Ja na iskrach się jeszcze nie zawiodłem. Ale jak szukałem świec to znalazłem denso wg serwisówki to nie wybrzydzałem.
Nie wiesz może czy tłumiki z 550 pasują do mojego modelu? Ciężko mi znaleźć coś używanego do 500.
Jak mnie Polska zawiedzie następne będą DENSO.
Co do wydechu o wydaje mi sie że pasują, ale z wydechami to też nie taka prosta sprawa. Zależy jaki masz kolektor- 2 w 1 czy 4 w 1. W obu przypadkach są różne rozwiązania konstrukcyjne. Aby w moim moto mógł być kolektor 4 w 1 musiał bym przesunąć silnik o parę mm w lewo ( wydech po prawej) Aby motocykl chciał jechać prosto. Sprawa wyważenia.

Z resztą u mnie wydechy były rozpruwane i spawane na nowo. Czemu? Nie wiem, ale wiele rzeczy w tym moto jest dziwnych. ( i nie jestem pewien czy aby kolektor 2 w 1 jest odpowiedni!)
Więc co najwyżej mogę ci podać średnice kolanka i zobaczysz czy jest większa niż twoja jeśli nie to podejdą od 550, albo zrobisz sobie własne, co osobiście może być ciekawsze.

w chwili obecnej kieleckie zakłady iskra produkują świece NGK
, zakłady zostały przejęte przez potentata - obecnie jednymi z najlepszych świec na rynku są denso i champion szczególnie do starszych silników
Zasmucasz mnie kolego

(
Kurcze panowie 2 dni temu na forum Syreny ten sam problem, nie można kupić świec Iskra (chodziło o F80 do komara).
Przecież można je kupić bezpośrednio od producenta, każdą jaką chcecie z ich katalogu (aukcje tytułują po markach aut więc trzeba "zadać pytanie sprzedającemu" żeby wystawili):
...
Gmole niezłe zrobiłeś, wyglądają na pancerne. Może przesadzam, ale nie ma ryzyka że jak motor padnie to zamiast zgiąć nieco gmol zegnie ramę?
Wiem że można śmiało kupić co się chce przez neta, jednak wolałem zrobić to u siebie. Szkoda mi tego sklepu.

Co do tego jak się obchodzić ze świecami to podstawy znam i tego się trzymam jednak NGK zdychały mi nadzwyczaj szybko.
(najdłużej działały te od zagazowanego poldka!)
Co do gmoli niema obawy. Prędzej gmol się rozkraczy niż rama miała by ucierpieć, powaga. Nie są tak mocne jak Ci się wydaje.
Ja śmigam na NGK i nie zawodzą mnie, ja teraz wkręcam nowe przez jakąś trasą np. 70km i jest dobrze, później to traski po 15km, raz mi je zalało to miesiąc poleżały w kufrze i śmigają znowu.
A ostatnio przy sprzątaniu piwnicy u sąsiada znalazłem dwie oryginalnie zapakowane Iskry 95 produkcja Polska z lat 90
na czarną godzinę jak znalazł
jak używa się jak należy to każda świeca jest dobra
eyyy... No dobra może ja się nie znam po prostu.

Dziś grzebałem w pracy przy takim sprzęcie:) generalny remont silnika, klient życzy sobie cafe racera, więc działamy:) Synchro mnie trochę wkurzyło, te zasrane kontry;p ale silnik fajnie mruczy:)
Cafe racer o fuj! Zaproponuj mu Scramblera.

Kontry to trochę dręczące są ale sam sposób synchro jest naprawdę fajny.

Ja teraz też śmigam na NGK. Iskry 2 razy już mnie zawiodły. Raz w maluchu, po kilku tys km jedna przestała dawać iskrę, tak poprostu, nic się nie ukruszyło wyglądała normalnie, ale iskry nie było. Drugi raz w CZ, założyłem nowe, wygrzałem i po 2 przejażdżkach po 40-60 km jedna przestała działać. Podmieniłem na jakąś starą maluchowską bosha co się po garażu walała i działała do czasu aż a allegro pzryszły NGK. Musiałem z allegro bo nigdzie w białym nie mieli takich jak chciałem. Na wiosnę będzie motocykl gotowy? Żurek, daj na PW tel i jakie gg to se polatamy jak cieplej się zrobi.
To mnie NGK nie lubią... Ale nie ma co sie dziwić tyle razy je opier... że mogły się obrazić.

Czy na wiosnę będzie gotowy ? Czekaj podsumuje, skoro wszys... Jak zatankuję, to moge jechać nawet jutro.

Moto jest skończone, tylko coś tylny zacisk za mocno trzyma tarczę, muszę to poprawić. Już wysyłam PW.