Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:04:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pomoc w remoncie silnika CZ 175 487  (Przeczytany 19412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
  • Były:Komar 1, Jawka, WSK 175, WSK 125 Jest CZ 175.
Pomoc w remoncie silnika CZ 175 487
« dnia: Października 29, 2012, 09:12:17 »

Witam to mój pierwszy post dotyczący spraw technicznych na tym forum. Mianowicie potrzebowałbym książki serwisowej lub jakiś wskazówek dotyczących rozbiórki silnika CZ 175 typ 487. Chodzi mi głównie o to żebym czegoś nie uszkodził rozkładając go. Rozbieram go ponieważ biegi mi się skończyły, a przy okazji zrobi się mały remoncik.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2012, 14:45:25 wysłana przez sagajev85 »
    Status GG

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
Odp: Pomoc w remoncie silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Października 29, 2012, 09:17:47 »

Witam  ;)

a skąd jesteś? jest opcja że jakiś jawer z okolicy Ci pomoże w remoncie, lub udzieli cennych wskazówek  ;D
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #2 dnia: Października 29, 2012, 14:35:19 »

Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2012, 19:52:18 »

Witam silnik już leży w częściach i czeka. Części pomyte i poszykowane na montaż. Jednakże mam kilka pytań dot weryfikacji części. Chodzi mi tu przede wszystkim o tłok ale też o części w skrzyni biegów. Tłok ma dziwne 3 ślady przetarcia na płaszczu w cylindrze zero śladów. Dodam że cylinder jest po szlifie (jeszcze są na nim ślady po honowaniu) bodajże 4 bo wymiar fi59 około 0,1 w plusie. Wał na całe szczęście zero luzów i łożyska na wale również (są polskiej produkcji).
Skrzynia. Generalnie to było przyczyną rozbiórki silnika, gdyż podczas jazdy dało się słyszeć nazwę to żężolenie (tak jakby łańcuszek sprzęgłowy był zużyty,ale nie jest) na 3 biegu ale tylko gdy ani nie hamowałem silnikiem ani nie przyspieszałem (skrzynia bez obciążeń) natomiast na 4 jak się dodało gazu silnik dziwnie się zachowywał tak jakby ktoś "strzelał ze sprzęgła", aż w końcu skończył się 4 bieg i została 3. Jak się okazało pękł jeden z wodzików (może wcześniej był pęknięty tylko teraz się do końca rozleciał). Przy demontażu skrzyni zauważyłem duże luzy promieniowe na tulejkach wałków skrzyni biegów (ew przyczyna żężolenia i szarpania 4). Koła zębate nie wykazują  jakiś nadmiernych oznak zużycia. Na pamiętniku są dziwne ślady (końce otworów podłużnych maja przebarwienia).
I ostatnie pytanie w załączonym poniżej zdjęciu z wirnikiem prądnicy osadzonym na wale wzajemne ustalenie elementów względem siebie uzyskuje się dzięki kołkowi w wale (którego ja nie mam)?
Poniżej zamieszczam zdjęcia do weryfikacji.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc szanownym forumowiczom.
    Status GG

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 01, 2012, 20:10:01 »

Wodziki ja bym wymienił dwa . Ten jeszcze cały też swoje dostał. Pamiętnikiem (przebarwieniami) bym się nie przejmował .  Bolec przy prądnicy powinien być . No chyba że ktoś nie mógł zapłonu ustawić i wirnikiem korygował sknocony wał ::) . Jeżeli mówimy o tłoku to ze zdjęcia nie dopatrzę się głębokości tych rys jak nie są głębokie to można próbować papierem drobnym spolerować . Sam mówiłeś że ci się po drodze przycierała. Jeżeli  masz fundusze i chcesz to możesz ten tłok zmienić . Do sklepu proponuję iść ze starym bo poza 4 szlifem jest jeszcze pasowanie i tu warto dobrze dobrać średnicę tłoka do cylindra. Warto też sprawdzić pierścienie . Mówisz że są jeszcze ślady po szlifie więc i pierścionki powinny być założone raczej nówki więc to ci odejdzie.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 01, 2012, 20:15:49 »

Kołek do ustalenia wirnika jest konieczny.
Koła zębate z fotek do wymiany.
Wodzik pękł najpewniej z powodu "wbijania biegów na siłę"
Drugi wodzik przetarty z powodu złej pracy "pamiętnika" lub coś nie tak z elementami skrzyni. Trudno na odległość zdiagnozować.
Tłok drobnym papierem ściernym potraktuj, dobrze wymyj z resztek szlifowania i będzie cacy.

ps. Zysiu mnie nieco wyprzedził z radami ale to dobrze.
Jeśli co najmniej dwóch mówi to samo to widocznie dobrze gadają  8)
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2012, 20:19:38 wysłana przez jawol »

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 01, 2012, 23:48:01 »

To teraz mam pytanko gdzie nabyć:
 dwa koła zębate (i tu pyt. czemu do wymiany) może do wymiany cała skrzynia-te koła wyglądają dużo gorzej od pozostałych,
 ewentualnie tłok z pierściniami ( na necie są straszne rozbieżności cenowe za 30 i za 100 wiadome cena nie świadczy o jakości, można powiedzieć ze to przetarcia bo suwmiarka ok 0,03 mm pokazała czyli znikome, palcem też nie czuć dołków, chciałbym wym. bo boje się że może być z jakiegoś szajsu i jak przy 50km/h przy około 0 stopni spuchł to co będzie w lato :( ),
 wodziki,
 tulejki skrzyni,
 zębatkę (taką z tworzywa) do napędu prędkościomierza.
Prosiłbym o konkretną odpowiedź np: Tłok z pierścieniami kup w np: Almocie, wodziki u pana Rysia z klanu , a pierścienie u Grażynki... ;) .
A tak serio jak się miało WSKi to brało się byle co a teraz chciałbym zrobić w miarę porządnie.
Co do pamiętnika to jak Panowie myślicie skąd te przebarwienia (wg. mnie kołki wodzików chodza poprawnie w kanałach pamiętnika ani za ciasno ani za luźno).
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2012, 23:58:01 wysłana przez sagajev85 »
    Status GG

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 02, 2012, 01:23:59 »

Koła do wymiany bo są wyrobione sprzęgła kłowe i poukruszane zęby - jeśli dobrze widzę?
Chyba dlatego wyskakiwała czwórka.
Tłoka na razie nie wymieniałbym tylko próbował zrobić jak pisaliśmy z Zysiem.
W razie problemów wymiana tłoka to kwestia odkręcenia czterech nakrętek i zdjęcia cylindra.
Gdzie kupić? Trudno powiedzieć u jakiego sprzedawcy.
Najlepiej tam gdzie mają oryginały.
Czasem można trafić na Allegro gdy ktoś wyprzedaje stare zapasy. Czasem.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 02, 2012, 09:23:34 »

Podobne uszkodzenia tłoka polerowałem papierem wodnym o ziarnistości 500. Jeśli chodzi o wodziki, to zobacz, czy nie masz czasem krzywej prowadnicy, bo od tego wodziki schodzą jak woda ...
W kwestii skrzyni biegów, to zaleca się niby wymienić całość, po wymianie 2 trybów na nowe może, (podkreślam może, nie musi) szumieć piszczeć itp. Za nowe tryby dasz pare dyszek, a kompletną, zgraną już ze sobą dobrą skrzynię możesz kupić za 80zł od jakiegoś uprzejmego użytkownika forum.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 02, 2012, 10:35:23 »

Koło zębate na fotce pierwszej jest do wymiany. To drugie w sumie też. Wodziki są przetarte bo się ugięły. Zapewne przez to że ktoś miał kijowe ustawienie sprzęgła. Ktoś walił biegi nie zważając na zgrzyty. Przez to też ucierpiało sprzęgło kłowe kół zębatych. Koło zębate przesuwne współpracujące z kołem z foty pierwszej też skontroluj. Ono będzie miało takie kołki które wchodzą w otwory koła z foty pierwszej. Po zniszczeniach wnioskuje że ono też będzie do wymiany bo kołki będą zaokrąglone i nie dużo wody upłynie w rzece a napiszesz nowy temat że szarpie pierwszy bieg lub wyskakuje on ;D . Pobaw się w weryfikatora, powoli sprawdź każde sprzęgiełko czy nie jest zaokrąglone, Sprawdź prowadnice czy jest prosta, łożyska pozmieniaj co by luzu nie miały a ta "Czeska wska" dowiezie Cie wszędzie gdzie będziesz chciał ;)

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 02, 2012, 13:15:57 »

Co do skrzyni to chyba kupię kpl. od użytkownika kamil199402, ośka wodzików prosta. Kurcze przyznam że trochę męczy mnie ten tłok bo boję się ze ktoś wrzucił kiedyś tam jakiś za 20zł i jak znam życie to pier... w najmniej oczekiwanym momencie.
http://allegro.pl/jawa-cz-175-tlok-oryginalny-czeski-4-szlif-kpl-16-i2688899392.html co szanowni forumowicze sadzą o tym.

« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2012, 13:26:54 wysłana przez sagajev85 »
    Status GG

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 02, 2012, 13:29:41 »

4motor rozprowadza dobrej jakości tłoki do czeskich sprzętów. Jak dobrze pamiętam, to Strażak ma w cz 350 właśnie tłoki od 4motor.
    Status GG

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 02, 2012, 15:22:02 »

Ta twoja skrzynia to ewidentny przykład jak ludzie tymi sprzętami jeździli.Skoro sprzęgło jest półautomatyczne to musi wejść bieg no to z buta.A później anegdoty o słabych skrzytniach w Jawie.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 02, 2012, 17:33:31 »

Jeszcze pytanko o tarcze sprzęgłowe bo org. niby czeskie kosztują 20/sztukę a nieoryginalne 30 za komplet czy warto przepłacać?
    Status GG

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 02, 2012, 17:47:56 »

Nie warto. Te za 25zł z alegro. są dobre.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 05, 2012, 13:14:04 »

Witam właśnie jestem w trakcie zbierania części i mam pytanko co do montażu.
Czy tulejki (łożyska ślizgowe) wałka pośredniego skrzyni biegów sa odrazu dopasowane do wałka czy po osadzeniu w karter trzeba je rozwiercać?(musiałbym wtedy zaopatrzyć się w rozwiertaki... >:( ).
Drugie pyt. dot. regulacji skrzyni biegów (chodzi tu o śrubę od spodu silnika) jak mocno ją wkręcić czy do oporu czy jeszcze przed złożeniem silnika (skrzynia złożona) zobaczyć "na sucho" jak skrzynia chodzi.

Status GG

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 05, 2012, 13:46:17 »

Drugie pyt. dot. regulacji skrzyni biegów (chodzi tu o śrubę od spodu silnika) jak mocno ją wkręcić czy do oporu czy jeszcze przed złożeniem silnika (skrzynia złożona) zobaczyć "na sucho" jak skrzynia chodzi.

W Jawie nie ma żadnej śruby do regulacji skrzyni biegów.
Od spodu silnika jest tylko śruba spustowa oleju i śruba blokująca linkę licznika km.
Tulejek na 90% się nie rozwierca.

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 05, 2012, 13:58:56 »

W Jawie nie ma żadnej śruby do regulacji skrzyni biegów.
Od spodu silnika jest tylko śruba spustowa oleju i śruba blokująca linkę licznika km.
Tulejek na 90% się nie rozwierca.

Jawol mylisz się. W jawie tak jest jak piszesz ale nie w 487. Po pierwsze 175tka nie ma śruby blokującej linkę prędkościomierza. Linkę licznika wkręca się w lewy karter na pionowej jego ściance od przodu patrząc. Ma ona mocowanie takie same jak w liczniku. ;) Śruba spustowa oliwy jest. Ma ona średnicę fi8. Zapewne chodzi mu o śrubę ze sprężynką i kulką która trzyma automat przed wyrzucaniem biegów. Ona ma byc dokręcona do oporu. W jawie jest od razu na automacie zamontowana w kielichu a w czezecie 175tce nie ;D .
Pozdro

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 05, 2012, 14:09:17 »

Marcin_93 Widocznie masz rację  :)
A ja mam sklerozę postępującą bo - raz zapomniałem o jakim moto jest temat.
A dwa to zapomniałem jak to jest w mojej 450  :D

ps. Sagajev85 zmień nazwę tematu, umieść w tytule typ moto bo będę dalej herezje pisał...  :D :D :D

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 05, 2012, 14:14:30 »

Spoko, tylko Cię poprawiłem ;D
Co do 450 to fakt, ma ona tak samo to rozwiązane ale chyba ma dłuższego tego knota bo jak u mnie w 487 próbowałem to założyć od 450tki to mi automata blokowało ;)

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: Pomoc w remoncie silnika CZ 175 487
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 09, 2012, 08:51:06 »

Witam. Jest kolejny problem... Podczas rozkłądania silnika wrzucałem wszystkie śrubki z silnika do jednej puszki co druga ukległa zniszczeniu podczas odkrecania więc wpadłęm na pomysł wymiany na nowe :) . Wczoraj przy okazji byłem w domu zachodze po puszkę ze śrubami i o zgrozo niema... Pytam wszystkich domowników oczywiście nikt nic nie wie (no pies raczej nie zeżarł). No i teraz mam zgryz bo nie mam ja wzór i tu pyt. do szanownych forumowiczów czy mają może jakiś wykaz śrub do silnika?
Mam jeszcze pytanie o zębatki (na przód) jakie są stosowane w cześkach 175 i jakie mniej więcej prędkości dają. Ja mam obecnie 14z ale do wymiany cały naped i zastanawiam się czy nie założyć większej. Oczywiście wiem ze jakbym założył 30z to motor nie poleci 200 km/h bo to z mocą zwiazane ale mowie tu o rozsądnich wartościach (np. 16z).
Pozdrawiam.
    Status GG

kozak471

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 09, 2012, 08:58:50 »

W 175 miałem 17z i radziła sobię dość dobrze  :P

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 09, 2012, 09:01:09 »

Zależy, czy będziesz jeździł sam, czy z plecaczkiem. Jeśli masz zamiar jeździć z kimś to 15z to max. Jeśli solo to nawet i 17 jak pisze poprzednik.
    Status GG

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 09, 2012, 10:14:13 »

A mniej więcej z jakimi prędkościami mamy do czynienia.
    Status GG

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 09, 2012, 12:11:04 »

Przelotowe 70.
    Status GG