Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:17:49
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Do dołu

Autor Wątek: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem  (Przeczytany 208010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

von_Majzel

• Gość
Odp: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem
« Odpowiedź #225 dnia: Czerwca 09, 2012, 07:40:51 »

Husqvarna zielona- to jest olej na 6, też na nim WSKę katowałem, była silniejsza na nim, nie było takich oporów jak na mixolu, nie dymiła i nie słabła.
CZ na nim też lepiej jeździła.

Ja tez używam Huski =)
[EDIT]: tylko w tym roku jest niebieska ... przynajmniej u mnie .
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2012, 08:06:28 wysłana przez von_Majzel »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #226 dnia: Czerwca 09, 2012, 09:30:38 »

a ja "wyszpieguję" od strony producenta - jakie są informacje o tych olejach
Czekam na relację,a tak po prawdzie różne oleje testowałem od syntetyków po malinę Orlenu i najlepiej sprawdza mi się Valvoline durablend 2T( stosunek ceny do jakości),super było na pełnym syntetyku Castrol Power1 Racing 2T oraz Shell ADVANCE ULTRA 2T,mimo wysokiej ceny tych smarowideł przy nowym silniku prawdopodobnie bym do któregoś z nich powrócił.Co do maliny z Orlenu to niestety moje odczucie subiektywne nie jest pozytywne,w zeszłym roku podczas powrotu z Kani zabrakło mi Valvoline i musiałem kupić butelkę, niestety praca silnika nie zachwycała, nie dość że zrobił się głośniejszy  to gorzej wkręcał się na obroty,nie tak płynnie jak przed tankowaniem.Moje spostrzeżenia z maliną Orlenu potwierdza także Jędrula,wybór należy do Każdego ( Każdej ) z Nas.

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #227 dnia: Czerwca 09, 2012, 10:20:18 »

(...)
Czekam na relację,a tak po prawdzie różne oleje testowałem od syntetyków po malinę Orlenu i najlepiej sprawdza mi się Valvoline durablend 2T( stosunek ceny do jakości),super było na pełnym syntetyku Castrol Power1 Racing 2T oraz Shell ADVANCE ULTRA 2T,mimo wysokiej ceny tych smarowideł przy nowym silniku prawdopodobnie bym do któregoś z nich powrócił.Co do maliny z Orlenu to niestety moje odczucie subiektywne nie jest pozytywne,w zeszłym roku podczas powrotu z Kani zabrakło mi Valvoline i musiałem kupić butelkę, niestety praca silnika nie zachwycała, nie dość że zrobił się głośniejszy  to gorzej wkręcał się na obroty,nie tak płynnie jak przed tankowaniem.Moje spostrzeżenia z maliną Orlenu potwierdza także Jędrula,wybór należy do Każdego ( Każdej ) z Nas.

Co do Orlenu-cena mówi sama za siebie. W porównaniu do Mixolu czy Luxa wydawał się dobry, ale te oliwy to technologicznie początek lat 70-tych XX wieku, więc z czym to porównywać.

Ja tam swojemu silnikowi nie żałuję Castrola Power 1 Racing 2T Fullsyntetic, mimo wieku i potężnego przebiegu. Dowiózł mnie tam, gdzie nawet nie marzyłem że dojadę, więc niech ma. Co mu będę żałował...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #228 dnia: Czerwca 09, 2012, 10:58:30 »

Kurcze w sprawach olejowych, każdy reprezentuje inne stanowisko.
  Emzeciarze preferują jazdę na byle czym, aby smarowało. Wychodzą z założenia, że kiedyś etki jeździły na miksolu i też było dobrze.
Jeden nawet ciągle gania na nim.
Drugi leje jakiś olej kupiony w rolniczym sklepiku, a trzeci leje "no name" i aplikuje dawkę smaru grafitowego. Jeździ i to, i to.
Piszę tutaj o tych, którzy jeżdżą motocyklem w trasę bo taka opinia jest najbardziej wiarygodna.
  Natomiast tutaj, preferujecie oleje z wyższej półki, syntetyczne, technologicznie zaawansowane i testowane komputerowo. Czyżby Jawa jest aż tak wybredna?
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #229 dnia: Czerwca 09, 2012, 11:24:17 »

Nie wiem czy jest wybredną,ale wiem jak na dobrych olejach silnik pracuje i jak wyglada w środku po rozebraniu,wiem takze jak wyglądają wydechy po rozebraniu,moze duze nie jeżdżę ale 4 sezon sie zaczął i 20 kkm szybko sie zbliża.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #230 dnia: Czerwca 09, 2012, 11:57:20 »

Emzeciarze preferują jazdę na byle czym, aby smarowało. Wychodzą z założenia, że kiedyś etki jeździły na miksolu i też było dobrze.
Jeden nawet ciągle gania na nim.
Drugi leje jakiś olej kupiony w rolniczym sklepiku, a trzeci leje "no name" i aplikuje dawkę smaru grafitowego. Jeździ i to, i to.
Piszę tutaj o tych, którzy jeżdżą motocyklem w trasę bo taka opinia jest najbardziej wiarygodna.
  Natomiast tutaj, preferujecie oleje z wyższej półki, syntetyczne, technologicznie zaawansowane i testowane komputerowo. Czyżby Jawa jest aż tak wybredna?

Może nie jest aż tak wybredna ale remoncik kosztuje :D
Emzetki ogólnie małe przebiegi wytrzymują więc kto tam się będzie przejmował tym co leje :P
Lepsza jest byle jaka oliwa niż jej brak. Lepiej wlać hipol bo paliwa po to by dojechać na stacje i zatankować niż jechać bez oleju ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #231 dnia: Czerwca 09, 2012, 12:18:28 »

(...)

Na czym się kiedyś jeździło, dokładnie pamiętam. 18 lat temu, kiedy miałem swoją MZ szczytem technologii dostępnym w sklepach był Mixol, ale śmigało się też na starym Luxie, który nie mieszał się z paliwem (tzn. mieszał się, jak się go wytrząchało, a potem i tak się rozwarstwiał i opadał na dno. Na dole zbiornika mieszanka wynosiła wtedy jakieś 1:10, na górze 1:100. Silniki się sypały, ale cóż było zrobić. Wcześniej były problemy z benzyną i olejem, więc wielu jeździło na rozpuszczalniku wyniesionym z pracy i oleju jadalnym, podkręconym z kuchni...
Dało się, tylko okupione to było trwałością.
Remont MZ będzie tańszy, bo i silnik prostszy-toż to bezpośredni potomek DKW RT 125 z połowy lat 30-tych XX wieku, motocykla Wehrmachtowskiego łącznika, w którym nie bardzo jest się co popsuć.
Zresztą, wielu posiadaczy MZ zakłada, że dobrze jest, jak silnik wytrzyma Im około 30 kkm, co ja w Jawie uważam za katastrofę... Wyszło to podczas jakiejś dyskusji na Forum MZ.

A zasada jest jedna i niezmienna. Jak chce się mieć maszynę niezawodną, to nie warto oszczędzać na olejach szczególnie. Jak toleruje syntetyk i stać mnie na niego-to czemu mam z niego nie korzystać? Silnik za to się odwdzięcza-jak na razie 40 kkm i nadal w formie...

PS. Zresztą, właściciel IFY-MZ BK 350 nie wleje do swojego Boxera 2T oleju "no name", z wiadomych względów, a to także przecież moto ze stajni MZ. Tylko "trochę" bardziej skomplikowany i droższy w naprawie...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2012, 12:34:56 wysłana przez Hubertus »
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Matii-x

• Jawer
« Odpowiedź #232 dnia: Czerwca 09, 2012, 16:08:16 »

Zgodzie się z tobą w tych słowach ,,  Jak chce się mieć maszynę niezawodną, to nie warto oszczędzać na olejach szczególnie. Jak toleruje syntetyk i stać mnie na niego-to czemu mam z niego nie korzystać? ,, ;)
JAWA KOPCI, JAWA CZADZI, JAWA NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #233 dnia: Czerwca 09, 2012, 18:38:16 »

...Jak chce się mieć maszynę niezawodną, to nie warto oszczędzać na olejach szczególnie...

Tak sobie czytam i czytam ten temat i się zastanawiam...
Takie tam wątpliwości:

Jak stosowanie Mixolu, LUXa lub dzisiejszych tanich półsyntetyków wpływa na niezawodność a właściwie zawodność silnika?

Na mało wypaśnym oleju moto bardziej kopci i nagar bardziej się odkłada. Fakt.
Silnik z nagarem bardziej się grzeje - łatwiej zaciera. Fakt?
Odkładający sie nagar wycisza wylatany silnik. Fakt?

Dalej
Tanie oleje:
Zrywają film olejowy przy wsyokiej temperaturze?
Gorzej smarują łożyska czy wręcz je ścierają?
Robią wżery w powierzchniach czopów lub sworzni?
Zacierają się na nich wały korbowe?
O ile lepiej smarują nowoczesne syntetyki w tak nieskrajnych warunkach jakie panują w skrzyce korbowej Jawy?
No i na koniec "smarownicza wisienka na torcie" - ile więcej polata silnik na syntetyku niż na "klasyku" ? 10, 25, 50, 100%?

ps
       Na jakim oleju rozgrzano do czerwoności kolanka Jawy - nie zacierając przy okazji silnika?

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #234 dnia: Czerwca 09, 2012, 18:50:31 »

Trafne pytanie. Mario, co tam wlałeś?

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #235 dnia: Czerwca 09, 2012, 20:21:56 »

Mario wtedy miał orlena tego czerwonego jak się nie myle;)

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #236 dnia: Czerwca 09, 2012, 22:29:09 »

No, poziomkę została mu, tak to śmiga na mixolu :P
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #237 dnia: Czerwca 10, 2012, 16:31:24 »

http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?t=25953&postdays=0&postorder=asc&start=0

Jeśli macie chwilkę, przeczytajcie temat. Co o tym sądzicie?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #238 dnia: Czerwca 10, 2012, 17:05:42 »

dzisiejszy tani miksol nie równa się taniemu miksolowi sprzed 10 lat
od jednego fachowca też słyszałem o suchości paliw i stosowaniu oleju rycynowego - podobno fush (sikolene) ma dodatki rycynowe w oleju do 2t - stąd cena, mineralny kosztuje 30 zł za litr, dodatkowo w dzisiejszych czasach powinno się dodawać ołów do paliwa - można kupić na stacjach shell naprzykład, niweluje to stukot i trochę wycisza
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2012, 17:08:45 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #239 dnia: Czerwca 10, 2012, 17:11:18 »

Jak tylko dorwę ten olej to zaleję go z mixolem :D warto spróbować ;)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #240 dnia: Czerwca 10, 2012, 17:43:27 »

nie z mixolem - olej rycynowy można lać tylko z syntetykiem (tak się robi w silnikach modelarskich), inaczej nagar zapcha ci wszystko łącznie z tłumikiem i kanałami w cylindrze i nie więcej niż 10 ml oleju rycynowego na 4L paliwa oczywiście oprócz 100 ml syntetyka

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #241 dnia: Czerwca 10, 2012, 18:01:09 »

Mixol nie brudzi tak, w każdym razie nie bardziej niż poziomka, a kanały w cz były bardziej zapchane niż można to zrobić przez 5lat palenia węglem ;)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #242 dnia: Czerwca 10, 2012, 22:04:22 »

tu nie chodzi o sam nagar - również o skład chemiczny i mieszalność wzajemną

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #243 dnia: Czerwca 10, 2012, 22:29:32 »

No to mówię nie będzie gorzej jak na mixolu :P

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #244 dnia: Czerwca 11, 2012, 08:12:08 »

spoko Bulo, źle sojrzałem

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #245 dnia: Czerwca 11, 2012, 08:34:58 »

dzisiejszy tani miksol nie równa się taniemu miksolowi sprzed 10 lat
od jednego fachowca też słyszałem o suchości paliw i stosowaniu oleju rycynowego - podobno fush (sikolene) ma dodatki rycynowe w oleju do 2t - stąd cena, mineralny kosztuje 30 zł za litr, dodatkowo w dzisiejszych czasach powinno się dodawać ołów do paliwa - można kupić na stacjach shell naprzykład, niweluje to stukot i trochę wycisza

Czteroetylku ołowiu nie masz w paliwie od jakichś minimum 15 lat !!
W dwutakcie nie ma czego on wyciszać, gdyż jedynym jego zadaniem w silniku czterosuwowym było zabezpieczanie gniazd zaworowych przed wyklepaniem, w dwutakcie nie ma ich więc nie istnieje problem. Poza tym to co jest między innymi na stacjach shell - to jest dodatek na związkach potasu, który zastępuje czteroetylek ołowiu, związki potasu miała też benzyna U95  (uniwersalna) która przez dość długi czas była sprzedawana na stacjach.

Pozdrawiam !

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #246 dnia: Czerwca 11, 2012, 09:00:44 »

jak to nie ma czego wyciszać - jeszcze babka mnie na chemii uczyła że to silnika dwusówowego konieczne jest stosowanie benzyny ołowiowej - jak się wkurzę to pożyczę od koleżanki książkę i wyjadę referatem jak niegdyś fis

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: Czerwca 11, 2012, 09:19:22 »

a to nie jest tak że bezołowiowa jest po to by nie wypalały się gniazda zaworowe bo nie były utwardzane

Właśnie odwrotnie :P
Bezołowiowa jest do utwardzanych gniazd ;)
Z czteroetylkiem lub teraz związkami potasu z buteleczki jest do starych konstrukcji :)

W latach osiemdziesiątych jak tylko zaczęła u nas wchodzić benzyna bezołowiowa i była bezołowiowa 91 oktan to na takiej jeździłem Rometem Kadetem i nic mu się nie działo.
Wartburgami na bezołowiowej z dodatkiem miksolu zrobiłem pewnie ze 100kkm i żadnemu nic nie szkodziło :) dlatego zastanawiam się co ma w prawidłowo spasowanym silniku dwusuwowym ten czteroetylek ołowiu wyciszać ?
Wartburg w odpowiednim stanie tylko cykał na wolnych obrotach, podobnie trampek :)

http://www.youtube.com/watch?v=zMeWdxKN50w zweitakten power :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2012, 09:26:43 wysłana przez cdsoftware »

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: Czerwca 11, 2012, 10:40:50 »

A propos silników modelarskich :

Samochodowych - Tam oleju jest od 8,5% do 24% . Wielu producentów silników "bardzo zaleca" stosowanie oleju rycynowego , między innymi Traxxas którego już trzecie z kolei autko posiadam . Rycyna i wszystkie gęste oleje uszczelniają tłok i zwiększają kompresję , ale tam nie ma pierścieni , kompresję trzyma tłok mając pasowanie na setne-tysięczne części milimetra . Na tłoku jest tylko rowek olejowy u góry . Technologia wykonania ich nazywa się ABC - Aluminowy tłok - cylinder z Brązu , Chromowany . Tłok i tuleja po dotarciu to jest nierozłączny komplet . Tłoki można dawać nowe przy remontach i się dobrze dotrą jeśli tuleja jest nie wyrobiona . Wyczynowe na asfalt kręcą się do 45'000 obrotów , terenówki do 37'000 i już wiemy po co tyle oleju . Pojemności od 2ccm do 7,5ccm . Paliwo to metanol z olejami i nitrometanem , którego używa się od 16% do 35% . Filtr powietrza gąbkowy , mokry , obowiązkowy . Na głowicy jest WIEEEKI radiator =)

Lotnicze - mają mniejsze obroty (do 15'000) i bardziej stromy wykres momentu . Nie używają filtrów powietrza 0.o Mają małe żeberka , bo są za śmigłem i nawiew mają potężny . Nitro od 0% do +-15% . W Helikopterowych silnikach jest zintegrowany wentylator chłodzący i więcej nitro jest w paliwie .

Pływające - Najbardziej wyczynowe silniki , strojenie rurami rezonansowymi to norma , głowice chłodzone wodą zaburtową . Nitrometanu od 20% do 35% , a czasami nawet więcej .

A propos Rycyny : jest to bardzo dobry olej , daje bardzo czysty silnik . Stosowany jako pierwszy w ogóle do wszystkich silników modelarskich i wszystkie stare chodziły głównie z rycyną . Jest gęsty i "uszczelnia" , ale uszczelnienie setnych-tysięcznych części mm luzu tłoka w silniczku 2,5 ccm , a 0,6 mm na zamku pierścienia w 350 to trochę co innego i cudów nie należy oczekiwać . Spala się w większej temperaturze czyli później , co daje lepsze smarowanie górnej "płomiennej" części cylindrów czyli komory spalania . Pozostaje na ściankach i nie spływa bo jest gęsty , nawet po dłuższym postoju .

Co do paliw modelarskich polecam tutaj poczytać - Tornado to dobra , stara firma : http://www.tornado-products.com/sitemap

[EDIT]
http://www.tornado-products.com/car/car/2/what-are-the-tornado-fuel-elements.html

http://www.tornado-products.com/car/car/6/why-does-tornado-uses-a-blend-of-ricinus-and-synthetic-oils.html
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2012, 11:07:04 wysłana przez von_Majzel »

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: Czerwca 11, 2012, 12:01:47 »

A ja czytałem jedno i wiem jedno - w normalnym samochodowym/motocyklowym silniku dwusuwowym ilość oleju w mieszance potrzebna do utrzymania odpowiedniego filmu olejowego maleje wraz ze wzrostem obrotów.
Czyli - jak na wolnych obrotach potrzeba mieszanki 1:50 to przy 6krpm być może potrzeba już tylko 1:100 ;)
Nie pamiętam jak to dokładnie miało się co do wielkości, ale zasada była jedna - im wyższe obroty tym mniej oleju trzeba w mieszance.
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Do góry