Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:48:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 18   Do dołu

Autor Wątek: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem  (Przeczytany 208154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
Odp: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem
« Odpowiedź #300 dnia: Lipca 14, 2012, 10:52:22 »

Dwa razy pod ścianę i temperatura jest :) Można jeszcze tutaj poczytać http://www.jawacz.pl/eksploatacja/olej-na-dotarciu/20/
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

maciek251

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Lipca 14, 2012, 11:26:50 »

no jeżeli chodzi w cyklu miejskim tak jak u mnie że jade po bułki do sklepu sie karnąć to zawsze bede miał i mam obrzygane kominy nawet po ich wymyciu jeżeli silnik w całości by spalał mieszanke czyli bys jeździł na długich trasach to kominy się wypalą i nie powinny rzygać książkowo ale nawet w skuterkach lekko podrasowanych z tłumikami z komorą i tak nawet przez cienką końcówke jest zaciek z oleju i silnik żeliwny wcale się tak szybko nie nagrzewa 

maciek251

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: Lipca 14, 2012, 21:51:58 »

dla mnie nie ma reguły na obsmolone końcówki i tyle dla mnie muszą być leje 1:40 malinki bo jeżdże w miescie  ...

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #303 dnia: Lipca 20, 2012, 14:50:14 »

Lopez - mieszanka 1:50 jak najbardziej TAK!
Przy syntetyku rowniez tak robie jak juz wspomnialem.

Mnie zastanawia dlaczego tylko wciaz patrzycie na olej silnikowy przez pryzmat
"dymu z kominow"?
Przeciez WAZNIEJSZE jest jak ten olej smaruje, bo po to on jest.
Jakie sa tego efekty w naszych cylindrach i na naszych tlokach.
Jak znosza to swiece?
Przy "Mixol'u" ( brrrrr... dostaje gesiej skorki na sama mysl o tym czyms, co nazywaja "olejem"
do silnikow dwusuwowych :/ ) mialem tak czarne i oblane koncowki wydechow,
ze wygladalo to, jakby ktos specjalnie oblal je jakas rozrzedzona smola :/.
Swiece nawet przy mieszance 1:40 tak wygladaly, ze szkoda gadac.
Nagar na nowo sie tworzyl po tym jak wyczyscilem tloki i glowice.
Dymu przy wyzszych obrotach bylo tyle, ze nic nie bylo widac.
Mozna po czesci sie kierowac jakoscia tego czy innego oleju, po tym jaka
duza badz mala chmura dymu unosi sie za nami, ale nie moze to byc jedynym powodem
doboru oleju do mieszanki!
I rowniez sadze, ze dzisiejsze oleje sa nieporownywalnie lepsze jakosciowo
do tych z przed kilkunastu czy kilkudziesieciu lat!
O podobnych wynalazkach typu "Mixol" powinno sie zapomniec.
Bo przeciez wszyscy wiemy, ze czesto teraz za nie duzo wieksze pieniadze
mozna kupic olej o wiele lepszej jakosci.
A skoro ktos nadal uzywa i sie upiera przy "olejo podobnych cieczach",
to jego wybor, jego motocykl i sadze tez, ze poprostu lenistwo!
Bo chyba nawet nie brak pieniedzy "zmusza" ich do mieszania paliwa z byle czym.
Ja staram sie dbac o moja Jawe i wole wydac np. 10 zl. czy 15 zl. wiecej na litr oleju
niz duuuzo wiecej na remont silnika!
Na co np. teraz nie moglbym sobie zupelnie pozwolic i naszczescie nie ma takiej potrzeby ;) .

Ja używam mixola w proporcji 1:35- 1:40 i nie zauważyłem żeby moja Jawa kopciła po rozgrzaniu. Czarne końcówki wydechów? Owszem trochę mam brudne ale wszystko jest w normie, nie przesadzajmy. Świece? Wyglądają ok, używam Brisk (nie pamiętam żadnych oznaczeń).
Po twojej wypowiedzi można wywnioskować że masz silnik na wykończeniu bądź też do porządnej regulacji. Ten Castrol czy co tam używasz wyleczył z tego wszystkiego twoją Jawę? Jakoś wątpię ::)
Cezet 350 typ 472.6
ex: Jawa 638-0 86', Junak M10, Komar 2352W

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #304 dnia: Lipca 20, 2012, 19:32:13 »

Może gdyby mixol to jeszcze parę tysięcy bym przejechał... A tak wlałem repsola, 520km i cylindry do szlifu, bo rozpuściło nagar silnik zaczął dzwonić i komprecha była słaba.

Tak więc ja odradzam lać czegokolwiek innego do silników, które jeździły na mixolu.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #305 dnia: Lipca 20, 2012, 19:43:02 »

Może gdyby mixol to jeszcze parę tysięcy bym przejechał... A tak wlałem repsola, 520km i cylindry do szlifu, bo rozpuściło nagar silnik zaczął dzwonić i komprecha była słaba.

Tak więc ja odradzam lać czegokolwiek innego do silników, które jeździły na mixolu.

To teraz już chyba wiesz, że nie ocenia się książki po okładce a oleju po dymieniu.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #306 dnia: Lipca 20, 2012, 19:47:40 »

Ja osobiście wolę jeżdzić na tłokach niż na nagarze ... jak był silnik do remontu to i tak długo by nie pociągnoł .

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #307 dnia: Lipca 20, 2012, 23:59:48 »

Mam takie pytanko.
Silnik zacząłem docierać na oleju mineralnym Stihl HP, który mi się kończy.
Podobno zaleca się w początkowej fazie jeździć na mineralnym. Stihl kończy mi się i nie wiem czy kupować następną butelkę czy lać pół syntetyk, np Husqvarnę LS.
    Status GG

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #308 dnia: Lipca 21, 2012, 09:40:07 »

Mineralny ma najsłabsze właściwości smarne, więc najszybciej się podociera to, co ma się dotrzeć. Jak wykopciłeś już całego litra, to myślę można założyć że co miało się ułożyć to już się ułożyło i można rozpocząć normalną eksploatację...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: Lipca 21, 2012, 10:04:03 »

W nowszych typach silników modelarskich jest tendencja aby docierać je na tym samym paliwie (i zawartości oleju) na którym będzie się jeździć w normalnej eksploatacji .
Ja też Jawę docieram na oleju na którym będzie użytkowana - fullsyntetyku Husqwarna XP . Lepiej żeby nagar się nie odkładał , gdy oleju jest więcej , potem po przesiadce z jednego oleju na drugi nagar się wypłukuje i nagle silnik się "rozdzwania" . Z resztą , zauważyłem że żadne silniki raczej nie lubią zmiany oleju do paliwa (już po dotarciu) czasami trzeba je nawet przeregulowywać po takich zmianach .

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #310 dnia: Lipca 21, 2012, 12:04:37 »

Są różne szkoły; Toyota jeszcze kilka lat temu (2008) na czas docierania nowego samochodu zalewała silniki mineralnym, który na pierwszym przeglądzie zmieniany był na syntetyk. Peugeot z kolei od razu zalewany był syntetykiem...
Od jednego litra minerala dobrej klasy znowu aż tyle nagaru się nie odłoży, aby poprawnie wyremontowany silnik się rozdzwonił.
Mój silnik, mimo iż nie miał nigdy pełnego remontu (cylindry i tłoki nominał, tłoki jeszcze w Tyńcu zakładane), śmigał na mineralach, później półsyntetykach, teraz na syntetykach. Troszkę podzwania, ale w sumie to dzwonił sobie troszkę od zawsze.
Dobremu silnikowi nie zaszkodzi zmiana oleju, padlinie, która jeszcze jedzie tylko dzięki osadom, nie pomoże...
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: Lipca 21, 2012, 12:26:53 »

Tak , tylko docieranie czterosuwa jest troszkę inne , tam są w ogóle inne rozwiązania konstrukcyjne , panewki zamiast łożysk , inne materiały na tuleje , inne spalanie , inne temperatury pracy ... docieranie się powierzchni krzywek rozrządu w ogóle nie występuje w 2T , a konstruktorzy silników samochodowych muszą to brać pod uwagę zalecając odpowiednie oleje do swoich konstrukcji . Dwusuwowe silniki , zwłaszcza te chłodzone powietrzem mają wiele odmiennych cech . Wydaje mi się że nie powinno się tak bezpośrednio eksploatacji takich dwóch typów silników porównywać .

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #312 dnia: Lipca 21, 2012, 13:14:47 »

Dlatego piszę właśnie, że nie ma jednej szkoły...
Jedni producenci zalecają tak, inni inaczej...
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: Lipca 22, 2012, 12:43:39 »

Są różne szkoły; Toyota jeszcze kilka lat temu (2008) na czas docierania nowego samochodu zalewała silniki mineralnym, który na pierwszym przeglądzie zmieniany był na syntetyk. Peugeot z kolei od razu zalewany był syntetykiem...
Od jednego litra minerala dobrej klasy znowu aż tyle nagaru się nie odłoży, aby poprawnie wyremontowany silnik się rozdzwonił.
Mój silnik, mimo iż nie miał nigdy pełnego remontu (cylindry i tłoki nominał, tłoki jeszcze w Tyńcu zakładane), śmigał na mineralach, później półsyntetykach, teraz na syntetykach. Troszkę podzwania, ale w sumie to dzwonił sobie troszkę od zawsze.
Dobremu silnikowi nie zaszkodzi zmiana oleju, padlinie, która jeszcze jedzie tylko dzięki osadom, nie pomoże...

Dobre, mam w rodzinie od nowości yarisa 07r i nie był zalewany żadnym mineralem jako nówka :o 
Moim zdaniem ktoś chce jeździć na syntetyku- niech jeździ o ile ma na to fundusze. Twój sprzęt, twoja kieszeń ;) Jak ktoś ma awersję do miksola to zawsze jest złoty środek- półsyntetyk Orlena, dobry olej za niewielką kasę ;)
Cezet 350 typ 472.6

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #314 dnia: Lipca 23, 2012, 08:03:16 »

Czteroetylku ołowiu nie masz w paliwie od jakichś minimum 15 lat !!
W Polsce od 5 lat.

Poza tym bajka o wypalaniu zaworów to po prostu bajka. Czterotlenek ołowiu był stosowany po to by poprawić jakość paliwa, to był środek anty stukowy, zapobiegał on przed spalaniem stukowym. Kiedyś paliwo miało mniejszą liczbę oktanów i aby sztucznie ją zwiększyć dodawano ten środek. Dzięki czemu paliwo mogło być wykorzystywane w silnikach o większej kompresji. Dziś mamy paliwa o "dobrej" liczbie oktanowej które już nie robi takich cyrków więc środek ten nie jest potrzebny.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2012, 08:07:59 wysłana przez Laszlo »
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #315 dnia: Lipca 23, 2012, 10:40:33 »

Nie tylko to co napisałeś.
Wszyscy pomijają iż - kiedyś gniazda zaworowe były produkowane z innych materiałów, w związku z czym bez czteroetylku ołowiu w paliwie gniazda ulegały szybkiemu zużyciu.
Ołów pozostawiał na gniazdach warstewkę zapobiegającą zużyciu gniazd zaworowych - ot i tyle.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #316 dnia: Lipca 23, 2012, 10:47:25 »

Nie tylko to co napisałeś.
Wszyscy pomijają iż - kiedyś gniazda zaworowe były produkowane z innych materiałów, w związku z czym bez czteroetylku ołowiu w paliwie gniazda ulegały szybkiemu zużyciu.
Ołów pozostawiał na gniazdach warstewkę zapobiegającą zużyciu gniazd zaworowych - ot i tyle.

Np w dużym fiacie.
Wszystko git ale nikt nie wspomniał o tym że to jest ślinie trująca substancja. Do drugiej wojny światowej był on BŚT
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

ForesT

• Jawer
  • Starszy informatyk :)
« Odpowiedź #317 dnia: Lipca 30, 2012, 21:09:46 »

Hm. nasuwa mi się jedno pytanie.

Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu kupię Jawę TS. Właściciel jeździ na miksolu, ja niestety tego oleju nie uznaję.

Zastanawiam Się czy kupić Castrola 2T tak by przeczyścił silnik i po skończonej butelce lać np poziomkę, czy od razu lać poziomkę albo jeździć na Castrolu co końca żywota :P
Chyba że olej Husqvarny zakupić... :)
Z tego co się orientuję to silnik jest świeżo po dotarciu.
Doradzi mi ktoś ? :)
    Status GG
Motocykl to nie wszystko. Liczy się pasja!

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #318 dnia: Lipca 30, 2012, 22:57:49 »

Miałem silnik jeżdżony na miksolu lej go już do remontu.

U mnie rozpuścił się nagar i się przedmuchy zrobiły i cyle do szlifa były.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #319 dnia: Lipca 30, 2012, 23:05:11 »

ja zmieniłem olej okolo 500 km po remoncie z mixolu na poziomkę. Po około 3-4 K zmieniłem pierścienie, widać było przedmuchy, ale nie było tragedii. Od tego czasu na poziomce cały czas.

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #320 dnia: Sierpnia 12, 2012, 23:45:55 »

Ja osobiście wolę jeżdzić na tłokach niż na nagarze ... jak był silnik do remontu to i tak długo by nie pociągnoł .
Na mojej dziedek jeździł na luxie i chyba na hipolu bo było czuć ten zapach w tłumikach 0_o ja wlałem castrola power1 racing 2t full syntetyk, nagar tak płynął że jak stała na stopkach chodziła odpalona na podwórku a ja poszedłem do domu po kask, wracałem były 2 kupki jakby smaru pod same tłumiki. po 1000 km cylindry sie skończyły tłoki też i pierścienie (nie dziwie się bo jak patrzyłem przez wydech na tłok to było tego nagaru multum wcześniej i w tłumikach też i później czysciutko) teraz siadła przegroda wału, przedmuchało syf i się rozszczelniła, choć po szlifie cylindrów jeździłem na poziomce, lecz może to wina lepszej kompresji, dostała ciśnienia i lepszego spalania i syf puścił ale powiem tak, wolę żeby przedmuchało i siadła jak jeżdżę wokół komina niż pojechać w trasę nagrzać silnik, dać po garach przy wyprzedzaniu i zęby mi siadło coś w trakcie drogi bo kawałek nagaru się oderwał jak  siadło tak miało być, "Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany." amen

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: Sierpnia 13, 2012, 20:51:35 »

Hipol też jakoś smaruje , rycyna jest bardzo dobra . Będzie kopcić sakramencko , ale pojedzie =) To że na nich nie jest napisane "specjalnie do 2T" nie znaczy że nie można ich wlewać , ważne żeby się nie zatarło silnika . Niemniej - są oleje "projektowane" specjalnie do smarowania silników 2T i mają mają lepsze właściwości w tych konkretnych warunkach niż wyżej wyśmiewany Hipol .

Lepszy jakikolwiek olej niż jego brak . I kropka =P

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #322 dnia: Sierpnia 13, 2012, 21:20:18 »

Motórzysta: Normalnie mnie zatkało ;-/ Hipol, Castrol do benzyny??? W ten sposób raczej długo nie pomotórzysz.
lyyy: gratuluję błyskotliwości.

hahha hipol do bezyny  :D dobry jestes.grtuluje błyskotliwosci.

I po jaką cholere te durne komentarze?? Czy gość napisał, że leje hipol do benzyny??

sielly

• Świeżak
  • *
  • JAWA 350 typ 634-7
« Odpowiedź #323 dnia: Sierpnia 15, 2012, 20:17:44 »

czyli podsumowując, jaki olej polecacie, jaki nie polecacie?
    Status GG
JAWA 350 typ 634-7:

Prawko - A i B, grupa krwi 0Rh+

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #324 dnia: Sierpnia 15, 2012, 20:24:56 »

Orlen semisynthetic 2t- dobra jakość dobra cena.
Cezet 350 typ 472.6
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 18   Do góry