Witam!
Po prawie dwóch latach przerwy ponownie stałem się właścicielem moto marki jawa.Właściwie to cały czas nim byłem , bo w garażu spoczywały zwłoki mojej starej TS-ki oraz prawie kompletna

CZ 350.
W każdym razie w zeszłym miesiącu zakupiłem sprzęt na allegro pt."Cafe Racer-do ukoñczenia".Pewnie niektórzy z Was widzieli tą Jawę , ponieważ od jakiegoś czasu była na allegro.
Sprzęcicho skusiło mnie ogólną koncepcją-do jakiej ja w motocyklu który mi ukradli zmierzałem.Były tam :tarcza oryginalna Jawowska , połówkowa kierownica , deczko skrócone wydechy, bak od starej Yamahy XS 400.Brakowało siedzenia, ogólnie była nie na chodzie , i papiery były do lekkiego naprostowania

Silnik-czego się nie spodziewałem zagadał prawie od strzała!
Przeszczepiłem silniczek razem z instalacją do mojej ramy z TS-ki(która jest zarejestr.i opłacona na mnie).Przełożyłem też instalację.
Poprawki wymagał zapłon.Ciut go zmodyfikowałem żeby nie było niespodzianek-świece i fajki NGK, nowe przewody, kondensatory i cewki MZ , przerywacze skoda. Ga¼nik też był do lekkich poprawek.
Zawiecho założyłem obniżone-lagi skrócone na maksa(szklanka dochodzi prawie do półki) zmodyfikowane tak że kierownica jest przykręcona do lagi ale nad górną półką.Całość ściska oryginalna nakrętka(korek).Mocowania lampy są z jakiegoś starego japoñca.
Bak jest ze starego modelu(z niklowanym pasem"Jawa"),siedzenie i tylny błotnik z tego samego moto.Siedzonko zostało spłaszczone i skrócone.tylni błotnik też skrócony-generalnie chodziło mi o to aby tył maszyny upodobnić do starego modelu "Californian"
Aktualnie pracuję nad zegarami . przydał by się też stabilizator w zawiechu(chociaż skrócone jest dużo sztywniejsze i twardsze od fabrycznego)
Całość skleciłem do kupy żeby wszystko spasować. Niedługo planuję lakierkę.
Ufff...chyba tyle na dziś.W tym tygodniu będę się dalej bawił i jak tylko coś nowego się pojawi zaktualizuję fotki
Pozdrawiam
Marcin
oto link do fotosika
http://natal007.fotosik.pl/albumy/169607.htmlPs.błotnik przedni MZ, oponki tył 110tył i 2.75 przód(coby maszynka lepiej śmigała)
-poprawka opona tył to 100-ka