi to się zgodzę ale najlepiej się spawuje w srednim zakresie ( zielone pole na obrotku)...

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

....wiem też na przykładzie komarka Jawola że u niego syntetyk się nie sprawdza,problem jest DLACZEGO,jeśli znasz odpowiedź i chcesz pomóc w wyjaśnieniu tej zagadki to będzie super ;)

Niestety nie znam historii tej NYGI(Komar) .Silnik był po remoncie? Na jakich częściach? Cylinder oryginał? Tłok jakiej produkcji? Jakie jego pasowanie? Jakie luzy na pierścieniach  ,no i co najważniejsze!
CO SIĘ ZACIERAŁO i w jakich warunkach?
To część nasuwających się pytań  :)
Tu zdanie powinien zabrać Jawol,niestety nie znam szczegółów remontu, znam tą sprawę tylko z jego opowieści.Z tego co pamiętam to na pełnym syntetyku Castrola łapało,natomiast na orlenowskiej poziomce nie.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Ta poziomka to o ile się nie mylę mieszanka mineral-syntetyk że wskazaniem na mineral?

Mofeix

• Jawer Weteran

Tak, patrząc na cenę, z dużym naciskiem na mineral Taki zabarwiony i zagęszczony mixol
http://skuteromaniak.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/d/s/dscn1425.jpg o ten wynalazek chodzi
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

No to w zasadzie odpowiedź  na temat Komara nasuwa się sama ;)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Ta poziomka to o ile się nie mylę mieszanka mineral-syntetyk że wskazaniem na mineral?
Chyba tak, zresztą jak wynika z artykułu który zamieściłem,pól syntetyki to oleje mineralne z nowoczesnymi dodatkami poprawiającymi parametry pracy:
Z czego produkuje się olej 2T?

To zależy od tego, ile ma on kosztować. Z reguły powstaje ze średniej klasy oleju mineralnego z dodatkiem niskopopielnym.  To wszystko. Taki olej często stosuje się do kosiarek i do takiego zastosowania w zupełności wystarczy. Będzie kopcił ale właściwości smarne są OK bo olej mineralny zawiera w sobie m.in. siarkę która działa jako składnik zmniejszający tarcie ale też słabo się miesza – trzeba mocno potrząsnąć aby zmieszał się z benzyną.  Aby ułatwić mieszanie można dodać spirytus mineralny lub parafinę ale taka domieszka działa tylko jako rozcieńczalnik i nie wpływa na właściwości smarne. Taki olej nie spełni obowiązujących obecnie norm.

Jakie wymogi stawiane są przed współczesnym olejem 2T?

Aby spełnić współczesne normy obowiązujące dla olejów motocyklowych w mieszankach stosuje się ciężki polimer poliizobuten (PIB) który ogranicza wytrącanie się z oleju podczas spalania widocznych cząsteczek węgla. Dodatek ten nie służy lepszemu smarowaniu a oprócz tego jest dość gęsty więc miesza się go w proporcji około 30 do 70% z olejem mineralnym a następnie dodaje rozcieńczalnik aby produkt nie był za gęsty i nie sklejał pierścieni tłoków. Problem z taką mieszanką polega na tym, że jest bardzo lepka (ok. 50 lub 60 SAE) więc dodaje się do tego parafiny aby obniżyć lepkość. Na końcu wychodzi produkt który jest drogi ze względu na koszt wszystkich składników i choć jest czystszy dla silnika i mniej kopci niekoniecznie smaruje lepiej niż bazowy olej bez dodatków. Aby polepszyć właściwości smarne do olejów dodaje się syntetyczne komponenty, tzw. estry. Estry stosowane są w droższych olejach z bardzo dobrym efektem. Nie zanieczyszczają silników tak jak olej rycynowy, nie zwiększają dymienia i ponieważ są rzadkie łatwo rozpuszczają się w nich polimery przeciwdymne i przez to zmniejsza się ilość parafiny potrzebnej jako rozcieńczalnik. Z punktu widzenia właściwości smarnych estry są bardzo efektywne, zwłaszcza w mieszankach z benzyną bezołowiową gdzie z powodzeniem zastępują efekt smarny ołowiu.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Czyli?... jak tego nie nazwać to wychodzi na to że mineral lepszy gdy go poprawimy ? Teraz należy się zastanowic  czy poziomka to nie to samo co castrol 2T? 8) Ten artykuł wiele tłumaczy ,brawo Holger:)
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2013, 15:50:17 wysłana przez Markoltent10 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

To jest bardzo ciekawe o syntetykach:
Aby polepszyć właściwości smarne do olejów dodaje się syntetyczne komponenty, tzw. estry. Estry stosowane są w droższych olejach z bardzo dobrym efektem. Nie zanieczyszczają silników tak jak olej rycynowy, nie zwiększają dymienia i ponieważ są rzadkie łatwo rozpuszczają się w nich polimery przeciwdymne i przez to zmniejsza się ilość parafiny potrzebnej jako rozcieńczalnik. Z punktu widzenia właściwości smarnych estry są bardzo efektywne, zwłaszcza w mieszankach z benzyną bezołowiową gdzie z powodzeniem zastępują efekt smarny ołowiu.
I jeszcze to " oleje mineralne zatykają..."
Czym są estry?

Estry to komponenty smarne pozyskiwane w procesie syntezy gazów uwalnianych przy wydobyciu ropy naftowej i polimeryzowane ze złożonego kwasu i alkoholu. Estry stały się popularne w latach 50-tych przez silniki odrzutowe:  oleje mineralne nie mogły być w nich stosowane gdyż ze względu na ekstremalne ciśnienia i temperatury w jakich pracują te silniki zapychały cienkie przewody za turbiną. Estry charakteryzują się niską lepkością i stabilnością w szerokim zakresie temperatur oraz długo zachowują pierwotne właściwości. Wszystko co lata używa oleju o lepkości tak niskiej, że brakuje na to skali SAE a estry stosowane w silnikach odrzutowych pomimo bardzo niskiej lepkości bardzo dobrze smarują. W wyścigowych pojazdach 2T stosuje się estry gęstsze, które zastępują działanie oleju rycynowego eliminując jego wady.

Mofeix

• Jawer Weteran

Jeszcze jest różnica między pół syntetykiem a semisyntetykiem. Ale to inna para kaloszy.

Ja leje to co mam pod ręką zawsze. nie zamierzam cudowac z drogimi olejami. Mixol, malinka. Więcej do szczęścia nie trzeba
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Jakośc-cena:
Generalnie jeśli olej jest tani to na pewno wyprodukowano go z tańszych składników a ponieważ wszystkie składniki pochodzą od tych samych dostawców olejów bazowych oraz producentów domieszek cena prawie zawsze odzwierciedla jakość.

Problem z tańszymi olejami polega na tym, że większość spełnia niezbędne minimum ale nie wiadomo co ponadto. To coś jak kask Arai i kupiony w dyskoncie. Oba spełniają wymagane normy, ale…

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Paweł ! to zatykanie dotyczy w tym artykule cienkich przewodów silników odrzutowych pracujących w ekstremalnych warunkach jak na silnik a w przypadku pierścień-tłok to zatykanie uszczelnia  układ sprężania? :o

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Ten wpis zacytowałem jako ciekawostkę,niektórzy jawerzy mają w silnikach tzw oil master,i zdarza się czasem że przy nieprawidłowej obsłudze kanaliki lubią się zapchać i kłopot gotowy,zresztą w silnikach jawy też są kanaliki doprowadzające olej do łożysk wału,i myjąc jeden z silników po rozbiórce niestety były przytkane.Zgodzę się z jednym,że mimo zmiany oleju na tzw lepszy,proporcje z paliwem nie powinny być znacząco zmieniane.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

:) Myślę że tym samym osiągnęliśmy  kompromis?  8) i możemy uznać temat za wyczerpany,chociaż......wątpliwości zawsze zostają :D

no i semi to raczej to samo Co pół ?chociaż mogę się mylić Mofeix:)
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2013, 16:32:07 wysłana przez Markoltent10 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634

Wątpliwości zawsze zostaną,i mam je po Naszej dyskusji-jaki jest negatywny wpływ oleju syntetycznego ( tzw pełnego) na pracę silnika 2T ( szczególnie silnika jawy)  ;D .

Mofeix

• Jawer Weteran

Malkoltent nie chce mi sie teraz szukać ale mam to gdzieś w zeszycie. Z tego co pamiętam chodziło to domieszkę uzyskiwaną chemicznie czy jakos tak a taka pochodząca z procesu rafinacji. Więc i to moze ma jakieś znaczenie
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

Marek poproszę  ;) od MaRkoltent....a ja myślałem, że to z angielskiego gdzie semi tłumaczone na nasze oznacza  pół  np. Semi-final to po naszemu półfinał  ,przy czym nie wykluczam że masz rację ,oczywiście  ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2013, 17:11:55 wysłana przez Markoltent10 »

Przemo2113

• Jawer
  • Życie na Maxa
    • http://www.facebook.com/
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2013, 19:31:02 wysłana przez Przemo2113 »
    Status GG
No Pain , No Gain ...
"Sztuką jest żyć,ale prawdziwym Ardzydziełem jest żyć i nie zejść na Psy"...

Motór nie umiera nigdy,motór jest wieczny a JAWA nieśmiertelna....

"Nie Jeździj Szybciej Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać "

GG-39197070

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa

NAjlepszy!
:D tysz  tak mówię  ;) punkt widzenia zależy od punktu siedzenia a mówiąc krócej  zależy kogo na co stać ,albo co ma pod ręką 8)